"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
sabanss

#2426 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

zippoo87 wrote: 15/05/2023 12:06 U privatnika moze biti klauzula u ugovoru da ne smijes preci kod konkurencije 1-2 godine nakon prestanka rada u istoj struci ali slabo da to ko aktivira.
Ali znam da je ovaj pomenuti gazda iz prethodnog mog posta,svog radnika koji ga je sabotirao i ebavap,presao u firmu iz EU (filijala u BiH) i da se zalio cak i toj firmi kao ukrali su mu radnika,kukao a ovamo gazio i pljuvao tog radnika,nema sta nije pricao o njemu,sve najgore...cak je jednom momak i slusao uzivo sta pricamo njemu i kako ga hljaga,nije znao gazda da momak to cuje a ovamo kuka kako je izgubio radnika.
A momak i jeste bio odlican radnik ali ne mozes ti kod naseg seljobera napredovati.
Sada ima sigurno duplu platu nego u ovog Rahmana,jer stranac placa znanje i svake godine dize uslove
To je ono što sam spomenuo. U tom slučaju mora ti i platu isplaćivati tako da se to stvarno rijetko koristi.

Stranac plaća recimo 80% od onoga što ti njemu doprineseš i to je ok. Naši "privatnici" bi ti platili 10-15% ili ako može ništa. Najbolje da džabe radiš :D

Također tvoj doprinos zavisi od toga koliko radiš i koliko je proces rada dobar. Tu još više kaskamo za Europom.
zomri

#2427 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zomri »

Slobodno trziste rada odgovaralo je dok je bilo “dignes kamen ispod njega radnik”. A sada kad vaga preteze na tas na kome su radnici onda daj da ga vezem ugovorom. :-) Ni ne pomisljaju da se na trzistu bore boljim uslovima
zippoo87

#2428 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

HelaS wrote: 15/05/2023 12:28
Dope_Man wrote: 15/05/2023 11:05 Radio sam u banci gdje su neki, ukljucujuci i mene zbog vrste pozicije, imali u ugovoru stavku da cini mi se 2 godine nakon prestanka rada u banci ne moze ici u konkurenciju na BiH trzistu.
zippoo87 wrote: 15/05/2023 12:06 U privatnika moze biti klauzula u ugovoru da ne smijes preci kod konkurencije 1-2 godine nakon prestanka rada u istoj struci ali slabo da to ko aktivira.
Ta klauzula ne vrijedi, ukoliko ti poslodavac ne plaća naknadu za tu klauzulu :-)
A sto se tice nekakvih edukacija, bilo je banka placa a ti si obavezan ostati bar 1-2 godine nakon navedene edukacije, u suprotnom vracas banci novac za edukaciju, nista vise.
Ukoliko nije izričito ugovoreno, nisi obavezan...
Stvarno ne znam detalje...znam da mi je 1-2 osobe na razgovoru za posao nekada to spominjali ali nisam nikada detalje trazio,jer nisam ni imao to u ugovoru pa me nije ni zanimalo.
ShnjaZZZ

#2429 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

Kod mene u firmi, ista ja plaćala edukaciju za 2 radna mjesta. Na jednom si ugovorom obavezan ostat 3 godine na radnom mjestu, a na drugom 5 godina. U slučaju odlaska tj otkaza dužan si samo isplatit novac koji je firma dala za doškolovanje.
kokuz_sa

#2430 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by kokuz_sa »

Ugovor gdje pise da ne smijes i i kod konkurencije
Inace se zove
“Ugovorni ugovor”

Sve dok nemas zaposlenje duzan ti je isplacivat platu
Sad po novom zakonu ne znam kako je
Al ja sam primao punu 6 mjeseci jer sam nekad imao takavbugovor
Cim se zaposlio odmah prestali isplacivat. Naravno nisam otisao u slicnu bransu

Nekidan sam citao jedan ugovor iz firme iz Zenice
(Djevojka bi da predje kod nas u firmu al ima tobu ugovoru)

Al bukvalno je pisalo ovako

Poslodavac ce joj isplacivat 25% netto plate na koju je bila prijavljena
Na 580 bila prijavljena
A ako ona prekrsi ugovor ona ce njemu isplacivat
Full Bruto platu.

Kod nas se advokat samo nasmijao na to i rekao da ne pije vode na sudu.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2431 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 15/05/2023 09:12
sehohari wrote: 14/05/2023 21:52 A ako već idem vani - zar nije bolje otići tamo kao inžinjer nego kao fizikalac?
Iznenadit ces se, ali ovo sto sam do sad vidio - daleko pametnije je nakon srednje odmah se zaputiti za Njemacku i tamo raditi neki Ausbildung (doskolovavanje), nego ostati u BiH i ganjati master diplomu.

To bih savjetovao bilo kome ko je u nedoumici.

5x su ti npr. u Njemackoj vece sanse da dobijes posao po tvojim uslovima ako imas - bilo kakvu njemacku diplomu i dobro znanje njemackog, nego stranu super diplomu i osrednje znanje njemackog. + za vrijeme tog doskolovavanja ti primas neku platu, a za vrijeme studija nemas nista.

Ovo govorim sto se Njemacke tice, a sto se tice npr. Slovenije, koji god nas inzenjer je otisao tamo, vrlo brzo se ili vratio ili produzio dalje Njemacka/Austrija, dok za zanatlije to nije slucaj bas. Jednostavno je premala razlika u platama da se isplati iz BiH otici u Sloveniju, a ako u BIH ne placas kiriju, onda cak bolje stojis u BIH.

EDIT: I da, da li ste primjetili zadnjih par godina smanjenje broja studenata na Univerzitetima u BIH? Iz moje perpsektive, iz drugih kantona u Sarajevo sad dolaze na studij samo djeca bogatih roditelja, ostali se odmah nakon srednje ispale vani.
Da, lakše ćeš dobiti njemačke papire i slično, ali si dugoročno gubitnik.
Umjesto da iskoristiš sav potencijal koji imaš na raspolaganju, zbog lakšeg odlaska "baciš školu" i životni domet ti je što si otišao vani. Po mom mišljenju, bolje je se namučiti se pa ako ništa otići kao visokokvalifikovana radna snaga vani. Ovako si uvijek druga liga.

Valjda nije samo cilj da što prije raspališ vani, već i da inače nešto uspiješ, iskoristiš sav potencijal kojeg imaš. Zato prezirem roditelje koji npr. djecu odlikaše savjetuju da upišu u medicinsku školu samo da bi kao njegovatelj otišli u DE (a nije neka slabo stojeća porodica). Tako nešto raditi svojoj djeci je za mene zločin.

Ja i govorim o Njemačkoj. Ne znam puno o Sloveniji. Jednom sam čitao neke podatke o platima ljekara i saznao da je to samo nekih plus-minus 1700 eura, što je mizerno kada to usporediš i sa doktorskim platama u BiH (uzimajući u obzir razliku u standardu). Ne sumnjam da je onda i u drugim sektorima slično.

I da, i ja sam primjetio taj pad broja upisanih brucoša. Ne znam šta da mislim o tome. Sa jedne strane, žao mi je što sve manji broj mladih svoj put vidi u visokom obrazovanju, sa druge strane se nadam da će to na neki način natjerati odgovorne da napokon promjene način podučavanja na fakultetima.
PreWiBa

#2432 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Lajavikrelac wrote: 15/05/2023 09:00
sehohari wrote: 14/05/2023 21:37 Ova država je proizvela raznorazne pravnike, politikologe i slično, umjesto da se okrene onome što je stvarno potrebno. Tu su prvenstveno ovi nazovi političari krivi jer nisu stvorili sistem u kojem apsolventi škola mogu saznati koja su tačno deficitarna zanimanja.
Nama i dalje žurno nedostaju inžinjeri, elektrotehničari, u mašinstvu...
Pa to i jest problem ovih fosila za katedrama, rukaju se kvote upisa kako bi oni mogli da prodaju maglu (uglavnom je tako). Nama nedostaju inženjeri, ali u pravom smislu, ne na papiru koji je za vrijeme studija od alata vidio samo heftalicu, a u laboratoriji imao motor od Stojadina iz 1981... :zzzz:

Većina tih inženjera nema gdje da stekne adekvatno znanje i praksu, a na faxu ga uče da je on uzvišeno biće i treba da gleda sa visoka ostale ljude :-) Znao sam ih ja koji su okačili na vrata kancelarije Ing ispred imena i misli da treba da se pada ničice kada se pojavi...ako mu se i, gluvo bilo, obratiš za nešto, to mora biti protokol kao kod britanske kraljevske porodice :roll:
Ne znam kako bi ti mogao odgovoriti na prvi dio tvog posta. Često čitam i u drugim zemljama o manjku prakse na fakultetima, ali nikad nisam imao priliku kako to izgleda na nekom fakutetu vani ili u Bosni.
Istina jeste da je ova zemlja prije rata izrodila vrsne stručnjake u raznoraznim oblastima, od Energoinvesta do Hidrogradnje, Vranice...
A često je isti kadar koji je obučavao te ljude bio i na pozicijama 2000-ih. A odnos prema njima je bio još gori. Tada biti inžinjer je bilo kao danas biti ministar u vladi i sl.

Po mom mišljenju, problem je u tome što je se društvo, pogotovo u tih prvih 10-15 godina vremena posije rata, još uvijek vodilo komunističkim razmišljanjem.. Da ja završim školu, a da mi država mora naći posao.
Možda je u tome bogatstvo zanatskih poslova. Ne očekuješ ništa od države ili bilo koga drugog, na diplomu ne gledaš kao na pravo za automatsko zaposlenje, već upravo na ono što ona jeste - sredstvo koje tebi daje alate da se snađeš u životu.
Last edited by PreWiBa on 15/05/2023 19:00, edited 1 time in total.
PreWiBa

#2433 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 14/05/2023 22:05
sehohari wrote: 14/05/2023 21:58 Većina majstora u BiH radi zna se kako.
A i od onih što znam da uplaćuju, to budu neki minimalni iznosi, jer je za "samofinansirajuće" izdatak puno veći nego za zaposlene.
https://aesc.ba/blog/pausalni-porez-na-dohodak

Može se i imaju 2 rješenja, ali navikli su da sve ostavljaju sebi.
Paušalna se samo odnosi na tradicionalne zanate, ne na vodoinstalatere, molere i tkd. - tako piše u linku kojeg si postavila.

Ne znam kako to funkcionište tačno u bh. sistemu, ali se na zapadu socijalna davanja dijele. Znači koliko se meni odbija od brutto plate, toliko još poslodavac uplati.
Ako si samostalan, onda ti plaćaš cijeli iznos, tj. duplo.
Ozimician

#2434 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 15/05/2023 18:35 Da, lakše ćeš dobiti njemačke papire i slično, ali si dugoročno gubitnik.
Umjesto da iskoristiš sav potencijal koji imaš na raspolaganju, zbog lakšeg odlaska "baciš školu" i životni domet ti je što si otišao vani. Po mom mišljenju, bolje je se namučiti se pa ako ništa otići kao visokokvalifikovana radna snaga vani. Ovako si uvijek druga liga.

Valjda nije samo cilj da što prije raspališ vani, već i da inače nešto uspiješ, iskoristiš sav potencijal kojeg imaš. Zato prezirem roditelje koji npr. djecu odlikaše savjetuju da upišu u medicinsku školu samo da bi kao njegovatelj otišli u DE (a nije neka slabo stojeća porodica). Tako nešto raditi svojoj djeci je za mene zločin.
Zašto misliš da je neko dugoročno gubitnik ako ide na Ausbildung a ne na Studij u Njemačkoj ?

Po službenim njemačkim podacima, u toku radnog vijeka jednako zaradi neko sa studijem kao i neko sa zanatom. Postavljao sam link tih podataka na temi o iseljavanju.

Pročitaj moje prethodne postove i fino sam ti objasnio zašto je isplativost studiranja vrlo upitna + ko ti kaže da ćeš se pronaći u tom zanimanju koje studiraš, ko ti garantuje da ćeš završiti u roku, ko ti garantuje bilo šta danas?

Objasnio sam i zašto je sve manje brucoša, jednostavno se ne isplati studirati - finansijski - i to je to.

I vjeruj da trenutno postoji i društveni pritisak koji ranije nije postojao, da bukvalno samo djeca ultra-dobrostojećih studiraju.

Npr. dok ti studiraš do 25. god. , oskudjevaš u svemu, zavisiš od roditeljskog džeparca, taj tvoj jaran koji je završio medicinsku i otišao da radi kao Pfleger već 5-6 god zarađuje, vozi auto o kojem ti možeš maštati, tebi obećavaju da kad završiš fakultet - imat ćeš više od njega i šta se desi ?
Tražiš pripravnički, tražiš u Njemačkoj bilo kakav posao, samo da se prebaciš, jer bez iskustva teško ide, bez jezika još teže. Onaj tvoj jaran već se oženio, kupuje svoju prvu nekretninu, a ti nisi ni počeo da se čupaš iz minusa u koji si se uvalio dok si studirao.

Koji ti ti fakultet završio i kad, pa tako ide kod tebe glatko ?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2435 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

sehohari wrote: 15/05/2023 18:45 Ne znam kako bi ti mogao odgovoriti na prvi dio tvog posta. Često čitam i u drugim zemljama o manjku prakse na fakultetima, ali nikad nisam imao priliku kako to izgleda na nekom fakutetu vani ili u Bosni.
Istina jeste da je ova zemlja prije rata izrodila vrsne stručnjake u raznoraznim oblastima, od Energoinvesta do Hidrogradnje, Vranice...
A često je isti kadar koji je obučavao te ljude bio i na pozicijama 2000-ih. A odnos prema njima je bio još gori. Tada biti inžinjer je bilo kao danas biti ministar u vladi i sl.
Kada su nestale proizvode firme koje su bile mecene i pokretači usavršavanja znanja u BIH, i fakulteti su se počeli srozavati. Npr u BL je Čajavec držao ETF, a u SA Energoinvest, koji su školovali, stipendirali i zapošljavali obučen kadar. Sada kada njih više nema, masa inženjera(ne znam što smo se njih uhvatili al dobro :-) ) po privatnim firmama služi tu samo ispoštuje zakonsku formu i udari potpis. Znam ih ja nekoliko, nije za 5 godina dva puta ušao u pogon, a ne može bez njegovog potpisa :-) Do ranih 2000tih je i bilo iskusnog kadra za prenijeti zanje, sada su nažalost vani, u penziji ili vječnim lovištima..
sehohari wrote: 15/05/2023 18:45 Po mom mišljenju, problem je u tome što je se društvo, pogotovo u tih prvih 10-15 godina vremena posije rata, još uvijek vodilo komunističkim razmišljanjem.. Da ja završim školu, a da mi država mora naći posao.
Možda je u tome bogatstvo zanatskih poslova. Ne očekuješ ništa od države ili bilo koga drugog, na diplomu ne gledaš kao na pravo za automatsko zaposlenje, već upravo na ono što ona jeste - sredstvo koje tebi daje alate da se snađeš u životu.
Država treba da podstiče razvoj tržišta, subvencije i pokretanje poslova. Šta kod nas ima od toga? Imamo jaransko-kumovsko-rođačku ekonomiju u partokratskom uređenju. Nisu ni na zapadu u razvijenom kapitalizmu svi snalažljivi i vudreni za biznise i start up kompanije....i tamo većina ljudi radi u firmama i provede u njima radni vijek.
Domaci izdajnik

#2436 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ozimician wrote: 15/05/2023 19:08 Po službenim njemačkim podacima, u toku radnog vijeka jednako zaradi neko sa studijem kao i neko sa zanatom. Postavljao sam link tih podataka na temi o iseljavanju.
Osim u nekim rijetkim branšama razlika u primanju dobrog majstora i VSS kadra je u 30%. Samo u banana ex-Yu prćijama ima da na osnovu škole imaš poziciju i primanja :-) najgora stvar koja je ostala iz bivšeg sistema se i danas ističe :roll:

Što reče gore kolega, sve manje omaldine studira jer mu se jednostavno ne isplati! Školuje se do 25-27 godine života, uglavnom od posla u struci nema ni pomena, a radnog iskustva nema. Kud si, šta si - nema te nigdje :skoljka:

Porediti zemlju gdje treba debela veza za volontiranje sa bilo kojom zapadnom je maloumno :oops:
Dope_Man

#2437 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Fakultet nije do 25te, vec do 21 za bachelora, 23 za master. I tokom fakulteta se moze raditi, bar dovoljno da se ne visi na roditeljskoj sisi. Naravno da se sa faksom kasnije krece zaradjivati pravo, al je plata veca, i bolje prilike za napredak, i do 30te ces vec uveliko presisati vrsnjaka koji je bez faksa u vecini slucajeva.

Naravno da postoje iznimke, naravno da postoje ljudi kojima ne lezi fakultet i ta vrsta ucenja. Imam medju poznanicima par uspjesnih ljudi bez faksa, al realnost je da vecina tih i sa 30+ rade kao dostavljaci il osoblje u Bauhaus il gdje vec. I relativno neuspjesan covjek s faksom ce vjerovatno imati ugodniji i bolje placen posao.
zippoo87

#2438 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Dope_Man wrote: 15/05/2023 19:24 Fakultet nije do 25te, vec do 21 za bachelora, 23 za master. I tokom fakulteta se moze raditi, bar dovoljno da se ne visi na roditeljskoj sisi. Naravno da se sa faksom kasnije krece zaradjivati pravo, al je plata veca, i bolje prilike za napredak, i do 30te ces vec uveliko presisati vrsnjaka koji je bez faksa u vecini slucajeva.

Naravno da postoje iznimke, naravno da postoje ljudi kojima ne lezi fakultet i ta vrsta ucenja. Imam medju poznanicima par uspjesnih ljudi bez faksa, al realnost je da vecina tih i sa 30+ rade kao dostavljaci il osoblje u Bauhaus il gdje vec. I relativno neuspjesan covjek s faksom ce vjerovatno imati ugodniji i bolje placen posao.
Sve je to relativno i individualno ali je realnost da od jedne plate nikada neces puno postici i niko se nije obogatio od plate.
A kod nas se ovdje ne moze zivjeti ni od dobre plate (1500+ KM) ako su ti to jedina primanja.

Dodajmo na to odnos poslodavaca prema radnicima,manjak dobrih firmi sa visokim platama (izuzev mozda 1-2 branse) ,nesigurnost ,mobing i sve ono sto prati posao u BiH...puno su ti manje sanse da ces uspjeti nesto do 30-te.To mozda u nekom idealnom scenariju,gdje si svo obrazovanje zavrsio u roku,gdje si odmah krenuo raditi,gdje nisi imao nikakvih problema privatno ili u porodici,nego bas ono sto se kaze "sve islo kao po loju".

Znam par takvih osoba na desetine hiljada koje su uspjele ali ne bas bez problema i nekih drama.

Naravno da je uvijek bolje biti pametan i obrazovan i imati diplome i zvanj i znanja ali ovdje kod nas je sve demotivirajuce i zato raja sada odmah gleda da se ispali odavde i da ne trpi ovo sto smo mi morali ili sto jos trpimo.
Ozimician

#2439 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Lajavikrelac wrote: 15/05/2023 19:21
Ozimician wrote: 15/05/2023 19:08 Po službenim njemačkim podacima, u toku radnog vijeka jednako zaradi neko sa studijem kao i neko sa zanatom. Postavljao sam link tih podataka na temi o iseljavanju.
Osim u nekim rijetkim branšama razlika u primanju dobrog majstora i VSS kadra je u 30%. Samo u banana ex-Yu prćijama ima da na osnovu škole imaš poziciju i primanja :-) najgora stvar koja je ostala iz bivšeg sistema se i danas ističe :roll:

Što reče gore kolega, sve manje omaldine studira jer mu se jednostavno ne isplati! Školuje se do 25-27 godine života, uglavnom od posla u struci nema ni pomena, a radnog iskustva nema. Kud si, šta si - nema te nigdje :skoljka:

Porediti zemlju gdje treba debela veza za volontiranje sa bilo kojom zapadnom je maloumno :oops:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ma nije ni na Zapadu bolja situacija što se toga tiče, ja i prenosim iskustvo sa Zapada, ja sam se u "struku" tek razočarao kad sam došao u Njemačku, kad sam skonto da će svaki majstor imati bolju platu od inženjera koji je na početnoj poziciji.

@Dope_Man Eh sad vi govorite o dostavljačima i skladištarima i takvim poslovima. Ja takve poslove ne poredim.

Lijepo sam rekao "Ausbildung" - dakle konkretno zanimanje. U Njemačkoj i Kontrolor leta spada pod Ausbildung, a ne pod Studij.
Dakle strukovno obrazovanje koje nije fakultet. Tako se postaje majstor. Prednost je što već sa 16 god. dobijaš platu i odličnu praksu.

Bachelor se završi sa 21 ako si krenuo godinu dana ranije u školu, pa sa 18 upisao fakultet i ako ti je sve teklo glatko. Studentski poslovi u BIH su nemoguća misija, što zbog nefleksibilnog faxa, što zbog zakona.

Tako da, kakogod moj je zaključak da je FINANSIJSKI mnogo pametniji izbor nakon srednje škole upisati Ausbildung u Njemačkoj, nego ići na Studij u BiH, pa kasnije se boriti za priznavanje diplome i dugotrajno dokazivanje na poslu u Njemačkoj... jednostavno to je teži put u svakom smislu i finansijski manje isplativ.
Bloo
Globalna šefica

#2440 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

sehohari wrote: 15/05/2023 18:49 Paušalna se samo odnosi na tradicionalne zanate, ne na vodoinstalatere, molere i tkd. - tako piše u linku kojeg si postavila.
Paušalno plaćanje poreza na dohodak regulisano je Zakonom o porezu na dohodak, te Pravilnicima o primjeni Zakona o porezu na dohodak.

Da biste se prijavili za paušalno plaćanje poreza na dohodak, potrebno je ispuniti određene preduslove i to:

Da porezni obveznik (fizičko lice - obrtnik) nije obveznik PDV i
Da ne ostvaruje dohodak iznad iznosa koji primjenom propisanih stopa poreza na dohodak premašuje paušalni iznos poreza.
Dakle, ovo prvo znači da ako je obrtnik u sistemu PDV, ne može biti paušalac. A ovo drugo znači da ako bi obrtnik ostvarivao toliko dohotka da bi iznos poreza na dohodak bio veći od ukupnog paušala, takav obrtnik ne može biti paušalac.

Potrebno je naglasiti da svaki obrtnik, ne može biti paušalac. Npr., trgovačka radnja (osim trgovca pojedinca) ili obrtnik programer ne mogu biti paušalci.

Osim ova dva uslova, potrebno je ispuniti još jedan od sljedećih pet, i to:

Potrebno je da se obrtničke djelatnosti i djelatnosti srodne obrtničkim, obavljaju samostalno bez zaposlenih drugih lica i da se obavljanje djelatnosti zasniva na vještini, a ne na sredstvima za obavljanje djelatnosti - kućna radinost ili
Da djelatnost koja se obavlja spada u stare i tradicionalne zanate utvrđene Uredbom o zaštiti tradicionalnih i starih obrta, sami ili sa najviše dva zaposlenika ili
Da se obrt obavlja kao prijevoznička djelatnost putnika samo sa jednim sredstvom ili prijevoz tereta nosivosti do 8 tona ili
Da se djelatnost za koju želi da se podnese zahtjev za paušalno plaćanje poreza obavlja kao djelatnosti iz oblasti poljoprivrede i šumarstva i to kao osnovno zanimanje ili
Da trgovac u svojstvu fizičkog lica ličnim radom obavlja trgovinu na malo određenom vrstom robe na samo jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice (pijace, tržnice, boksovi) - trgovac pojedinac.

Nakon što se utvrdi da obrtnik ispunjava uslove za paušalno plaćanje poreza na dohodak, podnosi se Zahtjev za utvrđivanje mjesečnog paušalnog iznosa (obrazac ZMP-1055) nadležnoj Poreznoj ispostavi, koja najkasnije u roku od 15 dana mora obavijestiti podnosioca da li može porez na dohodak plaćati paušalno ili će dohodak utvrđivati prema poslovnim knjigama.
tatoo

#2441 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tatoo »

Ozimician wrote: 15/05/2023 19:54
Lajavikrelac wrote: 15/05/2023 19:21

Ma nije ni na Zapadu bolja situacija što se toga tiče, ja i prenosim iskustvo sa Zapada, ja sam se u "struku" tek razočarao kad sam došao u Njemačku, kad sam skonto da će svaki majstor imati bolju platu od inženjera koji je na početnoj poziciji.

@Dope_Man Eh sad vi govorite o dostavljačima i skladištarima i takvim poslovima. Ja takve poslove ne poredim.

Lijepo sam rekao "Ausbildung" - dakle konkretno zanimanje. U Njemačkoj i Kontrolor leta spada pod Ausbildung, a ne pod Studij.
Dakle strukovno obrazovanje koje nije fakultet. Tako se postaje majstor. Prednost je što već sa 16 god. dobijaš platu i odličnu praksu.

Bachelor se završi sa 21 ako si krenuo godinu dana ranije u školu, pa sa 18 upisao fakultet i ako ti je sve teklo glatko. Studentski poslovi u BIH su nemoguća misija, što zbog nefleksibilnog faxa, što zbog zakona.

Tako da, kakogod moj je zaključak da je FINANSIJSKI mnogo pametniji izbor nakon srednje škole upisati Ausbildung u Njemačkoj, nego ići na Studij u BiH, pa kasnije se boriti za priznavanje diplome i dugotrajno dokazivanje na poslu u Njemačkoj... jednostavno to je teži put u svakom smislu i finansijski manje isplativ.
Ovo je tacno i shvatam.
Ali, Ja se nisam razocarao. Gdje ja radim, svi koji dodju svjezi sa faksa, uce se poslu bar par godina od SSS kadra. Faks te ne uci poslu, to je zabluda. Posao nije samo znati ono svoje strukovno danas. Treba znati komunicirati/prezentirati, treba znati naci rjesenja za probleme tvojih klijentele, prilagoditi projekt njihovom biznis modelu.

Gledam cesto lika u firmi, SSS ali frajer zna sagledati zahtjeve projekta, zna kako teoriju pretvoriti u praktican projekt i prodati uslugu/proizvod, tehnicki je na nivou svojih “sefova”. I bolji. Takvima sefovi ne drze govor nego samo kazu “Leti tiću idi donesi nam jos para”. Treba sluzbeno auto? Naravno moze. Bonus? Moze. Ali nastavi donositi šolde. U biznisu ovdje, znas i sam, ljudi gledaju profit i jako su pragmaticni. A ako ti SSS donosi jednako ili bise posla i profita od VSS, to je odlicna matematika.

Faks ce kasnije otvoriti puno vise mogucnosti koje SSS nema. Odlican radnik, sto da ne nazovimo ga strucnjak sa ausbildungom, zasluzuje takav status. Takva osoba je ciljano obrazovana za svoju specijalnost, bez da uci jos more stvari koje joj nikad nece trebati. Ja cesto suradjujem sa ausbildung ekipom iz Boscha, inzinjeri ih postuju i shvataju da je ta ekipa on the frontline i nema nikakve price s visoka radi diploma. Na kraju je bitno, odraditi projekt, plasirati proizvod i da ti kinta legne na racun. Svi imaju svoju ulogu.

Nije konstatno tako ali u vecini slucajeva jeste i taj kompleks (ne govorim za tebe, cisto za nas sve sa tog podrucja) je proizvod Titovih vremena, na neke baustelce koji trebaju zaradjivati mizer i visu klasu sa diplomama koja treba zaradjivati nekoliko puta vise od proleterijata, jer ipak imaju diplomu.
Naravno da hoce zaradjivati vise ali nas je neko uvjerio da to krece s prvim danom zaposlenja :-) .

I tu je najveca razlika, nasi kompleksi i sve preko noci. Izrabljuj, maltretiraj, ne moze znati ko nema diplomu, ja se pitam…
Draza nam tudja muka od profita. Valjda pare, pozicija nisu dosta ako jos ne pisaju po ljudima.
ucenik1234

#2442 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ucenik1234 »

Dope_Man wrote: 15/05/2023 11:05
sabanss wrote: 15/05/2023 10:59

hm.... to nisam siguran da može proći jer si bukvalno radio. Ne znam doktorske specijalizacije pravno, moguće je da to nije pravi ugovor o radu već ugovor o specijalizaciji ili nešto slično na način da ti bolnica isplaćuje stipendiju i plaća tvoje obrazovanje ili nešto slično. U tom slučaju ima smisla ovo što govoriš.
Ni meni ovo gore nema smisla. Mada je daleko od moje struke pa nemam pojma.

Radio sam u banci gdje su neki, ukljucujuci i mene zbog vrste pozicije, imali u ugovoru stavku da cini mi se 2 godine nakon prestanka rada u banci ne moze ici u konkurenciju na BiH trzistu. A sto se tice nekakvih edukacija, bilo je banka placa a ti si obavezan ostati bar 1-2 godine nakon navedene edukacije, u suprotnom vracas banci novac za edukaciju, nista vise.
Kako god, retardiran je to model, to je poslovni odnos i firma treba da na druge nacine stvori ambijent da ne pomislis bjezati kod konkurencije. Znam je od banaka RBBH imao tu klauzulu pa su je ukinuli, nesto to govori i o banci, jer ne poznajem nikoga da radi u toj banci a da je zadovoljan, ni klijenti ni zaposleni.

Uostalom, ako neko pozeli preci u drugu firmu, ne moze to firma braniti niti kociti na bilo koji nacin, vec je problem seljoberski mentalitet "samo nek se ne puca" i "cuvaj posao, nekad se 40g radilo u jednoj firmi" i sl.

Također i za edukacije, balkanski model je - sto cemo ulagati u covjeka ako ce nam otici kod konkurencije. Europski (ispravan) model je - ulozimo u ljude pa mozda budu i ostali, sta ako ostanu?
Bodkin

#2443 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bodkin »

Nigdje veze. Kontrola leta u njemackoj ima 0.00001% od djece koje napune 18. Plus sto iako je ausbildung ima bruka strebanja.
A i ti neki zanati dobro zaradjuju zadnjih 2-4 godine radi neke nestasice.
Glupo je reci da se fakultet ne isplati. Otidji zavrsi matematiku, statistiku, ekonometriju ili ne daj Boze AI ili data science ili computer science. Da vidimo da ce ausbildung imati veca primanja. Da ne kazem kako se firme tuku za ove gore profesije
sabanss

#2444 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

Doktori i IT related zanimanja su van konkurencije i ovdje i u Njemačkoj. Bukvalno 2.5 x prosječna plata je start.
Ozimician

#2445 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 15/05/2023 22:49 Doktori i IT related zanimanja su van konkurencije i ovdje i u Njemačkoj. Bukvalno 2.5 x prosječna plata je start.
Not Really, start je oko 5000€ brutto, 20% iznad prosjeka (za Njemačku)
Ozimician

#2446 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 15/05/2023 22:32

Nigdje veze. Kontrola leta u njemackoj ima 0.00001% od djece koje napune 18. Plus sto iako je ausbildung ima bruka strebanja.
A i ti neki zanati dobro zaradjuju zadnjih 2-4 godine radi neke nestasice.
Glupo je reci da se fakultet ne isplati. Otidji zavrsi matematiku, statistiku, ekonometriju ili ne daj Boze AI ili data science ili computer science. Da vidimo da ce ausbildung imati veca primanja. Da ne kazem kako se firme tuku za ove gore profesije
Pa brate kao što ti navodiš TOP fakultete koji su zadnjih par godina skočili žestoko, ne navodiš sociologiju, psihologiju, pravo, građevinu, arhitekturu...tako i ja navodim TOP Ausbildunge. xD
Russki

#2447 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Russki »

svijumi ne bih ja rekao da je titula u naslovu tocna

ima jos ovog dede mi
Domaci izdajnik

#2448 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Bodkin wrote: 15/05/2023 22:32 Glupo je reci da se fakultet ne isplati. Otidji zavrsi matematiku, statistiku, ekonometriju ili ne daj Boze AI ili data science ili computer science.
Ala...dobro ne reče snimi album budi ko Beyonce ili snimi film pa budi Tom Cruise... :-)

Poređenje na mjestu.... :-)
sabanss

#2449 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 15/05/2023 23:00
sabanss wrote: 15/05/2023 22:49 Doktori i IT related zanimanja su van konkurencije i ovdje i u Njemačkoj. Bukvalno 2.5 x prosječna plata je start.
Not Really, start je oko 5000€ brutto, 20% iznad prosjeka (za Njemačku)
Ok, doktori su duplo od prosjeka u Njemačkoj. IT ne znam šta kvari prosjek, možda i oni imaju kategoriju informatika i komunikacije kao kod nas. Ja ne znam nikoga od raje da radi za 5k bruto, možda je prosjek mali vjerujem statistici :)

U BiH je start doktora malo ispod 3k neto što je 2.5x prosječna plata. Start u IT-u je oko 1.7k neto ali medior sa 3-4 godine uzme doktora lagano i 2.5 prosječne plate. U top oblastima koje su spomenute poput matematike u IT-u to ide na nezamislive cifre i blizu je zapadnoj plati jer tih ljudi ima jako malo. Naravno freelance ali opet 7k - 8k EUR bruto je u BiH ogromna cifra, čak i u Njemačkoj je to odlična plata.
Hajvan

#2450 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hajvan »

Lajavikrelac wrote: 15/05/2023 23:23
Bodkin wrote: 15/05/2023 22:32 Glupo je reci da se fakultet ne isplati. Otidji zavrsi matematiku, statistiku, ekonometriju ili ne daj Boze AI ili data science ili computer science.
Ala...dobro ne reče snimi album budi ko Beyonce ili snimi film pa budi Tom Cruise... :-)

Poređenje na mjestu.... :-)
Znam lika koji je zavrsio sociologiju, shvatio u ranim 30-im da od tog nema nista i prekvalifikovao se, sto sam uceci, sto radeci u ondasnjim “rudnicima”, u vrhunskog softver inzinjera…. sad zivi kao nomad- tokom tople sezone je ovdje, a kad zahladni pobjegne u trope
Post Reply