Ozimician wrote: ↑15/05/2023 19:54
Lajavikrelac wrote: ↑15/05/2023 19:21
Osim u nekim rijetkim branšama razlika u primanju dobrog majstora i VSS kadra je u 30%. Samo u banana ex-Yu prćijama ima da na osnovu škole imaš poziciju i primanja

najgora stvar koja je ostala iz bivšeg sistema se i danas ističe
Što reče gore kolega, sve manje omaldine studira jer mu se jednostavno ne isplati! Školuje se do 25-27 godine života, uglavnom od posla u struci nema ni pomena, a radnog iskustva nema. Kud si, šta si - nema te nigdje
Porediti zemlju gdje treba debela veza za volontiranje sa bilo kojom zapadnom je maloumno
Ma nije ni na Zapadu bolja situacija što se toga tiče, ja i prenosim iskustvo sa Zapada, ja sam se u "struku" tek razočarao kad sam došao u Njemačku, kad sam skonto da će svaki majstor imati bolju platu od inženjera koji je na početnoj poziciji.
@Dope_Man Eh sad vi govorite o dostavljačima i skladištarima i takvim poslovima. Ja takve poslove ne poredim.
Lijepo sam rekao "Ausbildung" - dakle konkretno zanimanje. U Njemačkoj i Kontrolor leta spada pod Ausbildung, a ne pod Studij.
Dakle strukovno obrazovanje koje nije fakultet. Tako se postaje majstor. Prednost je što već sa 16 god. dobijaš platu i odličnu praksu.
Bachelor se završi sa 21 ako si krenuo godinu dana ranije u školu, pa sa 18 upisao fakultet i ako ti je sve teklo glatko. Studentski poslovi u BIH su nemoguća misija, što zbog nefleksibilnog faxa, što zbog zakona.
Tako da, kakogod moj je zaključak da je FINANSIJSKI mnogo pametniji izbor nakon srednje škole upisati Ausbildung u Njemačkoj, nego ići na Studij u BiH, pa kasnije se boriti za priznavanje diplome i dugotrajno dokazivanje na poslu u Njemačkoj... jednostavno to je teži put u svakom smislu i finansijski manje isplativ.
Ovo je tacno i shvatam.
Ali, Ja se nisam razocarao. Gdje ja radim, svi koji dodju svjezi sa faksa, uce se poslu bar par godina od SSS kadra. Faks te ne uci poslu, to je zabluda. Posao nije samo znati ono svoje strukovno danas. Treba znati komunicirati/prezentirati, treba znati naci rjesenja za probleme tvojih klijentele, prilagoditi projekt njihovom biznis modelu.
Gledam cesto lika u firmi, SSS ali frajer zna sagledati zahtjeve projekta, zna kako teoriju pretvoriti u praktican projekt i prodati uslugu/proizvod, tehnicki je na nivou svojih “sefova”. I bolji. Takvima sefovi ne drze govor nego samo kazu “Leti tiću idi donesi nam jos para”. Treba sluzbeno auto? Naravno moze. Bonus? Moze. Ali nastavi donositi šolde. U biznisu ovdje, znas i sam, ljudi gledaju profit i jako su pragmaticni. A ako ti SSS donosi jednako ili bise posla i profita od VSS, to je odlicna matematika.
Faks ce kasnije otvoriti puno vise mogucnosti koje SSS nema. Odlican radnik, sto da ne nazovimo ga strucnjak sa ausbildungom, zasluzuje takav status. Takva osoba je ciljano obrazovana za svoju specijalnost, bez da uci jos more stvari koje joj nikad nece trebati. Ja cesto suradjujem sa ausbildung ekipom iz Boscha, inzinjeri ih postuju i shvataju da je ta ekipa on the frontline i nema nikakve price s visoka radi diploma. Na kraju je bitno, odraditi projekt, plasirati proizvod i da ti kinta legne na racun. Svi imaju svoju ulogu.
Nije konstatno tako ali u vecini slucajeva jeste i taj kompleks (ne govorim za tebe, cisto za nas sve sa tog podrucja) je proizvod Titovih vremena, na neke baustelce koji trebaju zaradjivati mizer i visu klasu sa diplomama koja treba zaradjivati nekoliko puta vise od proleterijata, jer ipak imaju diplomu.
Naravno da hoce zaradjivati vise ali nas je neko uvjerio da to krece s prvim danom zaposlenja

.
I tu je najveca razlika, nasi kompleksi i sve preko noci. Izrabljuj, maltretiraj, ne moze znati ko nema diplomu, ja se pitam…
Draza nam tudja muka od profita. Valjda pare, pozicija nisu dosta ako jos ne pisaju po ljudima.