Većina majstora u BiH radi zna se kako.Bloo wrote: ↑14/05/2023 21:55Otvoris obrt i uplacujes si penziono?sehohari wrote: ↑14/05/2023 21:52 I ovi što govore da svako treba ići u majstorluk:
Svi vi govorite kakav je odnos prema visokoobrazovanim, kako od toga nema ništa i slično:
Imate li vi amneziju kakva je bila situacija samo unazad par godina?
Pa ja se sjećam kada je glavni majstor davao irgetima po 25 maraka dnevnicu, mislim da nije bilo ni toliko.
Ili oni radnici što su radili kod auto-limara - on hladno uzme milju i po za auto, a radnik dobije par stoja za mjesec dana i mrš.
Treba trpiti to sve te godine, jer majstor ne budeš za godinu dana. A i pitanje je kakav ćeš biti, nije svak dobar za rad sa rukama. Vazda prljav dođeš kući, razboliš se, a u 90% slučajeva si, ako se odlučiš da se osamostališ kao zidar, moler i sl, u bh. ekonomiji bez penzionog ili bilo kakve ozbiljnije socijalne zaštite.
Da nije krenuo val za Njemačku, oni bi dobivali istu paru kao dosad. A on ne bi imao toliko uticaja da smo u startu imali više majstora.
A ako već idem vani - zar nije bolje otići tamo kao inžinjer nego kao fizikalac?
A i od onih što znam da uplaćuju, to budu neki minimalni iznosi, jer je za "samofinansirajuće" izdatak puno veći nego za zaposlene.