madner wrote: ↑23/05/2023 15:20
kluz franjo wrote: ↑23/05/2023 15:02
Crveno boldirano je opet samo tvoja impresija i konstrukcija, a ne Cooper-ova. Provjeri.
Plavo boldirano samo potvrđuje ono što sam ja napisao. Samo što ti imaš ličnu impresiju/želju da su Rusi "bez većih gubitaka nanijeli gubitke najboljim jedinicama ZSU".
Ja ne znam šta piše u tim rusko-sovjetskim vojnim brošurama, ali čisto sumnjam da stoji nešto pametno.
Nijedan full-scale rat se naravno ne vodi sa primarnim ciljem "čuvanja vojske".
Dakle samo još jedna grunfovska teza o "ratovanju radi čuvanja vojske".
Da ponovim. Tri puta si već "sovjetski" padao na potpuno identičnoj konstrukciji, koju sada po četvrti put guraš.
Ratne činjenice su uvijek u konkretnim brojevima. Snage, opreme i naravno km2 teritorija.
Sve ostalo je prvoligaški grunfizam zasnovan na ličnim željama i konstrukcijama.
Pozdrav
Sta imam provjeriti, covjek to direktno rekao.
Sanski bezveze postavljas clanke, ovi ne gledaju ni video snimke.
To stoji kod Clauzewitza i srz je Njemacke doktrine, sto logicno ne znas jer nisi citao ni Ruske ni Njemacke ni Francuske autore. Kako bi citao kada ne gledas ni video.
ja sad kucao podsjetnik ljudima po sjecanju ne da mi se pretrazivati ponovo hronoloski kako je islo ali sustina je tu:
Za one koji se ne sjecaju...
Zapadni dio hersonskog ratista...prema Mikolajivu i ispred Cernobajevke.
Kuper je referirao na greske novih neiskusnih brigada u hersonskoj oblasti tacnije na zapadu te oblasti prema Mikolajevu, samo to ne mora da su bile greske brigada vec vise komande koja ih je svjesno gurnula napred pa ako prodje prodje... Ukrajinci krenu po ravnom terenu u napad, tenkovi, transporteri, dzipovi da uzmu mjesto koje brani VDV jedinica...VDV se povuce iz mjesta na unapred pripremljene lokacije prema Hersonu, Ukrajinci zauzmu mjesto a VDV pozove artiljeriju i avijaciju (koja ceka na nebu spremna i piloti samo cekaju da dobiju kooridinate) ali i helikoptere su koristili, plus VDV djeluje po njima, Ukrajinci se povlace nazad na pocetne polozaje...
VDV se vraca nazad u to isto mjesto i tako opet u narednim danima isti scenario, nije to dugo trajalao dok Ukrajinci nisu stali i prestali pokusavati ali su imali gubitke (cak je moguce lako da su ih namjerno gurali napred svjesni velikog rizika pa ako prodje prodje ali nije islo), zato je bilo povuci potegni i ispred Cernobajevke tamo nije ni trebao VDV, dalje od Klapaje nisu mogli Ukrajinci jer bi ih cekao baraz artiljerije, avioni i helikopteri, u jednom od Ukrajinskih napada par vozila je stiglo do same Cernobajevke pa su morali se okrenuti i voziti nazad jer nema sta nisu poceli Rusi "bacati" na njih. To je bilo kad su Ukrajinci pogodili onaj stab neki himarsom pa izginulo preko 50 oficira tu su Ukrajinci pokusali da iskoriste momenat i da pomjere liniju ali se Rusi brzo konsolidovali...Od napada i pokusaja prodora se na tom dijelu ratista prakticno odustaje kad je napravljen prodor na sjeveroistoku hersonske oblasti..a na zapadu se nastavlja dejstvo himarsima i artiljerijom...
U sustini pustali su Ukrajinci Ruse da se na zapadu hersonske oblasti ratuje pod njihovim ruskim uslovima "on their terms"...Kako rece Bush "“There's an old saying in Tennessee — I know it's in Texas, probably in Tennessee — that says, fool me once, shame on — shame on you. Fool me — you can't get fooled again.”

e to vise po Cooper Ukrajinci sebi vise ne mogu priustiti tako sam ga ja skontao.
Kod Davidog Brida i jedne od xxx Oleksandrivki i jos istocnije je bila druga prica, iskusne Ukrajinske jedinice kao i bolje specijalne jedinice i dobrovoljacki bataljoni, tamo kod Rusa nije bilo podrske avijacije a ni dobre podrske artiljerije i VDV kao i Specnaci su morali se povlaciti kako su Ukrajinci vrsili pritisak na njih. Tek tamo oko Kahovke su mogli formirati odbranu slicnu onoj na zapadu hersonske oblasti sa artiljerijom i avionima.
Taj region ce ostati u sjecanju po kotlicima i ulazenju Rusa sazada kako je to Beric gestikulacijom pokazao ali po onim kontroverznim Rybar mapama te panici i defetizmu ruskih blogera koji su nakon toga pozvani na razgovor u FSB ali jos bitnije to je pocetak jakih OPSEC pravila na obe strane i bilo je vec tesko doci do svjezih informacija bez odgode dan dva i duze...