Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Didier

#7001 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Alles-Tamam wrote: 25/05/2023 01:39
elcaliente wrote: 24/05/2023 21:23

Pa da radis selbst und ständig.
Jesi li ti sta pokrenuo?
Da.
Otvorio mali obrt (Kleingewerbe) prije 6 godina.
Kada je pocelo sve oko Corone presao na Gewerbe jer granica na Kleingewerbe nije bila dovoljna.

Sada kada pogledam unazad, jedino Mi je zao sto to nisam uradio i prije.
U pocetku i jeste bilo Tako, selbst und ständig, kao i svaki posao, ali sada kada se sve uhodalo manje vise je prst u uho i uzivaj
Daj se skroz prebacite na njemački, nema potreba da ubacujete naše riječi.
Didier

#7002 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

forumskivojnik wrote: 25/05/2023 05:59 A tek meni koliko je zadovoljstvo da takav jedan struĆnjak spusti se na "moj nivo" pa o meni skraba ove Fake News namjerno izostavljajuci moju ispravku.
Neko sa takvim falusoidnim fasizmom, seksistickim odgojem i socijalizacijom i ne zna drugacije da se ponasa, moc , predrasuda, socijalne sredine, kulturoloskog nasljedja, upravo, cini ovakva cuda stvarajuci struĆnjaka za Fake News.
Haj' sve, ali đe nađe seksizam jebote?

To što si žensko, i što pričaš gluposti, ne znači da te neko seksistički vrijeđa ako ti to kaže. Ja nisam ni skontao da si žensko do ovog komentara.
Ozimician

#7003 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/biznis/inflacija-u- ... /230525076

Ima li neko info iz prve ruke, sta se desilo sa Velikom Britanijom pa su jedna od najpogodjenijih drzava glede inflacije u ovoj krizi?

Da li plate prate rast cijena? Kako stoje trenutno sa useljavanjem? Kakvo je trziste rada?

Citao sam vijesti da su imali najvece strajkove u povijesti zemlje i da mnogi mladi napustaju poslove koji potpadaju pod kolektivne ugovore....
detroit-mercy

#7004 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 25/05/2023 13:01 https://www.klix.ba/biznis/inflacija-u- ... /230525076

Ima li neko info iz prve ruke, sta se desilo sa Velikom Britanijom pa su jedna od najpogodjenijih drzava glede inflacije u ovoj krizi?

Da li plate prate rast cijena? Kako stoje trenutno sa useljavanjem? Kakvo je trziste rada?

Citao sam vijesti da su imali najvece strajkove u povijesti zemlje i da mnogi mladi napustaju poslove koji potpadaju pod kolektivne ugovore....
BREXIT.
detroit-mercy

#7005 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ajatolah_ wrote: 24/05/2023 22:34 Kontam Stellenbeschreibung neki specifični izraz za nešto što ne postoji kod nas pa se ljudi ne mogu izraziti, kad ono prijevod bukvalno "opis posla". :D
Sto ne koriste 'job description" da ih ceo svet razume :mrgreen:
anelsol

#7006 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

detroit-mercy wrote: 25/05/2023 18:02
Ozimician wrote: 25/05/2023 13:01 https://www.klix.ba/biznis/inflacija-u- ... /230525076

BREXIT.
Nigdje nije sjajno. Cijela Evropa itekako osjeti inflaciju. Štampanje EUR-a bez pokrića dolazi na naplatu. Eno pored svega Šolc najavljuje ukidanje subvencija energije prema industriji. Bit će to potres koji ćemo svi osjetiti.

Švabe gase nuklearke u sred energetske krize.
Sa druge strane uklanjaju se vjetroelektrane da bi se proširili kopovi rudnika, a nama prodaju maglu o zelenoj energiji.
detroit-mercy

#7007 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

anelsol wrote: 25/05/2023 18:41
detroit-mercy wrote: 25/05/2023 18:02
BREXIT.
Nigdje nije sjajno. Cijela Evropa itekako osjeti inflaciju. Štampanje EUR-a bez pokrića dolazi na naplatu. Eno pored svega Šolc najavljuje ukidanje subvencija energije prema industriji. Bit će to potres koji ćemo svi osjetiti.

Švabe gase nuklearke u sred energetske krize.
Sa druge strane uklanjaju se vjetroelektrane da bi se proširili kopovi rudnika, a nama prodaju maglu o zelenoj energiji.
Naravno da nije ali si ovdje dobio sto bi rekli "perfect storm". Brexit sam po sebi ih he kostao miliajrde i milijarde i znacajan gubitak radnih mjesta u pojedinim sektorima onda na to nadovezes COVID, odmah poslije toga rat u Ukrajini i dobijes sto dobijes.
konami666

#7008 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Špritcenzi bitte :D
elcaliente

#7009 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

detroit-mercy wrote: 25/05/2023 18:05
Ajatolah_ wrote: 24/05/2023 22:34 Kontam Stellenbeschreibung neki specifični izraz za nešto što ne postoji kod nas pa se ljudi ne mogu izraziti, kad ono prijevod bukvalno "opis posla". :D
Sto ne koriste 'job description" da ih ceo svet razume :mrgreen:
To ide tako uz Spitzenmedizin ili kod mesnih proizvida Spitzenqualität to jeste vrhunska kvaliteta. Na svakom pakovanju to pise ali za konzumenta ne znaci nista.
Inace to Spitze ili vrhunski ne garantuje nikakvu posebnu kvalitetu. Pa eto malo zjebancije.
Euphoria

#7010 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Euphoria »

elcaliente wrote: 24/05/2023 21:23

Pa da radis selbst und ständig.
Jesi li ti sta pokrenuo?
Da.
Kada je pocelo sve oko Corone presao na Gewerbe jer granica na Kleingewerbe nije bila dovoljna.

U pocetku i jeste bilo Tako, selbst und ständig, kao i svaki posao, ali sada kada se sve uhodalo manje vise je prst u uho i uzivaj
A da li si zbog privatnog napustio stalni posao?
belfy

#7011 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by belfy »

Ozimician wrote: 24/05/2023 21:11
belfy wrote: 24/05/2023 21:04

odakle ti ova informacija?
Pa odakle, iz glave xD ili očekuješ da ti izvadim neku naučnu studiju za ovakav podatak... :run:

Jedan inženjer, doktor, arhitekta, ekonomista, pravnik npr. će imati na početku karijere komparabilnu platu, isto tako na šefovskim pozicijama će imati komparabilnu platu jedni drugima (razlika će biti unutar mojih procjenjenih 20%). Podaci iz svog okruženja.

Jel misliš da se razlikuje značajno plata pravnika, šefa npr. advokatske kancelarije i doktora specijaliste, šefa nekog bolničkog odjela ?

Izuzetaka ima u svim strukama, ali je prosjek to što jeste.
prvo govoris da su slicne, a sada govoris o prosjeku... ali dobro, ako je iz glave, onda je, valjda, u redu...
Ozimician

#7012 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

belfy wrote: 25/05/2023 21:02
Ozimician wrote: 24/05/2023 21:11

Pa odakle, iz glave xD ili očekuješ da ti izvadim neku naučnu studiju za ovakav podatak... :run:

Jedan inženjer, doktor, arhitekta, ekonomista, pravnik npr. će imati na početku karijere komparabilnu platu, isto tako na šefovskim pozicijama će imati komparabilnu platu jedni drugima (razlika će biti unutar mojih procjenjenih 20%). Podaci iz svog okruženja.

Jel misliš da se razlikuje značajno plata pravnika, šefa npr. advokatske kancelarije i doktora specijaliste, šefa nekog bolničkog odjela ?

Izuzetaka ima u svim strukama, ali je prosjek to što jeste.
prvo govoris da su slicne, a sada govoris o prosjeku... ali dobro, ako je iz glave, onda je, valjda, u redu...
Nisi razumio šta sam htio reći. Prosjek doktora početnika i pravnika početnika se razlikuje do 20%, prosjek doktora šefa odjela i pravnika šefa advokatske kancelarije se razlikuje do 20%.

Na sličnim pozicijama (u hijerarhiji), slične plate - bez obzira na struku. + progresivno oporezivanje koje otežava visoke zarade.

EDIT: A to prosjek ne može biti sličan? :run:
Alles-Tamam

#7013 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Euphoria wrote: 25/05/2023 20:32

Da.

Da.Sve u koracima,uzeo dva puta po 6 mjeseci neplaceno,poslije toga presao na pola radnog vremena i onda prestao skroz raditi i posvetio se skroz privatnom poslu.
forumskivojnik

#7014 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

mali_balon wrote: 25/05/2023 09:06
Entropio je napisao/la: ↑24/05/2023 22:38
Spoiler
Show
Spoiler Show
Pa i nije ti nesto plata ako sve to radis, doktore. Vidi ti da ti povecaju.
Ozimician wrote: 24/05/2023 22:54 Ma poznajem ja ovakve, s jednom sličnom sam pokušao i izlaziti, pa pobjegao glavom bez obzira (možda je ovo ona :lol: ).

U suštini pričaju kako rade neku svemirsku tehniku tu gdje rade, da bi klinika propala i cijelo njemačko zdravstvo da ona ode odatle, da nju doktori pitaju šta i kako treba da se uradi. Kad kreneš konkretna pitanja - zašto onda nije plata u skladu s tim? - Pa ja radim to zato što volim, a ne radi novca. OK.

Na kraju se ispostavi da je tačno da u toj klinici rade sve to, ali je njen posao da pripremi pacijenta za određenu interenciju i da asistira doktorima pri izvođenju te intervencije. (dodaj mi nož... :mrgreen: )
Ma laze....zar misli da bi se neko takav zajebavao ovdje na forumu i nekom isto tako anonimusu nesta dokazivao, takvi ljudi zive u nekom svom univerzumu
Ne kontas...jer si ogranicen. Maliciozno LAZES sireci Fake News :!: .
Postao/la forumskivojnik» 24/05/2023 23:33
Entropio je napisao/la: ↑24/05/2023 22:38
Spoiler
Show
Spoiler Show
Pa i nije ti nesto plata ako sve to radis, doktore. Vidi ti da ti povecaju.
Ozimician je napisao/la: ↑24/05/2023 22:54
Ma poznajem ja ovakve, s jednom sličnom sam pokušao i izlaziti, pa pobjegao glavom bez obzira (možda je ovo ona :lol: ).

U suštini pričaju kako rade neku svemirsku tehniku tu gdje rade, da bi klinika propala i cijelo njemačko zdravstvo da ona ode odatle, da nju doktori pitaju šta i kako treba da se uradi. Kad kreneš konkretna pitanja - zašto onda nije plata u skladu s tim? - Pa ja radim to zato što volim, a ne radi novca. OK.

Na kraju se ispostavi da je tačno da u toj klinici rade sve to, ali je njen posao da pripremi pacijenta za određenu interenciju i da asistira doktorima pri izvođenju te intervencije. (dodaj mi nož... :mrgreen: )
Iiiii u kojoj fazi tvojih LAZI smo izlazili :D :D , kada si se predstavljao kao inzenjem i radio u Beogradu ili kkada si se predstavljao kao ljekar sa 3 godine iskustva, ili kada si, ovdje, pisao o svojoj sestri ljekaru a u stvari pisao o sebi, ili kada si se predstavljao kao medicinska sestra ili sada kada se predstavljas kao neko treci :thumbup: :thumbup: ???
Tjesi se ima vas vise ovdje koji lazu a selo Ozimice, evo pregledah, je negdje suma u BiH :thumbup: :thumbup:

#3568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ozimician je napisao/la: ↑09/01/2023 23:18

Živio sam malo više od godinu dana, radio kao inženjer održavanja (mašinsko i srodno) u predstavništvu jedne regionalne (HR) firme. Nije bilo klasično življenje, firma mi je obezbjeđivala smještaj, a posao je bio od firme do firme - na točkovima.
kada-se-isplati-iseljenje-iz-bih-u-drug ... #p18584020

#11 Re: Kako je to biti doktor?
Post by Ozimician » 11/08/2020 15:18

Pozdrav, kao neko ko ima 3 godine iskustva kao Dr.med. u BIH, koji je radio na svim nivoima zdravstvene zaštite te u privatnom i državnom sektoru, moj kratak odgovor je NE, ne isplati se. Da, kajem se i da mogu vratiti vrijeme sigurno ne bih medicinu upisao. Ovo pitanje sam postavio i drugim kolegama, od kojih su neki dugogodišnji specijalisti, skoro pred penziju i otprilike 80% ih je reklo isto kao i ja. Eh sad ako želiš opširan odgovor ide u sljedećem postu.
Last edited by Ozimician on 12/08/2020 00:34, edited 1 time in total.
Euphoria

#7015 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Euphoria »

Alles-Tamam wrote: 25/05/2023 22:47
Euphoria wrote: 25/05/2023 20:32

Da.Sve u koracima,uzeo dva puta po 6 mjeseci neplaceno,poslije toga presao na pola radnog vremena i onda prestao skroz raditi i posvetio se skroz privatnom poslu.
Svaka cast. To je bilo hrabro.
Ozimician

#7016 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Spoiler
Show
forumskivojnik wrote: 25/05/2023 23:05
mali_balon wrote: 25/05/2023 09:06

Ma laze....zar misli da bi se neko takav zajebavao ovdje na forumu i nekom isto tako anonimusu nesta dokazivao, takvi ljudi zive u nekom svom univerzumu
Postao/la forumskivojnik» 24/05/2023 23:33

Iiiii u kojoj fazi tvojih LAZI smo izlazili :D :D , kada si se predstavljao kao inzenjem i radio u Beogradu ili kkada si se predstavljao kao ljekar sa 3 godine iskustva, ili kada si, ovdje, pisao o svojoj sestri ljekaru a u stvari pisao o sebi, ili kada si se predstavljao kao medicinska sestra ili sada kada se predstavljas kao neko treci :thumbup: :thumbup: ???
Tjesi se ima vas vise ovdje koji lazu a selo Ozimice, evo pregledah, je negdje suma u BiH :thumbup: :thumbup:

kada-se-isplati-iseljenje-iz-bih-u-drug ... #p18584020

#11 Re: Kako je to biti doktor?
Post by Ozimician » 11/08/2020 15:18

Pozdrav, kao neko ko ima 3 godine iskustva kao Dr.med. u BIH, koji je radio na svim nivoima zdravstvene zaštite te u privatnom i državnom sektoru, moj kratak odgovor je NE, ne isplati se. Da, kajem se i da mogu vratiti vrijeme sigurno ne bih medicinu upisao. Ovo pitanje sam postavio i drugim kolegama, od kojih su neki dugogodišnji specijalisti, skoro pred penziju i otprilike 80% ih je reklo isto kao i ja. Eh sad ako želiš opširan odgovor ide u sljedećem postu.
Last edited by Ozimician on 12/08/2020 00:34, edited 1 time in total.
@forumskivojnik

Već sam ti odgovorio na ovo što si napisala, pogledaj prethodnu stranicu teme, tako da ne znam šta želiš da postigneš kopiranjem vlastitih postova više puta ? Da li je to uopšte dozvoljeno forumskim pravilima ili se tretira kao SPAM-anje?

Cijenim iscrpan trud i napor da sakupiš svu moju forumsku prošlost i napraviš moj rezime.

Također vidim da si se potrudila i za ostale forumaše da uradiš isto. Svaka čast na trudu, imaš od mene aplauz i lajk :thumbup:

P.S. Što se mog predstavljanja tiče, već sam to objasnio više puta na ovoj temi, ko prati temu, zna. Kad ti nestane argumenata, krene optužba i diskreditacija sagovornika, ja to nikad nisam radio - meni ne pada na pamet da kopam po tvojoj forumskoj prošlosti, imam života i izvan ovog foruma, ali se sjećam da si se na nekim temama predstavljala kao muško (ako me pamćenje dobro služi, ako sam pogriješio - izvini). Ja ti to ne uzimam za zlo niti potežem kao argument u ovoj forumskoj raspravi. Želim ti svako dobro u životu, a moderaciju molim da malo počisti temu, ako im nije mrsko. :thumbup:
Last edited by Ozimician on 25/05/2023 23:23, edited 1 time in total.
Alles-Tamam

#7017 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Euphoria wrote: 25/05/2023 23:08
Alles-Tamam wrote: 25/05/2023 22:47

Ma Njemacka je prava zemlja da pokusas privatno nesto pokrenuti.
U zavisnosti sta imas na umu,rizik je relaitvno mal.
Ako ne uspije,ponovo se zaposliti je prelagano,a i socijalni sistem je takav da neces ostati na ulici niti umrijeti od gladi
Ozimician

#7018 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Alles-Tamam wrote: 25/05/2023 23:19

Ako ne uspije,ponovo se zaposliti je prelagano,a i socijalni sistem je takav da neces ostati na ulici niti umrijeti od gladi
Svaka čast bgmi, koja je osnovna djelatnost trenutno, nisam dobro upratio i koja regija Njemačke, koja klijentela je ciljana ? Ako nije problem.
Alles-Tamam

#7019 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Ozimician wrote: 25/05/2023 23:24

Svaka čast bgmi, koja je osnovna djelatnost trenutno, nisam dobro upratio i koja regija Njemačke, koja klijentela je ciljana ? Ako nije problem.
Online marketing i posredovanje te online prodaja. München
forumskivojnik

#7020 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

Ozimician wrote: 25/05/2023 23:18
Spoiler
Show
forumskivojnik wrote: 25/05/2023 23:05

@forumskivojnik

Već sam ti odgovorio na ovo što si napisala, pogledaj prethodnu stranicu teme, tako da ne znam šta želiš da postigneš kopiranjem vlastitih postova više puta ? Da li je to uopšte dozvoljeno forumskim pravilima ili se tretira kao SPAM-anje?

Cijenim iscrpan trud i napor da sakupiš svu moju forumsku prošlost i napraviš moj rezime.

Također vidim da si se potrudila i za ostale forumaše da uradiš isto. Svaka čast na trudu, imaš od mene aplauz i lajk :thumbup:

P.S. Što se mog predstavljanja tiče, već sam to objasnio više puta na ovoj temi, ko prati temu, zna. Kad ti nestane argumenata, krene optužba i diskreditacija sagovornika, ja to nikad nisam radio - meni ne pada na pamet da kopam po tvojoj forumskoj prošlosti, imam života i izvan ovog foruma, ali se sjećam da si se na nekim temama predstavljala kao muško (ako me pamćenje dobro služi, ako sam pogriješio - izvini). Ja ti to ne uzimam za zlo niti potežem kao argument u ovoj forumskoj raspravi. Želim ti svako dobro u životu, a moderaciju molim da malo počisti temu, ako im nije mrsko. :thumbup:

Sto si se uspjenio?
Previsoka kolicina testosterona nije zdrava, izaziva nasilnicko i drsko ponasanje, "doktor tvog kalibra" bi to trebao znati, a kao "akademska licnost" i detaljno, post na koji se okomis, procitati i vidjeti kome je upucen.

Nisam ti ja kriva sto imas bezbroj identiteta :D
Euphoria

#7021 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Euphoria »

Da, mogucnosti su za zaposlenje dobre. Samo ne znam koliko ima sanse da opet bude cool posao. Ali hey...bar sada imas godisnji kad pozdlis
nuki_cika

#7022 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

Evo malo prije čitam sad od juna povećavaju doprinose za osiguranje za dugotrajnu njegu.
Tako će samac , tj. onaj u 1 poreznoj klasi umjesto 37 plaćati 46 eura :izet:
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7023 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

nuki_cika wrote: 26/05/2023 00:15 Evo malo prije čitam sad od juna povećavaju doprinose za osiguranje za dugotrajnu njegu.
Tako će samac , taj.onan u 1 poreznoj klasi umjesto 37 plaćati 46 eura :izet:
Jbg. Dva donera

I to bez sira
nuki_cika

#7024 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by nuki_cika »

sehohari wrote: 26/05/2023 00:16
nuki_cika wrote: 26/05/2023 00:15 Evo malo prije čitam sad od juna povećavaju doprinose za osiguranje za dugotrajnu njegu.
Tako će samac , taj.onan u 1 poreznoj klasi umjesto 37 plaćati 46 eura :izet:
Jbg. Dva donera

I to bez sira
:D

Biće uskoro i deset takvih donera, vjeruj ti meni..
Da ne bude bježanija otud kad još omču oko vrata okače koliko poreza ima
Njemačka je inače zemlja sa najviše poreza na svijetu.
Ozimician

#7025 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

nuki_cika wrote: 26/05/2023 00:22
sehohari wrote: 26/05/2023 00:16

Jbg. Dva donera

I to bez sira
:D

Biće uskoro i deset takvih donera, vjeruj ti meni..
Da ne bude bježanija otud kad još omču oko vrata okače koliko poreza ima
Njemačka je inače zemlja sa najviše poreza na svijetu.
https://www.youtube.com/watch?v=1fKhUyF0xbM

Evo zanimljiv video na temu.
Komentari jednako zanimljivi kao na ovom forumu - samo što dolaze od "internacionalaca"
Post Reply