Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
tatoo

#13851 Re: Cijene stanova All about

Post by tatoo »

Maja The Bee wrote: 15/05/2023 15:03
tatoo wrote: 15/05/2023 14:58

Razumijem logiku ali zavisi na koju cijenu placas tih 10/11 procenata.
Koii je procenat na novogradnju u BiH?
Porez na promet nekretnina u BiH je 5%, a na novogradnju je nula.
Hvala.
Maja The Bee

#13852 Re: Cijene stanova All about

Post by Maja The Bee »

Bullet Tooth Tony wrote: 15/05/2023 15:08
Maja The Bee wrote: 15/05/2023 15:03 Hrvatska, Slovenija. Belgija, Nizozemska, Španjolska, Francuska, sve su to zemlje gdje se stambeni krediti mogu dobiti bez ikakvog pologa.
kao neko ko zivi i radi u beneluxu mogu ti reci da se ofiras :-D

Istina je doduse da je BNP Paribas i par drugih banaka ,nudilo u pojedinim zemljama kredit za novogradnju bez pologa (uz jako stroge kriterije) ali taj brod je otisao sa skokom kamatnih stopa zadnjih godina, pogotovo za iznose koji premasuju 600k sto je cijena stanova u vecini gradova drzava koje su spomenula .. osim mozda spanije,hrvatske i slovenije...
Evo pogledaj sajt ABN Amro banke, tu ima na engleskom.

https://www.abnamro.nl/en/personal/mort ... tgage.html

Nigdje se ne spominje nikakav polog, čak ako nađeš jeftiniji stan, banke ti daju i da u kredit staviš troškove notara, poreza i svega ostalog.

Image

Image

Iz ove dvije iste računice se može vidjeti šta banka nudi i koliko porezna uprava vraća novca nazad, te se može vidjeti ukupan iznos koji se vrati. Da postoji bilo kakav polog, rata bi bila mnogo niža.

Ako se neko pita šta su bruto i neto iznosi, razlika se dobija nazad od poreza, tako da ni se ni u ludilu ne plati tolika rata kredita. Što je veća kamata, više se dobije nazad od države.

Ti ili ne radiš u Beneluksu ili živiš u socijalnom stanu, pa ti je neko rekao da je rizik uzeti kredit.
izbjeglica_iz_besmisla

#13853 Re: Cijene stanova All about

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Ajs_Nigrutin wrote: 15/05/2023 14:44
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/05/2023 14:42 U BiH je 10% porez na nekretnine, osim ako uzimas novogradnju. Tako da ne vidim problem ni u ovih njemackih 11%.
Jesi 100% siguran da je 10%?
Nisam, moja fula. U KS je 5%, u ostalim kantonima FBiH ne znam.

Hvala na ispravci svima. Neko je dole napisao vec info za novogradnju, porez u tom slucaju je 0%.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#13854 Re: Cijene stanova All about

Post by sime_cipol »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 15/05/2023 15:41
Ajs_Nigrutin wrote: 15/05/2023 14:44
Jesi 100% siguran da je 10%?
Nisam, moja fula. U KS je 5%, u ostalim kantonima FBiH ne znam.

Hvala na ispravci svima. Neko je dole napisao vec info za novogradnju, porez u tom slucaju je 0%.
Ima porez i za novogradnju (pdv 17%) samo je vec ukalkulisan u cijenu :D
Bullet Tooth Tony

#13855 Re: Cijene stanova All about

Post by Bullet Tooth Tony »

Maja The Bee wrote: 15/05/2023 15:29

Istina je doduse da je BNP Paribas i par drugih banaka ,nudilo u pojedinim zemljama kredit za novogradnju bez pologa (uz jako stroge kriterije) ali taj brod je otisao sa skokom kamatnih stopa zadnjih godina, pogotovo za iznose koji premasuju 600k sto je cijena stanova u vecini gradova drzava koje su spomenula .. osim mozda spanije,hrvatske i slovenije...
Ti ili ne radiš u Beneluksu ili živiš u socijalnom stanu, pa ti je neko rekao da je rizik uzeti kredit.
:lol: :lol: :lol: znaci kraljica stavila link za izracun kapaciteta (javni) iznosa kojeg mozes podici i onda u svojoj aplikaciji odradila (neku) simulaciju i kao to je vjerodostojna aplikacija za kredit za kupovinu stana ... ajd bjezi

over and out ... jest zivim u socijalnom stanu :(
Maja The Bee

#13856 Re: Cijene stanova All about

Post by Maja The Bee »

Bullet Tooth Tony wrote: 15/05/2023 15:48

:lol: :lol: :lol: znaci kraljica stavila link za izracun kapaciteta (javni) iznosa kojeg mozes podici i onda u svojoj aplikaciji odradila (neku) simulaciju i kao to je vjerodostojna aplikacija za kredit za kupovinu stana ... ajd bjezi

over and out ... jest zivim u socijalnom stanu :(
Hajde pogledaj link i sam izračunaj.

Ili nam daj neki dokaz da je to što govoriš istina.

Sliku s mog appa sam stavila samo da bi se moglo uporediti da je to ta cifra, i da su rate iste, BEZ pologa.
tatoo

#13857 Re: Cijene stanova All about

Post by tatoo »

Evo pogledaj sajt ABN Amro banke, tu ima na engleskom.

https://www.abnamro.nl/en/personal/mort ... tgage.html

Nigdje se ne spominje nikakav polog, čak ako nađeš jeftiniji stan, banke ti daju i da u kredit staviš troškove notara, poreza i svega ostalog.

Image

Image

Iz ove dvije iste računice se može vidjeti šta banka nudi i koliko porezna uprava vraća novca nazad, te se može vidjeti ukupan iznos koji se vrati. Da postoji bilo kakav polog, rata bi bila mnogo niža.

Ako se neko pita šta su bruto i neto iznosi, razlika se dobija nazad od poreza, tako da ni se ni u ludilu ne plati tolika rata kredita. Što je veća kamata, više se dobije nazad od države.

Ok, vidim da u Holandiji moze bez pologa, u pravu si :thumbup: .

No, da bi dobio ovaj iznos 100% od banke, one imaju risk assesment (kredit jeste rizik ali sa razlicitim stepenom rizika) koje odlucuju o tome.
U biti nepostojanje pologa je zamijenjen sa drugim faktorima, najvise sa visinom prihoda, postojecim dugovanjima i slicno.
Sto nije lose za mladje ili sve one koji imaju dobra primanja a ne zele cekati da skupe polog.

Za ovaj primjer, rata prvih 10 godina oko 2000.
Otprilike, razumski ali i ekonomski, rata kao i najamnina ne bi trebala preci 30-35% ukupnih prihoda.
Sto bi znacilo da muz i zena trebaju zaradjivati oko 6 hiljada mjesecno neto.
Ne kazem da se ne moze izgurati mjesec sa ovom ratom i sa manjim primanjima, sve se moze ali upravo o tome pricamo.
Djeca, nacin zivota, ostali troskovi i prioriteti, ostale rate, zdravlje, sigurnost prihoda na duzi rok, zdravlje...
Ako imas primnaja da pokrijes ovu ratu i da ne budes 0 na kraju mjeseca sa ostalim troskovima, tj. da mozes baciti nesto u stranu za urgentne i nepredvidjene troskove onda apsolutno, buy.

Uvjek je rizik ali nekom prihvatljiv a nekom ne.

U svakom slucaju dobar primjer.
moimoi

#13858 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Minimalan polog u Belgiji je 10%.
Sid the sloth

#13859 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

Izvinite na skretanju teme s kredita :D nego naletih na zanimljiv stan samo da je jedno 100k jeftiniji :D
https://olx.ba/artikal/53018481/my-spac ... asina-80m2
Sta kaze forumski puk, koliko po vasem misljenju ovo vrijedi?
Lokacija, po mom misljenju, top. Spratnost isto ok, 5 sprat s liftom. Ima neku cudnu terasu cini mi se iza zgrade ide prema drugoj zgradi? Ova treca "soba" izgleda kao da je pregradjen dio trpezarije tako da je pitanje da li ustvari ima 3 spavace ali ok, nije toliko bitno. Stanje izvorno, sto znaci treba 60-80k da se sredi zato i kazem samo da je jedno 100k jeftiniji :D
Last edited by Sid the sloth on 15/05/2023 16:11, edited 3 times in total.
Vox_liberi

#13860 Re: Cijene stanova All about

Post by Vox_liberi »

Kad se već priča o porezu moram da pitam, recimo da kupujemo stan od 47 kvadrata, i supruga i ja smo oslobođeni 45 kvadrata jer je prva kupovina, kako se obračunava porez na ta 2 kvadrata
daario naharis

#13861 Re: Cijene stanova All about

Post by daario naharis »

Vox_liberi wrote: 15/05/2023 16:09 Kad se već priča o porezu moram da pitam, recimo da kupujemo stan od 47 kvadrata, i supruga i ja smo oslobođeni 45 kvadrata jer je prva kupovina, kako se obračunava porez na ta 2 kvadrata
5% od cijene 2 kvadrata. Tipa:

1 m2 = 3000 KM

2m2 = 6000 KM * 0,05 = 300 KM
citroen xm

#13862 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Mene stvarno zanimaju neke stvari ovde iznesene, kao nekoga ko prati tržište nekretnina, ulaže, a i predstavlja mu dio hobija sve vezano za nekretnine.

Ako je cijena rente nekog stana toliko povoljnija od iznosa rate kredita za isti stan, kako se nekome uopšte isplati kupiti stan i rentati ga drugome? Gdje je računica? Gdje je zarada, povrat investicije i sve ostalo....?

Druga stvar koja me zanima kod teme koja se često poteže, biti rob kredita i životariti ili biti podstanar i uživati u životu. Ako se životari sa 1000 KM rate kredita i oskudjeva u svemu ostalom, kako se to uživa u životu sa dodatnih 300 KM mjesečno u džepu ako se recimo renta stan za 700 KM?

Ljudi na stan kao investiciju gledaju kratkoročno, kao kupio sam prije 3 godine i sada mi vrijedi duplo, a ako nije tako ne isplati se. Ja na ulaganje u nekretninu gledam kao na dugoročnu štednju koja će mi za 10-15-20 godina kada više ne budem u stanju zarađivati kao sada pomoći da lagodnije živim. A i ako budem zarađivao i više, opet će mi dobro doći dodatni prihod.
Ako u životu toliko zaškripi da se ne može vraćati kredit, ostaje ti nekretnina koju možeš prodati, vratiti kredit i u džepu imati solidnu svotu. Ako ti zaškripi za kiriju u puno si većem problemu.

Opet i da se gleda kratkoročno, skok vrijednosti od 100% i nije neki skok jer sa skupom prodajom slijedi skupo ulaganje. Ali sa druge strane ako je neko kupio kao ja, prije par godina iz 100% kreditnih sredstava bez marke pologa i proda sada, vraćannem kredita mu ostane određena suma koja je ipak čista zarada sa kojom se može svašta uraditi.

Priča o staračkim domovima možda na zapadu i pije vode, ovde ako nemaš nešto svoje ti si u penziji teška bijeda koja ne može sebi priuštiti starački dom, bez obzira želio ga ili ne.

Kod nas su neke stvari duboko urezane u mentalitet i životne navike, a jedna od njih, po meni prilično pametna je posjedovanje nekretnine. Nove generacije koje uopšte ne žele ničega da se odreknu, razmišljajući kratkoročno, žive nekim drugim životom mahom kreiranim pod parolom "šta će ko reći". Tako kod nas imaš mnogo podstanara koji voze za naš standard skupa auta. Ali zato će prokomentarisati mene koji vozim auto od 5000 kako vozim kantu, bez obzira što se u nešto nevidljivo uložilo par puta veća vrijednost od tih njihovih auta. Nismo mi toliko siromašni za nemanje nekretnine, ali prioriteti nisu baš fino poredani. U stvari kako za koga, sve su to lična shvatanja života.
moimoi

#13863 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Sid the sloth wrote: 15/05/2023 16:07 Izvinite na skretanju teme s kredita :D nego naletih na zanimljiv stan samo da je jedno 100k jeftiniji :D
https://olx.ba/artikal/53018481/my-spac ... asina-80m2
Sta kaze forumski puk, koliko po vasem misljenju ovo vrijedi?
Lokacija, po mom misljenju, top. Spratnost isto ok, 5 sprat s liftom. Ima neku cudnu terasu cini mi se iza zgrade ide prema drugoj zgradi? Ova treca "soba" izgleda kao da je pregradjen dio trpezarije tako da je pitanje da li ustvari ima 3 spavace ali ok, nije toliko bitno. Stanje izvorno, sto znaci treba 60-80k da se sredi zato i kazem samo da je jedno 100k jeftiniji :D

Ovo samo radi lokacije moze vrijediti tih nekih 240k. Da je austrougarska gradnja sa visokim plafonima i velikim prostorijama koje nisu kao tunel jos bi razumjela cijenu. Ovako… grohorom se smijem :lol:
Ozimician

#13864 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

citroen xm wrote: 15/05/2023 16:23 Priča o staračkim domovima možda na zapadu i pije vode, ovde ako nemaš nešto svoje ti si u penziji teška bijeda koja ne može sebi priuštiti starački dom, bez obzira želio ga ili ne.

Kod nas su neke stvari duboko urezane u mentalitet i životne navike, a jedna od njih, po meni prilično pametna je posjedovanje nekretnine. Nove generacije koje uopšte ne žele ničega da se odreknu, razmišljajući kratkoročno, žive nekim drugim životom mahom kreiranim pod parolom "šta će ko reći". Tako kod nas imaš mnogo podstanara koji voze za naš standard skupa auta. Ali zato će prokomentarisati mene koji vozim auto od 5000 kako vozim kantu, bez obzira što se u nešto nevidljivo uložilo par puta veća vrijednost od tih njihovih auta. Nismo mi toliko siromašni za nemanje nekretnine, ali prioriteti nisu baš fino poredani. U stvari kako za koga, sve su to lična shvatanja života.
Ma vjeruj i na Zapadu nije tako bajno u starosti koliko nas narod ima percepciju da jeste, jeste ako s Njemackom penzijom dodjes u BiH da zivis.
Preko 50% penzionera u Njemackoj ima penziju 1000€ brutto (da, u Njemackoj se placa porez na penziju ako ona prelazi ca. 9700€ godisnje), sretno sa tolikim iznosom platiti kiriju i zivjeti u Njemackoj. To je cesto tema u medijima.
moimoi

#13865 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

citroen xm wrote: 15/05/2023 16:23

Ako je cijena rente nekog stana toliko povoljnija od iznosa rate kredita za isti stan, kako se nekome uopšte isplati kupiti stan i rentati ga drugome? Gdje je računica? Gdje je zarada, povrat investicije i sve ostalo....?
Nema zarade. Nego cekas da skoce cijene nekretnina pa ga tusnes. Kako ti mozes zaraditi na stanu ako recimo kupis stan za 160k garsonjeru, sredjenu a ne mozes je izrentati za vise od 400 km mjesecno. Nema sanse
tatoo

#13866 Re: Cijene stanova All about

Post by tatoo »

citroen xm wrote: 15/05/2023 16:23 Mene stvarno zanimaju neke stvari ovde iznesene, kao nekoga ko prati tržište nekretnina, ulaže, a i predstavlja mu dio hobija sve vezano za nekretnine.

Druga stvar koja me zanima kod teme koja se često poteže, biti rob kredita i životariti ili biti podstanar i uživati u životu. Ako se životari sa 1000 KM rate kredita i oskudjeva u svemu ostalom, kako se to uživa u životu sa dodatnih 300 KM mjesečno u džepu ako se recimo renta stan za 700 KM?

Ljudi na stan kao investiciju gledaju kratkoročno, kao kupio sam prije 3 godine i sada mi vrijedi duplo, a ako nije tako ne isplati se. Ja na ulaganje u nekretninu gledam kao na dugoročnu štednju koja će mi za 10-15-20 godina kada više ne budem u stanju zarađivati kao sada pomoći da lagodnije živim. A i ako budem zarađivao i više, opet će mi dobro doći dodatni prihod.
Ako u životu toliko zaškripi da se ne može vraćati kredit, ostaje ti nekretnina koju možeš prodati, vratiti kredit i u džepu imati solidnu svotu. Ako ti zaškripi za kiriju u puno si većem problemu.

Opet i da se gleda kratkoročno, skok vrijednosti od 100% i nije neki skok jer sa skupom prodajom slijedi skupo ulaganje. Ali sa druge strane ako je neko kupio kao ja, prije par godina iz 100% kreditnih sredstava bez marke pologa i proda sada, vraćannem kredita mu ostane određena suma koja je ipak čista zarada sa kojom se može svašta uraditi.

Priča o staračkim domovima možda na zapadu i pije vode, ovde ako nemaš nešto svoje ti si u penziji teška bijeda koja ne može sebi priuštiti starački dom, bez obzira želio ga ili ne.

Dobar post i bas je srz teme. Kao sto rece svi vide stvari drugacije i svako prosudjuje za sebe. Mislim da je tema otisla u pravcu ko kupi/ili ne kupi je glup.
Ja se mogu sloziti s tvojim misljenjem, ali ne mogu govoriti drugima ako vise vole imati tih 300, 400, 500 maraka vise da im je izbor los. Meni je taj stav da imamo pravo svoj izbor (a moj je bio da kupim) gledati kao jedini ispravan ofiran. Tudje pare nisu moje, niti je tudji zivot moj.
Mogu samo reci ovo je matematika, vidi uklapa li se u tvoj zivot i odluku donesi sam.

Ako neko voli razbaciti par rostilja za tih 300 maraka ili otici na more za tih 3600 u godini a ne investirati u nekretninu, njihov izbor. Mozda meni i tebi to nije nikakvo dodatno uzianje u zivotu ili ne dovoljno ali kome jeste, neka uziva.

Isto ide i obratno, ko ne zeli kupiti ne znaci da je kupovina uvijek pogresan izbor.
nepass1

#13867 Re: Cijene stanova All about

Post by nepass1 »

citroen xm wrote: 15/05/2023 16:23 Mene stvarno zanimaju neke stvari ovde iznesene, kao nekoga ko prati tržište nekretnina, ulaže, a i predstavlja mu dio hobija sve vezano za nekretnine.

Ja kupio stan, kredit na 9g, rata 585KM, dao ustedjenih 40k ostalo hipoteka. Izdavao stan preko airbnb 2 godine. Zbog promjene posla nisam stizao sve oko airbnb pa izdajem za 400KM+rezije. Stan je izdat konstantno bez prekida, kredita mi ostalo jos 41 mjesec. Haman ratu i ne osjetim. Ako nista djete sam obezbjedio sa krovom. Pored skolovanja dosta od mene.
Ako se djete odluci za njemacku mogu uvjek prodati i imati pare za penzije.
Eh vec dici 150k pa izdavati za 600KM, tu ne vidim bas neku racunicu.
Komsija stan do mene prodao neki dan za 150k. 3k kvadrat. A placali smo po 1,6k kvadrat
citroen xm

#13868 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

:thumbup:

Meni je inflacija toliko pojela ratu da sa zadnja dva podizanja kamate lakše je vraćam nego kada sam tek uzeo. Tako da sada planiram oboriti kamatu i rok otplate.
tatoo wrote: 15/05/2023 16:36

Dobar post i bas je srz teme. Kao sto rece svi vide stvari drugacije i svako prosudjuje za sebe. Mislim da je tema otisla u pravcu ko kupi/ili ne kupi je glup.
Ja se mogu sloziti s tvojim misljenjem, ali ne mogu govoriti drugima ako vise vole imati tih 300, 400, 500 maraka vise da im je izbor los. Meni je taj stav da imamo pravo svoj izbor (a moj je bio da kupim) gledati kao jedini ispravan ofiran. Tudje pare nisu moje, niti je tudji zivot moj.
Mogu samo reci ovo je matematika, vidi uklapa li se u tvoj zivot i odluku donesi sam.

Ako neko voli razbaciti par rostilja za tih 300 maraka ili otici na more za tih 3600 u godini a ne investirati u nekretninu, njihov izbor. Mozda meni i tebi to nije nikakvo dodatno uzianje u zivotu ili ne dovoljno ali kome jeste, neka uziva.

Isto ide i obratno, ko ne zeli kupiti ne znaci da je kupovina uvijek pogresan izbor.

Ja niti želim reći nekome da je glup zbog svog izbora, a niti želim i mogu odlučivati u tuđe ime. Ovo je samo iznošenje mog stava u cijeloj diskusiji. :thumbup:

Poenta ovoga pominjanja užitka je bila da i sa kreditom možeš raspaliti roštilj, napiti se u kafani, otići na more ili nešto četvrto što ti predstavlja užitak. A ako te rata toliko zakovala da jedva sastavljaš kraj sa krajem, vjeruj mi da ni sa dodatnih 300 KM te razlike ti roštilj i more neće pasti na pamet. Pričam ovo jer smo kao porodica prošli milion faza od dobrog standarda do kokuza i obratno.
citroen xm

#13869 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Ozimician wrote: 15/05/2023 16:35
Ma vjeruj i na Zapadu nije tako bajno u starosti koliko nas narod ima percepciju da jeste, jeste ako s Njemackom penzijom dodjes u BiH da zivis.
Preko 50% penzionera u Njemackoj ima penziju 1000€ brutto (da, u Njemackoj se placa porez na penziju ako ona prelazi ca. 9700€ godisnje), sretno sa tolikim iznosom platiti kiriju i zivjeti u Njemackoj. To je cesto tema u medijima.
Vjerujem, ali sa njemačkom penzijom uvijek imaš neki Portugal, Španiju ili HR, dakle mjesto gdje je život povoljniji a podjednako lijep ili čak ljepši nego u Njemačkoj.

Sa BiH penzijom ne možeš nigdje ili možeš u neku zemlju gdje je živjeti sve samo ne lijepo i sigurno.
sabanss

#13870 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Vox_liberi wrote: 15/05/2023 16:09 Kad se već priča o porezu moram da pitam, recimo da kupujemo stan od 47 kvadrata, i supruga i ja smo oslobođeni 45 kvadrata jer je prva kupovina, kako se obračunava porez na ta 2 kvadrata
(Procijenjena ili vrijednost iz ugovora (zavisno šta je nepovoljnije po tebe) / broj kvadrata) * 2 * 0,05 = tvoj porez :D
BadBoy

#13871 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Zadnje 4 strane teme dijaspora dominira ali je to dobro za zapamtiti nikove koji onda kasnije pametuju po temama politike :D
moonca

#13872 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

wrote: 15/05/2023 16:50 Sa BiH penzijom ne možeš nigdje ili možeš u neku zemlju gdje je živjeti sve samo ne lijepo i sigurno.
problem s Bosanskom penzijom u buduchnosti .. che biti, zaposlenim .koji dio plate dobivaju u kovertama / keshu. i taj novac nigdje ne 'ulazu'. :-)
moimoi

#13873 Re: Cijene stanova All about

Post by moimoi »

Nego, gdje susite ves? :D
Ozimician

#13874 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

citroen xm wrote: 15/05/2023 16:50
Ozimician wrote: 15/05/2023 16:35
Vjerujem, ali sa njemačkom penzijom uvijek imaš neki Portugal, Španiju ili HR, dakle mjesto gdje je život povoljniji a podjednako lijep ili čak ljepši nego u Njemačkoj.

Sa BiH penzijom ne možeš nigdje ili možeš u neku zemlju gdje je živjeti sve samo ne lijepo i sigurno.
Tako je :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Ozimician

#13875 Re: Cijene stanova All about

Post by Ozimician »

BadBoy wrote: 15/05/2023 17:21 Zadnje 4 strane teme dijaspora dominira ali je to dobro za zapamtiti nikove koji onda kasnije pametuju po temama politike :D
To sve zavisi koga kritikujemo na tim temama. :D
Post Reply