hladan.preminger wrote: ↑17/05/2023 17:56
Halo bolan, pa ne možeš imati 100 čamaca po općini. Zato postoji civilna zaštita po kantonima i federalna da se koordinira rad i ispomoć.
Za ovakvu količinu vode se ne možeš pripremiti, nema teorije.
Ne može se korito Une čistiti kao da je Miljacka.
Ja ne znam ko je ovdje pričao o čišćenju korita Une, ja to nisam ni spomenuo niti se išta moje odnosilo na to. Cazin je prije nekoliko godina završio čišćenje korita plus proširivanje oko Rajaka, Pjanića, Tržca i drugih mjesta, gdje nema rijeke Une, što nije dalo nikakve rezultate ni ove godine, a u pitanju je Korana ili Mutnica. Ono o čemu ja pričam je druge - političke prirode. Dakle ljudi na pozicijama koji donose odluke uglavnom ih ne donose, a onda i kad ih donesu, nedovoljno je da se bilo šta uradi.
FUCZ će isporučiti Krajini pomoć, ja postavljam samo jedno pitanje - je li još uvijek bilo ko službenim kanalima zatražio pomoć Federalne uprave, do jutros do 9 sati? Kad već kukamo da nam niko ne pomaže, a činjenica jeste da je prava pomoć izostala prvih dana, konkretna stvar je urađena tek danas, valjda će nam neko reći šta je Vlada kantona uradila po pitanju traženja pomoći (opet kažem neko ko daje pomoć mora da zna kome je daje, zašto je daje i u kojoj količini daje).
Ti pričaš o brojkama, 100 čamaca po općini, četiri općine pod vodom, peta djelimično, 400 čamaca, koliko je objekata poplavljeno i ugroženo?
Možeš li nam reći koliko čamaca naše civilne zaštite imaju na raspolaganju? Konkretno Bihać, pretpostavljam da si iz Bihaća, kad je sprovedena zadnja javna nabava za čamce?
Hajmo krenuti od sebe.
Evo frapantan podatak o čamcima, o opremi za spašavanje i slično. Od 2018. godine do danas, Kantonalna uprava civilne zaštite raspisala je samo jedan predmet javne nabavke vezan za VODU općenito, a radi se o tenderu vezanom za opremu za spašavanje na vodi i pod vodom. Vrijednost je malo iznad 10.000 maraka, nabavili su 4 kompenzatora plovnosti, 4 ronilačke boce, po 4 regulatora i ronilačka odijela, ronilačno olova, pa po 4 pari rukavica, čizama, pojaseva, peraja, maski sa disaljkom itd. Dakle, niti jedan čamac. Eto kad si se već ti ufatio čamaca, znači NIJEDAN.
U istom tom periodu KUCZ je potrošilo 100 hiljada maraka na dva auta, jedno terensko sasvim opravdano, jedno putničko - vozi ga direktor uprave, nabavljeno je putem tendera, u kojem su naveli:
-Minimalno 2022. godina, AB limuzina, Turbo benzinski pogon, zapremina motora 1000 kubika, sa snagom motora od 70 kw, DUŽINE VOZILA 4120 mm, sa 5 sjedišta, 5 vrata, 380 litara zapremina gepeka, sa elektronskim sistemom stabilnosti ESP ESC, preklopivom zadnjom klupom, prepoznavanje umora vozača, asistencija vožnje, radio uređaj tvornički sa minimalno 2x usb za punjenje i najmanje 4 zvučnika, itd. da ne nabrajam. 33.000 maraka je vrijednost vozila.