Ukrajina

sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#161751 Re: Ukrajina

Post by sime_cipol »

A_A_AKCIJA wrote: 20/05/2023 08:18 Ovo sa avionima mi djeluje na najveću tajnu operaciju u Ukrajini do sada.

Znamo odavno, da po NATO doktrini, nema rata bez sigurnog neba.
Također, govorimo da je to jedan od preduslova uspješne ofanzive.

Ono što se također zna, ali se ne spominje, je da su avioni užasno skupa stavka, ne zbog njihove cijene, nego cijene svega što ide uz njih.

Da bi se bilo koji aerodrom koristio za F16-F18, on mora biti apsolutno siguran od ruskih udara. Dakle, govorimo o aerodromima osiguranim kao Kijev, Patriotima i ostalim slojevima odbrane. To košta milijarde.

Onog momenta kada se to desi, Rusima će taj aerodrom, tj aerodromi postati glavni cilj. Možemo očekivati udare svaki dan, što prevedeno znači da će samo za PVO rakete trebati stotine miliona po napadu. Sat leta aviona ove klase je 30K dolara.

Ovo je neodrživo.

Jedina šansa je ovo što mislim da se dešava. Savršen tajming dolaska aviona, tajnog treninga pilota koji je već odrađen i dobrovoljaca, sa nastupajućom ofanzivom.

Zato mislim da Ukrajina već ima svoje pilote i volontere, zna koje će avione dobiti i od kojih zemalja, dobro su upoznati sa naoružanjem i već imaju isplanirane akcije.

Dolazak aviona će značiti ofanzivu, jaku i brzu koja će završiti rat. Tu ne može biti rastezanja.

Avioni kada dođu, dolaze da odrade posao.
Cini mi se da se sprema neka Pustinjska ili Hrvatska Oluja samo verzija Ukrajina.
Prvo ce avioni i artiljerija da povaljaju sta treba. Partizani u dubini da sabotiraju, a onda ide traktorijada kada krene pjesadija i tenkovi.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#161752 Re: Ukrajina

Post by pici »

Ja bi volio da bude oluja al ipak malo da stanemo na loptu.Treba pregaziti pola miliona ruskih vojnika.Mislim da Ukrajinci jos nisu spremni na to al da ce biti jak udar, bit ce.Ocekujem minimum oslobadjanje pola ovog zauzetog teritorija.Velika je mogucnost da se to sve svede na granice sukoba iz 2014 godine.Komletan kolaps rusa, to bi bilo, vauuuu, ima se sanse al ipak malo podesiti rucnu, nikad se ne zna.U ljubavi i ratu sve je dopusteno, pogotovo jebanje sazada.
Point.

#161753 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Blue heat wrote: 20/05/2023 08:22
drug_profi wrote: 20/05/2023 01:13

A ja mislim da ce Krim lakse vratiti nego Donbas.
Vratiti Krim ? Jel ti misliš da će se to desiti ? Kad Krim bude Ukrajinski, Ukrajina neće više biti na kartama, vec samo radioaktivna prašina. :lol:

Rečeno davno, da oružje modernih ratova nisu avioni, već hipersonično oružje, a ovi se uhvatili jednog te istog kao pokvarena ploča.
Svi ti avioni će završiti u starom gvoždju, eto toliko o njihovoj nadmoći.

A tupsoni koji misle da je Rusija sama u ovom sukobu, loše misle. 8-)
Evo gaaa evoo gaaaa evooo gaaaaaaa, evo gaaa evo gaaa evoo gaaaaaaaaa :hajmooo:
apsidejzi

#161754 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Zna li se ista kad ce Rusija oprave napasti Ukrajinu? Mislim, ovo je ipak neka manja specijalna operacija. Ima li kakvih naznaka za ozbiljnu akciju i koristenje malo zajebanijeg oruzja. Ovo sa Kinzalima je jos uvijek bezze.
Paradox76

#161755 Re: Ukrajina

Post by Paradox76 »

Kenneth Gregg;

20.05.2023. ažuriranje. Nakon 1 tjedna dobrih vijesti, vrijeme je za loše. U osnovi, grad Bakhmut je sada pod kontrolom turista. Turisti napreduju na zapadu i nije ostalo mnogo pod našom kontrolom.
Ipak, konačno smo oslobodili područje Stupky i nastavljamo vršiti pritisak na turiste južno od Ivanivske.
Kod Avdiivke lede fi je izveo 4 napada na Pervomaiske. Kao rezultat toga, izgubili su nekoliko tenkova i pješačkih vozila, a značajan broj pješadija je poginuo ili zarobljen. Neprijatelj nastavlja skupljati rezerve na periferiji Donjecka.
Sjeverno od Krasnohorivke napali su naše veze, što je dovelo do izgubljenih položaja sve do željeznice.
Situacija u gradu Bakhmutu bliži se logičnom zaključku. Turistima je teško na bokovima, pa se ubacuju dodatne rezerve, između ostalih iz tzv. Narodne Republike Luhansk. Sjeverno od Krasnohorivke, neprijatelj djelomično uspješan, što će pogoršati stanje u Avdiivki. Turisti nastavljaju svoj 9-mjesečni "dan mrmota" na području Pervomaiske-Nevelske.
Činjenica da je Bakhmut sada u rukama turista u osnovi ne znači ništa praktičnoj situaciji jer od grada više nema što da se izvede. Naprotiv, na poziv može postati ozbiljna situacija za turiste. Također, imamo jake obrambene linije u Chasiv Yar tako da je njihov napredak vjerojatno zaustavljen ovdje.
Kod Avdiivke, izgleda da su turisti usvojili našu taktiku južno od Bakhmuta. Bili su uspješni i trebali su veliki napori s naše strane da ih zaustavimo, ali uspjeli smo.
Konačno podsjetnik da je akcija prikupljanja sredstava za zaštitne prsluke u tijeku, približavamo se 40% našeg cilja.
SLAVA UKRAINI
lajkujMe

#161756 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

A_A_AKCIJA wrote: 20/05/2023 08:18 Ovo sa avionima mi djeluje na najveću tajnu operaciju u Ukrajini do sada.

Znamo odavno, da po NATO doktrini, nema rata bez sigurnog neba.
Također, govorimo da je to jedan od preduslova uspješne ofanzive.

Ono što se također zna, ali se ne spominje, je da su avioni užasno skupa stavka, ne zbog njihove cijene, nego cijene svega što ide uz njih.

Da bi se bilo koji aerodrom koristio za F16-F18, on mora biti apsolutno siguran od ruskih udara. Dakle, govorimo o aerodromima osiguranim kao Kijev, Patriotima i ostalim slojevima odbrane. To košta milijarde.

Onog momenta kada se to desi, Rusima će taj aerodrom, tj aerodromi postati glavni cilj. Možemo očekivati udare svaki dan, što prevedeno znači da će samo za PVO rakete trebati stotine miliona po napadu. Sat leta aviona ove klase je 30K dolara.

Ovo je neodrživo.

Jedina šansa je ovo što mislim da se dešava. Savršen tajming dolaska aviona, tajnog treninga pilota koji je već odrađen i dobrovoljaca, sa nastupajućom ofanzivom.

Zato mislim da Ukrajina već ima svoje pilote i volontere, zna koje će avione dobiti i od kojih zemalja, dobro su upoznati sa naoružanjem i već imaju isplanirane akcije.

Dolazak aviona će značiti ofanzivu, jaku i brzu koja će završiti rat. Tu ne može biti rastezanja.

Avioni kada dođu, dolaze da odrade posao.
Tajna jeste sigurno kao sto je kolega forumas ima bosne rekao u Texasu se treniraju jos od juna

Taman sad na ljeto bice spremni
Čitalac

#161757 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Za Francisa Fukuyamu, jedini očigledan put za okončanje rata do kraja 2023. jeste ovaj: Ukrajina oslobađa Herson i Zaporožje, Krim stavlja pod opsadu i neformalno se obavezuje da neće napadati Donbas. Ključna stvar je svakako članstvo Ukrajine u NATO, o kojem na Zapadu i dalje nema konsenzusa.
Moguće je da će ukrajinska ofanziva uspjeti na spektakularan način i da će oslabljene ruske snage propasti na cijelom frontu. Ali skromniji i izgledniji scenario je da Ukrajina ponovo preuzme Herson i Zaporožje do kraja ljeta. Ako se to dogodi, biće postavljene osnove za dogovor. Prijetnja sporog davljenja Krima mogla bi konačno dati poticaj Putinu da zaustavi svoje napade na Ukrajinu i okonča terorističke raketne udare na ukrajinske gradove...

Povratak ostatka Donbasa ima mnogo niži strateški prioritet. Ovo područje dijeli dugu granicu s Rusijom, što ga čini lakim za opskrbu i veoma teškim za osvajanje. U regionu praktično više nema proukrajinskih ljudi. Čak i kada bi se to područje moglo vojno okupirati, ponovno uključivanje u Ukrajinu bilo bi kao grljenje gnijezda stršljena. Možda bi bilo bolje da se Rusiji oko vrata okače ogromni troškovi obnove ovog regiona. Od ukrajinske vlade se ne može očekivati da se formalno odrekne suvereniteta nad ovom regijom, ali bi mogla dati neformalna uvjeravanja da neće pokušati ponovo preuzeti ovu teritoriju.

Ali održivost takvog sporazuma u osnovi će zavisiti od članstva Ukrajine u NATO. Protivljenje članstvu ove zemlje posljednjih godina bilo je razumno na osnovu činjenice da je Ukrajina bila uključena u rat s Rusijom od 2014. i članstvo bi odmah u rat uvuklo i alijansu. Međutim, ako dođe do primirja i tihog razumijevanja da Ukrajina više neće aktivno nastojati da povrati teritoriju, zadatak NATO dolazi u sklad s njegovom misijom kao fundamentalno odbrambenog saveza. Očigledno je da je strah da bi članstvo Ukrajine moglo isprovocirati Rusiju stvar prošlosti. Da bi se naglasila predanost NATO, morale bi postojati članice Alijanse spremne da stacioniraju snage u Ukrajini kako bi djelovale kao garancija protiv bilo kakvog budućeg ruskog nastavka rata.

Formalni mirovni sporazum prema kojem bi Rusija prihvatila članstvo Ukrajine u NATO, a Ukrajina ustupila pravni suverenitet nad Donbasom ili Krimom, teško je zamisliti. Ali moguće je trajno primirje koje se samoučvršćuje. U prošlosti je bilo sličnih aranžmana. Sjeverna i Južna Koreja nikada nisu potpisale mirovni sporazum i još uvijek su tehnički u ratnom stanju, ali je Korejsko poluostrvo od tada mirno. Slično tome, Turska i Grčka nikada se nisu složile sa formalnim mirovnim sporazumom o Kipru, ali je nastupio mir.

Ovaj scenario je jedini koji vidim kao iole vjerovatan put za okončanje rata do kraja 2023. Međutim, to u potpunosti zavisi od uspjeha dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive. Ako linije fronta krajem ljeta budu blizu sadašnjih, bojim se da će zapadna podrška Ukrajini početi brže da opada. Moramo početi konkretno razmišljati o uslovima pod kojima će NATO prihvatiti Ukrajinu i aktivno se pripremati za takav ishod. S tim razmišljanjem treba početi sada, jer smo mi na Zapadu još uvijek jako daleko od konsenzusa po ovom pitanju.
https://www.americanpurpose.com/article ... r-ukraine/

Inače, Fukuyama je 10. marta prošle godine objavio ove prognoze o ratu u Ukrajini:
- Rusija ide ka potpunom porazu u Ukrajini
- Kolaps bi mogao biti iznenadan i katastrofalan, umjesto da se dogodi polako kroz rat iscrpljivanja
- Nije moguće diplomatsko rješenje prije nego što se to dogodi. Ne postoji zamisliv kompromis koji bi bio prihvatljiv i za Rusiju i za Ukrajinu
- Putin neće preživjeti poraz svoje vojske
- Invazija je nanijela ogromnu štetu populistima širom svijeta koji su izražavali simpatije prema Putinu
- Dronovi će postati sve važniji na bojnom polju
zigzag

#161758 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Znači i fukujama čita ovu temu. Sve je sažeo što smo pisali
melac

#161759 Re: Ukrajina

Post by melac »

pici wrote: 18/05/2023 22:46 Norveska ce kompletnu eskadrilu nekih 46kom F16 donirati.
Negdje u ljeto 2019 ja u Norveskoj na fjordu Lysefjord, i kako su ivice visoke 700-800 m a F-35 leti u visini ivica fjorda sve mozes pilote vidjeti unutra. Tako da mogu da potvrdim da sam bio na 1 km od F-35 negdje u ljeto 2019 godine. :D
moee

#161760 Re: Ukrajina

Post by moee »

drug_profi wrote: 20/05/2023 01:01
JoseMujica wrote: 19/05/2023 22:08 evo i ovo je prema procjeni nekih 80km od linije fronta...čime li su?
Pa ne znam zasto Himars iskljucuju kad mu je domet 87 km.
Ne vjerujem da HIMARS drže tako blizu linija (manje od 7 km).
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#161761 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sve je moguće, ali teško da će se rat završiti u ovoj godini

sve dok Putko ima kontrolu unutar Rusije i para ratovaće...gvožđurije razne ima pa to ne treba ni spominjat

već bi naredna godina bila realističnija za povlačenje Orka
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#161762 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

video wrote: 19/05/2023 21:05
sumirprimus wrote: 19/05/2023 21:03

Cime kosom? :mrgreen:
Jos ako je dobro nabelegijo :D
I ako mu je neka dobra vodir podmetala. :lol:

PS Vodir je stvarcica u koju se belegija stavlja i odrzava vlaznom :D
Gandalf

#161763 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Objašnjavao sam ja Fukuyami značaj dronova u modernom ratovanju, u početku je bio zagovornik parole, " topovi pa popovi ", ali kasnije je skontao da sam u pravu 8-)
video

#161764 Re: Ukrajina

Post by video »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 20/05/2023 10:52
video wrote: 19/05/2023 21:05
Jos ako je dobro nabelegijo :D

:lol: :lol: :lol: :thumbup:

Btw, "grme li" jos oni iznad glave?
istra_hr

#161765 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

Gandalf wrote: 20/05/2023 10:53 Objašnjavao sam ja Fukuyami značaj dronova u modernom ratovanju, u početku je bio zagovornik parole, " topovi pa popovi ", ali kasnije je skontao da sam u pravu 8-)
:D ..nemaš ti pojma
Fino je neki "stručnjak" ovdje objašnjavao, neki dan, - da "jedna topovska/artiljerijska granata vrijedi kao 1000 dronova"
pojma nemaš
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#161766 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

istra_hr wrote: 20/05/2023 10:59
Gandalf wrote: 20/05/2023 10:53 Objašnjavao sam ja Fukuyami značaj dronova u modernom ratovanju, u početku je bio zagovornik parole, " topovi pa popovi ", ali kasnije je skontao da sam u pravu 8-)
:D ..nemaš ti pojma
Fino je neki "stručnjak" ovdje objašnjavao, neki dan, - da "jedna topovska/artiljerijska granata vrijedi kao 1000 dronova"
pojma nemaš
ima se Gandalf još pure nakusat da dosegne prvoligaški kvalitet

evo propustio je, na primjer, da juče ode u Pančevo na kontramiting

@madner kako je u Pančevu bilo?
video

#161767 Re: Ukrajina

Post by video »

Da gosN istranine, takoE :thumbup:
Zato neka ide u podrum po kazni kad ne moze na hvarske plaze
lajkujMe

#161768 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

M777 ekipa zaduzena za protiv baterijsku i protivnoklopnu paljbu

Fina reportaza
SanskiBiser

#161769 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Američka vojska kaže da je šest miliona granata isporučeno Ukrajini za dvije sedmice. Postoje tri moguća objašnjenja

Image
https://en.defence-ua.com/news/us_army ... 6757.html
Iako sljedeći podaci pokrivaju sve zalihe koje su prošle kroz ruke američkih logističara u Europi, najveći dio se prosljeđuje Ukrajini, što znači da su ukrajinske snage navodno dobile čak 7,823 milijuna artiljerijskih granata.
Poređenja radi: od 1. maja 2023. u istom izvještaju američke transportne komande navodi se da je evropskim saveznicima isporučeno 1,711 miliona artiljerijskih metaka. Uz to, u samo dvije sedmice maja ove godine, američka vojska je navodno poslala preko šest miliona artiljerijskih granata u inostranstvo, što je broj bez presedana.

Image

a vidi se na terenu 120 mm minobacacke deru oko Bahmuta, himarsi unistavaju tenkove...

A komandant logisticke operacije je vec potvdila intenzitet i brzinu dostavljanja...

"The speed we are moving and level of aid we are providing is unprecedented. It goes to show that when we come together with our Allies and partners, we can move out and meet the promises - that together, we will deliver."

Brzina kojom se krećemo i razina pomoći koju pružamo je bez presedana. To pokazuje da kada se udružimo s našim saveznicima i partnerima, možemo da se pokrenemo i ispuniti obećanja - i to ćemo zajedno ostvariti."

Image
Mrvice_ba

#161770 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

A prvoligasi pricaju da ameri ne mogu stancati granate. Jebena industrijska sila da ne moze stancati pisane granate, pa bih ih pravi tehnoloijom iz nazi njemacke
kluz franjo

#161771 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

Po izvještaju GŠ Ukrajine je jučerašnji dan bio nadprosječno aktivan (combat engagements) duž linije fronta od Kremine do Mariinke.

"Hersonsko ćopkanje" ili ...?
:hmpf: (čekajući karte)
Čitalac

#161772 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ivan Kiričevski, analitičar ukrajinske kompanije Defense Express, kaže da je Moskva, nažalost, povećala proizvodnju projektila.
- Ministar odbrane Reznikov saopštio je veoma tešku i neprijatnu stvar: ispostavilo se da su Rusi početkom maja imali čak 80 Kindžala. To pokazuje da su, nažalost, uspjeli povećati proizvodnju pet puta. Prema podacima koji su bili dostupni početkom januara, Rusi su imali maksimalno 53 projektila. Nešto su u međuvremenu ispalili na nas. U isto vrijeme, proizvodili su 1-2 projektila Kindžal mjesečno. Sada se ispostavlja da mogu proizvesti do 10 takvih projektila mjesečno. Sposobnost Rusa da nas napadnu Kindžalima ograničena je prvenstveno brojem ispravnih aviona MiG-31K, koje mogu istovremeno da podignu u vazduh. Čini se da je 6 aviona maksimum, iako ih na papiru imaju 10-12. Informacije da se Kindžal može okačiti na Tu-160 ili Tu-122M3, na sreću, ne odgovaraju stvarnosti. Rusi su najavili planove za integraciju Kindžala na ove avione, ali to još nisu učinili – kaže Kiričevski.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#161773 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

video wrote: 20/05/2023 10:54
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 20/05/2023 10:52

Ne kao prije, izgleda da je "mission accomplished" ili koriste neke druge lokacije.

P.S. Predugo je sve ono trajalo da bi bili samo rutinski letovi US Air Force.
Last edited by Ima Bosne_Bice Bosne on 20/05/2023 12:11, edited 1 time in total.
video

#161774 Re: Ukrajina

Post by video »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 20/05/2023 11:57
video wrote: 20/05/2023 10:54

Ne, izgleda da je "mission accomplished" ili koriste neku drugu lokaciju.
E to mi reci.
Znaci sad ce oni, jos malo grmiti po UA :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#161775 Re: Ukrajina

Post by pici »

Amerika je industrijski gigant. To su iskusili jo davne 45 japanci. Jebte jedan vojni brod svaki dan su stancali, sad zamislite ostalo i sta danas mogu.Sto se tice industrije a pogotovo vojne, niko im nije ni do koljena.
Nova trka u naoruzanju je pocela i kinezi ne mogu da to prate a rusi, smijurija.
Post Reply