Uuu, colossal risk.roba_s_greskom wrote: ↑21/05/2023 23:01Stizu i i svedski Gripeni uskoro
Ti avioni su i napravljeni da ruse ruske Su i Migove
Kažu da je ovo večeras PATRIOTski odrađeno.
Uuu, colossal risk.roba_s_greskom wrote: ↑21/05/2023 23:01Stizu i i svedski Gripeni uskoro
Izjava rodbine mobiliziranih ruskih vojnika. Ruska dobrovoljačka brigada "Veterani" kupila je 500 vojnika iz druge jedinice po cijeni od 25 tisuća rubalja za samo jednog, a zatim ih bacila u juriš na Bakhmut. Četvrtina se vratila.
Ne jebu ih svedi ni pet para, kazu imaju 300 tih novih Gripen 39, i da su vec poceli sa obukom pilots, blizu su kraja te obukequoter wrote: ↑21/05/2023 23:04Uuu, colossal risk.roba_s_greskom wrote: ↑21/05/2023 23:01
Stizu i i svedski Gripeni uskoro
Kažu da je ovo večeras PATRIOTski odrađeno.
Možda to na ovom forumu nije popularno, ali ja se slažem sa tobom. Od "gradić bez strateškog značaja" do "odbrana Bahmuta je odbrana Ukrajine" u samo par mjeseci. Činjenica je da je Ukrajina jednako tako skupo platila ovo razvlačenje u Bahmutu, ponajviše životima najboljih vojnika, a tek onda u opremi i naoružanju. Ameri barataju brojkama od 100 hiljada Rusa, ali ako budemo realni, to bi značilo da su oni dnevno kroz cijelu tu bitku gubili do 400 ljudi, što je prosto nevjerovatno. Ali eto da ne ulazimo u te špekulacije, dovoljno nam govori podatak da se od početka rata niko ne bavi brojem mrtvih Ukrajinaca, jer je to očigledno tabu.
Moram neki gif Sirskog nabavit da nerviram Madnerasumirprimus wrote: ↑21/05/2023 17:39
Legenda sirski general, mislim da ga srbi mrze vise nego rusi![]()
Slava Ukrjaini![]()
Ako pitas nekog ukrajinca o broju njihovih poginulih dobices odgovor u smislu za svakog naseg 5-6 njihovih, tako da je lako izracunati onako ugrubo koliko je ukrajinaca zijaniloRefPus wrote: ↑21/05/2023 23:11Možda to na ovom forumu nije popularno, ali ja se slažem sa tobom. Od "gradić bez strateškog značaja" do "odbrana Bahmuta je odbrana Ukrajine" u samo par mjeseci. Činjenica je da je Ukrajina jednako tako skupo platila ovo razvlačenje u Bahmutu, ponajviše životima najboljih vojnika, a tek onda u opremi i naoružanju. Ameri barataju brojkama od 100 hiljada Rusa, ali ako budemo realni, to bi značilo da su oni dnevno kroz cijelu tu bitku gubili do 400 ljudi, što je prosto nevjerovatno. Ali eto da ne ulazimo u te špekulacije, dovoljno nam govori podatak da se od početka rata niko ne bavi brojem mrtvih Ukrajinaca, jer je to očigledno tabu.
16. vijek , malorusi, 16. vijek...SanskiBiser wrote: ↑21/05/2023 23:09
Izjava rodbine mobiliziranih ruskih vojnika. Ruska dobrovoljačka brigada "Veterani" kupila je 500 vojnika iz druge jedinice po cijeni od 25 tisuća rubalja za samo jednog, a zatim ih bacila u juriš na Bakhmut. Četvrtina se vratila.
12 maja odvedeni na prvu liniju u Bahmutu i tada su familije dobile prve vijesti od njih, 130 od 500 je nakon par dana ostalo zivih, ali i tim se izgubio trag kupljeni za 289 EURA po "komadu", kupila ih dobrovoljacka brigada Veteraniodvedeni u nepoznatom pravcu.... Inace mobici, poslani bez obuke, bez pripreme na prvu liniju u Bahmutu u napad.
kazu "Putine pomozi"
Koja agenda?drug_profi wrote: ↑21/05/2023 22:53Uh generale i ti moreš gluposti pisat... samo kad ti paše uz agendu.General War wrote: ↑21/05/2023 15:30
Ma nije ba cilj cijela ukraina nikad od pocetka bila vojno(po meni, ne znaci da sam u pravu)da se uzme, vec da se ukrainska odbrana razvuce po cijeloj zemlji (pricam za februar prosle godine)...rusi su isli na fol, i nije im uspio da malo vojske napravi pritiska na ukrainu, dobili po labrnji...ali glavni cilj spajanja ruskih SAO u ukraini jeste uspio, sutra bi rusi potpisali mir da ovakvo stanje ostane...bahmut je rusima potrebniji ali vise i jedni i drugi igraju na emocije...sto kosta na hiljde gubitaka na obadvije strane.
Jbg ipak mi nismo bas tako niskog IQ kako si ti navikao da te okruzuju.
Kratki recap sta se desilo, nakon povlacena iz Khersona Rusi su kod Bakmuta i Soldera nasli na meku odbranu u vidu novih i neiskusnih jedinica. Da li je VDV ili Wagner bio zasluzan, tu se izvori ne slazu. Padom Bile Gore linija sjeverno od Bakmuta je kompromitovana i pocele su padati livade dosta brzo. I onda krajem Januara imamo odluku pred ZSU da se povuku iz grada ili brane grad.drug_profi wrote: ↑21/05/2023 22:50Grad je poluokruzen relativno lako.madner wrote: ↑21/05/2023 16:32 Strelkov se pravi da je bilo moguce uraditi puno vise, a ne da su 6 mjeseci bili u strateskoj defanzivi. Nije Bakmut bio jedini pravac napad, samo jedini gdje se nesto napravili.
Ali ima stvarno velikih magova koji misle da je optimalna pozicija braniti grad dok si pokuokruzenju bez podrske artiljerije i PVO jer su se morali povuci a pod teskom artiljerijom i avijacijom protivnika.
A u samom gradu na jedvite jade pomijeranje linije.
Ja zakljucujem da je ostanak u gradu zadrzao Ruse dalje od Chasiv Yara, SIverska, Kramatorska...
I sta je god kostalo, isplatilo se jer bi sadasnja pozicija Ukrajine bila sa 150km od svoje granice, tj poginulo bi isto toliko vojnika kao u Bahmutu samo da vratis tu razliku u teritoiju, plus bi imao jos 3 grada razrusena i more civila pobijeno i raseljeno. Moral u minusu itd.
Bahmut je izdrzao i duze nego je morao, a nece proci ni dva mjeseca bice opet Ukrajinska teritorija.
Ja ne mislim da se na zlo treba uzvracati zlom.mirota wrote: ↑21/05/2023 17:43a jesi paglu, a sta su Njemci radili u Rusiji, palili kompletna sela sa sve djecom, pogledaj malo dokumentarce, jok milovace Njemce,ajd ne rise, isti Njemci nisu krocili u USA...code-switch wrote: ↑21/05/2023 16:55
Ovo me podsjeti na razgovore (plural) sto sam vodila sa Njemcima. Kazu ostala je izreka i prepricavanje poslije WW2 koju prepricavaju stari: kada su Amerikanci dosli dijelili su cokolade, a Rusi djecu (silovali su). Pametnom dosta.
Fox news prije 1 sat, jbg ne znam koliko su relevantni ne gledam ih.roba_s_greskom wrote: ↑21/05/2023 23:17Ako pitas nekog ukrajinca o broju njihovih poginulih dobices odgovor u smislu za svakog naseg 5-6 njihovih, tako da je lako izracunati onako ugrubo koliko je ukrajinaca zijaniloRefPus wrote: ↑21/05/2023 23:11
Možda to na ovom forumu nije popularno, ali ja se slažem sa tobom. Od "gradić bez strateškog značaja" do "odbrana Bahmuta je odbrana Ukrajine" u samo par mjeseci. Činjenica je da je Ukrajina jednako tako skupo platila ovo razvlačenje u Bahmutu, ponajviše životima najboljih vojnika, a tek onda u opremi i naoružanju. Ameri barataju brojkama od 100 hiljada Rusa, ali ako budemo realni, to bi značilo da su oni dnevno kroz cijelu tu bitku gubili do 400 ljudi, što je prosto nevjerovatno. Ali eto da ne ulazimo u te špekulacije, dovoljno nam govori podatak da se od početka rata niko ne bavi brojem mrtvih Ukrajinaca, jer je to očigledno tabu.
A reported 42,000 Ukrainian civilians have been killed since Russia launched a full-scale invasion of Ukraine on Feb. 24, 2022, U.S. officials told Fox News.
The data was based on the latest American battlefield assessment of the war, and the number of deaths is roughly five times greater than previously reported.
Officials also said 50,000 Russian forces have been killed, which continues to rise, and 180,000 have been wounded.
Ukrainian forces, while not as severe, have also suffered greatly with 20,000 killed in action and 130,000 wounded over the past nearly 15 months.
Sto bi Def Mon rekao, sjajna ofanziva na twitteru i telegramu.drug_profi wrote: ↑21/05/2023 23:13Moram neki gif Sirskog nabavit da nerviram Madnerasumirprimus wrote: ↑21/05/2023 17:39
Legenda sirski general, mislim da ga srbi mrze vise nego rusi![]()
Slava Ukrjaini![]()
![]()
Isto su tako fejkom ulazili u Pestu i Prag.drug_profi wrote: ↑21/05/2023 23:10Da, kolona od 50-60 km je bila fejk napad.
VDV brigada, bataljon nekikurac, je bacena na Hostomel da izgine kao fejk.
Da zajebu Ukrajince.
Moraš biti tupav da tvrdiš ovo.
To sto su Rusi bili lose obavjesteni i glupi ko kurac, ne znaci da nisu nesto drugo htjeli od onog sto su dobili.General War wrote: ↑21/05/2023 18:04Ziv bio nemoj sad poredit ovo i ono tamo,Chmoljo wrote: ↑21/05/2023 17:50
Naravno da je cilj bio Kijev, i drzavni udar. Strijeljanje ili progonstvo zelenskog, instaliranje marionetskr vlade i to je to.
Slicno je pokusano i u sarajevu.
Necemo se sad ludi praviti jebote, samo da bi podebljao svoju argumentaciju, da ne kazem nesto gore. Irpin, sumi, Harkov... Sve su tu ciljevi bili, ali primarni Kijev.
To sto su bez kurca u svatove posli, i stosu to ukrajinci iskoristili, ne umanjuje cinjenicu sta se stvarno htjelo.
Ne znam, eto meni bi normalnije bilo da je VDV sletio direktno helikopterima na Kijevski aerodrom i pred palate zelenskog...nego sto je to isto uradio desetinama kilometara van kijeva...ukrainci svakako nisu vjerovali da ce ih napasti...da ne govorim drugo da umjesto na kijev mogli su prvo na granicu pa odsjeci ukrainu od poljske i clanica natoa...ali eto...hoce rusi zajmit pravo samo...ali svakako za tu vrstu zajeba su rusi krivi a ne ukraina i zelenski, sta god su mislili
Ja ne pitam Ukrajinca, kao što ne bih pitao ni Rusa. Svi su nekako optimistični oko 200 hiljada agresorskih žrtava, bilo to istina ili ne, još uvijek se ne priča o ukrajinskim žrtvama i cijenu koju su platili da održe Bahmut radi samovolje Zelenskog. Vidjet ćemo na kraju rata, hoće li postojati neke neovisne procjene, a dotad ja i dalje vjerujem da je cijena preskupa i da su Ukrajinci izgubili puno više nego što mi mislimo.roba_s_greskom wrote: ↑21/05/2023 23:17 Ako pitas nekog ukrajinca o broju njihovih poginulih dobices odgovor u smislu za svakog naseg 5-6 njihovih, tako da je lako izracunati onako ugrubo koliko je ukrajinaca zijanilo
Ja nikad nisam tvrdio da Kiev nije bio glavni napor i poraz RF.drug_profi wrote: ↑21/05/2023 23:25To sto su Rusi bili lose obavjesteni i glupi ko kurac, ne znaci da nisu nesto drugo htjeli od onog sto su dobili.General War wrote: ↑21/05/2023 18:04
Ziv bio nemoj sad poredit ovo i ono tamo,
Ne znam, eto meni bi normalnije bilo da je VDV sletio direktno helikopterima na Kijevski aerodrom i pred palate zelenskog...nego sto je to isto uradio desetinama kilometara van kijeva...ukrainci svakako nisu vjerovali da ce ih napasti...da ne govorim drugo da umjesto na kijev mogli su prvo na granicu pa odsjeci ukrainu od poljske i clanica natoa...ali eto...hoce rusi zajmit pravo samo...ali svakako za tu vrstu zajeba su rusi krivi a ne ukraina i zelenski, sta god su mislili
Ponivzava sebe sa tim tvrdnjama jadan ne bio. Kod mene ti je rejting danas otišao u kurac.
I Madner me je razočarao, ali znam da vas za to boli ćundara. I mene boli što vas boli, samo to je realnost...
S 300 i S 400 u teoriji su dobri, u praksi jedino je bilo u siriji kad su rusi instalirali S400 da su svi americki avioni povuceni iz dometa tj sa sirijske teritorije (da opet ne moram radi drugih crtati) osim F22.
drug_profi wrote: ↑21/05/2023 23:25To sto su Rusi bili lose obavjesteni i glupi ko kurac, ne znaci da nisu nesto drugo htjeli od onog sto su dobili.General War wrote: ↑21/05/2023 18:04
Ziv bio nemoj sad poredit ovo i ono tamo,
Ponivzava sebe sa tim tvrdnjama jadan ne bio. Kod mene ti je rejting danas otišao u kurac.
I Madner me je razočarao, ali znam da vas za to boli ćundara. I mene boli što vas boli, samo to je realnost...
Koliko je pouzdano da je u pitanju samovolja Zelenkog. Postoji li kao mogucnost procjena vojnog vrha Ukrajine?RefPus wrote: ↑21/05/2023 23:28Ja ne pitam Ukrajinca, kao što ne bih pitao ni Rusa. Svi su nekako optimistični oko 200 hiljada agresorskih žrtava, bilo to istina ili ne, još uvijek se ne priča o ukrajinskim žrtvama i cijenu koju su platili da održe Bahmut radi samovolje Zelenskog. Vidjet ćemo na kraju rata, hoće li postojati neke neovisne procjene, a dotad ja i dalje vjerujem da je cijena preskupa i da su Ukrajinci izgubili puno više nego što mi mislimo.roba_s_greskom wrote: ↑21/05/2023 23:17 Ako pitas nekog ukrajinca o broju njihovih poginulih dobices odgovor u smislu za svakog naseg 5-6 njihovih, tako da je lako izracunati onako ugrubo koliko je ukrajinaca zijanilo
Želim da kažem da je prosto nevjerovatno da je toliko puno ljudi poginulo oko i u Bahmutu, da se priča o 100 hiljada žrtava s jedne strane. Bitka za Aleppo trajala je više od 4 godine, tu broj mrtvih se procjenjuje na 30-ak hiljada. Na svim stranama.
Ništa u ovom ratu nije pouzdano, osim činjenice da Putin i Zelenski nemaju sve na broju. Za ovog prvog Hitlera to i znamo, za ovog drugog... samo ću reći da me iznenadi iz dana u dan. A čisto sumnjam da bi neko pri zdravoj pameti žrtvovao hiljade i hiljade vojnika za nešto što "nije strateški bitno".
Nije strateski bitno...ali je bitno za moral, ne onih u rovu vec svijetu da se pokaze odlucnost...sto je ok, ako nisi dio te jedinice koja je u Bakhmutu...Rusi slicno...ko fol protiv nacista kao prije pedeset godina...ali poslije propasti sporazuma Molotov-HitlerRefPus wrote: ↑21/05/2023 23:38Ništa u ovom ratu nije pouzdano, osim činjenice da Putin i Zelenski nemaju sve na broju. Za ovog prvog Hitlera to i znamo, za ovog drugog... samo ću reći da me iznenadi iz dana u dan. A čisto sumnjam da bi neko pri zdravoj pameti žrtvovao hiljade i hiljade vojnika za nešto što "nije strateški bitno".