Osmi Socrates wrote: ↑23/05/2023 22:22
Betovenova djela su "the public domain". Drugim riječima, bilo ko može da ih izvodi kako mu padne napamet. 75 godina nakon smrti autora, niko nema autorska prava.
Nisi ti dobro pročitao, šta sam napisao.
Aranžman, snimak ozvođenja itd takođe spadaju pod autorska djela i copyright.
To znači, da ti možeš u svom aranžmanu svirati, na primjer, "Za Elizu" od Betovena.
Ali, ako je sviraš u aranžmanu (na način) koji sam ja napravio, moraš mene pitati za dozvolu.
Ako imaš Youtube kanal i bez moje dozvole na neki svoj klip stavitš snimak mog sviranja "Za Elizu", očekuj tužbu za kršenje autorskih prava i copyrighta.
Ako ne moja dozvola, treba ti dozvola vlasnika prava na distribuciju snimka mog izvođenja, to jeste vlasnika copyrighta na moje izvođenje, ako ja nisam vlasnik tog prava iako sam autor tog izvođenja.
A pokušaj štampati notni zapis te kompozicije i prodavati ga u svojoj prodavnici, sa sve plaćenim porezom, pa ćeš se neprijatno iznenaditi kada te posjete advokati institucije koja ima pravo na kopiranje i prodaju tog zapisa.
Dakle, nije baš da "bilo ko može da ih izvodi kako mu padne napamet."
Nije to tako jednostavno kao što ti misliš.
I da, copyright traje 75 godina nakon smrti autora.
Autorsko pravo je vječno. Betoven je zauvijek autor "Za Rlizu", ne možeš ti tražiti da te potpisuju kao autora tog djela, iako je prošlo više od 75 godina nakon smrti Betovena.
Autorsko pravo i copyright nisu isto.
Čim to ne znaš, to znači da ne poznaješ materiju.