Cini mi se da se sprema neka Pustinjska ili Hrvatska Oluja samo verzija Ukrajina.A_A_AKCIJA wrote: ↑20/05/2023 08:18 Ovo sa avionima mi djeluje na najveću tajnu operaciju u Ukrajini do sada.
Znamo odavno, da po NATO doktrini, nema rata bez sigurnog neba.
Također, govorimo da je to jedan od preduslova uspješne ofanzive.
Ono što se također zna, ali se ne spominje, je da su avioni užasno skupa stavka, ne zbog njihove cijene, nego cijene svega što ide uz njih.
Da bi se bilo koji aerodrom koristio za F16-F18, on mora biti apsolutno siguran od ruskih udara. Dakle, govorimo o aerodromima osiguranim kao Kijev, Patriotima i ostalim slojevima odbrane. To košta milijarde.
Onog momenta kada se to desi, Rusima će taj aerodrom, tj aerodromi postati glavni cilj. Možemo očekivati udare svaki dan, što prevedeno znači da će samo za PVO rakete trebati stotine miliona po napadu. Sat leta aviona ove klase je 30K dolara.
Ovo je neodrživo.
Jedina šansa je ovo što mislim da se dešava. Savršen tajming dolaska aviona, tajnog treninga pilota koji je već odrađen i dobrovoljaca, sa nastupajućom ofanzivom.
Zato mislim da Ukrajina već ima svoje pilote i volontere, zna koje će avione dobiti i od kojih zemalja, dobro su upoznati sa naoružanjem i već imaju isplanirane akcije.
Dolazak aviona će značiti ofanzivu, jaku i brzu koja će završiti rat. Tu ne može biti rastezanja.
Avioni kada dođu, dolaze da odrade posao.
Prvo ce avioni i artiljerija da povaljaju sta treba. Partizani u dubini da sabotiraju, a onda ide traktorijada kada krene pjesadija i tenkovi.