Ukrajina

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#163226 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Reuters: Rusija razmišlja o zabrani izvoza benzina

N1 BiH 23. maj 2023. 15:09

Image

Ruska vlada razmatra moguću zabranu izvoza benzina kako bi spriječila nestašicu na domaćem tržištu i povećanje cijena nakon odluke o smanjenju subvencija za rafinerije, industriju i vladu, saznao je Reuters od svojih izvora.

Takođe su rekli da bi Vlada mogla povećati obim obavezne prodaje benzina na robnoj berzi.

Ministarstvo energetike nije odgovorilo na Reutersov zahtjev za komentar.

:lol:
sumirprimus

#163227 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Naravno da jedva cekaju da i nas pokazu zajedno sa srbijom crnim ovcama u evropi zbog sankcija prema rusiji. Sta smo mi bogu zgrijesili sa ovakvim barabrima za komsije pu
sumirprimus

#163228 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

JoseMujica wrote: 23/05/2023 16:42
sumirprimus wrote: 23/05/2023 16:38 "After the victory, Ukraine will become a member of the European Union," Scholz said.

"The bitter page in the history of our continent will end with the entry of a free Ukraine into the European Union as a full member," The Chancellor of Germany added.
Nagrada za pobjedu i nokaut morodra eu tako kaze svabo a svabo je glavni finansikjer.
primiće ih Švabe i u pakaš ako treba...nikada u dosadašnjoj historiji, niko im nije bolje osigurao istočne granice
Zato nas srbi zajedno sa sobom vuku na dno :-)
drug_profi

#163229 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 23/05/2023 16:32
Sve ko kod nas, skuplja se komsiluk da utuce naci smetljare hehe
Ooo vidi brke bjelorusa - Yankee.
Dugo te nije bilo Jenki!
SanskiBiser

#163230 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

kluz franjo wrote: 23/05/2023 15:45
madner wrote: 23/05/2023 15:20

Sta imam provjeriti, covjek to direktno rekao.

Sanski bezveze postavljas clanke, ovi ne gledaju ni video snimke.

To stoji kod Clauzewitza i srz je Njemacke doktrine, sto logicno ne znas jer nisi citao ni Ruske ni Njemacke ni Francuske autore. Kako bi citao kada ne gledas ni video.
"Ovdje se Cooper rado cita, sta kaze zasto nece nove brigade voditi napad? Zato sto su prosle godine imali takve gubitke da to sebi ne mogu prisustiti ove godine."
Provjeri. Ne treba ti da te prozivaju još i za laganje.

od 16 minute, spominje upotrebu novih i neiskusnih brigada i probleme vezane za to, navodi primjer Soledara i da takve stvari vise Ukrajinci ne smiju ponavljati, a prosle godine kad je bilo aktuelno imao je i slicne osvrte na front zapadno od Hersona. Tamo nije islo i gotovo. 17:50 nadalje kaze da ce vrlo malo novih(neiskusnih) jedinica ici u napad ono kao prvi esalon i to zavisno od procjene sposobnosti koju ce generalstab da napravi, iskusne jedinice ce da budu vecina u prvom esalonu...Inace on je ukrajinske brigade oko Soledara koje su odgovorne za pad mjesta zvao "Soledarski debatni klub" od silnog prepiranja i medjusobne svadje nisu vjerovatno imali vremena da se posvete odbrani Soledara...sarkasticno u tom fazonu.., 67 meh. 46 zracno desantna i neka TD jedinica nisu mogli da rade posao koji je prije njih prakticno sama odradjivala 93 meh...
GandalfSivi

#163231 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

E jebiga, Rusi se taman kontali povuci i izvinuti, kad ih ovi napadose iz Ukrajine. I sada sve pade u vodu…

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... tid=358117
zigzag

#163232 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

GandalfSivi wrote: 23/05/2023 16:35
Nije valjda Cooper rekao da nove brigade ne smiju voditi napad, nego da ce ga voditi najiskusnije, koje trenutno nisu ni blizu ratista, jer se spremaju za napad?

Cekaj ba, zar nije prvoligas rekao da su iste pretrpjele katastrofalne gubitke zarad eliminacije neiskusknih zatvorenika iz Wagnera, sve pozivajuci se na Coopera? A lik sam sebi neki dan cestitao da je barem genije... Zbunjen sam sada 8-)
Nešto mi pade na pamet mirko s. kojotovski
GandalfSivi

#163233 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

zigzag wrote: 23/05/2023 17:19
Nešto mi pade na pamet mirko s. kojotovski
Jedan je Challi bio, njega sam godinama tako zvao :)
quoter

#163234 Re: Ukrajina

Post by quoter »

GandalfSivi wrote: 23/05/2023 17:12 E jebiga, Rusi se taman kontali povuci i izvinuti, kad ih ovi napadose iz Ukrajine. I sada sve pade u vodu…

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... tid=358117
Ni ovi Rusi se ne povlače već napreduju. Kažu niđe nikoga :lol:

SanskiBiser

#163235 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

madner wrote: 23/05/2023 14:15
kluz franjo wrote: 23/05/2023 13:23
Po četvrti put od početka invazije praviš istu konstrukciju sa kojom si već tri puta katastrofalno fulio...
Ovo o ovakvim/onakvim gubicima jedne/druge strane je samo tvoja lična konstrukcija i impresija (koja se već tri puta pokazala pogrešnom).
Ali samo nastavi... ako ništa zabavno te je čitati.
Jah, sve navode je lako provjeriti.
Ovdje se Cooper rado cita, sta kaze zasto nece nove brigade voditi napad? Zato sto su prosle godine imali takve gubitke da to sebi ne mogu prisustiti ove godine.
Sve uspjesne napade za Ruse su izvele jedinice koje su se povukle iz Khersona, kod Kremine i kod Soledara VDV jedinice su nesto uradile.

Svaka cast kako si na moju konstataciju da je bitnije sacuvati vojsku od teritorije naveo koliko kvadrata su izgubili, pokazuje zavidan nivo shvatanja.

Kod Soledara se VDV ne spominje nigdje sluzbeno, bilo tu jos VRF jedinica sa Wagner, kod Cooper je neko stavio u komentarima na FB ovu sliku i komentar Cooper je bio da je vidio tu sliku i da mu je receno da se radi o VDV vojnicima koji su prebaceni sa prostora sjevernije Kremina ili Svatovi i da su imali velike gubitke te da su koristeni kao jurisna pjesadija to je bio kraj 22 i pocetak 23 godine ali da su pomogli Wagneru da lakse zauzme Soledar. Isto imamo i u Bahmutu VDV pomaze puno kroz april i maj a kuhar prisvaja sav uspjeh sebi i Wagner na kraju...
Spoiler
Show
Image
splinter

#163236 Re: Ukrajina

Post by splinter »

CEPAJ Miško!

CEPAJ Miško!

Kursk je sa nama!

Na glavnim autoputevima grada Kurska označeni su pokazivači za Legiju. Ispod slova "L" - strelica koja pokazuje smjer kretanja za kolone dobrovoljaca.

Hvala svim brižnim Rusima na podršci! Zajedno ćemo pobijediti!

"L"
Za Rusiju! Za slobodu!

👊🏻 Pratite VDL | Naš
doox

#163237 Re: Ukrajina

Post by doox »

Johny12

#163238 Re: Ukrajina

Post by Johny12 »

geralt wrote: 23/05/2023 16:22
madner wrote: 23/05/2023 15:20 To stoji kod Clauzewitza i srz je Njemacke doktrine, sto logicno ne znas jer nisi citao ni Ruske ni Njemacke ni Francuske autore. Kako bi citao kada ne gledas ni video.
Rat je nacin ispunjenja politickih ciljeva, a vojska je alat koji se za to koristi, nista vise. To sto se generali i vojnici nekad ufuraju da nije tako ne mijenja cinjenicno stanje. A politicki cilj za obje strane u ovom ratu je teritorija, i rezultat rata se odredjuje kontrolom nad teritorijom.

Mogu Ukrajinci kompletnu vojsku sacuvati tako sto ce se povuci iza granica koje je Rusija anektirala, ali su onda izgubili rat.
Prva recenica je kljucna, a dodao bih da su se pored generala sa fronte neki generalcici ovdje takodje ufurali.

Svima nam je jasno sta je politicki cilj Putina: lik je sam rekao na samom pocetku invazije. Zeli sprijeciti zbilzavanje ukrajine nato-u,
Uspostaviti marionetski rezim u Kijevu i demonstrirati zapadu silu Rusije. Teritorijalne aspiracije su nejasne, nisu tako elokventno pojasnjene kao ove tri, ali se iz ruskih akcija s pocetka moze zakljuciti da su zeljeli uzeti cijelu UA izuzev zapada, oko Livova.

U ovih godinu i plus, ne samo da nije uspio sprijeciti zblizavanje UA sa Nato, vec je UA vojska prilicno integrisana u nato sisteme, i sto se tice naoruzanja, i obuke a vjerovatno i doktrine. De facto proizveo je nato drzavu na najbolnijoj granici, trbuhu rusije.

U ovih godinu i plus ne samo da nije uspio instalirati marionetsku vladu u Kijevu vec je proizveo od relativno neutralnog susjeta neprijatelja za doglednu buducnost.

U ovih godinu i plus, ne samo da nije impresionirao svojim vojnim kapacitetima, vec (izuzimajuci madnera, djenerala i ostale obozavatelje vojne literature) je svima jasno dao do znanja kakav qurko od vojske i drzave je rusija. Da zaratuju sa US, ovi bi ih nafurali u Sibir u 5-6 dana.

Dakle, Putin je masio u svim politickim ciljevima koje je na pocetku zacrtao. Uzeo je nesto teritorije, ali ko osim pocetnika vjeruje daje sve ovo bilo oko kopnene veze sa Krimom i tamo nesto sjeverno od Luhanska???

Stog dragi moji, bez obzira na Bahmut, Putin ovaj rat trenutno gubi.
General War

#163239 Re: Ukrajina

Post by General War »

kluz franjo

#163240 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

SanskiBiser wrote: 23/05/2023 17:10
"Ovdje se Cooper rado cita, sta kaze zasto nece nove brigade voditi napad? Zato sto su prosle godine imali takve gubitke da to sebi ne mogu prisustiti ove godine."
Provjeri. Ne treba ti da te prozivaju još i za laganje.
Spoiler
Show

od 16 minute, spominje upotrebu novih i neiskusnih brigada i probleme vezane za to, navodi primjer Soledara i da takve stvari vise Ukrajinci ne smiju ponavljati, a prosle godine kad je bilo aktuelno imao je i slicne osvrte na front zapadno od Hersona. Tamo nije islo i gotovo. 17:50 nadalje kaze da ce vrlo malo novih(neiskusnih) jedinica ici u napad ono kao prvi esalon i to zavisno od procjene sposobnosti koju ce generalstab da napravi, iskusne jedinice ce da budu vecina u prvom esalonu...Inace on je ukrajinske brigade oko Soledara koje su odgovorne za pad mjesta zvao "Soledarski debatni klub" od silnog prepiranja i medjusobne svadje nisu vjerovatno imali vremena da se posvete odbrani Soledara...sarkasticno u tom fazonu.., 67 meh. 46 zracno desantna i neka TD jedinica nisu mogli da rade posao koji je prije njih prakticno sama odradjivala 93 meh...
Ma znam ja kolega Sanski o čemu Cooper priča (pratim ga od tvog prvog postavljanja na ovaj pdf - na čemu ti hvala)...
Neki drugi ne znaju ili se prave da ne znaju... a vole za sebe da tvrde da znaju... :-D
sumirprimus

#163241 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Tajner kaze bili su nekad, nema vise jumpak jampak zjapi
General War

#163242 Re: Ukrajina

Post by General War »

Bernardinac wrote: 23/05/2023 10:23
General War wrote: 23/05/2023 08:46
Sto da ne, ali tebe izgleda ne interesuje vladavina prava, vec opste ljudske slobode da se izrazi protest koji ne mora znaciti volju vecine, licne animozitete prema ovom onom ...
Fun fact za tebe, u engleskoj imas vise politickih progona nego u rusiji...nije doduse protiv prenijera ili kralja...vec upisi na socijalnim mrezama vezano za kritiku ovih novih pokreta
Ne mozes tako gledat stvari, jer vidjet ces da ustvari si isti, samo imas drugaciju agendu.
Naravno da mislim i na vladavinu prava. Ovo sam naveo kao prvi i osnovni primjer ruske represivne mašinerije.
Koji politički progoni u V. Britaniji? Kojih novih pokreta?
Daj mi koji link da pogledam.
Ja sam otvorene za nova saznanja.
[youtube]https://www.youtube.com/shorts/GTn1He86oJk[/youtube]
Čitalac

#163243 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Popodnevni pregled ukrajinskog Generalštaba…
Ruski okupatori pokušavaju da napreduju na selo Khromovo kod Bahmuta, Oružane snage Ukrajine pogodile su dvije artiljerijske jedinice, skladište municije i tri neprijateljske kontrolne tačke.
Vazduhoplovstvo Odbrambenih snaga izvelo je tokom dana 14 udara na područja koncentracije neprijateljskog ljudstva i vojne tehnike, od čega 3 na raketne sisteme PVO. Tokom ovog dana uništena su 4 neprijateljske bespilotne letjelice tipa "Shahed".
Raketne trupe i artiljerijske jedinice pogodile su 3 kontrolne tačke, 4 područja koncentracije naoružanja i vojne opreme, 1 skladište municije, 2 artiljerijske jedinice na vatrenim položajima i 3 važnija neprijateljska cilja.
Tokom ovog dana nije bilo raketnih udara. Međutim, neprijatelj je nanio 25 zračnih udara i izveo više od 20 MLRS napada na položaje naših trupa i naselja. Nažalost, među civilnim stanovništvom ima mrtvih i ranjenih, oštećeni su privatni stambeni objekti i administrativna infrastruktura. Neprijatelj nastavlja da usmjerava svoje glavne napore na pravce Kupjansk, Liman, Bakhmut, Avdiivka i Mariinka. Ukupno je tokom dana bilo 16 sukoba na ovim sektorima fronta, Bakhmut i Marinka ostaju u epicentru neprijateljstava.
geoxx

#163244 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

General War wrote: 23/05/2023 18:21
Bernardinac wrote: 23/05/2023 10:23
Naravno da mislim i na vladavinu prava. Ovo sam naveo kao prvi i osnovni primjer ruske represivne mašinerije.
Koji politički progoni u V. Britaniji? Kojih novih pokreta?
Daj mi koji link da pogledam.
Ja sam otvorene za nova saznanja.

Hajd necu ulaziti u tacnost ovih brojeva, ali koji je dokaz da je to automatski politicki progon? Mozes tonu krivicnih djela pociniti pisajuci na drustvenim mrezama, od prijetnji, ugrozavanja sigurnosti do izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mrznje itd. I naravno mislim na krivicna djela na stetu obicnih ljudi, ne politicara. Ko onda kaze da su ovi brojevi nuzno rezultat politickog progona?
CrveniKuk

#163245 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Navodno, Njemci razmišljaju, da Ukrajincima pošalju Tauruse.
General War

#163246 Re: Ukrajina

Post by General War »

geoxx wrote: 23/05/2023 18:27
General War wrote: 23/05/2023 18:21

Hajd necu ulaziti u tacnost ovih brojeva, ali koji je dokaz da je to automatski politicki progon? Mozes tonu krivicnih djela pociniti pisajuci na drustvenim mrezama, od prijetnji, ugrozavanja sigurnosti do izazivanje rasne, vjerske i nacionalne mrznje itd. I naravno mislim na krivicna djela na stetu obicnih ljudi, ne politicara. Ko onda kaze da su ovi brojevi nuzno rezultat politickog progona?
Trazio si slobodu govora, eto ti sloboda govora...nisi trazio sloboda govora samo kontra Putina i rusije...to je nesto drugo.
karanana

#163247 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Sranje ekspedicija
quoter

#163248 Re: Ukrajina

Post by quoter »

U Britaniji ljudi zatvoreni zbog rasizma na društvenim mrežama dok u Rusiji zatvaraju zbog šale o vlasti kao blaže djelo. Za ozbiljne kritike čaj, prozor, kišobran itd.

U Austriji je broj 88 zabranjen na registarskim tablicama. Ništa od "What about", ovakve stvari prave jasnu razliku između Rusije i demokratskog svijeta.

U BiH Alan Ford nažalost na čekanju.
splinter

#163249 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Još nismo sumirali rezultate dana zajedno sa RDC, ali možemo reći da su legionari danas digli pometnju među Putinovom hordom: „demilitarizirali“ smo motorizovanu četu Oružanih snaga RF, uništili nekoliko njihovih jedinica. oklopna vozila.

Ne pričamo praznine kao propagandisti Kremlja koji nam pripisuju fiktivne gubitke, pa ćete u bliskoj budućnosti vidjeti video potvrdu naših akcija🫡

Za razliku od "herojske" vojske, privučene izvještajima o ćelavim moljcima u Kremlju, Putinove trupe ovih dana nisu briljirale. Ali pokazale su izuzetan uspjeh u trčanju na duge staze. Ali dok oni kukavički trče kroz grmlje, mi idemo dalje ka našem cilju: potpunom oslobođenju Rusije.

Ostanite u kontaktu!

"L"
Za Rusiju! Za slobodu!
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#163250 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Chmoljo wrote: 23/05/2023 10:01inače, madnera ovdje ne ubrajam. čovjeka znam lično, i nije ono što mislite da jeste. tvrdoglav i kapric, ok, možda je nešto pogrešno i rekao.

al znam šta nije, tako da, ako vam moja riječ šta znači, vjerujte mi na nju. :)

:mrgreen:
Post Reply