Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Haris.ba

#13976 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Maja The Bee wrote: 18/05/2023 00:44
Nažalost, nije baš tako kao što govoriš.

Ako neko ne plati za jednu noć, ti samo gubiš nešto malo para. Ako neko ne plaća mjesecima, pa i godinama, policija je na njegovoj strani ako je prijavljen tu, čak i ako je promijenio bravu. U tom slučaju ne možeš tvrditi da osoba nikad nije živjela tu.

Ako ga ne prijaviš, i nikome ne kažeš da živi, onda ga fizički možeš iznijeti iz stana, i tvrditi da je umislio kako je živio tu, i policija ti tu ne može ništa.
Svi pricate o nekoj sili. Ne mozes covjeka silom iznijeti cak i kad je bez ugovora. Jer, ako zovne policiju taj bez ugovora, i njega ce policija vratiti. I samo reci, vi to sudem rijesite. Policiju zanima je li on provalio u kucu, stan. I to je jedino gdje oni mogu djelovati.
Eto, ti pricas da je on umislio da zivi. Ako ima kljuc od vrata, kako je umislio da zivi? Evo, taj bez ugovora promjenio bravu. Tj.on stavio svoj cilindar. Sta sad?

Nemojte ljudima davati pogresne savjete i prepadati ih.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#13977 Re: Cijene stanova All about

Post by laserShow »

Nase "gazde" naucile i misle da sve moze silom. Sve dok ti se ne uvali kakva budala u stan i ti kao hoces istjerat. Kako? Polomis ga, on se vrati? Ti mu iskljucis vodu, struju, promijenis bravu? Aha, malo sutra, dobijes ekspresnu prijavu :D

Ako stanar ima kontinuitet u stanu, ne mozes ga izbaciti preko noci, nema sanse. Kontinuitet dokazuje placanjem racuna, nekom uslugom na svoje im etc.

Meni nije jasno kako tako puni samopouzdanja izjavite "ja cu kad hocu" :D Bilo je primjera, pa i na ovom forumu, ne mozes covjeka istjerati sve dok ti to sud ne potvrdi.
citroen xm wrote: 18/05/2023 06:06 Navedeš fino u ugovoru o zakupu da će biti iseljen ako bude kasnio 2 mjeseca. I završiš priču.
A sta mislis koliko izdavaca ima ugovor? Valja platiti % porez mrskoj bejha.
Maja The Bee

#13978 Re: Cijene stanova All about

Post by Maja The Bee »

Mi smo imali sličan problem, doduše ne u BiH, ali zakoni su tu isti. Srećom, podstanar nije bio prijavljen na našu adresu, i svi su računi bili na naša imena. Sačekali smo da ode na posao, došli smo i promijenili bravu, te mu sve stvari izbacili napolje u kontejner. Pozvao je policiju, ali nije mogao dokazati da je ikada živio tu. Nije bilo nikakve druge "sile", ali da smo išli po zakonu, još bi bio u stanu, a to je bilo prije šest godina.
rikta123

#13979 Re: Cijene stanova All about

Post by rikta123 »

ja na ciglanama placam 250KM.. kirija struja i voda oko 40KM.. doduse kucni prijatelji
SPQR.SA

#13980 Re: Cijene stanova All about

Post by SPQR.SA »

Banke su pocele prosle godine ispitivati uplate sa Airbnb, odnosno PayPal-a.
Kako ste vi rijesili sa Airbnb, da li ste registrovali apartman u tirustickoj zajednici?
VladaFBiH

#13981 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Maja The Bee wrote: 18/05/2023 09:14 Mi smo imali sličan problem, doduše ne u BiH, ali zakoni su tu isti. Srećom, podstanar nije bio prijavljen na našu adresu, i svi su računi bili na naša imena. Sačekali smo da ode na posao, došli smo i promijenili bravu, te mu sve stvari izbacili napolje u kontejner. Pozvao je policiju, ali nije mogao dokazati da je ikada živio tu. Nije bilo nikakve druge "sile", ali da smo išli po zakonu, još bi bio u stanu, a to je bilo prije šest godina.
ovo može biti ozbiljan problem jer skoro da nemaš načina da ga istjeraš osim na ovakve "folove"
VladaFBiH

#13982 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

moonca wrote: 17/05/2023 18:38 Ovakvih je malo u Sarajevu.....

https://www.vrbo.com/10390204ha?noDates ... Id=5415861
neki moji prijatelji su ga rentali za SFF 2019. godine - stan je fenomenalan
forumskivojnik

#13983 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

madesa wrote: 18/05/2023 08:29
BadBoy wrote: 18/05/2023 07:27 Jeste li svi vi koji iznajmljujete razmišljali o stavljanju one brave sa šifrom (ako imate mogućnost naravno)? Ja sam par puta bukirao u takvim stanovima vani, gazde očima vidio nisam.

Samo mi preko SMS ili Bookinga dostavi šifru za ulazak i to je to.
na koja vrata moze takvo nesto . Odlicna stvar
Ne postavlja se na vrata nego na zid zgrade, kuce. Zove se Schlüsselbox https://www.google.com/search?q=Schl%C ... e&ie=UTF-8

Ja kada u Njemackoj turisticki putujem u drugi grad/pokrajinu iznajmljujem privatno stan i uvijek na takav nacin ulazim u stan. Vlasnika stana jos nikada nisam srela.
Dobijes slikovito objasnjeno gdje ces Schlüsselbox naci a u posebnom sms-u dobijes cod za otvaranje.
moimoi

#13984 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Imam dva slucaja u bliskoj familiji gdje su posteno najebali rentajuci. Oba nisu placali komunalije, zavlacili sa rentom. Na svu srecu nije bila potrebna sila da ih se istjera ali jest proces naplate i ganjanje sa njima po sudovima trajalo godinama. Tako da znam da te stvari nisu tako uvijek bajne kako na prvu izgleda. Kakvi su stanovi nakon njih bili ne treba ni pricati. Dakle kompletna renovacija. A ima naravno i onih koji imaju srece pa imaju podstanara sa opsesivno kompulsivnim disorderom za ciscenjem :D Takvim je banja i mole boga da im nikad ne otkaze :lol:
Sid the sloth

#13985 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

moimoi wrote: 18/05/2023 10:46 Imam dva slucaja u bliskoj familiji gdje su posteno najebali rentajuci. Oba nisu placali komunalije, zavlacili sa rentom. Na svu srecu nije bila potrebna sila da ih se istjera ali jest proces naplate i ganjanje sa njima po sudovima trajalo godinama. Tako da znam da te stvari nisu tako uvijek bajne kako na prvu izgleda. Kakvi su stanovi nakon njih bili ne treba ni pricati. Dakle kompletna renovacija. A ima naravno i onih koji imaju srece pa imaju podstanara sa opsesivno kompulsivnim disorderom za ciscenjem :D Takvim je banja i mole boga da im nikad ne otkaze :lol:
Dobijes 12.000KM kirije za dvije godine a napravilo ti troska 20.000KM za renoviranje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13986 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

zato izdaješ starudiju
ja sam bio podstanar u braće ribara 7 mjeseci 2013. i našao sam štednu knjižicu iza ormara lik rođen 1908. ja mislim ili 1918. znači ormar nije pomijeran do 1991. kad je zadnji put bilo aktivnosti na knjižici
a možda ni od useljenja u zgradu zapalo liku izgubio
moimoi

#13987 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Sid the sloth wrote: 18/05/2023 10:51
moimoi wrote: 18/05/2023 10:46 Imam dva slucaja u bliskoj familiji gdje su posteno najebali rentajuci. Oba nisu placali komunalije, zavlacili sa rentom. Na svu srecu nije bila potrebna sila da ih se istjera ali jest proces naplate i ganjanje sa njima po sudovima trajalo godinama. Tako da znam da te stvari nisu tako uvijek bajne kako na prvu izgleda. Kakvi su stanovi nakon njih bili ne treba ni pricati. Dakle kompletna renovacija. A ima naravno i onih koji imaju srece pa imaju podstanara sa opsesivno kompulsivnim disorderom za ciscenjem :D Takvim je banja i mole boga da im nikad ne otkaze :lol:
Dobijes 12.000KM kirije za dvije godine a napravilo ti troska 20.000KM za renoviranje.
pa tako nekako. al im je gore bilo to ganjanje po sudu
team87

#13988 Re: Cijene stanova All about

Post by team87 »

BadBoy wrote: 18/05/2023 07:27 Jeste li svi vi koji iznajmljujete razmišljali o stavljanju one brave sa šifrom (ako imate mogućnost naravno)? Ja sam par puta bukirao u takvim stanovima vani, gazde očima vidio nisam.

Samo mi preko SMS ili Bookinga dostavi šifru za ulazak i to je to.
razmisljao jesam ali sam odlucio da ne stavljam, puno bolji dojam ostavis kada licno docekas ljude, raspricam se s gostima, objasnim gdje sta kako, preporucim restoran i sta da obidju, onda oni daju bolju recenziju, zazmire na jedno oko ako slucajno bude neki problem prilikom boravka, razmijenimo brojeve ako opet dodju u Sa i sl.
team87

#13989 Re: Cijene stanova All about

Post by team87 »

nepass1 wrote: 18/05/2023 07:20
BadBoy wrote: 17/05/2023 17:43

I meni je sve to čudno izgledalo ali ipak ima turista ovdje tokom cijele godine. Imamo zimski turizam koji sve više uzima maha i koji bi da nije bilo COVID-a bio još bolji. A ako ikada sredimo Olimpijske ljepotice da budu kako treba onda bi mogao biti i bolji od ljetnog perioda.

Sa druge strane, izdavanje stana je posao. Ima ljudi koji misle da je to bošnjački san, ti malo ili nikako ne radiš a pare same liježu. Treba se zadat tu. ovo što kolega team87 piše djeluje puno jednostavnije na papiru nego provesti u praksi (on je vjerovatno i mlađi pa ima i više snage i više slobodnog vremena).
Imao sam ja u martu vecu popunjenost nego u junu. Dodju nasi iz svedske uzme stan tri sedmice. Nemas nista raditi dok ne odu. Ljeti bude 10 razlicitih ljudi u 15 dana. E tu je trci ocisti jer naredni dolaze isti dan za 2h. Zagine se. Jbg ja sam sve sam radio. Onda zimi ih dosta iznajmi i idu svaki dan na jahorinu. Najveci problem je meni bio uvjek fizicki biti prisutan.
Sto se tice cistoce sto vise ides istocnije to prljaviji stan nadjes. Bilo je fakat turista zapitas se jesu li ikako bili u stanu. Dok npr iz indonezije tri djevojke, majke mi nikad vise dlaka u zivotu nisam pokupio. Periku da napravis. Svaka dlaka mozes na prut za pecanje staviti i komotno ribetinu od 10kg izvuci ne bi pukla :D
Onda neki hoce za bg iz is plate ti prevoz, neki u tz pa ih odvuces, uzme se fina lova.
ja sam toliko kivan na arape da opisat ne mogu, pa to isto kao da je u sumi odraslo, ne mogu da vjerujem da udjem poslije njih a ono na podu 50+ kospi od pojedenog raznoraznog voca (sljive, tresnje, jabuke...), pa jebemu majku kako ti se ne gadi lezat u krevetu a pored tebe truhla jabuka, i ne samo cistoca...

ma fuj kakvi su to ljudi, i to 95% njih, sreca pa ih se poprilicno efikasno rijesavam zadnjih par godina pa nemam takvih problema
betametazon

#13990 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

konami666 wrote: 18/05/2023 07:50
Haris.ba wrote: 16/05/2023 17:48

A gdje se to pitaju stanari?
Na zapadu :)
Kod nas se ne pitaju ni kad je u pitanju njihov vlastiti mir u normalnim okolnostima, nego ti kazu ako ti se ne svidja odseli se.
A kamo li jos da te pitaju u vezi sa izdavanjem stana ista, kod nas vrijedi psihlogija "privatni stan je svetinja", ne uzima se u obzir nikakav impakt na okolinu, znaci ja imam pravo napraviti kuglanu u stanu jer je to MOJ stan a to sto si ti bihuzur ispod mene jbg druze, tako ti je to u zgradama

Seljacki princip vlada kod nas, ukratko
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#13991 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

osim kad je krov i lift u pitanju :D tad je to sve zajednicko
moonca

#13992 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

wrote: 18/05/2023 12:54 znaci ja imam pravo napraviti kuglanu u stanu jer je to MOJ stan a to sto si ti bihuzur ispod mene jbg druze, tako ti je to u zgradama
..jedini nachin , da se donekle odvojish od takvog mentaliteta, je da kupish stan, nedostizan za iste..
moimoi

#13993 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

team87 wrote: 18/05/2023 12:53
nepass1 wrote: 18/05/2023 07:20

Imao sam ja u martu vecu popunjenost nego u junu. Dodju nasi iz svedske uzme stan tri sedmice. Nemas nista raditi dok ne odu. Ljeti bude 10 razlicitih ljudi u 15 dana. E tu je trci ocisti jer naredni dolaze isti dan za 2h. Zagine se. Jbg ja sam sve sam radio. Onda zimi ih dosta iznajmi i idu svaki dan na jahorinu. Najveci problem je meni bio uvjek fizicki biti prisutan.
Sto se tice cistoce sto vise ides istocnije to prljaviji stan nadjes. Bilo je fakat turista zapitas se jesu li ikako bili u stanu. Dok npr iz indonezije tri djevojke, majke mi nikad vise dlaka u zivotu nisam pokupio. Periku da napravis. Svaka dlaka mozes na prut za pecanje staviti i komotno ribetinu od 10kg izvuci ne bi pukla :D
Onda neki hoce za bg iz is plate ti prevoz, neki u tz pa ih odvuces, uzme se fina lova.
ja sam toliko kivan na arape da opisat ne mogu, pa to isto kao da je u sumi odraslo, ne mogu da vjerujem da udjem poslije njih a ono na podu 50+ kospi od pojedenog raznoraznog voca (sljive, tresnje, jabuke...), pa jebemu majku kako ti se ne gadi lezat u krevetu a pored tebe truhla jabuka, i ne samo cistoca...

ma fuj kakvi su to ljudi, i to 95% njih, sreca pa ih se poprilicno efikasno rijesavam zadnjih par godina pa nemam takvih problema
Pa arapi u svojim zemljama kada rentaju svoje nekretnine traze zapadnjake iskljucivo :lol:
VladaFBiH

#13994 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 18/05/2023 13:00 osim kad je krov i lift u pitanju :D tad je to sve zajednicko
baš naprotiv - niko se od ovih dole ne počeše što krov curi jer njemu nema ništa na plafonu a ovi do 2-3 sprata vazda furaju istu priću da njima lift ne treba a najviše kmeće kada im blokiraš vrata za njihove spratove...
konami666

#13996 Re: Cijene stanova All about

Post by konami666 »

betametazon wrote: 18/05/2023 12:54
konami666 wrote: 18/05/2023 07:50

Na zapadu :)
Kod nas se ne pitaju ni kad je u pitanju njihov vlastiti mir u normalnim okolnostima, nego ti kazu ako ti se ne svidja odseli se.
A kamo li jos da te pitaju u vezi sa izdavanjem stana ista, kod nas vrijedi psihlogija "privatni stan je svetinja", ne uzima se u obzir nikakav impakt na okolinu, znaci ja imam pravo napraviti kuglanu u stanu jer je to MOJ stan a to sto si ti bihuzur ispod mene jbg druze, tako ti je to u zgradama

U skandinaviji ne smijes ni balkon okreciti u koju hoćeš boju jer boja ne smije da odudara od boje ostatka zgrade/fasade. Ili ne smijes nikako ni kreciti ako je u pitanju beton.
Ili ako imas onu metalnu rešetku/ogradu na balkonu pa hoćeš malo da bude privatnije pa se imaju kupiti posebni prekrivači koji se provuku kroz tu metalnu ogradu npr.(ne znam kako se zovu na našem), opet svi u zgradi moraju imati istu boju koja je odobrena, čak ti i daju hexadecimalni color code pa ti idi i kupi :D ako uzmes pogrešnu, kažu ti skidaj.
Ima lista pravila, dobiješ kada se useliš. Ako tražiš nešto sto nije objašnjeno na listi onda moraš tražiti odobrenje.
nivla

#13997 Re: Cijene stanova All about

Post by nivla »

u mojoj zgradi kad se investiralo u popravak lifta ovi s prvog sprata i prizemlja rekli ne koriste i da nece investirati, onda ovaj jedan komsija rekao posto je tako da cemo zavariti vrata pa je ispalo da i oni koriste lift i da ce platiti
VladaFBiH

#13998 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

konami666 wrote: 18/05/2023 13:52
betametazon wrote: 18/05/2023 12:54

U skandinaviji ne smijes ni balkon okreciti u koju hoćeš boju jer boja ne smije da odudara od boje ostatka zgrade/fasade. Ili ne smijes nikako ni kreciti ako je u pitanju beton.
Ili ako imas onu metalnu rešetku/ogradu na balkonu pa hoćeš malo da bude privatnije pa se imaju kupiti posebni prekrivači koji se provuku kroz tu metalnu ogradu npr.(ne znam kako se zovu na našem), opet svi u zgradi moraju imati istu boju koja je odobrena, čak ti i daju hexadecimalni color code pa ti idi i kupi :D ako uzmes pogrešnu, kažu ti skidaj.
Ima lista pravila, dobiješ kada se useliš. Ako tražiš nešto sto nije objašnjeno na listi onda moraš tražiti odobrenje.
isto je i kod nas ali je problem što niko to ne poštuje niti neko zove inspekcije da se ne zamjera sa komšijama.
VladaFBiH

#13999 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

nivla wrote: 18/05/2023 13:53 u mojoj zgradi kad se investiralo u popravak lifta ovi s prvog sprata i prizemlja rekli ne koriste i da nece investirati, onda ovaj jedan komsija rekao posto je tako da cemo zavariti vrata pa je ispalo da i oni koriste lift i da ce platiti
o tome i pričam - njima ne treba dok im ne blokiraš vrata onda odjednom i oni bi učestvovali u popravci
dječak sa šibicama

#14000 Re: Cijene stanova All about

Post by dječak sa šibicama »

nivla wrote: 18/05/2023 13:53 u mojoj zgradi kad se investiralo u popravak lifta ovi s prvog sprata i prizemlja rekli ne koriste i da nece investirati, onda ovaj jedan komsija rekao posto je tako da cemo zavariti vrata pa je ispalo da i oni koriste lift i da ce platiti
Naravno da ne smijes zavariti vrata

Nije se desilo :D
Post Reply