Pozari i poplave. Zastita prirode, suma i ekologije

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
DonieBrasco

#10476 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by DonieBrasco »

hladan.preminger wrote: 17/05/2023 16:36
DonieBrasco wrote: 17/05/2023 15:05 A sta se radilo predhodnih godina, buđeti - pare, donacije, nisu ovo prve poplave ? Sta je sa vodo zastitom, nasipi, brane, ciscenje korita rijeka i jezera, kanalizacija, odvodi ?

Ne mozemo utjecati na klimu i prirodu, ne moze niko, ali ljudski faktor i jos vaznije politiki kod nas obziom da nije prvi put, a puno je novca i pomoci doslo i opet ce doci ?
Ovo je najveći vodostaj ikad, tako da se za to teško možeš pripremiti.
Pa ne prirpema se za to sedmicu dana, godinama se radi i prprema infrastruktura, kopaju kanali, brane , ciste korita rednovno, odovdi, nasipi...itd.

Na to ja aludiram sta rade vlasti, ima novca a gdje isti zavrsava.
Chloe
Photo mod

#10477 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chloe »

Bobi wrote: 17/05/2023 17:04
Chloe wrote: 17/05/2023 17:00

Mjere zaštite su poduzete na svim općinama. Ljudi su na terenu tri dana. I ako u ovakvim situacijama treba nekog "vući za rukav" da se sjeti bar pitati treba li pomoć, ili očekivati da se pridržavamo nekih protokola da bi nam se pomoglo onda smo otišli k vargu kao društvo, kao ljudi

Svako daje ono što ima Bilo koji kraj BiH da je u pitanju, garantujem glavom da bi već prvog dana iz USK-a bio tim ljudi na raspolaganju. Mi smo takvi. Bivalo je već, i bit će, a mi dobijamo kritike i ismijavanja.

Laaaaajk ..... :thumbup:

Šta bi Ružnić trebao, nije na vlasti na Federalnom nivou pa ne smije se oglasiti jer od kud mu pravo da kritikuje viši nivo.
"Vlast" je u Srbiju odjurila da pokaže ljudskost, niko ih nije zvao. :lol:
Izvini molim te, on je rekao da ne dolaze, da je neko njihov u federalnoj vlasti mislis da bi tako govorio. Šta je ostalo od federalne CZ nakon raspada prijašnje vlade, to se treba upiutati, tamo je još stara garnitura stranačkih kadrova. gdje su ?
Ako je to rekao, pravi je Krajišnik :lol:

Ja u belaju, tri dana se oraganizujem, i ne sjetiß se pitati treba li mi pomoć, kad mi voda dodje do grla, eto me. ... ma ne dolazi, zadavit ću te prije nego se ugušim ... ,,😂😂😂😂😂
RefPus

#10478 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by RefPus »

Chloe wrote: 17/05/2023 17:00 Mjere zaštite su poduzete na svim općinama. Ljudi su na terenu tri dana. I ako u ovakvim situacijama treba nekog "vući za rukav" da se sjeti bar pitati treba li pomoć, ili očekivati da se pridržavamo nekih protokola da bi nam se pomoglo onda smo otišli k vargu kao društvo, kao ljudi

Šta bi Ružnić trebao, nije na vlasti na Federalnom nivou pa ne smije se oglasiti jer od kud mu pravo da kritikuje viši nivo.
Što se tiče mjera zaštite, iz godine i godinu se povlači ista priča - poduzete, spremni smo, radimo sve na tome da ublažimo posljedice kad ih već ne možemo spriječiti. Istina je sasvim drukčija od toga. Primjera radi, na pitanje kakva je pomoć potrebna, @hladan.preminger između ostalog spominje čamce, lopate i slično. Znači - pripremljeni smo, sve mjere se poduzele a nemamo ni lopata ni pijeska ni čamaca?

Za takve stvari odgovorni su sektori Civilne zaštite - od općine do kantona, kantonalna skupština i sama Vlada USK (nebitno ko njom rukovodi). Nama se poplave vuku 10 godina, iz godine u godinu, mi još uvijek nemamo dovoljan broj lopata i čamaca?

Postoji jedna stavka u budžetu USK, grada Bihaća, Cazina, Krupe, a zove se budžetska rezerva. Ona bi se po pravilu i slovu zakona trebala koristiti za hitne i nepredviđene situacije, tu spadaju poplave, požari, nešto na što teško možemo da utičemo. Ogrešević na raspolaganju ima 100 hiljada maraka, njegov predsjedavajući vijeća istu tu svotu, u Bihaću ista stvar, Halitović također ima na raspolaganju budžetsku rezervu, Ružnić i Musić također. Dakle, tu govorimo o cifri koja na godišnjem nivou u te tri općine i kantonu dosežu pola miliona maraka. Ta sredstva Ružnić, Fazlić, Ogrešević, Halitović, Abdić, Nanić, Jukić i drugi koriste između ostalog za financiranje odlaska hodža na nogometne turnire, snimanje muzičkih spotova, snimanje ilahija i kasida, podizanje spomenika i obilježavanje februarske ofanzivne, martovske defanzive, aprilskog povlačenja, majskog kontranapada, junskog primirja i julskog formiranja čete.

Druga još važnija stvar - svaka pomoć sa viših nivoa treba da prođe proceduru. Da bi Vlada FBiH dala pomoć - mora da zna šta daje, kome daje, koliko daje, odnosno da zna šta treba, kome treba i koliko treba. Evo, upravo je iz rezerve dato 500 hiljada maraka. Da bi se dala financijska pomoć iz budžeta mimo rezerve, tu ulazimo u parlamentarnu proceduru koja traje. Dakle ne postoji mogućnost da se danas u 13 Ružnić oglasi, da su 14 dobije pare na račun. Nemoguće.

Meni je žao što nasjedate na tu priču, mi Krajišnici već odavno imamo problem sami sa sobom a ne sa političkim Sarajevom. Nas tamo nema ko da predstavlja. Naši kad odu u Sarajevo idu isključivo sa ucjenama i zahtjevima. Ružnić i ekipa su pravi primjer toga.
hladan.preminger

#10479 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by hladan.preminger »

RefPus wrote: 17/05/2023 17:36
Chloe wrote: 17/05/2023 17:00 Mjere zaštite su poduzete na svim općinama. Ljudi su na terenu tri dana. I ako u ovakvim situacijama treba nekog "vući za rukav" da se sjeti bar pitati treba li pomoć, ili očekivati da se pridržavamo nekih protokola da bi nam se pomoglo onda smo otišli k vargu kao društvo, kao ljudi

Što se tiče mjera zaštite, iz godine i godinu se povlači ista priča - poduzete, spremni smo, radimo sve na tome da ublažimo posljedice kad ih već ne možemo spriječiti. Istina je sasvim drukčija od toga. Primjera radi, na pitanje kakva je pomoć potrebna, @hladan.preminger između ostalog spominje čamce, lopate i slično. Znači - pripremljeni smo, sve mjere se poduzele a nemamo ni lopata ni pijeska ni čamaca?

Za takve stvari odgovorni su sektori Civilne zaštite - od općine do kantona, kantonalna skupština i sama Vlada USK (nebitno ko njom rukovodi). Nama se poplave vuku 10 godina, iz godine u godinu, mi još uvijek nemamo dovoljan broj lopata i čamaca?

Postoji jedna stavka u budžetu USK, grada Bihaća, Cazina, Krupe, a zove se budžetska rezerva. Ona bi se po pravilu i slovu zakona trebala koristiti za hitne i nepredviđene situacije, tu spadaju poplave, požari, nešto na što teško možemo da utičemo. Ogrešević na raspolaganju ima 100 hiljada maraka, njegov predsjedavajući vijeća istu tu svotu, u Bihaću ista stvar, Halitović također ima na raspolaganju budžetsku rezervu, Ružnić i Musić također. Dakle, tu govorimo o cifri koja na godišnjem nivou u te tri općine i kantonu dosežu pola miliona maraka. Ta sredstva Ružnić, Fazlić, Ogrešević, Halitović, Abdić, Nanić, Jukić i drugi koriste između ostalog za financiranje odlaska hodža na nogometne turnire, snimanje muzičkih spotova, snimanje ilahija i kasida, podizanje spomenika i obilježavanje februarske ofanzivne, martovske defanzive, aprilskog povlačenja, majskog kontranapada, junskog primirja i julskog formiranja čete.

Druga još važnija stvar - svaka pomoć sa viših nivoa treba da prođe proceduru. Da bi Vlada FBiH dala pomoć - mora da zna šta daje, kome daje, koliko daje, odnosno da zna šta treba, kome treba i koliko treba. Evo, upravo je iz rezerve dato 500 hiljada maraka. Da bi se dala financijska pomoć iz budžeta mimo rezerve, tu ulazimo u parlamentarnu proceduru koja traje. Dakle ne postoji mogućnost da se danas u 13 Ružnić oglasi, da su 14 dobije pare na račun. Nemoguće.

Meni je žao što nasjedate na tu priču, mi Krajišnici već odavno imamo problem sami sa sobom a ne sa političkim Sarajevom. Nas tamo nema ko da predstavlja. Naši kad odu u Sarajevo idu isključivo sa ucjenama i zahtjevima. Ružnić i ekipa su pravi primjer toga.
Halo bolan, pa ne možeš imati 100 čamaca po općini. Zato postoji civilna zaštita po kantonima i federalna da se koordinira rad i ispomoć.
Za ovakvu količinu vode se ne možeš pripremiti, nema teorije.
Ne može se korito Une čistiti kao da je Miljacka.
Haris.ba

#10480 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Haris.ba »

hladan.preminger wrote: 17/05/2023 17:56 Halo bolan, pa ne možeš imati 100 čamaca po općini.
Je li vam to federalna CZ nije htjela dati camce?
El_comadante

#10481 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by El_comadante »

hladan.preminger wrote: 17/05/2023 17:56
RefPus wrote: 17/05/2023 17:36

Halo bolan, pa ne možeš imati 100 čamaca po općini. Zato postoji civilna zaštita po kantonima i federalna da se koordinira rad i ispomoć.
Da li su se općinske i kantonalna CZ dovoljno dobro pripremile za eventualne poplave, po tvom mišljenju?
hladan.preminger

#10482 Re: Poplave u cijeloj BiH

Haris.ba wrote: 17/05/2023 18:37
hladan.preminger wrote: 17/05/2023 17:56 Halo bolan, pa ne možeš imati 100 čamaca po općini.
Ja čisto sumnjam da ti znaš plivati kako bog zapovijeda, ali si ovdje najpametniji.
Ako se izlije rijeka federalne A kategorije, onda federalna uprava civilne zaštite i agencija za vodno područje rijeke Save mora po sili zakona izaći jer riječ o dobru u općoj upotrebi u njihovoj nadležnosti.
Valjda to nije problem skontati.
Haris.ba

#10483 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Haris.ba »

hladan.preminger wrote: 17/05/2023 18:47
Haris.ba wrote: 17/05/2023 18:37

Ja čisto sumnjam da ti znaš plivati kako bog zapovijeda, ali si ovdje najpametniji.
Ako se izlije rijeka federalne A kategorije, onda federalna uprava civilne zaštite i agencija za vodno područje rijeke Save mora po sili zakona izaći jer riječ o dobru u općoj upotrebi u njihovoj nadležnosti.
Valjda to nije problem skontati.
Sumnjaj ti sta god hoces. Ja tebe konkretno pitam, niti (pokusavam da) vrijedjam ko ti mene.

Znaci, federalna cz nije "izasla po sluzbenoj duznosti"? Nije podjelila camce po sluzbenoj duznosti?
RefPus

#10484 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by RefPus »

hladan.preminger wrote: 17/05/2023 17:56 Halo bolan, pa ne možeš imati 100 čamaca po općini. Zato postoji civilna zaštita po kantonima i federalna da se koordinira rad i ispomoć.
Ja ne znam ko je ovdje pričao o čišćenju korita Une, ja to nisam ni spomenuo niti se išta moje odnosilo na to. Cazin je prije nekoliko godina završio čišćenje korita plus proširivanje oko Rajaka, Pjanića, Tržca i drugih mjesta, gdje nema rijeke Une, što nije dalo nikakve rezultate ni ove godine, a u pitanju je Korana ili Mutnica. Ono o čemu ja pričam je druge - političke prirode. Dakle ljudi na pozicijama koji donose odluke uglavnom ih ne donose, a onda i kad ih donesu, nedovoljno je da se bilo šta uradi.

FUCZ će isporučiti Krajini pomoć, ja postavljam samo jedno pitanje - je li još uvijek bilo ko službenim kanalima zatražio pomoć Federalne uprave, do jutros do 9 sati? Kad već kukamo da nam niko ne pomaže, a činjenica jeste da je prava pomoć izostala prvih dana, konkretna stvar je urađena tek danas, valjda će nam neko reći šta je Vlada kantona uradila po pitanju traženja pomoći (opet kažem neko ko daje pomoć mora da zna kome je daje, zašto je daje i u kojoj količini daje).

Ti pričaš o brojkama, 100 čamaca po općini, četiri općine pod vodom, peta djelimično, 400 čamaca, koliko je objekata poplavljeno i ugroženo?

Možeš li nam reći koliko čamaca naše civilne zaštite imaju na raspolaganju? Konkretno Bihać, pretpostavljam da si iz Bihaća, kad je sprovedena zadnja javna nabava za čamce?

Hajmo krenuti od sebe.

Evo frapantan podatak o čamcima, o opremi za spašavanje i slično. Od 2018. godine do danas, Kantonalna uprava civilne zaštite raspisala je samo jedan predmet javne nabavke vezan za VODU općenito, a radi se o tenderu vezanom za opremu za spašavanje na vodi i pod vodom. Vrijednost je malo iznad 10.000 maraka, nabavili su 4 kompenzatora plovnosti, 4 ronilačke boce, po 4 regulatora i ronilačka odijela, ronilačno olova, pa po 4 pari rukavica, čizama, pojaseva, peraja, maski sa disaljkom itd. Dakle, niti jedan čamac. Eto kad si se već ti ufatio čamaca, znači NIJEDAN.

U istom tom periodu KUCZ je potrošilo 100 hiljada maraka na dva auta, jedno terensko sasvim opravdano, jedno putničko - vozi ga direktor uprave, nabavljeno je putem tendera, u kojem su naveli:

-Minimalno 2022. godina, AB limuzina, Turbo benzinski pogon, zapremina motora 1000 kubika, sa snagom motora od 70 kw, DUŽINE VOZILA 4120 mm, sa 5 sjedišta, 5 vrata, 380 litara zapremina gepeka, sa elektronskim sistemom stabilnosti ESP ESC, preklopivom zadnjom klupom, prepoznavanje umora vozača, asistencija vožnje, radio uređaj tvornički sa minimalno 2x usb za punjenje i najmanje 4 zvučnika, itd. da ne nabrajam. 33.000 maraka je vrijednost vozila.
banjaluka078
Moderator

#10485 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by banjaluka078 »

Nakon katastrofalnih poplava prije devet godina, procijenjena ukupna šteta u BiH bila je četiri milijarde maraka. Na donatorskoj koferenciji koja je održana tada u Parizu, na kojoj su se prikupljala sredstva za cijelu regiju, BiH je dobila oko milijardu i po maraka. U izvještaju USAID-a nakoliko godina kasnije konstatovano je da se utrošku novca namjenjenog za sanacije štete, ne može ući u trag.

„Ukupno posmatrajući utrošak sredstava koji je išao preko institucija vlasti, možemo reći da tek za 55 procenata ovih sredstava znamo gdje i na koji način su utrošena, odnosno za njih posjedujemo spiskove krajnjih korisnika, lokacije infrastrukturnih projekata, spiskove izvođača radova, implementatora i nadležnih opština. Dok za preostalih 45 odsto nemamo dovoljno podataka o njihovoj realizaciji", saopšteno je tada u izvještaju.
izvor https://www.dw.com/bs/pola-novca-za-san ... a-65659565
RefPus

#10486 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by RefPus »

Evo FUCZ objasnio, Krupa se nadovezala, Ružnić i ekipa jednostavno mlate praznu slamu. Stvar je jasna kao dan.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/halitov ... /230517172
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#10487 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Bobi »

Pa normalno da mlate slamu, i Ruzic i Lendo i Zahiragić...nece da nam pomognuuuuu ustvari oni su mislii na pare, daj pare sta ce nam sredstva znamo mi kako potrosit pare :D.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#10488 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Bobi »

banjaluka078 wrote: 17/05/2023 20:27
Nakon katastrofalnih poplava prije devet godina, procijenjena ukupna šteta u BiH bila je četiri milijarde maraka. Na donatorskoj koferenciji koja je održana tada u Parizu, na kojoj su se prikupljala sredstva za cijelu regiju, BiH je dobila oko milijardu i po maraka. U izvještaju USAID-a nakoliko godina kasnije konstatovano je da se utrošku novca namjenjenog za sanacije štete, ne može ući u trag.

„Ukupno posmatrajući utrošak sredstava koji je išao preko institucija vlasti, možemo reći da tek za 55 procenata ovih sredstava znamo gdje i na koji način su utrošena, odnosno za njih posjedujemo spiskove krajnjih korisnika, lokacije infrastrukturnih projekata, spiskove izvođača radova, implementatora i nadležnih opština. Dok za preostalih 45 odsto nemamo dovoljno podataka o njihovoj realizaciji", saopšteno je tada u izvještaju.
izvor https://www.dw.com/bs/pola-novca-za-san ... a-65659565
To ti je taj modus operandi, daj ti nama pare znamo mi to pocerdati :D.Ne trazi niko camce nego šuške :D.
banjaluka078
Moderator

#10489 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by banjaluka078 »

Bobi wrote: 17/05/2023 21:17
To ti je taj modus operandi, daj ti nama pare znamo mi to pocerdati :D.Ne trazi niko camce nego šuške :D.
Ja nam ne bih više ni marke dala da sam stranci. 30 godina trpaju u rupu bez dna.
Maharadza

#10490 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Maharadza »

banjaluka078 wrote: 17/05/2023 21:33
Ja nam ne bih više ni marke dala da sam stranci. 30 godina trpaju u rupu bez dna.
Kako bez dna... armija radne snage, stručnjaka, fizikanera, inžinjera, doktora itd. sve je to naša dijaspora davno vratila kroz poreze višestruko... :bih:
Tyke

#10491 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Tyke »

Da se ne desava ovo na terenu (nove poplave i bojazan od katastrofe kao i ranije), niko ne bi ni spomenuo te pare i gdje su otisle. A sad odjednom se sjetili o tome diskutovati, kad ima precih stvari.
I odgovarat ce neko, pokrenut ce se novi postupci, tuzbe? Hoce kurko. Osim ako politicki pogodno ne bude za neku od strana gdje druga strana nije umastila brkove. I ovo za Novalica, Sebiju i kompaniju je presedan i zato sto je toliko javno bili propraceno i ocigledno te naislo na pogodan momenat kolapsa SDA na politickoj sceni pa da ih se i na podu sutira.
HelaS

#10492 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HelaS »

RefPus wrote: 17/05/2023 20:51 Evo FUCZ objasnio, Krupa se nadovezala, Ružnić i ekipa jednostavno mlate praznu slamu. Stvar je jasna kao dan.
Bobi wrote: 17/05/2023 21:10 Pa normalno da mlate slamu, i Ruzic i Lendo i Zahiragić...nece da nam pomognuuuuu ustvari oni su mislii na pare, daj pare sta ce nam sredstva znamo mi kako potrosit pare :D.
A gdje su im pare od Civilne zaštite USK :?

Image
Image

Plus što svaka općina mora imati svoje budžetske novce za CZ. Pitanje je imaju li ih na računu ikako :-)
Chloe
Photo mod

#10493 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Chloe »

RefPus wrote: 17/05/2023 20:51 Evo FUCZ objasnio, Krupa se nadovezala, Ružnić i ekipa jednostavno mlate praznu slamu. Stvar je jasna kao dan.

Politički, činjenica jeste da je Sarajevo održalo lekciju USK-a zbog NES-ove "izdaje" kod formiranje Federalne Vlade. :mrgreen:

Od osam načelnika na USK-a samo je Halitović "podnio zahtjev za pomoć", držao se procedure? :eh: Woooow .... :lol:

Al', Halitović (SDP) je jedini podnio zahtjev ( savjetovan iz Sarajeva) i krenula je hajka oko procedura i zahtjeva, a sve nakon reakcija iz USK-a, prvenstveno od građana po društvenim mrežama kako su svi pasivni prema nama ( Zašto nije podnio u utorak ujutro, u iščekivanju najavljena najgora dva dana? ) , tako je u javnosti "oprao" federalnu vladu. :oops:
Haris.ba

#10494 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Haris.ba »

Chloe wrote: 18/05/2023 08:07

Politički, činjenica jeste da je Sarajevo održalo lekciju USK-a zbog NES-ove "izdaje" kod formiranje Federalne Vlade. :mrgreen:

Od osam načelnika na USK-a samo je Halitović "podnio zahtjev za pomoć", držao se procedure? :eh: Woooow .... :lol:

Al', Halitović (SDP) je jedini podnio zahtjev ( savjetovan iz Sarajeva) i krenula je hajka oko procedura i zahtjeva, a sve nakon reakcija iz USK-a, prvenstveno od građana po društvenim mrežama kako su svi pasivni prema nama ( Zašto nije podnio u utorak ujutro, u iščekivanju najavljena najgora dva dana? ) , tako je u javnosti "oprao" federalnu vladu. :oops:
Nije procedura neka tajna. Svaka opcina ima sluzbu cz koja zna proceduru sta i kako, i samo nacelnik treba da pita.

Zato, nema logike ta prica da je neko nekoga morao nasavjetovati.

Evo, Federacija pasivna. A, sta to znaci konkretno? Nije dala neke pare, neku opremu? Pitaj koju opremu, pare za sta? Kazu mi da ne znam plivati.

Ja ne znam sta narod hoce. Nekog bosanskog Vucica u gumenjacima koji provede noc sa narodom i slaze vrece?

Smije li iko u USK priupitati opcinsku i kantonalnu cz a sta vama to konkretno zafalilo. Gdje je to falilo necega, ljudi i opreme (kakve opreme)?
HelaS

#10495 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 18/05/2023 08:51
Chloe wrote: 18/05/2023 08:07

Nije procedura neka tajna. Svaka opcina ima sluzbu cz koja zna proceduru sta i kako, i samo nacelnik treba da pita.

Zato, nema logike ta prica da je neko nekoga morao nasavjetovati.

Evo, Federacija pasivna. A, sta to znaci konkretno? Nije dala neke pare, neku opremu? Pitaj koju opremu, pare za sta? Kazu mi da ne znam plivati.

Ja ne znam sta narod hoce. Nekog bosanskog Vucica u gumenjacima koji provede noc sa narodom i slaze vrece?

Smije li iko u USK priupitati opcinsku i kantonalnu cz a sta vama to konkretno zafalilo. Gdje je to falilo necega, ljudi i opreme (kakve opreme)?
:thumbup: Tačno. Potpuno si u pravu. I ne traže se pare na dan poplave, nego mnogo prije, ako nema dovoljno lokalnih para. I postoji Zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara, koji uređuje planiranje, programe, organizaciju itd, sve puno prije elementarnih nesreća, kao i novac na računima CZ. Gdje su pare iz općinskih i CZ USK.
hladan.preminger

#10496 Re: Poplave u cijeloj BiH

Ovdje se i dalje tupi o zahtjevima ?!?!? dok ljudi gube sve što su tokom života sticali.

U Krupi konkretno biti jedna kuća nije spašena od bilo čega, sve što je mogla dohvatiti voda je dohvatila.
Većinu posla odradio lokalni rafting klub.

Ako gospodariš javnim dobrom, ne treba ti nikakav zahtjev za postupanje.

I da imaš opremu ne možeš pustiti obične ljude u riječnu bujicu da se poguše. Tu stupa na scenu federalna uprava civilne zaštite, jer raspolažu sa adekvatnim ljudstvom.

A vi i dalje tupite o politici i ostalim glupostima.
Haris.ba

#10497 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by Haris.ba »

Plenković: Ljudi izgradili kuće na rizičnim područjima, nitko ih ne želi osigurati
Čuli smo danas od gradonačelnika da su ljudi izgradili kuće na područjima koja su rizična, a koje osiguravajuće kuće uopće ne žele osigurati zbog njihove lokacije, rekao je Plenković u Karlovcu i naglasio da treba paziti gdje se rade kuće.

Novinarka pita kasni li izgradnja nasipa i kao primjer navodi Kostajnicu koja je poplavila šest puta u devet mjeseci. Plenković kaže da se radi na tome i da je to rezultat klimatskih promjena.

U Italiji je poginulo 13 ljudi, dodao je Plenković.
Mali pogled preko grane.
Zato i jesmo posljednjih dana zajedno sa FUCZ pratili stanje. Bili smo spremni da intervenišemo i ljudskim i materijalnim resursima.

Nije bilo potrebe za tim, iako je stanje bilo dosta komplikovano. U Bosansku Krupu su jučer poslane prve pumpe za ispumpavanje vode.

Jučer nakon sjednice Vlade sam jasno rekao i ponovit ću - niti jedna prirodna nepogoda, niti jedna nevolja koja zadesi naše ljude, ne smije biti politizovana niti korištena za skupljanje političkih poena. Ipak neki to bez ikakvih problema rade. To nije dobro i pozivam sve razumne ljude da to shvate.

Ja ću se suzdržati od odgovaranja na laži i spinove upućene meni. Radit ću svoj posao.

Znate da smo jučer na hitnoj sjednici Vlade odobrili pola miliona maraka interventne pomoći. Naravno da se tu nećemo zaustaviti. Zato smo jutros krenuli u Krajinu.

Ovo je situacija u kojoj svi trebamo biti i djelovati ujedinjeno, kako bismo pomogli nasim Krajišnicima da iznesu teret prirodne nesreće koja ih je zadesila. Siguran sam da ćemo u tome uspjeti.

Naši napori neće stati kad večeras krenemo iz Krajine svojim kućama.

Vlada Federacije BiH će do samog kraja svim svojom resursima biti na raspolaganju našem stanovništvu. Tako smo vam obećali i tako će i biti - poručio je Nikšić.
A, evo nam i premijera.
RefPus

#10498 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by RefPus »

hladan.preminger wrote: 18/05/2023 10:39 Većinu posla odradio lokalni rafting klub.
Pa ko drugi treba da radi taj posao, radiolozi i mehaničari?
hladan.preminger

#10499 Re: Poplave u cijeloj BiH

RefPus wrote: 18/05/2023 12:31
hladan.preminger wrote: 18/05/2023 10:39 Većinu posla odradio lokalni rafting klub.
pa da, inače se amateri bave spašavanjem na podivljaloj rijeci, umjesto obučenih profesionalaca. ako se koji uguši, ko ga jebe.

ovdje pojedini rijeku tretiraju kao potok, ali ih to ne spriječava da pametuju.
RefPus

#10500 Re: Poplave u cijeloj BiH

Post by RefPus »

hladan.preminger wrote: 18/05/2023 12:43
RefPus wrote: 18/05/2023 12:31

pa da, inače se amateri bave spašavanjem na podivljaloj rijeci, umjesto obučenih profesionalaca. ako se koji uguši, ko ga jebe.

ovdje pojedini rijeku tretiraju kao potok, ali ih to ne spriječava da pametuju.
Ti ljudino nemaš pojma šta pričaš. Puno pametuješ a malo znaš.
Post Reply