Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Edin H.

#7551 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Drugclanbiblioteke wrote: 06/05/2023 18:02 Kako sam već rekao ranije, na listi prioriteta Vlade KS transport sa i do aerodroma je negdje na rednom broju 7324. :bih:
Nisam znao da imaju toliko posla. :shock:

Ako smo mogli čekati od 95-te, možemo valjda sačekati još 28 godina. :oops: :bih:
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#7552 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sime_cipol »

BiBi911 wrote: 06/05/2023 17:34
Isner wrote: 06/05/2023 17:08 Ja jednom ušao u Sarajevo taxi na terminalu Ilidža, reko do Otesa.. Kaže taksista - ne moze, gledaj koliki je red iza mene (zaista bilo dvadesetak taksista u nizu) jer za 4 KM gubim poziciju i cekam naredni sat vremena da ponovo dođem na red..
Tu se fino popickarali, nece on da vozi - necu ja da izađem..
Na kraju me ipak vozio ali nije ušutio svo vrijeme

Crveni taxi za mene je super, vozaci normala, nikad s njima nisam imao problema.. i rado ih pitstopiram kad žurim...
Isto kao sto te prodavac u prodavnici moze odbiti/da ti ne proda neki proizvod, konobar da te Svrata odjebe tako I oni.
Nije da ih branim ave su to sda govna
Prije toga moraju se ispuniti neki uslovi.
drug_profi

#7553 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drug_profi »

Pišite Ministru. Ukažite na problem, ili očekujete od ministra da čita forume i drustvene mreze?
Ja kad imam problem sa drzavom, obratim joj se. Onda znam kakav je njen stav.
dječak sa šibicama

#7554 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Nemoguce je rijesiti ovaj problem jer su oni mafija, Suljagica je dovoljno pogledati, a uvijek su uvezani sa strukturama vlasti.

I prije rata je postojao kombi od Latinske do Aerodroma, ali to je sve nefunkcionalno, red voznje nikakav a korisna linija samo za uopslenike aerodroma. Ko ce se sa koferima zajebavati po autobusu.

To se rjesava vrlo jednostavno, dovedes na aerodrom privatnu firmu koja osigura prijevoz za putnike. Na Brniku imaju privatnika koji osigurava i autobus do centra grada, i kombi sa onih 8 mjesta za prevoz vise putnika, i male taxije. Dok se to ne uradi, nista.

A nece se uraditi jer Suljagiceva mafija ima konekcije sa ministarstvom.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#7555 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by PreWiBa »

dječak sa šibicama wrote: 06/05/2023 21:57 Nemoguce je rijesiti ovaj problem jer su oni mafija, Suljagica je dovoljno pogledati, a uvijek su uvezani sa strukturama vlasti.

I prije rata je postojao kombi od Latinske do Aerodroma, ali to je sve nefunkcionalno, red voznje nikakav a korisna linija samo za uopslenike aerodroma. Ko ce se sa koferima zajebavati po autobusu.

To se rjesava vrlo jednostavno, dovedes na aerodrom privatnu firmu koja osigura prijevoz za putnike. Na Brniku imaju privatnika koji osigurava i autobus do centra grada, i kombi sa onih 8 mjesta za prevoz vise putnika, i male taxije. Dok se to ne uradi, nista.

Ne znam zašto bi trebao neki minibus i slične stvari, u svim zemljama svijeta jedino što dobiješ je autobus, pogotovo ako je ovako blizu grada.

Najnormalniji Centrotransov autobus pustiti da ide, samo poboljšati frekvenciju i uskladiti sa redom letova. I prije svega reklamisati taj autobus i širiti linije. Meni koji idem prema Ilidži (gdje i dobar dio turista odsjeda, prije svega arapskih) linija prema Bentbaši ništa ne znači, a nisam ni znao da postoji ta linija iako redovno pratim vijesti.
tramvajtrojka

#7556 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tramvajtrojka »

Vitezanin wrote: 06/05/2023 17:40
Isner wrote: 06/05/2023 16:07 Ima Centrina linija Aerodrom - Bentbaša ali je bus potpun prazan.. Mozda troje da je plafon sa aerodroma ušlo...
Tražio se bus, uvedena je linija, al na kraju ispade da niko ne zeli da koristi bus.. I vidi se, kad vozi gradom, pošto ta linija ne prima GRAS-ove kupone vec se naplacuje karta, da nema nigdje nikoga u njemu..

Ili liniju nisu uskladili sa terminima dolaska aviona ili ima neki problem koji ne vidim.. mozda jednostavno ljudi nece da koriste bus, logika - umoran sam ili žurim, hocu pravo kuci...
Problem s busem je sljedeći:
- linija je minimalno promovirana
- raspored polazaka s Čaršije i s aerodroma nema veze sa zdravom pameću.

Svaki put kada letim prvo pogledam ovu liniju mogu li s njom, međutim uglavnom sam prinuđem ići taksijem jer raspored nije napravljen tako da ima veze s rasporedom letova.

Samo se dva puta dogodilo da je bus s aeodroma bio pun i to oba puta ljeti: bus bio pun stranaca i nas par koji smo odavde.
Image

retardirani su polasci tacno svi polasci sa aerodroma fulaju redove letenja pa moras cekati preko sat da naleti novi samo treba uskladba sa letovima i tjt
HelaS

#7557 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by HelaS »

tramvajtrojka wrote: 06/05/2023 22:08
Vitezanin wrote: 06/05/2023 17:40
Problem s busem je sljedeći:
- linija je minimalno promovirana
- raspored polazaka s Čaršije i s aerodroma nema veze sa zdravom pameću.

Svaki put kada letim prvo pogledam ovu liniju mogu li s njom, međutim uglavnom sam prinuđem ići taksijem jer raspored nije napravljen tako da ima veze s rasporedom letova.

Samo se dva puta dogodilo da je bus s aeodroma bio pun i to oba puta ljeti: bus bio pun stranaca i nas par koji smo odavde.
Image

retardirani su polasci tacno svi polasci sa aerodroma fulaju redove letenja pa moras cekati preko sat da naleti novi samo treba uskladba sa letovima i tjt
Ova linija treba da ima bus u oba pravca na svakih 30 minuta, i da svi znaju za ovu "avionsku" liniju
Edin H.

#7558 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

HelaS wrote: 06/05/2023 22:14
tramvajtrojka wrote: 06/05/2023 22:08

Image

Ova linija treba da ima bus u oba pravca na svakih 30 minuta, i da svi znaju za ovu "avionsku" liniju
Je’l ovo vozač ima kantar :D pa mjeri težinu prtljaga?
bitangeIprinceze

#7559 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by bitangeIprinceze »

tramvajtrojka wrote: 06/05/2023 22:08 retardirani su polasci tacno svi polasci sa aerodroma fulaju redove letenja pa moras cekati preko sat da naleti novi samo treba uskladba sa letovima i tjt
Hajde daj ti prijedlog tačno u minutu.
tramvajtrojka

#7560 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by tramvajtrojka »

bitangeIprinceze wrote: 07/05/2023 08:35
tramvajtrojka wrote: 06/05/2023 22:08 retardirani su polasci tacno svi polasci sa aerodroma fulaju redove letenja pa moras cekati preko sat da naleti novi samo treba uskladba sa letovima i tjt
prvo prvi polazak mora biti raniji iz grada da ljudi stignu na prvi val od sest do sedam ujutro, pa ide drugi val od osam do 11 , gdje nema nikako busa, pa treci od 12 do tri gdje je najveca guzva tu bi trebalo jos dodatna dva polaska staviti i navecer sletis u jedanaest i nemas prevoza do grada
swanfilter

#7561 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by swanfilter »

dječak sa šibicama wrote: 06/05/2023 21:57 Nemoguce je rijesiti ovaj problem jer su oni mafija, Suljagica je dovoljno pogledati, a uvijek su uvezani sa strukturama vlasti.

GoOpti. Slo, Hrv, Ita, Aus, Hun. I rade ko sahat ...
Vitezanin

#7562 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Vitezanin »

Veoma je jednostavno. Imaš raspored letova. Putinici trebaju biti 1.5-2 sata ranije na aerodromu (u Sarajevu ne nužno jer je aerodrom malen i sve ide brzo, ali hajde). Ako je prvi let u 6:10 (za Beč npr) autobus s Čaršije može polaziti u 4. S povećanjem broja letova i putnika i s adekvatnom promocijom ove linije (stranci znaju za nju, lokalni ne) linija bi bila skroz funkcionalna. Nema izmišljanja tople vode, radiš šta i drugi aerodromi.

I neko iznad je napisao da se ljudi ne žele patiti i vucarati kofere po autobusima. Centrin bus je skroz komfi i ima mjesta za kofere. Drugo, vožnja je kratka, za 20 minuta si na aerodromu, 30 maksimalno. Ljudi širom svijeta primarno koriste gradski prijevoz da dođu do aerodroma, a ne taksi.
SmokingMan

#7563 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by SmokingMan »

Ja nisam nešto primjetio da je taj bus poprilično popunjen, pretpostavljam da turisti radije na prvu skaču u taksi, nego što bi čekali 40.tak minuta na autobus. Istina da bi trebalo uvesti više autobusa na toj liniji, kako bi se stvorila navika da turisti, posebno tokom ljetne špice, izbjegavaju ove nelagodnosti sa divljnim ali i regularnim beobraznim taksistima. Neće ni autoprevoznik biti na gubitku, jer i obična gradska raja mahom koriste prevoz od Bentbase do Aerodroma.
Edin H.

#7564 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Edin H. »

Vitezanin wrote: 07/05/2023 11:23
Veoma je jednostavno. Imaš raspored letova. Putinici trebaju biti 1.5-2 sata ranije na aerodromu (u Sarajevu ne nužno jer je aerodrom malen i sve ide brzo, ali hajde). Ako je prvi let u 6:10 (za Beč npr) autobus s Čaršije može polaziti u 4. S povećanjem broja letova i putnika i s adekvatnom promocijom ove linije (stranci znaju za nju, lokalni ne) linija bi bila skroz funkcionalna. Nema izmišljanja tople vode, radiš šta i drugi aerodromi.

I neko iznad je napisao da se ljudi ne žele patiti i vucarati kofere po autobusima. Centrin bus je skroz komfi i ima mjesta za kofere. Drugo, vožnja je kratka, za 20 minuta si na aerodromu, 30 maksimalno. Ljudi širom svijeta primarno koriste gradski prijevoz da dođu do aerodroma, a ne taksi.
Da, prvi letovi su oko 6, ima i onaj za Zagreb, premda problem sa taksistima je sa, ne prema aerodromu.

Što se promocije tiče Centrotrans treba da nabavi električni autobus, mnogi ljudi zbog ekologije koriste javni prevoz.
corsa

#7565 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by corsa »

Edin H. wrote: 06/05/2023 15:52
corsa wrote: 17/04/2023 11:42

Momak iz Velešića, i fakat fura ovaj fazon. :thumbup:
Gdje mu je štand?
Bio je u Velešićima kod tehničkog pregleda, ne zanam da nije šta mijenjao.
Static-X

#7566 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Static-X »

Nisam odavno bio u Sarajevu. Dolazim za par dana i sta mi je ciniti za prevoz sa ajrodroma do Grbavice?
insaneinthebrain

#7567 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by insaneinthebrain »

Static-X wrote: 12/05/2023 15:06 Nisam odavno bio u Sarajevu. Dolazim za par dana i sta mi je ciniti za prevoz sa ajrodroma do Grbavice?
kad stignes zovi, zuti, crveni ili paja taxi da dodju do aerodroma i fino ih sacekas kod kapije na ulazu
Saka

#7568 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Saka »

insaneinthebrain wrote: 12/05/2023 15:17
Static-X wrote: 12/05/2023 15:06 Nisam odavno bio u Sarajevu. Dolazim za par dana i sta mi je ciniti za prevoz sa ajrodroma do Grbavice?
kad stignes zovi, zuti, crveni ili paja taxi da dodju do aerodroma i fino ih sacekas kod kapije na ulazu
Može zvati i Sarajevo taxi samo ne sa štanda aerodrom. Jer Žuti, Crveni i Paja neće dobiti nikad, neće mu se ni javiti, a Sa isto će mu reći da nema vozila trenutno i načekaće se. To namjerno rade, a i fakat nema vozila jer se svi razmile kad slijeću avioni, pogotovo ako je lošije vrijeme. Čekaš i po pola sata najmanje. A kad si s familijom i djecom sa torbama nije nimalo zgodno. Sretno u svakom slučaju.
B6Redhell

#7569 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by B6Redhell »

Meni prosle godine kasnio avion iz zag.. sletio u ponoc. Jedan taksista bio na štandu. Uze mi 60KM do vogošće..za troje, al nisam imo izbora. Taksimetar se naravo ne pali..
Isner

#7570 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Isner »

B6Redhell wrote: 13/05/2023 16:46 Meni prosle godine kasnio avion iz zag.. sletio u ponoc. Jedan taksista bio na štandu. Uze mi 60KM do vogošće..za troje, al nisam imo izbora. Taksimetar se naravo ne pali..
Po ovom, novom, ludilu od cijena koje im je Ministarstvo saobracaja KS odobrilo kada je zbog rata u Ukrajini gorivo bilo najskuplje, nije te puno uzeo.. Sa aerodroma do Vogošce ti je oko 27-28 KM, a iza 21 ili 22:00 valjda je nocna tarifa koja je duplo skuplja, ako si imao dva-tri prtljaga, to je to - oko 60 KM.

Da se razumemo, ovo je za mene cist lopuvluk ali to su im aminovali... sad je gorivo duplo pojeftinilo, na kraj pameti im nije da vrate stare cijene...
moonca

#7571 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

_id=18790714 wrote:13/05/2023 16:39 Čekaš i po pola sata najmanje. A kad si s familijom i djecom sa torbama nije nimalo zgodno. Sretno u svakom slučaju.
Zar je zbilja problem. sachekati pola sata.. ako hochesh da kaznish sarajevo taxi.. :-)
moonca

#7572 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by moonca »

_id=18790732 wrote:13/05/2023 16:55 ovo je za mene cist lopuvluk ali to su im aminovali.
Nije. lopovluk... . taxi ..voze ljudi/ radnici.. i njihova plata se povechava. bez obzira na sve.... osim toga, to je usluga . po izboru.
uvijek postoji .. opcija da vas docheka, familija . prijatelji. ali.. ;-) isti te dodju skuplje... :oops: to naivno preshutimo..
bitangeIprinceze

#7573 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

B6Redhell wrote: 13/05/2023 16:46 Meni prosle godine kasnio avion iz zag.. sletio u ponoc. Jedan taksista bio na štandu. Uze mi 60KM do vogošće..za troje, al nisam imo izbora. Taksimetar se naravo ne pali..
Bolje bi ti bilo da si zvao forumsku raju za prevoz (i taxi usluge). 60 KM je moglo biti za veceru za cetvero, 3+1.
bitangeIprinceze

#7574 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Koliko imas tereta :D sa sobom? Sa manjim prtljagom prosetaj 6 min 28 sec do izlaza/ulaza na aerodrom, tamo na skretanju uvijek neko ceka od normalnih ljudi. :)
Isner

#7575 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Isner »

moonca wrote: 13/05/2023 17:10
_id=18790732 wrote:13/05/2023 16:55 ovo je za mene cist lopuvluk ali to su im aminovali.
Nije. lopovluk... . taxi ..voze ljudi/ radnici.. i njihova plata se povechava. bez obzira na sve.... osim toga, to je usluga . po izboru.
uvijek postoji .. opcija da vas docheka, familija . prijatelji. ali.. ;-) isti te dodju skuplje... :oops: to naivno preshutimo..
Poštujem mišljenje ali za mene je ipak lopovluk.. Ako uporedim cijenu avio karte npr do Ljubljane sa cijenom taxija do Vogošće 60 KM je previše..
Post Reply