KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#2476 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

zubi wrote: 17/05/2023 08:44
Hakiz wrote: 17/05/2023 01:26 Ja godinama govorim da je najbolji način za regulisanje rada javnih kantonalnih preduzeća prijetiti vlastima kantona neglasanjem na izborima za njih ako ne poprave odnos preduzeća prema korisnicima, ali me stalno forumaši napadaju da govorim gluposti.

Prekinuli su grijati u martu, u aprilu ne znam da li su jedan dan grijali, a za april opet došao račun sa punom cijenom, kao kada griju, ne onaj sa cijenom "održavanja".

Neka nam, zaslužili smo.
Toplane prestale sa radom 1.maja.

Naravno da govoris gluposti.
Uzmi nešto za smirenje.
Sid the sloth

#2477 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Sid the sloth »

Hakiz wrote: 17/05/2023 09:33
zubi wrote: 17/05/2023 08:44
Toplane prestale sa radom 1.maja.

Naravno da govoris gluposti.
Uzmi nešto za smirenje.
Fakat laprdas, nije ti covjek nista lose rekao u poredjenju s lazima koje si ti napisao.
Hakiz

#2478 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Sid the sloth wrote: 17/05/2023 09:46
Hakiz wrote: 17/05/2023 09:33

Uzmi nešto za smirenje.
Fakat laprdas, nije ti covjek nista lose rekao u poredjenju s lazima koje si ti napisao.
I ti malo nervozan, i tebi treba tableta za smirenje?

Može se reći da sam pogriješio i bez bezobrazluka koje i on i ti koristite. Kao što mi je forumaš @neki pristojno rekao da sam pogriješio. Vas dvojica za tako civilizovan način komunikacije niste sposobni.
Dozer

#2479 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Dozer »

neki wrote: 17/05/2023 08:02 Decembar 2021 - Decembar 2022
Cijena plina porasla 100%
Cijena centralnog grijanja porasla 50%

Činjenica..
Netacno.

https://radiosarajevo.ba/metromahala/te ... bih/463344
To su bile cijene prije pocetka grijne sezone 2022/23, tj. od 01.07.2022.
Da pojednostavim - cijena za domacinstva i za KJKP Toplane je od 01.07.2022. bila 1,261 KM/kubik
Prije toga je cijena bila 1,040 KM/kubik.

Od 01.04. 0ve godine, ta cijena je 1,107 KM/kubik. Sve su ovo cijene sa PDV-om.
https://www.sarajevogas.ba/cijena-gasa/

Po kojem osnovu onda KJKP Toplane gradjanima u sezoni naplacuju 3,17 KM po kvadratu stambenog prostora?
Hakiz

#2480 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 17/05/2023 10:12

Činjenica..
Netacno.

Da pojednostavim - cijena za domacinstva i za KJKP Toplane je od 01.07.2022. bila 1,261 KM/kubik

Po kojem osnovu onda KJKP Toplane gradjanima u sezoni naplacuju 3,17 KM po kvadratu stambenog prostora?
Po osnovu "Može mi se"?
sabanss

#2481 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sabanss »

Činjenica..
Netacno.

Stavio sam istoriju kretanja cijena gasa. Po meni je gore ovo kada je plin pojeftinio 2014 sa 1,06 na 0,53 i tako ostao skoro osam godina manje-više. Da li je tada cijena grijanja pala za 50%?
Dozer

#2482 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Dozer »

Naravno da nije, kao sto nece pasti ni sada. Svi ovdje, redom, kad jednom dignu cijene radi "rasta cijena goriva" ili "rasta cijena na svjetskom trzistu", nikad ne vrate cijene na staro kada te "vanjske" cijene padnu.

Ovdje jednostavno nema uredjenog trzista, nema nikakvih limita, nikakvih intervencija vlasti po pitanju bilo cega, i onda se svako moze zajebavati i lopatati narod kako hoce.
Ovo s gasom, ali i cijenama goriva, pa onda isvega ostalog je najbolji primjer. I dok se vani odmah donose razne mjere, poput ogranicavanja trgovacke marze na sve i svasta, kod nas nema nikakvih reakcija ni na sta.

Najidiotskije objasnjenje za pskupljenje ikada je ono od Elektroprivrede. Kao - cijene se moraju povecati jer je struja poskupila na budimpestanskoj berzi. OK... Ali - kakve veze Ep i BiH ima s tom berzom, s obzirom da mi iz vlastitih resursa proizvodimo vise nego dovoljno struje a vlastite potrebe?

Ili, primjer poskupljenja peleta.... Njih 5-6 ili 10, koliko proizvodjaca toga vec ima, jednostavno sjeli, ili se cuju telefonom (ovo znam 100% da je ovako jer sam to licno slusao), i jedan drugom kazu "hocemo sutra dici za 100?", s druge strane ide "Moze", i sutra cijena peleta skuplja za 100 KM. Osnov = nista. I tako se cijena dizala 5 ili 6x, onako, odoka. I kad je vlast konacno rekla "dosta", ne moze preko toga, ide kuknjava od proizvodjaca da ce propasti k'o kauc. Naravno, sve je laz, jer su i na toj ogrnaicenoj cijeni lopatali extra profite od 5-6x.
sabanss

#2483 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sabanss »

Ljepota života u k***voj državi gdje ti pet ljudi odredi sudbinu. Žali se kome hoćeš poslije...
Vox_liberi

#2484 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Vox_liberi »

Ima li neka pouzdana informacija koga sada terete toplane za plaćanje duga nakon prodaje stana? Kupca ili prodavača? Zvali smo toplane i oni kažu ostaje na kupcu dug, a čuo sam iz više izvora da se veze za osobu, odn. prodavača stana u ovom slučaju pa mi treba ako ima negdje napismeno pravilo
sabanss

#2485 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sabanss »

Vox_liberi wrote: 17/05/2023 14:45 Ima li neka pouzdana informacija koga sada terete toplane za plaćanje duga nakon prodaje stana? Kupca ili prodavača? Zvali smo toplane i oni kažu ostaje na kupcu dug, a čuo sam iz više izvora da se veze za osobu, odn. prodavača stana u ovom slučaju pa mi treba ako ima negdje napismeno pravilo
Kakvo ti pravilo treba? Pitaj ih za ugovor onda... Zato se ova kantonalna preduzeća upinju da se potpišu ugovori. Stan ne može dugovati. Računi su izdavani na ime i prezime. Provjeri samo ZK da se nisu upisali u teretni list po osnovu potraživanja ako je bilo tužbe jer je stan bio vlasništvo bivšeg vlasnika tada i mogli su. Ako nisu i upisao si se prije njih, mogu svirati k.....
Hakiz

#2486 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

sabanss wrote: 17/05/2023 15:00
Vox_liberi wrote: 17/05/2023 14:45 Ima li neka pouzdana informacija koga sada terete toplane za plaćanje duga nakon prodaje stana? Kupca ili prodavača? Zvali smo toplane i oni kažu ostaje na kupcu dug, a čuo sam iz više izvora da se veze za osobu, odn. prodavača stana u ovom slučaju pa mi treba ako ima negdje napismeno pravilo
Kakvo ti pravilo treba? Pitaj ih za ugovor onda... Zato se ova kantonalna preduzeća upinju da se potpišu ugovori. Stan ne može dugovati. Računi su izdavani na ime i prezime. Provjeri samo ZK da se nisu upisali u teretni list po osnovu potraživanja ako je bilo tužbe jer je stan bio vlasništvo bivšeg vlasnika tada i mogli su. Ako nisu i upisao si se prije njih, mogu svirati k.....
Tereti se po šifri korisnika. Tereti se ta šifra, čije ime trenutno bude vezano za tu šifru, taj plaća dug ili ide na sud. To jeste, ako promijeniš stanara u stanu, ostaje ista šifra korisnika, jer korisnik je priključak (sat za struju itd) ne osoba. Meni objasniše u koantonalnim preduzećima, nebitna je osoba, bitna je šifra korisnika. Tako možeš, kada naslijediš stan, godinama plaćati račune na ime bivšeg stanara (roditelja na primjer). Da je ime bitno, čim bivči korisnik umre, isključili bi struju, vodu, sve dok novi stanar ne potpiše ugovore. A tako se ne radi. Dakle, šifra korisnik je bitna, ne osoba.

Evo ti praktičan primjer:

JKP RAD daje račune za 6 mjeseci. I recimo dobio si račune za period januar-juni, a meni si prodao stan u martu. I ja odmah u RAD-u prebacim račune za taj stan na svoje ime. Nećeš ti plaćati račune za april, maj i juni, ja ću ih platiti. A neće RAD ponovo izdati račune na moje ime, platiću one izdane račune koji su pod tvojim imenom. Kako se tebi, pod tvojim imenom, neće pojaviti dug da te ganjaju u novom stanu za račune april, maj, juni? Tako što račun ima šifru korisnika i kada ja platim račun na tvom imenu, platio sam račun sa tom šifrom, nema veze što je tvoje ime na njemu. Šifra je važna, ne ime.

Drugo, kada se stan legalno i po tabijatu prodaje i kupuje, to jeste posredstvom notara, agencije itd, prodavac mora podmiriti sve račune na dan predaje ključeva. Znam jer sam učestvovao u jednoj prodaji, sve račune je platio prodavac. Potvrde o plaćenim računima je čak prikupila agencija sve do potpisivanja kod notara, za te stvari im se i plaća naknada. Čak i kada je kupac već ušaou stan, račune koji su nastali prije notarskog potpisa na kupoprodajni ugovor, opet ih je platio prodavac.

Ako se kupuje bez notara i agnecije, kako se ko snađe. Ako je prodavac jači, platiće kupac, ako je kupac jači, platiće prodavac :lol:
Last edited by Hakiz on 17/05/2023 15:17, edited 1 time in total.
sabanss

#2487 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sabanss »

Hakiz wrote: 17/05/2023 15:06

Tereti se po šifri korisnika. Tereti se ta šifra, čije ime trenutno bude vezano za tu šifru, taj plaća dug ili ide na sud.

Drugo, kada se stan legalno i po tabijatu prodaje i kupuje, to jeste posredstvom notara, agencije itd, prodavac mora podmiriti sve račune na dan predaje ključeva. Znam jer sam učestvovao u jednoj prodaji, sve račune je platio prodavac. Potvrde o plaćenim računima je čak prikupila agencija sve do potpisivanja kod notara, za te stvari im se i plaća naknada. Čak i kada je kupac već ušaou stan, račune koji su nastali prije notarskog potpisa na kupoprodajni ugovor, opet ih je platio prodavac.

Ako se kupuje bez notara i agnecije, kako se ko snađe. Ako je prodavac jači, platiće kupac, ako je kupac jači, platiće prodavac :lol:
Notar ne insistira na izmirenju obaveza ako to strane ne traže. Notar upozori da su sve obaveze do datuma zaključenja ugovora onoga ko ih je napravio. "Šifra" se ne može teretiti niti ima iti jedan takav slučaj na sudu. Toplane su idiotska firma ali ni njihovi pravnici nisu toliku glupi. Iz prve ruke.

Kao što i sam kažeš, sve je platio prodavac :thumbup:
Vox_liberi

#2488 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Vox_liberi »

E hvala vam, i ovo su korisne informacije. Sutra potpisujemo pa će svakako u ugovoru stajati da gospodin plati račune po prispjecu novca na račun, a zk je čist bez tereta
kakotakonikako

#2489 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by kakotakonikako »

Zato se radi sljedece:

Kod kupovine stana - kupac treba zahtijevati od prodavca sve racune od komunalnih usluga na dan kada zeli sklopiti Ugovor o kupoprodaji stana. Ako ima nekakvog duga - za to se umanji cijena stana i kupac to onda plati ( ovo se obavezno navede u kupoprodajnom ugovoru - ovjerenom kod notara ).

A za ovo kada plin pojeftini - zasto se ne snize cijene grijanja u istom iznosu - to sada treba pitati gosp. Becarevica - jer prima platu od nas poreskih obveznika.
Hakiz

#2490 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

sabanss wrote: 17/05/2023 15:09
Hakiz wrote: 17/05/2023 15:06

Tereti se po šifri korisnika. Tereti se ta šifra, čije ime trenutno bude vezano za tu šifru, taj plaća dug ili ide na sud.

Notar ne insistira na izmirenju obaveza ako to strane ne traže. Notar upozori da su sve obaveze do datuma zaključenja ugovora onoga ko ih je napravio. "Šifra" se ne može teretiti niti ima iti jedan takav slučaj na sudu. Toplane su idiotska firma ali ni njihovi pravnici nisu toliku glupi. Iz prve ruke.

Kao što i sam kažeš, sve je platio prodavac :thumbup:
Ne tereti se šifra, nego onaj čije ime je bilo vezano za tu šifru u trenutku nastanka duga. TO "tereti se šifra" je bilo nespretno rečeno da odvojim ime od šifre. Dodao sam na svoj post o JKP RAD, to je dobar primjer jer oni izaju račune na 6 mjeseci, recimo januar-juni i šta ako stan promijeni vlasnika u martu, kada su već izdali račune, i odmah u JKP RAD napravi izmjenu imena stanara? Neće RAD izdavati nove račune pod imenom novog stanara za april, maj i juni, nego će novi stanar plaćati račune za april, maj i juni pod imenom starog stanara, ali kako računi imaju šifru korisnika, ni stari ni novi stanar neće imati dug jer je plaćen račun po šifri korisnika, ne po imenu i prezimenu.

AKo novi stanar ne pati račune za april, maj i juni, onda će on biti terećen. Bez obzira na to što su računi vezali šifru na imanom starog stanara, kako je stan promijenio vlasnika, novi vlasnik će biti terećen. Stari vlasnik ako dobije opomenu, samo sa ugovorom ode u rad i dokaže da nije bio stanar u trenutku nastanka duga.

Kod toplana je još jednostavnije, zbog toga što se računi izdaju svaki mjesec, ako novi korisnik ne plati račun, i stari stanar ugovorom dokaže da nije bio stanar u tom stanu u trenutku nastanka duga, novi stanar će osim duga biti terećen za neispunjavanje obaveze da u roku napravi izmjene koje je morao. Na svakom računu piše da se izmjene te vrste, kao što je promjena vlasništva stana, moraju u roku čini mi se 15 dana riješiti u JKP.

Te su stvari riješene, ne treba komplikovati.
Last edited by Hakiz on 17/05/2023 15:31, edited 3 times in total.
Dozer

#2491 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Dozer »

Dug je uvijek na onoga na koga glasi racun, znaci na prodavaca. Lazu ne bi li naplatili taj dug.
drug_profi

#2492 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Vox_liberi wrote: 17/05/2023 15:10 E hvala vam, i ovo su korisne informacije. Sutra potpisujemo pa će svakako u ugovoru stajati da gospodin plati račune po prispjecu novca na račun, a zk je čist bez tereta
Trebali ste tražiti potvrde o izmirenju svih komunalija. Pretpostavljam da ste neku kaparu dali prije. To za to služi između ostalog.
neki

#2493 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

Činjenica..
Netacno.

:-) gomila netačnih informacija

Cijena plina "Sarajevogas" za domaćinstva i "Toplane", 12/2001: 0,679 KM/m3; 05/2003: 1,107 KM/m3, dakle poskupljenje 63%
Cijena toplotone energije "Toplane", 12/2001: 1,8 KM/m2: 05/2003: 2,30 KM/m2, dakle poskupljenje 28%
Sve cijene bez PDV-a
Da ne govorimo da je i do decembra '21 plin već bio značajno poskupio a cijena grijanja nije
drug_profi

#2494 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

A vaša dužnost je da u roku 15 dana izmjenite podatke o nosiocu računa za komunalije, tako što ćete sa kupoprodajnim ugovorom otići do službe za korisnike u svakom pružaocu usluga.
Time će se oni obavijestiti da stari stanar više nije kupac na toj adresi.
Hakiz

#2495 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

U prodaji stana u kojoj sam ja učestvovao, agencija je obišla sva JKP i dobila potvrde o nemanju duga na dan naznačen na kupoprodajnom ugovoru. Za ona JKP čiji računi nisu bili plaćeni agencija je obavijestila prodavca da ima dug, prodavac je platio račune, tada je uzeo potvrde u tim JKP da nema dug na taj dan. I tek tada je potpisivan ugovor kod notara.

I kao što forumaš reče, rok je 15 dana da se JKP obavijeste o promjeni korisnika usluge.
Hakiz

#2496 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Šta ako ne obavijestite JKP o promjeni stanara? Sve dugove će platiti onaj koji u trenutku eventualnog sudskog naloga ili ponovonog uključenja ako je došlo do isključenja usluge zbog duga živi na adresi na kojoj je šifra korisnika. Nema veze ko je dug napravio, trenutni korisnik se tereti. Sam je kriv ako ne obavijesti JKP da je došlo do promjene po kojoj se vidi da je dug nastao prije nego što je on postao stanar.

JKP interesuje da uzmu novac za uslugu, svejedno im je ko plaća.

Tako da se gleda ko u trenutku naplate, prisilne ili ne, živi na adresi na kojoj je šifra korisnika usluge. Onaj koji trenutno živi na toj adresi će biti terećen ako prethodno dugovi nisu izmireni. Bez obzira na ime i prezime stvarnog korisnika koji je dug napravio.

Zato tražite potvrde o nepostojanju duga i obavijestite JKP na vrijeme, da ne biste platili recimo sudske troškove za neki račun koji je bivši korisnik platio sa zakašnjenjem, pa je u samom JKP evidentirano da je račun plaćen, ali sudski troškovi koji su već nastali nisu plaćeni i pojavit će se oaveza njihovog plaćanja možda mjesecima ili godinama kasnije.

Meni je došlo prošle godine da platim sudske troškove za račun koji je plaćen sa zakašnjenjem 2005. Nema veze što je račun plaćen, sudski troškovi zbog kašnjenja u plaćanu su "ipod žita" se stvorili.
sabanss

#2497 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sabanss »

Pa svako obavijesti sva komunalna preduzeća odmah? Meni su srali Toplane i upravtelj za ovo oko prošlih dugova. Samo sam ih obavijestio pismeno da sam vlasnik i da ih molim da ubuduće račune šalju na novo ime. Naravno, poslali su račune sljedeći mjesec.

Ništa nije utuživano nikad od prijašnjih dugovanja.
Hakiz

#2498 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

sabanss wrote: 17/05/2023 15:55 Pa svako obavijesti sva komunalna preduzeća odmah? Meni su srali Toplane i upravtelj za ovo oko prošlih dugova. Samo sam ih obavijestio pismeno da sam vlasnik i da ih molim da ubuduće račune šalju na novo ime. Naravno, poslali su račune sljedeći mjesec.

Ništa nije utuživano nikad od prijašnjih dugovanja.
Ja sam promijenio račune u JKP na svoje ime tek 3 godine nakon što sam postao vlasnik stana. Ali, zato sam taj zaostali sudski trošak morao platiti ja pri promjeni na svoje ime, ne bivši stanar. Ne prave frku što nije poslije 15 dana, ali ako želite izbjeći situacije kao što je bila moja, obavijestite.

Nije taj trošak bio visok, samo 10 KM, ali ko zna kome se šta može pojaviti.

Doduše, kod mene je bilo nasljeđivanje, ne ugovor, pa su se razni neplaćeni računi i drugi troškovi mogli pojaviti lakše, nije bilo vađenja potvrda o plaćanju, ali ne treba ni onaj koji kupuje rizikovati da nešto "iskoči" i pored potvrda. Kao što rekoh, račun nije bio sporan, plaćen je iako sa zakašnjenjem, ali se pojavio sudski dug i to poslije 18 godina. Nikada pri plaćanju računa prethodnih godina nije spomenuto od strane JKP da taj trošak postoji, sve dok nije došlo do promjene imena korisnika. Tek onda se pojavio.
sabanss

#2499 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sabanss »

Pa do tebe je :D Treba biti ažuran, pogotovo sa par naših komunalnih preduzeća: ViK, Rad, Toplane.... Njihova knjigovodstva su najgori primjer nemara koji se može vidjeti.
Hakiz

#2500 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

sabanss wrote: 17/05/2023 16:06 Pa do tebe je :D Treba biti ažuran, pogotovo sa par naših komunalnih preduzeća: ViK, Rad, Toplane.... Njihova knjigovodstva su najgori primjer nemara koji se može vidjeti.
Ne znam, meni su OK. Recimo, toplane, vodovod, upravitelj, za 5 minuta protpišeš novi ugovor samo pokažeš izvod iz ZK, ne treba ti ni kopija. Kod Rada treba malo više, možda 20 minuta, Rad traži kopiju ZK. Jedino elektroprivreda, za njih treba nekoliko dana. Jedan dan odeš da predaš zahtjev, pa nekoliko dana da dobiješ rješenje, pa onda nekoliko dana poslije potpišeš ugovor. Elektroprivreda ima i najkraći rok za plaćanje računa, ona je najgora :lol:

Ali ona je i federalna, ne kantonalna.
Post Reply