"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2401 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Bloo wrote: 14/05/2023 21:55
sehohari wrote: 14/05/2023 21:52 I ovi što govore da svako treba ići u majstorluk:
Svi vi govorite kakav je odnos prema visokoobrazovanim, kako od toga nema ništa i slično:

Imate li vi amneziju kakva je bila situacija samo unazad par godina?
Pa ja se sjećam kada je glavni majstor davao irgetima po 25 maraka dnevnicu, mislim da nije bilo ni toliko.
Ili oni radnici što su radili kod auto-limara - on hladno uzme milju i po za auto, a radnik dobije par stoja za mjesec dana i mrš.

Treba trpiti to sve te godine, jer majstor ne budeš za godinu dana. A i pitanje je kakav ćeš biti, nije svak dobar za rad sa rukama. Vazda prljav dođeš kući, razboliš se, a u 90% slučajeva si, ako se odlučiš da se osamostališ kao zidar, moler i sl, u bh. ekonomiji bez penzionog ili bilo kakve ozbiljnije socijalne zaštite.

Da nije krenuo val za Njemačku, oni bi dobivali istu paru kao dosad. A on ne bi imao toliko uticaja da smo u startu imali više majstora.

A ako već idem vani - zar nije bolje otići tamo kao inžinjer nego kao fizikalac?
Otvoris obrt i uplacujes si penziono?
Većina majstora u BiH radi zna se kako.
A i od onih što znam da uplaćuju, to budu neki minimalni iznosi, jer je za "samofinansirajuće" izdatak puno veći nego za zaposlene.
Bloo
Globalna šefica

#2402 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

sehohari wrote: 14/05/2023 21:58 Većina majstora u BiH radi zna se kako.
A i od onih što znam da uplaćuju, to budu neki minimalni iznosi, jer je za "samofinansirajuće" izdatak puno veći nego za zaposlene.
https://aesc.ba/blog/pausalni-porez-na-dohodak

Može se i imaju 2 rješenja, ali navikli su da sve ostavljaju sebi.
Ajatolah_

#2403 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ajatolah_ »

sehohari wrote: 14/05/2023 21:58
Bloo wrote: 14/05/2023 21:55
Otvoris obrt i uplacujes si penziono?
Većina majstora u BiH radi zna se kako.
Pa dobro, ali znači ne rade prisilom na crno nego izborom. Za samozaposlene nisu veći izdaci od zaposlenih s ugovorom o radu, osim eventualno nekih sitnica koje idu s vođenjem posla.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2404 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

sehohari wrote: 14/05/2023 21:37 Ova država je proizvela raznorazne pravnike, politikologe i slično, umjesto da se okrene onome što je stvarno potrebno. Tu su prvenstveno ovi nazovi političari krivi jer nisu stvorili sistem u kojem apsolventi škola mogu saznati koja su tačno deficitarna zanimanja.
Nama i dalje žurno nedostaju inžinjeri, elektrotehničari, u mašinstvu...
Pa to i jest problem ovih fosila za katedrama, rukaju se kvote upisa kako bi oni mogli da prodaju maglu (uglavnom je tako). Nama nedostaju inženjeri, ali u pravom smislu, ne na papiru koji je za vrijeme studija od alata vidio samo heftalicu, a u laboratoriji imao motor od Stojadina iz 1981... :zzzz:

Većina tih inženjera nema gdje da stekne adekvatno znanje i praksu, a na faxu ga uče da je on uzvišeno biće i treba da gleda sa visoka ostale ljude :-) Znao sam ih ja koji su okačili na vrata kancelarije Ing ispred imena i misli da treba da se pada ničice kada se pojavi...ako mu se i, gluvo bilo, obratiš za nešto, to mora biti protokol kao kod britanske kraljevske porodice :roll:
breuer

#2405 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by breuer »

Lajavikrelac wrote: 15/05/2023 09:00
sehohari wrote: 14/05/2023 21:37 Ova država je proizvela raznorazne pravnike, politikologe i slično, umjesto da se okrene onome što je stvarno potrebno. Tu su prvenstveno ovi nazovi političari krivi jer nisu stvorili sistem u kojem apsolventi škola mogu saznati koja su tačno deficitarna zanimanja.
Pa to i jest problem ovih fosila za katedrama, rukaju se kvote upisa kako bi oni mogli da prodaju maglu (uglavnom je tako). Nama nedostaju inženjeri, ali u pravom smislu, ne na papiru koji je za vrijeme studija od alata vidio samo heftalicu, a u laboratoriji imao motor od Stojadina iz 1981... :zzzz:

Većina tih inženjera nema gdje da stekne adekvatno znanje i praksu, a na faxu ga uče da je on uzvišeno biće i treba da gleda sa visoka ostale ljude :-) Znao sam ih ja koji su okačili na vrata kancelarije Ing ispred imena i misli da treba da se pada ničice kada se pojavi...ako mu se i, gluvo bilo, obratiš za nešto, to mora biti protokol kao kod britanske kraljevske porodice :roll:
joj, nemojte i vi više crnjačit, dosta inženjera kod nas odmah dobija posao u struci, što od gradilišta, mašinskih instalacija, IT sektora i sl...
HelaS

#2406 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by HelaS »

Lajavikrelac wrote: 15/05/2023 09:00

I njemački predsjednik Scholz isto misli: Vi Zapadni Balkanci, školujte što više visokoobrazovanih stručnjaka, a mi ćemo im davati max povoljne uslove za zaposlenje i boravak u Njemačkoj....
Ozimician

#2407 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 14/05/2023 21:52 A ako već idem vani - zar nije bolje otići tamo kao inžinjer nego kao fizikalac?
Iznenadit ces se, ali ovo sto sam do sad vidio - daleko pametnije je nakon srednje odmah se zaputiti za Njemacku i tamo raditi neki Ausbildung (doskolovavanje), nego ostati u BiH i ganjati master diplomu.

To bih savjetovao bilo kome ko je u nedoumici.

5x su ti npr. u Njemackoj vece sanse da dobijes posao po tvojim uslovima ako imas - bilo kakvu njemacku diplomu i dobro znanje njemackog, nego stranu super diplomu i osrednje znanje njemackog. + za vrijeme tog doskolovavanja ti primas neku platu, a za vrijeme studija nemas nista.

Ovo govorim sto se Njemacke tice, a sto se tice npr. Slovenije, koji god nas inzenjer je otisao tamo, vrlo brzo se ili vratio ili produzio dalje Njemacka/Austrija, dok za zanatlije to nije slucaj bas. Jednostavno je premala razlika u platama da se isplati iz BiH otici u Sloveniju, a ako u BIH ne placas kiriju, onda cak bolje stojis u BIH.

EDIT: I da, da li ste primjetili zadnjih par godina smanjenje broja studenata na Univerzitetima u BIH? Iz moje perpsektive, iz drugih kantona u Sarajevo sad dolaze na studij samo djeca bogatih roditelja, ostali se odmah nakon srednje ispale vani.
ShnjaZZZ

#2408 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ShnjaZZZ »

Sa mnom u firmi je radio inžinjer mašinstva, taze sa fakulteta. Zaposlen 2 mjeseca prije nego će drugi inžinjer u penziju, a zona i poslovi odgovornosti nenormalno teški i zahtjevni. Sve učio u hodu malte ne, kad je ovaj otišao u penziju ovaj odmah bačen u vatru, odgovarao sam i vodio sam 2 izuzetno zahtjevna terena. Godinu dana radio pripavnički za 700 maraka. Poslije godinu dana izbori ugovor fiksno 1300. Momak mi se hvali kako je zadovoljan i kako se izborio za sebe (pri tome ja zaradim 1500 sa SSS).

I nakon nekog vremena smisli inovaciju. :D Ne znam tačno šta ali olakšao rad. Generalni direktor ga nagradi putovanjem međutim njegov šef nešto počeo zatezat, hu-ha i na kraju ovaj ostane bez nagrade.

Samo prestao dolazit na posao.

Evo sranje tu gdje je radio već sedmicama, nikako da krene kako treba, posao trpi, čas ima proizvodnje čas nema. :lol:

A on eno nezaposlen, kaže ništa još nije našao ali jest upisao njemački.

Žalosno kako gubimo ljude. Školovane, vrijedne i pametne ljude.
Ozimician

#2409 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

ShnjaZZZ wrote: 15/05/2023 09:18 Sa mnom u firmi je radio inžinjer mašinstva, taze sa fakulteta. Zaposlen 2 mjeseca prije nego će drugi inžinjer u penziju, a zona i poslovi odgovornosti nenormalno teški i zahtjevni. Sve učio u hodu malte ne, kad je ovaj otišao u penziju ovaj odmah bačen u vatru, odgovarao sam i vodio sam 2 izuzetno zahtjevna terena. Godinu dana radio pripavnički za 700 maraka. Poslije godinu dana izbori ugovor fiksno 1300. Momak mi se hvali kako je zadovoljan i kako se izborio za sebe (pri tome ja zaradim 1500 sa SSS).

I nakon nekog vremena smisli inovaciju. :D Ne znam tačno šta ali olakšao rad. Generalni direktor ga nagradi putovanjem međutim njegov šef nešto počeo zatezat, hu-ha i na kraju ovaj ostane bez nagrade.

Evo sranje tu gdje je radio već sedmicama, nikako da krene kako treba, posao trpi, čas ima proizvodnje čas nema. :lol:

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo je razlog zasto ljudi odlaze vani.

Ono sto je jos gore - i vani kad ode 90% su sanse da ce ga docekati slicna situacija (neko sa SSS, koji vjerovatno manje radi, ce imati vecu platu od njega), ali naravno komparativno sa BIH uslovima, uslovi ce biti top.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2410 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

ShnjaZZZ wrote: 15/05/2023 09:18 Sa mnom u firmi je radio inžinjer mašinstva, taze sa fakulteta. Zaposlen 2 mjeseca prije nego će drugi inžinjer u penziju, a zona i poslovi odgovornosti nenormalno teški i zahtjevni. Sve učio u hodu malte ne, kad je ovaj otišao u penziju ovaj odmah bačen u vatru, odgovarao sam i vodio sam 2 izuzetno zahtjevna terena. Godinu dana radio pripavnički za 700 maraka. Poslije godinu dana izbori ugovor fiksno 1300. Momak mi se hvali kako je zadovoljan i kako se izborio za sebe (pri tome ja zaradim 1500 sa SSS).

pa mogu potvrditi da su stariji ljudi vrlo često neke stvari radili tromo i sporo čisto je ne znaju kako iskoristiti novu tehnologiju i računare...

kombinacija stariji inž i neki mlađi je vrhunska, ali se najčešće desi kako si i opisao.
zomri

#2411 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zomri »

zippoo87 wrote: 14/05/2023 21:35
Pocetna plata mladom inzinjeru u privatnika Rahmana i u Call centru koji radi za svabe je barem 50% veca u call centru...zato inzinjer koji zna njemacki to radi.
A svjestan je i on da u call centru nece bas napradovati u struci ali je svjestan isto tako i da ga privatnik Rahman nece sljiviti ni 1% i da ce ga jebavati.
Pa ima prica iz mog grada,kod jednog od najbogatijih privrednika kod nas,koji je bas ono seljober teski i skrtac teski,kada su mu dolazili inzinjeri da rade,on u pogonu dodje igura im metlu u ruke i kaze,hajde malo radite,metite,nadjite sebi nekog posla,nemojte samo gledati :D

Covjek ima nekoliko firmi,jedna radi sa metalom,izrada dijelova na najpreciznijim CNC masinama,druga je prodaja dijelova i ima jos svega.
Promet godisnji jedne firme mu je 35-40 miliona KM,zarada isto visemilionska (prijavljena) a i kod njega sve moze za kes,kompenzaciju itd itd.

I sta ce onda taj mladi inzinjer...metlati firmu kor Rahmana ili raditi u Call centru za 50% vecu platu,sjedeci na stolici.

Jednostavno kod nas privatnici ne cijene nikoga i urusen je taj sistem vrijednosti ,kako ljudi,tako i zanimanja...i zato svi gledaju da bjeze odavde.
Ja znam da se ovaj privrednik Rahman iz mog grada nece promijeniti,jer ovakav je 40 godina i nije mu jos ni puno ostalo ...
Tacno znam o kome govoris. Legendica je trazila od CNC inzinjera da potpise kod notara da nece napustiti firmu par godina. Budala ko potpise te uslove iako bi to palo na sudu. Navodno sad ne prijeti da na birou ima ko hoce nego da ima “indijaca” koji jedva cekaju :lol:
sabanss

#2412 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

zomri wrote: 15/05/2023 10:17 Tacno znam o kome govoris. Legendica je trazila od CNC inzinjera da potpise kod notara da nece napustiti firmu par godina. Budala ko potpise te uslove iako bi to palo na sudu. Navodno sad ne prijeti da na birou ima ko hoce nego da ima “indijaca” koji jedva cekaju :lol:
Po zakonu o radu može ga samo spriječiti da se zaposli negdje drugo. Radnik mora donijeti potvrdu sa biroa da je nezaposlen, bivši poslodavac mu mora plaćati platu iako ovaj ne radi. Također ima određen vremenski rok do kada ne smije raditi u struci ako se poslodavac odluči na ovu soluciju.
sabanss

#2413 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 15/05/2023 09:12
sehohari wrote: 14/05/2023 21:52 A ako već idem vani - zar nije bolje otići tamo kao inžinjer nego kao fizikalac?
Iznenadit ces se, ali ovo sto sam do sad vidio - daleko pametnije je nakon srednje odmah se zaputiti za Njemacku i tamo raditi neki Ausbildung (doskolovavanje), nego ostati u BiH i ganjati master diplomu.

To bih savjetovao bilo kome ko je u nedoumici.

5x su ti npr. u Njemackoj vece sanse da dobijes posao po tvojim uslovima ako imas - bilo kakvu njemacku diplomu i dobro znanje njemackog, nego stranu super diplomu i osrednje znanje njemackog. + za vrijeme tog doskolovavanja ti primas neku platu, a za vrijeme studija nemas nista.

Ovo govorim sto se Njemacke tice, a sto se tice npr. Slovenije, koji god nas inzenjer je otisao tamo, vrlo brzo se ili vratio ili produzio dalje Njemacka/Austrija, dok za zanatlije to nije slucaj bas. Jednostavno je premala razlika u platama da se isplati iz BiH otici u Sloveniju, a ako u BIH ne placas kiriju, onda cak bolje stojis u BIH.

EDIT: I da, da li ste primjetili zadnjih par godina smanjenje broja studenata na Univerzitetima u BIH? Iz moje perpsektive, iz drugih kantona u Sarajevo sad dolaze na studij samo djeca bogatih roditelja, ostali se odmah nakon srednje ispale vani.
Možda je pametnije kratkoročno ali dugoročno je puno lakše otići sa diplomom zbog plave karte. Također nije isti gornji limit za inžinjera i za SSS.

VSS širi vidike i otvara nove mogućnosti. Mi imamo pad upisanih u sve nivoe školstva samo se to na visokom obrazovanju najbolje vidi.
Ozimician

#2414 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 15/05/2023 10:44
zomri wrote: 15/05/2023 10:17 Tacno znam o kome govoris. Legendica je trazila od CNC inzinjera da potpise kod notara da nece napustiti firmu par godina. Budala ko potpise te uslove iako bi to palo na sudu. Navodno sad ne prijeti da na birou ima ko hoce nego da ima “indijaca” koji jedva cekaju :lol:
Po zakonu o radu može ga samo spriječiti da se zaposli negdje drugo. Radnik mora donijeti potvrdu sa biroa da je nezaposlen, bivši poslodavac mu mora plaćati platu iako ovaj ne radi. Također ima određen vremenski rok do kada ne smije raditi u struci ako se poslodavac odluči na ovu soluciju.
Zavisi koja je struka u pitanju, ja nikad nisam htio potpisati bilo sta slicno. A znam iz prve ruke da su 2 doktora izgubila na sudu zbog slicnih ugovora (za specijalizacije) i moraju poslodavcima platiti preko 200 000 KM odstete. Tako da nisam siguran u pricu da to "pada na sudu".
sabanss

#2415 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 15/05/2023 10:48
sabanss wrote: 15/05/2023 10:44

Zavisi koja je struka u pitanju, ja nikad nisam htio potpisati bilo sta slicno. A znam iz prve ruke da su 2 doktora izgubila na sudu zbog slicnih ugovora (za specijalizacije) i moraju poslodavcima platiti preko 200 000 KM odstete. Tako da nisam siguran u pricu da to "pada na sudu".
Neće pasti ako je čovjek uložio u njegovo obrazovanje pod nekim uslovima. Vratiš pare uložene u tebe i lagano odeš :D
Ozimician

#2416 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 15/05/2023 10:47 Možda je pametnije kratkoročno ali dugoročno je puno lakše otići sa diplomom zbog plave karte. Također nije isti gornji limit za inžinjera i za SSS.

VSS širi vidike i otvara nove mogućnosti. Mi imamo pad upisanih u sve nivoe školstva samo se to na visokom obrazovanju najbolje vidi.
Ovi koji su isli nakon srednje na Ausbildung su otisli haman jednako lahko kao i ovi sa fakultetima, a puno lakse su nasli "angazman" nego ovi s fakultetima - jer tesko da ce ti neko dati toliko visoku platu na pocetku (dovoljno visoku za plavu kartu), osim ako nisi doktor ili IT.

Ta dugorocna isplativost u prevodu znaci: studirati 5 god najmanje, ako nisi iz tog grada - placati kiriju, hranu, trositi min. 700-1000KM mjesecno roditeljskih para i nakon diplome otici vani i zaradjivati u tom momentu (i jos bar nekoliko godina) manje od onog prvog koji je nakon srednje skole otisao na Ausbildung.

Dakle od momenta nakon zavrsetka srednje skole, do momenta kad vam je plate izjednace - treba ca. 10 god.
U medjuvremenu ti si za prvih 5 god. napravio debeo minus sebi i porodici (finansijski) i narednih par godina u praksi znaci - saniranje tog finansijskog minusa.

Dok je ovaj svih 10 god. zaradjivao novac, prve 3-4 god toliko da ne bude u minusu, a nakon toga je mogao i da ustedi. Kao mladji je bolje savladao jezik od tebe, ostvario konekcije i pocetni kapital, ranije moze osnovati porodicu, itd.
Ozimician

#2417 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 15/05/2023 10:51
Ozimician wrote: 15/05/2023 10:48

Neće pasti ako je čovjek uložio u njegovo obrazovanje pod nekim uslovima. Vratiš pare uložene u tebe i lagano odeš :D
U tim ugovorima stoji da moras vratiti i zaradjene bruto plate za vrijeme specijalizacije + kamata. Bukvalno vracas vise para nego sto si ikad vidio u zivotu.
sabanss

#2418 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 15/05/2023 10:57
sabanss wrote: 15/05/2023 10:51

U tim ugovorima stoji da moras vratiti i zaradjene bruto plate za vrijeme specijalizacije + kamata. Bukvalno vracas vise para nego sto si ikad vidio u zivotu.
hm.... to nisam siguran da može proći jer si bukvalno radio. Ne znam doktorske specijalizacije pravno, moguće je da to nije pravi ugovor o radu već ugovor o specijalizaciji ili nešto slično na način da ti bolnica isplaćuje stipendiju i plaća tvoje obrazovanje ili nešto slično. U tom slučaju ima smisla ovo što govoriš.
sabanss

#2419 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 15/05/2023 10:56 Ovi koji su isli nakon srednje na Ausbildung su otisli haman jednako lahko kao i ovi sa fakultetima, a puno lakse su nasli "angazman" nego ovi s fakultetima - jer tesko da ce ti neko dati toliko visoku platu na pocetku (dovoljno visoku za plavu kartu), osim ako nisi doktor ili IT.

Ta dugorocna isplativost u prevodu znaci: studirati 5 god najmanje, ako nisi iz tog grada - placati kiriju, hranu, trositi min. 700-1000KM mjesecno roditeljskih para i nakon diplome otici vani i zaradjivati u tom momentu (i jos bar nekoliko godina) manje od onog prvog koji je nakon srednje skole otisao na Ausbildung.

Dakle od momenta nakon zavrsetka srednje skole, do momenta kad vam je plate izjednace - treba ca. 10 god.
U medjuvremenu ti si za prvih 5 god. napravio debeo minus sebi i porodici (finansijski) i narednih par godina u praksi znaci - saniranje tog finansijskog minusa.

Dok je ovaj svih 10 god. zaradjivao novac, prve 3-4 god toliko da ne bude u minusu, a nakon toga je mogao i da ustedi. Kao mladji je bolje savladao jezik od tebe, ostvario konekcije i pocetni kapital, ranije moze osnovati porodicu, itd.
I ako ostanu u BiH slično je razmišljanje pa ljudi opet upisuju fakultet. Mislim da nakon 15-tak godina struke inžinjer može uzeti toliko para koliko kvalifikovan radnik neće vidjeti u životu. No to je pola radnog vijeka + krećeš iz minusa + fakultet ne završe svi + životni problemi koji te mogu zadesiti u tom periodu tako da upravu si.... Ne odlučuje se svako na taj korak.

Samo ne znam kako je lakše otići bez fakulteta? Plava karta je bukvalno manje od radne sedmice do vize. Ovamo moraš imati sreće na lutriji?
Ozimician

#2420 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 15/05/2023 10:59

hm.... to nisam siguran da može proći jer si bukvalno radio. Ne znam doktorske specijalizacije pravno, moguće je da to nije pravi ugovor o radu već ugovor o specijalizaciji ili nešto slično na način da ti bolnica isplaćuje stipendiju i plaća tvoje obrazovanje ili nešto slično. U tom slučaju ima smisla ovo što govoriš.
Pa otprilike i jeste tako, nije klasican ugovor o radu, koliko sam upucen, kao bolnica ti isplacuje "stipendiju", uplacuje se standardna plata, eh problem je sto ti za vrijeme te "stipendije" radis jednako kao i inace, svaki dan dolazis na posao, radis dezure. Kakogod, po meni je ta cifra van pameti i ugovori su na 15 god. Dakle bukvalno robovlasnicki odnos, jer nemas nacina da napustis posao.
Dope_Man

#2421 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

sabanss wrote: 15/05/2023 10:59

Ni meni ovo gore nema smisla. Mada je daleko od moje struke pa nemam pojma.

Radio sam u banci gdje su neki, ukljucujuci i mene zbog vrste pozicije, imali u ugovoru stavku da cini mi se 2 godine nakon prestanka rada u banci ne moze ici u konkurenciju na BiH trzistu. A sto se tice nekakvih edukacija, bilo je banka placa a ti si obavezan ostati bar 1-2 godine nakon navedene edukacije, u suprotnom vracas banci novac za edukaciju, nista vise.
Ozimician

#2422 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 15/05/2023 11:04
Ozimician wrote: 15/05/2023 10:56 Ovi koji su isli nakon srednje na Ausbildung su otisli haman jednako lahko kao i ovi sa fakultetima, a puno lakse su nasli "angazman" nego ovi s fakultetima - jer tesko da ce ti neko dati toliko visoku platu na pocetku (dovoljno visoku za plavu kartu), osim ako nisi doktor ili IT.

I ako ostanu u BiH slično je razmišljanje pa ljudi opet upisuju fakultet. Mislim da nakon 15-tak godina struke inžinjer može uzeti toliko para koliko kvalifikovan radnik neće vidjeti u životu. No to je pola radnog vijeka + krećeš iz minusa + fakultet ne završe svi + životni problemi koji te mogu zadesiti u tom periodu tako da upravu si.... Ne odlučuje se svako na taj korak.

Samo ne znam kako je lakše otići bez fakulteta? Plava karta je bukvalno manje od radne sedmice do vize. Ovamo moraš imati sreće na lutriji?
Ne ide lutrija kad se prijavljujes za Studij ili Ausbildung. Naravno, ceka se duze viza nego plava karta, ali se Ausbildung nadje mnogo lakse nego posao koji ispunjava uslove za plavu kartu.

EDIT: Slazem se za ovaj dio da ce nakon 15-tak god. struke (+5 god. za izlazak iz minusa) inzenjer (uslovno) uzeti vise para od kvalifikovanog radnika, ali racunaj da ti je tad prakticno najmanje 45 god. zivota i da si vec sve vazne zivotne odluke do tad napravio, ono kad su ti pare bile najzanimljivije, nisi ih imao.
Last edited by Ozimician on 15/05/2023 11:20, edited 1 time in total.
zomri

#2423 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zomri »

U ovoj konkretno situaciji poslodavac ne ulaze nista u radnika, zna vec posao.
zippoo87

#2424 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

U privatnika moze biti klauzula u ugovoru da ne smijes preci kod konkurencije 1-2 godine nakon prestanka rada u istoj struci ali slabo da to ko aktivira.
Ali znam da je ovaj pomenuti gazda iz prethodnog mog posta,svog radnika koji ga je sabotirao i ebavap,presao u firmu iz EU (filijala u BiH) i da se zalio cak i toj firmi kao ukrali su mu radnika,kukao a ovamo gazio i pljuvao tog radnika,nema sta nije pricao o njemu,sve najgore...cak je jednom momak i slusao uzivo sta pricamo njemu i kako ga hljaga,nije znao gazda da momak to cuje a ovamo kuka kako je izgubio radnika.
A momak i jeste bio odlican radnik ali ne mozes ti kod naseg seljobera napredovati.
Sada ima sigurno duplu platu nego u ovog Rahmana,jer stranac placa znanje i svake godine dize uslove
HelaS

#2425 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by HelaS »

Dope_Man wrote: 15/05/2023 11:05 Radio sam u banci gdje su neki, ukljucujuci i mene zbog vrste pozicije, imali u ugovoru stavku da cini mi se 2 godine nakon prestanka rada u banci ne moze ici u konkurenciju na BiH trzistu.
zippoo87 wrote: 15/05/2023 12:06 U privatnika moze biti klauzula u ugovoru da ne smijes preci kod konkurencije 1-2 godine nakon prestanka rada u istoj struci ali slabo da to ko aktivira.
Ta klauzula ne vrijedi, ukoliko ti poslodavac ne plaća naknadu za tu klauzulu :-)
A sto se tice nekakvih edukacija, bilo je banka placa a ti si obavezan ostati bar 1-2 godine nakon navedene edukacije, u suprotnom vracas banci novac za edukaciju, nista vise.
Ukoliko nije izričito ugovoreno, nisi obavezan...
Last edited by HelaS on 15/05/2023 12:39, edited 1 time in total.
Post Reply