Eh ovo je lijepo sumirano.
"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Moderator: anex
- Dope_Man
#2476 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
-
Bodkin
#2477 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa to su zanimanja koja se traze. Isto kao sto onaj kaze budi kontrolor leta jer ne treba fakultetLajavikrelac wrote: ↑15/05/2023 23:23Ala...dobro ne reče snimi album budi ko Beyonce ili snimi film pa budi Tom Cruise...![]()
Poređenje na mjestu....![]()
A i ako mislis da je zavrsiti statistiku isto kao biti beyonce, mislim da imas niske standarde
-
Bodkin
#2478 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Psihologija ili sociologija ae nikad nije isplatila svakako. Niko ne kaze da ces vise zaradjivati sa sociologijom od zidaraOzimician wrote: ↑15/05/2023 23:03Pa brate kao što ti navodiš TOP fakultete koji su zadnjih par godina skočili žestoko, ne navodiš sociologiju, psihologiju, pravo, građevinu, arhitekturu...tako i ja navodim TOP Ausbildunge. xDBodkin wrote: ↑15/05/2023 22:32
Nigdje veze. Kontrola leta u njemackoj ima 0.00001% od djece koje napune 18. Plus sto iako je ausbildung ima bruka strebanja.
A i ti neki zanati dobro zaradjuju zadnjih 2-4 godine radi neke nestasice.
Glupo je reci da se fakultet ne isplati. Otidji zavrsi matematiku, statistiku, ekonometriju ili ne daj Boze AI ili data science ili computer science. Da vidimo da ce ausbildung imati veca primanja. Da ne kazem kako se firme tuku za ove gore profesije
Ne znas sta imas protiv gradjevine. Ljudi dobro zaradjuju
Zato je mozda bolje reci da se studiranje isplati u zavisnosti sta studiras
- Ozimician
#2479 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa naravno, s ovim se mogu sloziti, ali moj post vezan za Kontrolore leta se odnosio na post gdje forumas poredi inzenjere sa dostavljacima i skladistarima.
Ja nisam nikad rekao da je bolje ostati nekvalifikovan nego studirati, daleko od toga, nego sam navodio odlican sistem Ausbildunga u Njemackoj koji je odlicna alternativa studiranju i finansijski mnogo privlacnija varijanta, jer mnogo ranije startas sa platom i praksom, a imas i jako dobre mogucnosti napretka (ako izabere pravu struku), a i ovamo ti je - ako izaberes pravi studij...
Tako da, slazem se s tobom u ovome.
-
mali_balon
#2480 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa evo bas aktuelno ovih dana biti psiholog i sociolog i pedagog i socijalni radnik.....to sto mi omalovazimo svaki struku koja nije nasa to je vec do nas
- Dope_Man
#2481 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Za usporedbu, koliko traje taj ausbildung?Ozimician wrote: ↑16/05/2023 12:26 nego sam navodio odlican sistem Ausbildunga u Njemackoj koji je odlicna alternativa studiranju i finansijski mnogo privlacnija varijanta, jer mnogo ranije startas sa platom i praksom, a imas i jako dobre mogucnosti napretka (ako izabere pravu struku), a i ovamo ti je - ako izaberes pravi studij...
Pitam jer nemam pojma, jedino blisko sto znam je slucaj ovdje jarana koji hoce da bude automenahicar i prijavio se na neki program kod Porsche-a koji traje 4 godine, dakle kao i fakultet. I jeste placen nesto, al to nije dovoljno ni za pokrit rentu u prvoj godini (600 eura cini mi se), tek na 3. i 4. dodje na nivo konobara koji radi 30 sati sedmicno. Naravno, nakon te 4 ima pristojnu platu, al ako cemo porediti sa faksom nije ni u kakvoj prednosti, osim sto dobije to sto stvarno zeli da radi u zivotu.
- konoplja
#2482 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ma Ausbildung je legalna robija.Dope_Man wrote: ↑16/05/2023 12:34Za usporedbu, koliko traje taj ausbildung?Ozimician wrote: ↑16/05/2023 12:26 nego sam navodio odlican sistem Ausbildunga u Njemackoj koji je odlicna alternativa studiranju i finansijski mnogo privlacnija varijanta, jer mnogo ranije startas sa platom i praksom, a imas i jako dobre mogucnosti napretka (ako izabere pravu struku), a i ovamo ti je - ako izaberes pravi studij...
Pitam jer nemam pojma, jedino blisko sto znam je slucaj ovdje jarana koji hoce da bude automenahicar i prijavio se na neki program kod Porsche-a koji traje 4 godine, dakle kao i fakultet. I jeste placen nesto, al to nije dovoljno ni za pokrit rentu u prvoj godini (600 eura cini mi se), tek na 3. i 4. dodje na nivo konobara koji radi 30 sati sedmicno. Naravno, nakon te 4 ima pristojnu platu, al ako cemo porediti sa faksom nije ni u kakvoj prednosti, osim sto dobije to sto stvarno zeli da radi u zivotu.
-
Bodkin
#2483 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Mozda je aktuelno i plemenito ali se ne isplati, tj neces ubijati pre.mali_balon wrote: ↑16/05/2023 12:29Pa evo bas aktuelno ovih dana biti psiholog i sociolog i pedagog i socijalni radnik.....to sto mi omalovazimo svaki struku koja nije nasa to je vec do nas
To je cinjenica, ne omalovazavanje
- Ozimician
#2484 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Bodkin wrote: ↑16/05/2023 12:39Mozda je aktuelno i plemenito ali se ne isplati, tj neces ubijati pre.mali_balon wrote: ↑16/05/2023 12:29
Pa evo bas aktuelno ovih dana biti psiholog i sociolog i pedagog i socijalni radnik.....to sto mi omalovazimo svaki struku koja nije nasa to je vec do nas
- Ozimician
#2485 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Zavisi sta zelis da postanes, to bi mozda bolje mogao objasniti @elcaliente - nije jednako trajanje.Dope_Man wrote: ↑16/05/2023 12:34Za usporedbu, koliko traje taj ausbildung?Ozimician wrote: ↑16/05/2023 12:26 nego sam navodio odlican sistem Ausbildunga u Njemackoj koji je odlicna alternativa studiranju i finansijski mnogo privlacnija varijanta, jer mnogo ranije startas sa platom i praksom, a imas i jako dobre mogucnosti napretka (ako izabere pravu struku), a i ovamo ti je - ako izaberes pravi studij...
Koliko znam npr. za pomocno medicinsko osoblje (njegovatelji u uzem smislu, ne med. sestre) imaju samo 6 mjeseci taj Ausbildung, a neki idu i vise godina, mislim da ih ima i po 6-7 god. ukupno.
Vidjao sam da neke reklame gdje firme nude i preko 1000€ za prvu godinu Ausbildunga.
Razlika je isto sto Ausbildung mozes poceti sa 16 god. i ne treba ti Abitur (Matura) za Ausbildung, kao sto treba za studij, tako da vecinu Ausbildunga mozes zavrsiti sa 20-tak god. starosti i 100% imas garantovan posao u toj struci. A vec imati svoje pare u starosti od 16 god. je vecini omladine danas privlacno.
Po meni je taj Ausbildung vrhunac njemackog obrazovnog sistema, jer mislim da ne postoji nigdje u svijetu slican sistem koji te toliko dobro strucno osposobi za posao kojim se namjeravas baviti.
-
boshniak
#2486 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pedagog, sociolog, a narocito psiholog su izuzetno trazeni i vrlo dobro placeni. I svaki od njih će u Njemačkoj zaraditi vise od svakog zidara, elektricara... Radi 5 dana, 7-8h dnevno minimalna 3500eur bruto pocetna, ide to kroz par godina i preko 3.800-4000eur. Razlika je sto elektricar moze a cesto i mora da radi i 250h mjesecno i nema zivota i ono klasicno pidzama-odijelo, pa kaze ubija pare. Ubijas ti jarane zivot u sebi. Ako cemo poredit dobrog majstora zidara ili elektricara, stavi pored njega dobrog psihologa pa vidi razliku u zaradi.Bodkin wrote: ↑16/05/2023 12:39Mozda je aktuelno i plemenito ali se ne isplati, tj neces ubijati pre.mali_balon wrote: ↑16/05/2023 12:29
- Dope_Man
#2487 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ovaj dio svi zaborave kad vide da majstor ubija pare.. ubija, al nakon posla dodje kuci, pa ode raditi. Iskreno, 'ebo takav zivot osim mozda na par godina da se skupe kakve pare.boshniak wrote: ↑16/05/2023 14:43 Razlika je sto elektricar moze a cesto i mora da radi i 250h mjesecno i nema zivota i ono klasicno pidzama-odijelo, pa kaze ubija pare. Ubijas ti jarane zivot u sebi. Ako cemo poredit dobrog majstora zidara ili elektricara, stavi pored njega dobrog psihologa pa vidi razliku u zaradi.
-
Bodkin
#2488 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Nije to sve tako. Nije tacno da je pidzama-odijelo i da moras raditi toliko. Plus niko nije spominjao koliko se radi. Plus sto majstor moze 10k zaraditi ako hoce i sposoban je. Sociolog ne moze.boshniak wrote: ↑16/05/2023 14:43Pedagog, sociolog, a narocito psiholog su izuzetno trazeni i vrlo dobro placeni. I svaki od njih će u Njemačkoj zaraditi vise od svakog zidara, elektricara... Radi 5 dana, 7-8h dnevno minimalna 3500eur bruto pocetna, ide to kroz par godina i preko 3.800-4000eur. Razlika je sto elektricar moze a cesto i mora da radi i 250h mjesecno i nema zivota i ono klasicno pidzama-odijelo, pa kaze ubija pare. Ubijas ti jarane zivot u sebi. Ako cemo poredit dobrog majstora zidara ili elektricara, stavi pored njega dobrog psihologa pa vidi razliku u zaradi.
Elem nije crno-bijelo i definitivno se ne moze jednom recenicom opisati jel bolje studirati ili ne
-
mali_balon
#2489 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Da ubija pare napravi disfunkcionalnu porodicu onda dijete ubija ljude....Bodkin wrote: ↑16/05/2023 12:39Mozda je aktuelno i plemenito ali se ne isplati, tj neces ubijati pre.mali_balon wrote: ↑16/05/2023 12:29
-
Bodkin
#2490 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Okmali_balon wrote: ↑16/05/2023 15:07Da ubija pare napravi disfunkcionalnu porodicu onda dijete ubija ljude....
- manuchao91
#2491 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
moj komšija je radio 3 smjene u rudniku u Njemackoj mislim 25 godina.
Zaradio dobre pare ali zivot mu se svodio na ustajanje u 3 h popodne ,jede popije pivo malo TV odgleda i na posao.
Kaze ne zna u sta mu je zivot prosao
Dosuse zaradio je brdo para i u penziju je otisao sa 48 godina.Pa sad ne znam koliko se to sve isplati
Zaradio dobre pare ali zivot mu se svodio na ustajanje u 3 h popodne ,jede popije pivo malo TV odgleda i na posao.
Dosuse zaradio je brdo para i u penziju je otisao sa 48 godina.Pa sad ne znam koliko se to sve isplati
-
zippoo87
#2492 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
On ima jos 1/3 zivota minimalno da sada uziva.manuchao91 wrote: ↑16/05/2023 15:50 moj komšija je radio 3 smjene u rudniku u Njemackoj mislim 25 godina.
Problem je sto on to ne zna,nije naucio i sada ce se samo patiti...ima i pare i vrijeme a nece znati ni gdje sa parama a ni vremenom.
Imam amidzu...cijeli zivot rintao i crncio i napravio i firmu i ima i para sada ali zivot mu se svodi na krug od 200m oko kuce.
Kuca,dzamija,carsija-kafa i to je to...jer nije naucio...nikada u zivotu nije otisao na ljetovanje/more ili planinu ili negdje otisao sa porodicom i djecom ,ali bas nikada.
Mehanicar i sofer cijeli zivot i samo se u to razumije...od novih stvari ne zna nista niti sta koristi .
Stao u vremenu prije nekih 45-50 godina
- manuchao91
#2493 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
ovaj gore sto sam naveo u penziji od 48 godine ali je nastavio sa zivotom oko kuće ,rostiljanje i opijanje u lokalnoj krčmi.Marljiv je tip stvarno,sinu i kcerci kupio dvije kuće velike i sve to stoji.Al tu oko kuce dzipa voza ima konja i pije piva ahahazippoo87 wrote: ↑16/05/2023 15:58On ima jos 1/3 zivota minimalno da sada uziva.manuchao91 wrote: ↑16/05/2023 15:50 moj komšija je radio 3 smjene u rudniku u Njemackoj mislim 25 godina.
Problem je sto on to ne zna,nije naucio i sada ce se samo patiti...ima i pare i vrijeme a nece znati ni gdje sa parama a ni vremenom.
Imam amidzu...cijeli zivot rintao i crncio i napravio i firmu i ima i para sada ali zivot mu se svodi na krug od 200m oko kuce.
Kuca,dzamija,carsija-kafa i to je to...jer nije naucio...nikada u zivotu nije otisao na ljetovanje/more ili planinu ili negdje otisao sa porodicom i djecom ,ali bas nikada.
Mehanicar i sofer cijeli zivot i samo se u to razumije...od novih stvari ne zna nista niti sta koristi .
-
zippoo87
#2494 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Pa u principu isto kao i ovaj moj,sto sam napisao.manuchao91 wrote: ↑16/05/2023 16:06ovaj gore sto sam naveo u penziji od 48 godine ali je nastavio sa zivotom oko kuće ,rostiljanje i opijanje u lokalnoj krčmi.Marljiv je tip stvarno,sinu i kcerci kupio dvije kuće velike i sve to stoji.Al tu oko kuce dzipa voza ima konja i pije piva ahahazippoo87 wrote: ↑16/05/2023 15:58
On ima jos 1/3 zivota minimalno da sada uziva.
Samo ovaj u dzamiju a tvoj u kafanu
A i ovaj je djeci ostavio i stanove i servis/firmu ali niko ni sa kim ne prica,ne mogu se ni podijeliti kako treba...jedan koristi sve to a dvojica puse.
Kada samo radis,trpi puno toga...porodicni zivot,djeca,normalne stvari tipa putovanje,opustanje,druzenje...ovaj nema nijednog prijatelja,jer je onako tezak covjek
A i taj tvoj vjerovatno ima samo kafanske prijatelje
- madner
#2495 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ima ljudi koji nisu sretni ako ne rade. To sto je tebi uzivanje njemu je patnja.
Pogotovo ove starije generacije, pobjegne sa mora ako nema kafane.
Pogotovo ove starije generacije, pobjegne sa mora ako nema kafane.
- Sanjarko
#2496 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Ko o meni da kazujete, ali ja nemam ni para, ni zdravlja, ni prijatelja.
- Sanjarko
#2497 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sta kazes na uvoz radne snage u RS-u. 1 400 dozvola izdali prosle godine, a toliko bili protiv toga. Znam nije to puno ali koliko su grlati bili tj antiprotivni. Sada ove godine hoce da povecaju izgleda.
- madner
#2498 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Sta cu ti reci, firme finaciraju stranke i ocekuju kontrausluge.
To ce usporiti rast plata.
- ShnjaZZZ
#2499 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Poslije 5 dana na godišnjem ja se pojedem od muke
I nije mi teško ni radit ni produžiti prekovremeno.
- madner
#2500 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme
Treba vise takvih, samo naplati to sto ostanes i svi ce biti sretni.ShnjaZZZ wrote: ↑16/05/2023 16:23Poslije 5 dana na godišnjem ja se pojedem od mukejedva čekam nazad.
I nije mi teško ni radit ni produžiti prekovremeno.Kolege me zbog toga baš i ne cijene jer se šefovi uvijek hvataju za ono "a kako on može uvijek produžit, a ti ne možeš".
ali eto ja volim stvarno raduckat plus uvijek ima neke zaebancije i šege na poslu, s nekim popričaš, zapališ... nasmiješ se.