Ukrajina

quoter

#162351 Re: Ukrajina

Post by quoter »

roba_s_greskom wrote: 21/05/2023 23:01
quoter wrote: 21/05/2023 22:36

Stigli F-16? Not yet!

:lol:
Stizu i i svedski Gripeni uskoro👍
Ti avioni su i napravljeni da ruse ruske Su i Migove
Uuu, colossal risk.

Kažu da je ovo večeras PATRIOTski odrađeno.
karanana

#162352 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Kakvi su f-ovi protiv s300 i 400? Ne znam koliku bi prevagu donijeli ako ruska pvo dobro radi. Isto ko sto ni rusi ne mogu kontrolisati ukr nebo.
SanskiBiser

#162353 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Izjava rodbine mobiliziranih ruskih vojnika. Ruska dobrovoljačka brigada "Veterani" kupila je 500 vojnika iz druge jedinice po cijeni od 25 tisuća rubalja za samo jednog, a zatim ih bacila u juriš na Bakhmut. Četvrtina se vratila.

12 maja odvedeni na prvu liniju u Bahmutu i tada su familije dobile prve vijesti od njih, 130 od 500 je nakon par dana ostalo zivih, ali i tim se izgubio trag kupljeni za 289 EURA po "komadu", kupila ih dobrovoljacka brigada Veterani :shock: odvedeni u nepoznatom pravcu.... Inace mobici, poslani bez obuke, bez pripreme na prvu liniju u Bahmutu u napad.

kazu "Putine pomozi"
Last edited by SanskiBiser on 21/05/2023 23:10, edited 1 time in total.
roba_s_greskom

#162354 Re: Ukrajina

Post by roba_s_greskom »

quoter wrote: 21/05/2023 23:04
roba_s_greskom wrote: 21/05/2023 23:01
Stizu i i svedski Gripeni uskoro👍
Ti avioni su i napravljeni da ruse ruske Su i Migove
Uuu, colossal risk.

Kažu da je ovo večeras PATRIOTski odrađeno.
Ne jebu ih svedi ni pet para, kazu imaju 300 tih novih Gripen 39, i da su vec poceli sa obukom pilots, blizu su kraja te obuke👍
drug_profi

#162355 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

tranquil wrote: 21/05/2023 17:09 Invazija na Hostomel i ona kolona prema Kievu su bili "razvlačenje snaga", kako da ne :lol:
Da, kolona od 50-60 km je bila fejk napad.
VDV brigada, bataljon nekikurac, je bacena na Hostomel da izgine kao fejk.
Da zajebu Ukrajince.
Moraš biti tupav da tvrdiš ovo.
RefPus

#162356 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

madner wrote: 21/05/2023 17:10 Ova teorija da je Bakmut lukava strategija mi je u rangu te da je Kiev bio varka. :D
Možda to na ovom forumu nije popularno, ali ja se slažem sa tobom. Od "gradić bez strateškog značaja" do "odbrana Bahmuta je odbrana Ukrajine" u samo par mjeseci. Činjenica je da je Ukrajina jednako tako skupo platila ovo razvlačenje u Bahmutu, ponajviše životima najboljih vojnika, a tek onda u opremi i naoružanju. Ameri barataju brojkama od 100 hiljada Rusa, ali ako budemo realni, to bi značilo da su oni dnevno kroz cijelu tu bitku gubili do 400 ljudi, što je prosto nevjerovatno. Ali eto da ne ulazimo u te špekulacije, dovoljno nam govori podatak da se od početka rata niko ne bavi brojem mrtvih Ukrajinaca, jer je to očigledno tabu.
drug_profi

#162357 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 21/05/2023 17:39
Legenda sirski general, mislim da ga srbi mrze vise nego rusi :mrgreen:
Slava Ukrjaini :bih:
Moram neki gif Sirskog nabavit da nerviram Madnera :mrgreen:
roba_s_greskom

#162358 Re: Ukrajina

Post by roba_s_greskom »

RefPus wrote: 21/05/2023 23:11
madner wrote: 21/05/2023 17:10 Ova teorija da je Bakmut lukava strategija mi je u rangu te da je Kiev bio varka. :D
Možda to na ovom forumu nije popularno, ali ja se slažem sa tobom. Od "gradić bez strateškog značaja" do "odbrana Bahmuta je odbrana Ukrajine" u samo par mjeseci. Činjenica je da je Ukrajina jednako tako skupo platila ovo razvlačenje u Bahmutu, ponajviše životima najboljih vojnika, a tek onda u opremi i naoružanju. Ameri barataju brojkama od 100 hiljada Rusa, ali ako budemo realni, to bi značilo da su oni dnevno kroz cijelu tu bitku gubili do 400 ljudi, što je prosto nevjerovatno. Ali eto da ne ulazimo u te špekulacije, dovoljno nam govori podatak da se od početka rata niko ne bavi brojem mrtvih Ukrajinaca, jer je to očigledno tabu.
Ako pitas nekog ukrajinca o broju njihovih poginulih dobices odgovor u smislu za svakog naseg 5-6 njihovih, tako da je lako izracunati onako ugrubo koliko je ukrajinaca zijanilo
zigzag

#162359 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

SanskiBiser wrote: 21/05/2023 23:09

Izjava rodbine mobiliziranih ruskih vojnika. Ruska dobrovoljačka brigada "Veterani" kupila je 500 vojnika iz druge jedinice po cijeni od 25 tisuća rubalja za samo jednog, a zatim ih bacila u juriš na Bakhmut. Četvrtina se vratila.

12 maja odvedeni na prvu liniju u Bahmutu i tada su familije dobile prve vijesti od njih, 130 od 500 je nakon par dana ostalo zivih, ali i tim se izgubio trag kupljeni za 289 EURA po "komadu", kupila ih dobrovoljacka brigada Veterani :shock: odvedeni u nepoznatom pravcu.... Inace mobici, poslani bez obuke, bez pripreme na prvu liniju u Bahmutu u napad.

kazu "Putine pomozi"
16. vijek , malorusi, 16. vijek...
General War

#162360 Re: Ukrajina

Post by General War »

drug_profi wrote: 21/05/2023 22:53
General War wrote: 21/05/2023 15:30
Ma nije ba cilj cijela ukraina nikad od pocetka bila vojno(po meni, ne znaci da sam u pravu)da se uzme, vec da se ukrainska odbrana razvuce po cijeloj zemlji (pricam za februar prosle godine)...rusi su isli na fol, i nije im uspio da malo vojske napravi pritiska na ukrainu, dobili po labrnji...ali glavni cilj spajanja ruskih SAO u ukraini jeste uspio, sutra bi rusi potpisali mir da ovakvo stanje ostane...bahmut je rusima potrebniji ali vise i jedni i drugi igraju na emocije...sto kosta na hiljde gubitaka na obadvije strane.
Uh generale i ti moreš gluposti pisat... samo kad ti paše uz agendu.
Jbg ipak mi nismo bas tako niskog IQ kako si ti navikao da te okruzuju.
Koja agenda?
Prvo, vidi ono u zagradi...ja kad hocu da prebijem deset ljudi povedem makar 15 da bi uspio u tome, ako povedem trojicu...tesko da ce mi uspjeti...ali svako ima svoje, ne namecem nista, vjeruj u sta hoces.
madner

#162361 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 21/05/2023 22:50
madner wrote: 21/05/2023 16:32 Strelkov se pravi da je bilo moguce uraditi puno vise, a ne da su 6 mjeseci bili u strateskoj defanzivi. Nije Bakmut bio jedini pravac napad, samo jedini gdje se nesto napravili.

Ali ima stvarno velikih magova koji misle da je optimalna pozicija braniti grad dok si pokuokruzenju bez podrske artiljerije i PVO jer su se morali povuci a pod teskom artiljerijom i avijacijom protivnika.
Grad je poluokruzen relativno lako.
A u samom gradu na jedvite jade pomijeranje linije.

Ja zakljucujem da je ostanak u gradu zadrzao Ruse dalje od Chasiv Yara, SIverska, Kramatorska...
I sta je god kostalo, isplatilo se jer bi sadasnja pozicija Ukrajine bila sa 150km od svoje granice, tj poginulo bi isto toliko vojnika kao u Bahmutu samo da vratis tu razliku u teritoiju, plus bi imao jos 3 grada razrusena i more civila pobijeno i raseljeno. Moral u minusu itd.
Bahmut je izdrzao i duze nego je morao, a nece proci ni dva mjeseca bice opet Ukrajinska teritorija.
Kratki recap sta se desilo, nakon povlacena iz Khersona Rusi su kod Bakmuta i Soldera nasli na meku odbranu u vidu novih i neiskusnih jedinica. Da li je VDV ili Wagner bio zasluzan, tu se izvori ne slazu. Padom Bile Gore linija sjeverno od Bakmuta je kompromitovana i pocele su padati livade dosta brzo. I onda krajem Januara imamo odluku pred ZSU da se povuku iz grada ili brane grad.

Tu zbog leaka imamo dosta dobre informacije, znamo da je situacija bila jako losa i dosta konfuzna.

Sirski vraca najbolje brigade iz pripreme za ofanzivu (proljetna ofanziva je tada najavljena ako se jos sjecate, ne ljetna) i tu staje napredovanje po bokovima. 92, djelovi 93., 3., predsjednicka, specijalne jedinice GS itd itd... Dakle najbolje sto su imali.
Znamo da su u Martu pokusali ove kontre sto su uradili zadnjih sedmica ali tada su na bokovima bile dosta bolje jedinice RF pa nije bilo nista od toga.

Istovremeno u gradu rotiraju bataljone non stop, 14 dana je bio neki maksimum. Sto ce reci da su gubici bili visoki.

Eh sad jutros sam objavio analizu ZSU da su u gradu Rusi imali puno bolji omjer nego van grada sto se tice gubitaka. Doslovno da su prestali pokusati zatvoriti kljesta jer nije imalo smisla. Razlog tome je sto je ekipa u gradu imala dosta ljudi ali malo tehnike. Sto je logicno, zatvorenici nisu dobili mehanizaciju.

Dakle sve se svodi na vase vjerovanje da bi ta rulja izvan grada imala isti ili slican ucinak. Ali znamo da nisu imali ni blizu prije.
Slazem se da bi imalo smisla ako je to spasilo Kramotorsk, ali ako bi linija bila gdje je sada onda je to slabljenje ZSU bilo bespotrebno.
drug_profi

#162362 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

mirota wrote: 21/05/2023 17:43
code-switch wrote: 21/05/2023 16:55

Ovo me podsjeti na razgovore (plural) sto sam vodila sa Njemcima. Kazu ostala je izreka i prepricavanje poslije WW2 koju prepricavaju stari: kada su Amerikanci dosli dijelili su cokolade, a Rusi djecu (silovali su). Pametnom dosta.
a jesi paglu, a sta su Njemci radili u Rusiji, palili kompletna sela sa sve djecom, pogledaj malo dokumentarce, jok milovace Njemce,ajd ne rise, isti Njemci nisu krocili u USA...
Ja ne mislim da se na zlo treba uzvracati zlom.
Rusi da su ispravna vojska, nikad ne bi pomislili civilu, zeni ili djetetu nauditi.
drug_profi

#162363 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

quoter wrote: 21/05/2023 17:55 Nije mi jasno kako neko može imati nick koji asocira na ratnog zločinca osuđenog za genocid. Svakim svojim postom reklamira zlotvora. I vi diskutujete sa njim.
A jebogati ime je iz Alan Forda. Ako ima konotaciju na pelenaša ne mora biti da je namjera.
quoter

#162364 Re: Ukrajina

Post by quoter »

roba_s_greskom wrote: 21/05/2023 23:17
RefPus wrote: 21/05/2023 23:11

Ako pitas nekog ukrajinca o broju njihovih poginulih dobices odgovor u smislu za svakog naseg 5-6 njihovih, tako da je lako izracunati onako ugrubo koliko je ukrajinaca zijanilo
Fox news prije 1 sat, jbg ne znam koliko su relevantni ne gledam ih.
A reported 42,000 Ukrainian civilians have been killed since Russia launched a full-scale invasion of Ukraine on Feb. 24, 2022, U.S. officials told Fox News.

The data was based on the latest American battlefield assessment of the war, and the number of deaths is roughly five times greater than previously reported.

Officials also said 50,000 Russian forces have been killed, which continues to rise, and 180,000 have been wounded.

Ukrainian forces, while not as severe, have also suffered greatly with 20,000 killed in action and 130,000 wounded over the past nearly 15 months.
madner

#162365 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 21/05/2023 23:13
sumirprimus wrote: 21/05/2023 17:39
Legenda sirski general, mislim da ga srbi mrze vise nego rusi :mrgreen:
Slava Ukrjaini :bih:
Moram neki gif Sirskog nabavit da nerviram Madnera :mrgreen:
Sto bi Def Mon rekao, sjajna ofanziva na twitteru i telegramu.

Sirko ima kod Ukrainaca puno losiju reputaciju od Zaluznog, meni je to bas cudno pored ovakve sposobnosti. :roll:
furlan

#162366 Re: Ukrajina

Post by furlan »

drug_profi wrote: 21/05/2023 23:10
tranquil wrote: 21/05/2023 17:09 Invazija na Hostomel i ona kolona prema Kievu su bili "razvlačenje snaga", kako da ne :lol:
Da, kolona od 50-60 km je bila fejk napad.
VDV brigada, bataljon nekikurac, je bacena na Hostomel da izgine kao fejk.
Da zajebu Ukrajince.
Moraš biti tupav da tvrdiš ovo.
Isto su tako fejkom ulazili u Pestu i Prag.
drug_profi

#162367 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

General War wrote: 21/05/2023 18:04
Chmoljo wrote: 21/05/2023 17:50

Naravno da je cilj bio Kijev, i drzavni udar. Strijeljanje ili progonstvo zelenskog, instaliranje marionetskr vlade i to je to.

Slicno je pokusano i u sarajevu.

Necemo se sad ludi praviti jebote, samo da bi podebljao svoju argumentaciju, da ne kazem nesto gore. Irpin, sumi, Harkov... Sve su tu ciljevi bili, ali primarni Kijev.

To sto su bez kurca u svatove posli, i stosu to ukrajinci iskoristili, ne umanjuje cinjenicu sta se stvarno htjelo.
Ziv bio nemoj sad poredit ovo i ono tamo,
Ne znam, eto meni bi normalnije bilo da je VDV sletio direktno helikopterima na Kijevski aerodrom i pred palate zelenskog...nego sto je to isto uradio desetinama kilometara van kijeva...ukrainci svakako nisu vjerovali da ce ih napasti...da ne govorim drugo da umjesto na kijev mogli su prvo na granicu pa odsjeci ukrainu od poljske i clanica natoa...ali eto...hoce rusi zajmit pravo samo...ali svakako za tu vrstu zajeba su rusi krivi a ne ukraina i zelenski, sta god su mislili
To sto su Rusi bili lose obavjesteni i glupi ko kurac, ne znaci da nisu nesto drugo htjeli od onog sto su dobili.
Ponivzava sebe sa tim tvrdnjama jadan ne bio. Kod mene ti je rejting danas otišao u kurac.
I Madner me je razočarao, ali znam da vas za to boli ćundara. I mene boli što vas boli, samo to je realnost...
RefPus

#162368 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

roba_s_greskom wrote: 21/05/2023 23:17 Ako pitas nekog ukrajinca o broju njihovih poginulih dobices odgovor u smislu za svakog naseg 5-6 njihovih, tako da je lako izracunati onako ugrubo koliko je ukrajinaca zijanilo
Ja ne pitam Ukrajinca, kao što ne bih pitao ni Rusa. Svi su nekako optimistični oko 200 hiljada agresorskih žrtava, bilo to istina ili ne, još uvijek se ne priča o ukrajinskim žrtvama i cijenu koju su platili da održe Bahmut radi samovolje Zelenskog. Vidjet ćemo na kraju rata, hoće li postojati neke neovisne procjene, a dotad ja i dalje vjerujem da je cijena preskupa i da su Ukrajinci izgubili puno više nego što mi mislimo.

Želim da kažem da je prosto nevjerovatno da je toliko puno ljudi poginulo oko i u Bahmutu, da se priča o 100 hiljada žrtava s jedne strane. Bitka za Aleppo trajala je više od 4 godine, tu broj mrtvih se procjenjuje na 30-ak hiljada. Na svim stranama.
Last edited by RefPus on 21/05/2023 23:30, edited 1 time in total.
madner

#162369 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 21/05/2023 23:25
Ne znam, eto meni bi normalnije bilo da je VDV sletio direktno helikopterima na Kijevski aerodrom i pred palate zelenskog...nego sto je to isto uradio desetinama kilometara van kijeva...ukrainci svakako nisu vjerovali da ce ih napasti...da ne govorim drugo da umjesto na kijev mogli su prvo na granicu pa odsjeci ukrainu od poljske i clanica natoa...ali eto...hoce rusi zajmit pravo samo...ali svakako za tu vrstu zajeba su rusi krivi a ne ukraina i zelenski, sta god su mislili
To sto su Rusi bili lose obavjesteni i glupi ko kurac, ne znaci da nisu nesto drugo htjeli od onog sto su dobili.
Ponivzava sebe sa tim tvrdnjama jadan ne bio. Kod mene ti je rejting danas otišao u kurac.
I Madner me je razočarao, ali znam da vas za to boli ćundara. I mene boli što vas boli, samo to je realnost...
Ja nikad nisam tvrdio da Kiev nije bio glavni napor i poraz RF.

To sto onaj SSovac nema sta da kaze pa pokusava tudje izjave da podvuce pod moje je klasicni hinjaluk.
General War

#162370 Re: Ukrajina

Post by General War »

karanana wrote: 21/05/2023 23:07 Kakvi su f-ovi protiv s300 i 400? Ne znam koliku bi prevagu donijeli ako ruska pvo dobro radi. Isto ko sto ni rusi ne mogu kontrolisati ukr nebo.
S 300 i S 400 u teoriji su dobri, u praksi jedino je bilo u siriji kad su rusi instalirali S400 da su svi americki avioni povuceni iz dometa tj sa sirijske teritorije (da opet ne moram radi drugih crtati) osim F22.
Last edited by General War on 21/05/2023 23:32, edited 1 time in total.
Gandalf

#162371 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Piaty wrote: 21/05/2023 22:40 🇺🇦
🇺🇸🇧🇦🇪🇺
🇬🇧🇩🇪🇨🇦🇧🇪🇫🇮🇸🇪🇦🇹🇱🇹🇵🇱🇲🇪🇽🇰🇬🇪🇭🇷🇧🇬

Gandalf
:thumbup:
General War

#162372 Re: Ukrajina

Post by General War »

drug_profi wrote: 21/05/2023 23:25
:-)
Jadan nebio, da je meni samo da ti probas razmisliti prije nego procitas, a meni mrsko ponavljati stalno svakome ponaosob i crtati sta sam mislio pod tim.
furlan

#162373 Re: Ukrajina

Post by furlan »

RefPus wrote: 21/05/2023 23:28
roba_s_greskom wrote: 21/05/2023 23:17 Ako pitas nekog ukrajinca o broju njihovih poginulih dobices odgovor u smislu za svakog naseg 5-6 njihovih, tako da je lako izracunati onako ugrubo koliko je ukrajinaca zijanilo
Ja ne pitam Ukrajinca, kao što ne bih pitao ni Rusa. Svi su nekako optimistični oko 200 hiljada agresorskih žrtava, bilo to istina ili ne, još uvijek se ne priča o ukrajinskim žrtvama i cijenu koju su platili da održe Bahmut radi samovolje Zelenskog. Vidjet ćemo na kraju rata, hoće li postojati neke neovisne procjene, a dotad ja i dalje vjerujem da je cijena preskupa i da su Ukrajinci izgubili puno više nego što mi mislimo.

Želim da kažem da je prosto nevjerovatno da je toliko puno ljudi poginulo oko i u Bahmutu, da se priča o 100 hiljada žrtava s jedne strane. Bitka za Aleppo trajala je više od 4 godine, tu broj mrtvih se procjenjuje na 30-ak hiljada. Na svim stranama.
Koliko je pouzdano da je u pitanju samovolja Zelenkog. Postoji li kao mogucnost procjena vojnog vrha Ukrajine?
A cijena ne moze biti preskupa, nego cijena moze biti samo previsoka.
RefPus

#162374 Re: Ukrajina

Post by RefPus »

furlan wrote: 21/05/2023 23:33 Koliko je pouzdano da je u pitanju samovolja Zelenkog. Postoji li kao mogucnost procjena vojnog vrha Ukrajine?
Ništa u ovom ratu nije pouzdano, osim činjenice da Putin i Zelenski nemaju sve na broju. Za ovog prvog Hitlera to i znamo, za ovog drugog... samo ću reći da me iznenadi iz dana u dan. A čisto sumnjam da bi neko pri zdravoj pameti žrtvovao hiljade i hiljade vojnika za nešto što "nije strateški bitno".
General War

#162375 Re: Ukrajina

Post by General War »

RefPus wrote: 21/05/2023 23:38
furlan wrote: 21/05/2023 23:33 Koliko je pouzdano da je u pitanju samovolja Zelenkog. Postoji li kao mogucnost procjena vojnog vrha Ukrajine?
Ništa u ovom ratu nije pouzdano, osim činjenice da Putin i Zelenski nemaju sve na broju. Za ovog prvog Hitlera to i znamo, za ovog drugog... samo ću reći da me iznenadi iz dana u dan. A čisto sumnjam da bi neko pri zdravoj pameti žrtvovao hiljade i hiljade vojnika za nešto što "nije strateški bitno".
Nije strateski bitno...ali je bitno za moral, ne onih u rovu vec svijetu da se pokaze odlucnost...sto je ok, ako nisi dio te jedinice koja je u Bakhmutu...Rusi slicno...ko fol protiv nacista kao prije pedeset godina...ali poslije propasti sporazuma Molotov-Hitler :D
Post Reply