NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drug_profi
#34226 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Dođemo do toga da bi možda najbolje bilo da su doprinosi i porezi u fiksnom iznosu nevezano za visinu plate.
npr. 200 maraka za zdravstveno, 250 za penziono po radniku, a dalje isplacuj koliko hoces.
npr. 200 maraka za zdravstveno, 250 za penziono po radniku, a dalje isplacuj koliko hoces.
- Ateista
#34227 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kako mi mozemo reci ne i tome stati u kraj? Dobro zippo kaze, ako imas takve zahtjeve malo gdje ces dobiti posao.laserShow wrote: ↑11/05/2023 19:11Razumijem te druze, ali dok mi ne kazemo NE, onda nece ni biti bolje. ZNam da je tesko pricati iz udobne situacije, ali nekad se treba pokrenuti. Ako ne radi sebe, onda radi buducnosti djece i slicno. Da ne moraju oni proci isto...
Ne treba magicni stapic, svako od nas da usvoji minimum, prijavi neke stvari, doslo bi se i do krupnih stvari, kao sto su plate na ruke. Da barem na ruke isplati brruto, da radnik dobije sto bi islo drzavi, ali ne, taj dio zadrzi poslodavac. Onda je jasno sta misli o radniku.
Nije tacno. Samo ce ostati vise poslodavcu. Rekoh gore, da posldavac misli na radnika, isplatio bi mu puni iznos s porezima koje inace idu drzavi. Ovako isplati bez poreza, koje zadrzi sebi.
Mozda ce neko i pristati da sve uplacuje na karticu, ali da bruto ostane isti pa ces imati manju platu.
Imas mogucnost da prihvatis uslove koji ti se nude ili ne prihvatis,samo mali broj firmi se prilagodjava zahtjevima nekih radnika. Cak i beke koje ne mogu naci radnike ce radije gurati bez nekih pozicija nego povecati uslive, imam utisak vise iz principa.
Evo ja primam veci dio plate na ruke, ako bih se bunio mogao bih samo dati otkaz i sjebati sebi zivot.
Lako je pametovati, ali niko ne zeli da pravi revoluciju preko svojih ledja i na svoj racun.
Uostalom, vec je pomenuto da su nameti previsoki, finansiramo previse uhljeba i meni je cak i drago kad god mogu zakinuti drzavu.
- Ateista
#34228 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mi radnici, a ni vecina poslodavaca, ne mozemo mijenjati zakon, to rade politicari. Maksimalno sto mozemo je glasati za nekoga i nadati se da ce taj dobiti dovoljno glasova i da ce stvarno nesto promijeniti.Laplace wrote: ↑12/05/2023 08:01To je naš najveći problem. Neki dan mi kolegica kaže "pusti ti pravilnik". Što rek'o Marinko Ćutuk, neću da ga puštam.zippoo87 wrote: ↑11/05/2023 19:13
To su samo izgovori i ne pije vodu.
A sve i da su najveci na svijetu,ako zakon tako kaze,mora se postovari i raditi po zakonu.
ALi ovdje nase elite nisu ni pravile drzavu za gradjane,nego za svoje tajkune,koji su se toliko osilili da svaki dan evo citamo nesto na ovaj fazon.
Onaj udara radnika,onaj ga gadja,svi potkradaju i radnike i drzavu i klijente a sve se to dopusta.
Nadam se da ce Trojka barem pokusati uraditi nesto po pitanju radnickih prava,jer bi na tome dobili najvise glasova.
Mi smo tu gdje jesno upravo zato što se ne pridržavamo zakona, pravilnika i propisa strogo i slijepo, nego ono "pusti ti zakon, može dio plate i na ruke". Poslodavac dobar, radnik "dobar", država dobije koliko dobije, svi kao dobri a niko nije dobar. Lakše nam je kršiti zakon nego ga prilagoditi tako da svi možemo raditi po zakonu i biti zaista dobri.
Do tad, valja nam se snalaziti, ja cu radije tu plati na ruke nego da je nikako nemam, ili da je neka mizerna.
- Laplace
#34229 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nemamo kritičnu masu koja bi vlast natjerala da mijenja zakone i zato si pred izborom: ili ćeš ti ptihvatiti takve uslove ili će to uraditi neko drugi a ti ostaješ bez posla.Ateista wrote: ↑12/05/2023 09:14Mi radnici, a ni vecina poslodavaca, ne mozemo mijenjati zakon, to rade politicari. Maksimalno sto mozemo je glasati za nekoga i nadati se da ce taj dobiti dovoljno glasova i da ce stvarno nesto promijeniti.Laplace wrote: ↑12/05/2023 08:01
To je naš najveći problem. Neki dan mi kolegica kaže "pusti ti pravilnik". Što rek'o Marinko Ćutuk, neću da ga puštam.
Mi smo tu gdje jesno upravo zato što se ne pridržavamo zakona, pravilnika i propisa strogo i slijepo, nego ono "pusti ti zakon, može dio plate i na ruke". Poslodavac dobar, radnik "dobar", država dobije koliko dobije, svi kao dobri a niko nije dobar. Lakše nam je kršiti zakon nego ga prilagoditi tako da svi možemo raditi po zakonu i biti zaista dobri.
Do tad, valja nam se snalaziti, ja cu radije tu plati na ruke nego da je nikako nemam, ili da je neka mizerna.
- Ateista
#34230 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Tako je, evo jedva smo ovu staru mafiju nekako skinuli sa vlasti, i to na guzove, pitanje je hoce li novi biti puno bolji (gori ne mogu jer je to skoro pa nemoguce), ako i ne budu, tesko ih je natjerati da neke stvari promijene. Ako ih kaznimo na iducim izborima samo se vracaju oni jos gori...Laplace wrote: ↑12/05/2023 09:51Nemamo kritičnu masu koja bi vlast natjerala da mijenja zakone i zato si pred izborom: ili ćeš ti ptihvatiti takve uslove ili će to uraditi neko drugi a ti ostaješ bez posla.Ateista wrote: ↑12/05/2023 09:14
Mi radnici, a ni vecina poslodavaca, ne mozemo mijenjati zakon, to rade politicari. Maksimalno sto mozemo je glasati za nekoga i nadati se da ce taj dobiti dovoljno glasova i da ce stvarno nesto promijeniti.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#34231 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kako su drugi stali u tome? Povecanjem svijesti i gledanjem u buducnost. Znajuci da ce sebi vise nastetiti, a djecu staviti u istu ili goru situaciju. Kad tad cemo morati poturiti ledja da se takvih rijesi.
Ako cemo tako gledati, okrenuti glavu na pljacki, silovanju, cemu vec. Nije to nas posao.
- Ateista
#34232 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kad kazem mi, mislim na obicne ljude, a mi tu samo na izborima mozemo pokusati nesto promijeniti.laserShow wrote: ↑12/05/2023 10:59Kako su drugi stali u tome? Povecanjem svijesti i gledanjem u buducnost. Znajuci da ce sebi vise nastetiti, a djecu staviti u istu ili goru situaciju. Kad tad cemo morati poturiti ledja da se takvih rijesi.
Ako cemo tako gledati, okrenuti glavu na pljacki, silovanju, cemu vec. Nije to nas posao.
Druge zemlje su stale u kraj zakonima koji se postuju, ali i povoljnom poslovnom klimom da manja firma moze poslovati pozitivno ako je sve po zakonu. Kod nas je to puno teze, neki to koriste da se bogate a neki da opstanu na trzistu.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#34233 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ma moze se i ovdje i bez izbora. Evo, da nas 10 ode na razgovor za posao i nas 10 imenom i prezimenom prijavi nudjenje plate na crno, nesto bi se uradilo, dao bi primjer. Ali hajde poturi ledja, kad svi imamo oraha u dzepovima. Nemoj mene, naci ce mi nesto, nemoj mene, ostati ce mi zena bez posla, nemoj mene....i tako u krug.
Meni se smijali kad sam prijavljivoa neociscen trotoar, pa ti vidi na kojem nivou svijesti smo mi. Prijavljivao da nisu dobro pokosili travu, da nisu dobro zakrpali rupe, ali umjesto podrske, dobijes podsmijehe.
Meni se smijali kad sam prijavljivoa neociscen trotoar, pa ti vidi na kojem nivou svijesti smo mi. Prijavljivao da nisu dobro pokosili travu, da nisu dobro zakrpali rupe, ali umjesto podrske, dobijes podsmijehe.
Ne postujes ti, ne postujem ja, ne postuju oni, koji su ogledalo nas. Kako ti pretices kolonu vozila, vozis iznad ogranicenja, tako i oni isplacuju na crno. Samo je pitanje ko moze gdje zavrnuti, neko na minutama, neko na 100KM, neko na 1 milion.
- Ateista
#34234 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Meni nije problem da poturim svoja ledja donekle ako ce nam poslije biti bolje, ali problem je sto ne mislim da time nesto mijenjam i da ce ooslije stvarno biti bolje. Da ja prijavim takvu ponudu, ili firmu u kojoj vec dobijam tako, to znaci da ostajem bez posla. Gazde ce se nekako izvuci i zbog svih veza nastaviti po starom, a ja sam ostao bez posla. Kada bi odjednom bas svi krenuli sa tim mozda bi se nesto i moglo promijeniti, ali nikad nece svi. Ja ne odustajem zbog oraha u dzepovima vec zbog toga sto cu biti budala koja ce najebati a nece doci do promjene, ni za mene ni za druge.laserShow wrote: ↑12/05/2023 11:47 Ma moze se i ovdje i bez izbora. Evo, da nas 10 ode na razgovor za posao i nas 10 imenom i prezimenom prijavi nudjenje plate na crno, nesto bi se uradilo, dao bi primjer. Ali hajde poturi ledja, kad svi imamo oraha u dzepovima. Nemoj mene, naci ce mi nesto, nemoj mene, ostati ce mi zena bez posla, nemoj mene....i tako u krug.
Ne postujes ti, ne postujem ja, ne postuju oni, koji su ogledalo nas. Kako ti pretices kolonu vozila, vozis iznad ogranicenja, tako i oni isplacuju na crno. Samo je pitanje ko moze gdje zavrnuti, neko na minutama, neko na 100KM, neko na 1 milion.
Zato sa promjenama treba krenuti odozgo i sistemski, to je jedini nacin. Pri tome promjene znace i olaksice za poslodavce, iako nemam svoju firmu znam da nije lako poslovati regularno sa ovakvim nametima, pogotovo kad se uzmu u obzir i drugi faktori kao sto su razni talovi pa ozbiljne poslove i tendere dobijaju podobni, obicni smrtnici koji nesto rade kupe mrvice.
-
zippoo87
#34235 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Moze se kada cijeli kolektiv postavi uslove ili da otkaz,makar ce onim posloje biti bolje.
Evo info iz prve ruke...u jednom TC u restoranu svi radnici dali otkaz i pitam jednog rqdnika je li se sta promijenilo,kaze jeste...sada je novim plata 850 KM a starim je bila valjda 600-700 ,ima u medijima taj slucaj.
Stari radnici su poturili svoja ledja da bi novim bilo bolje...kao sto su prije 100 gosina radnici za 1.maj trazili osmosatno radno vrijeme,da bi nama sada bilo bolje
Evo info iz prve ruke...u jednom TC u restoranu svi radnici dali otkaz i pitam jednog rqdnika je li se sta promijenilo,kaze jeste...sada je novim plata 850 KM a starim je bila valjda 600-700 ,ima u medijima taj slucaj.
Stari radnici su poturili svoja ledja da bi novim bilo bolje...kao sto su prije 100 gosina radnici za 1.maj trazili osmosatno radno vrijeme,da bi nama sada bilo bolje
- Ateista
#34236 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Moze biti tih nekih manjih pomaka kada gazda skonta da mora nesto promijeniti, ali ima i onih koji bi i nakon toga isto radili.zippoo87 wrote: ↑12/05/2023 12:24 Moze se kada cijeli kolektiv postavi uslove ili da otkaz,makar ce onim posloje biti bolje.
Ja sam na primjer svojim poslom i uslovima zadovoljan, uvijek moze bolje ali je vec puno bolje nego kad sam tek poceo raditi. Borio sam se za stvari koje su mi bitne i za mnoge izborio, i za sebe i za druge. Ono sto neki predlazu davanje otkaza (ili nisam trebao ni prihvatiti posao) jer primam dio plate na ruke meni nema smisla, cak i kad bi svi kolektivno dali otkaz on bi mozda malo poboljsao uslove za nove radnike, ali to ne bi promijenio dok ga drzava ne natjera, kao sto je podigla minimalnu platu u dva navrata pa sad primam vise na karticu nego ranije, to je vec neko rjesenje, samo je treba nastaviti podizati i smanjivati namete da im se to isplati raditi.
Ono sto je drugprofi predlozio da su doprinosi fiksni isto nije losa ideja, time bi se malo demotivisala ta praksa, ne znam da li ima drugih problema vezano za to.
- Laplace
#34237 Re: NOVE CIJENE GORIVA
To je ono što ja dugo pričam: od npr. Nijemaca se razlikujemo u prvom redu po tome što kod njih ljudi zakon strogo i doslovno poštuju a kod nas "ma, pusti ti zakon, pusti ti pravilnik, ne treba se slijepo držati zakona" - zapravo se upravo treba to raditi: slijepo držati zakona.laserShow wrote: ↑12/05/2023 11:47 Ma moze se i ovdje i bez izbora. Evo, da nas 10 ode na razgovor za posao i nas 10 imenom i prezimenom prijavi nudjenje plate na crno, nesto bi se uradilo, dao bi primjer. Ali hajde poturi ledja, kad svi imamo oraha u dzepovima. Nemoj mene, naci ce mi nesto, nemoj mene, ostati ce mi zena bez posla, nemoj mene....i tako u krug.
Čist primjer su ograničenja brzine: skoro svi voze po nekom svom osjećaju pa kad vide patrolu smanje na bezbjednih 30 km/h.
-
adv.K
#34238 Re: NOVE CIJENE GORIVA
2 stranice offtopica. Zlcitajuci o platama, zakidanjima, zaboravio sam i koja je tema na Novim cijenama goriva.
-
Seyfo
#34239 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Benzin ,95-ica konačno pao ispod 2,5 KM. Otimao se i opirao ali se moralo
-
laik1981
#34240 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Ide dizel u naredne dvije hefte na 2,11.
- nitro_90
- Grijem se na: Dizel
- Vozim: Na benzin
- vjeshalica
#34242 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sad su opet na INA i EP nakacili neku reklamu sa njihovo ultra mega giga madafaka gorivo koje uglavnom ozivljava krepani motor 
- ami8
- nepass1
#34244 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Zasto ovdje stajati u kraj kad mozes ici u njemacku? Svakako svi znaju kako se radi od politike i inspekcija.laserShow wrote: ↑12/05/2023 10:59Kako su drugi stali u tome? Povecanjem svijesti i gledanjem u buducnost. Znajuci da ce sebi vise nastetiti, a djecu staviti u istu ili goru situaciju. Kad tad cemo morati poturiti ledja da se takvih rijesi.
-
Qwerty1234
#34245 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Vraga moj novi hahaAteista wrote: ↑12/05/2023 10:00Tako je, evo jedva smo ovu staru mafiju nekako skinuli sa vlasti, i to na guzove, pitanje je hoce li novi biti puno bolji (gori ne mogu jer je to skoro pa nemoguce), ako i ne budu, tesko ih je natjerati da neke stvari promijene. Ako ih kaznimo na iducim izborima samo se vracaju oni jos gori...
- mayab
- Laplace
#34247 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Tačno. Zašto mlade zavaravati da će ovdje biti bolje, zapravo da ovdje ikad i može biti bolje, kad smo već mi stari nasjeli na lažnu nadu i zakopali se? Ovdje će biti iste priče i isti problemi i za 10.000 godina.nepass1 wrote: ↑13/05/2023 09:01Zasto ovdje stajati u kraj kad mozes ici u njemacku? Svakako svi znaju kako se radi od politike i inspekcija.laserShow wrote: ↑12/05/2023 10:59
Kako su drugi stali u tome? Povecanjem svijesti i gledanjem u buducnost. Znajuci da ce sebi vise nastetiti, a djecu staviti u istu ili goru situaciju. Kad tad cemo morati poturiti ledja da se takvih rijesi.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#34248 Re: NOVE CIJENE GORIVA
naspem cenera u trimer
rikne trimer
e jebote
al sva steta u tome bila... jos je pod garancijom nije motor nego prenos neki
rikne trimer
e jebote
al sva steta u tome bila... jos je pod garancijom nije motor nego prenos neki
- bitanga_sa_otesa