NOVE CIJENE GORIVA
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#34201 Re: NOVE CIJENE GORIVA
naci i firma i radnik za kaznu zreli(citaj utaja poreza), al nema drzave 
- Laplace
#34202 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kad su nama radili fasadu na školi, jedan dan dolazim na posao a nigdje radnika. Kasnije čujem da je neko poslao inspakciju a svi radnici se razbježali kao da je objavljena nuklearna opasnost.Evolution_IV wrote: ↑11/05/2023 18:36 naci i firma i radnik za kaznu zreli(citaj utaja poreza), al nema drzave![]()
-
zippoo87
#34203 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Pokusavam ja sada kada odem na razgovor,trazim samo na racun platu ali ne jebu oni zivu silu,kaze toliko je na racun a ostalo na ruke a ja upravo na ruke izbjegavam,jer ce se kad ta desiti ova situacija i uvijek ti moze za nesto odbijati platu,izmisli neki razlog i odbije ti 50-100 KM mjesecno.
Ali ne jebu oni to,ponuda je uzmi ili ostavi.
Ja sam sada odbio jedan posao tako...kao plata je tolika na racun a onda mi ovo na ruke kao moze ici do ove cifre,do one cifre...prodaje mi suplju,kao da sam dijete...i nisam pristao raditi za tu platu .
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#34204 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Poslodavac je ogledalo radnika. Kada je radnik prihvatio da mu isplacuje "na ruke", il ti ga na crno, a time zajebao prvo sebe, pa onda i sve nas, neka snosi posljedice. Bez imalo empatije prema takvom radniku.
- ZoomZoomKiwi
#34205 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Vidiš, nije naša mentalna fukara naučila još šta znači ugovor, papir, pečat. A kamoli penzija.
Uredno je uzimao pola plate u kešu, na papiru radio za minimalac, jebo to.
I sad kad ga je ovaj načuturio za to pola plate, kuka i kmeči. Još se samoinkriminira zbog 400 KM. A zatvor za utaju poreza, to nema veze.
A tek kako će kukat kad sa 67 ode na 524 KM penzije a hljeb tad 3 KM
Dok kod ima takve bagre da radi tako i prihvata to, bit će toga. Poslodavci samo koriste datu priliku.
Marva treba da se opismeni i traži svoja prava, ali i da prihvati obaveze.
I sad kad ga je ovaj načuturio za to pola plate, kuka i kmeči. Još se samoinkriminira zbog 400 KM. A zatvor za utaju poreza, to nema veze.
Dok kod ima takve bagre da radi tako i prihvata to, bit će toga. Poslodavci samo koriste datu priliku.
-
zippoo87
#34206 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Pa 99% radnika dobija dio plate i na crno.
Ja razumijem i zakon i sve a razumijem i da ne moze drugacije...sve dok nekome ne zatvore firmu ili ne puknu 100000-200000 KM kazne,nece oni mijenjati poslovni model...ovako kazna jednom ili nijednom u godini po 3000 KM...to otplati na 5 radnika za dvije plate,samo izmisli neki harac i odbijemu mu.
Rjesenje bi bilo,da svi radnici prijave svoje poslodavce inspekciji istovrmeeno.
Pa da nastane halabuka i da se mediji raspisu o tome pa bi mozda i Tuzilastvo barem "formiralo" predmet.
- ZoomZoomKiwi
#34207 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Treba kazne i radnicima, ne samo poslodavcima.
Tako podižeš svijest cijelog naroda.
Tako podižeš svijest cijelog naroda.
-
zippoo87
#34208 Re: NOVE CIJENE GORIVA
99% poslodavaca ovakve uslove daje a ti prihvati ili odbij,prihvatiti ce neko drugi.EFD22 wrote: ↑11/05/2023 18:56 Vidiš, nije naša mentalna fukara naučila još šta znači ugovor, papir, pečat. A kamoli penzija.
Ako ne vjerujes,prijavi se na par oglasa za posao kod privatnika i probaj dobiti cijelu platu na racun pa javi nam kako ces proci na svih 5 razgovora na koje odes.
Pa treba i radnicima,slazem se
-
laik1981
#34209 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Neka drzava smanji namete na platu, pa nece biti ni koverti. Sve dok su nam nameti medju najvisim u evropi do tad su koverte opravdane. Drzava je najveci lopov u citavoj ovoj prici.
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#34210 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Razumijem te druze, ali dok mi ne kazemo NE, onda nece ni biti bolje. ZNam da je tesko pricati iz udobne situacije, ali nekad se treba pokrenuti. Ako ne radi sebe, onda radi buducnosti djece i slicno. Da ne moraju oni proci isto...
Ne treba magicni stapic, svako od nas da usvoji minimum, prijavi neke stvari, doslo bi se i do krupnih stvari, kao sto su plate na ruke. Da barem na ruke isplati brruto, da radnik dobije sto bi islo drzavi, ali ne, taj dio zadrzi poslodavac. Onda je jasno sta misli o radniku.
Nije tacno. Samo ce ostati vise poslodavcu. Rekoh gore, da posldavac misli na radnika, isplatio bi mu puni iznos s porezima koje inace idu drzavi. Ovako isplati bez poreza, koje zadrzi sebi.
-
zippoo87
#34211 Re: NOVE CIJENE GORIVA
To su samo izgovori i ne pije vodu.
A sve i da su najveci na svijetu,ako zakon tako kaze,mora se postovari i raditi po zakonu.
ALi ovdje nase elite nisu ni pravile drzavu za gradjane,nego za svoje tajkune,koji su se toliko osilili da svaki dan evo citamo nesto na ovaj fazon.
Onaj udara radnika,onaj ga gadja,svi potkradaju i radnike i drzavu i klijente a sve se to dopusta.
Nadam se da ce Trojka barem pokusati uraditi nesto po pitanju radnickih prava,jer bi na tome dobili najvise glasova.
-
zippoo87
#34212 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Pa nece te primiti da radis.laserShow wrote: ↑11/05/2023 19:11Razumijem te druze, ali dok mi ne kazemo NE, onda nece ni biti bolje. ZNam da je tesko pricati iz udobne situacije, ali nekad se treba pokrenuti. Ako ne radi sebe, onda radi buducnosti djece i slicno. Da ne moraju oni proci isto...
Ne treba magicni stapic, svako od nas da usvoji minimum, prijavi neke stvari, doslo bi se i do krupnih stvari, kao sto su plate na ruke. Da barem na ruke isplati brruto, da radnik dobije sto bi islo drzavi, ali ne, taj dio zadrzi poslodavac. Onda je jasno sta misli o radniku.
Nije tacno. Samo ce ostati vise poslodavcu. Rekoh gore, da posldavac misli na radnika, isplatio bi mu puni iznos s porezima koje inace idu drzavi. Ovako isplati bez poreza, koje zadrzi sebi.
Evo govorim ti da ja trazim platu na racun na zadnjih nekoliko razgovora i ne da niko cijelu platu na racun.Samo ce uzeti drugog koji ce prihvatiti rad za platu u koverti.
- Evolution_IV
#34213 Re: NOVE CIJENE GORIVA
nema vise radnika, nek im rade iz bangladesha, pakistana i slicnozippoo87 wrote: ↑11/05/2023 19:0099% poslodavaca ovakve uslove daje a ti prihvati ili odbij,prihvatiti ce neko drugi.EFD22 wrote: ↑11/05/2023 18:56 Vidiš, nije naša mentalna fukara naučila još šta znači ugovor, papir, pečat. A kamoli penzija.
Ako ne vjerujes,prijavi se na par oglasa za posao kod privatnika i probaj dobiti cijelu platu na racun pa javi nam kako ces proci na svih 5 razgovora na koje odes.
Pa treba i radnicima,slazem se
-
laik1981
#34214 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Nisu svi poslodavci elita. Treba se zakon postovati, ali isto tako zakone treba prilagoditi na nacin da koristi imaju i poslodavac i radnik. Neka dignu minimalac na hiljadu, a neka ostave iznos nameta koji je na trenutni minimalac i koverte ce biti ukinute u 99% slucajeva.zippoo87 wrote: ↑11/05/2023 19:13To su samo izgovori i ne pije vodu.
A sve i da su najveci na svijetu,ako zakon tako kaze,mora se postovari i raditi po zakonu.
ALi ovdje nase elite nisu ni pravile drzavu za gradjane,nego za svoje tajkune,koji su se toliko osilili da svaki dan evo citamo nesto na ovaj fazon.
Onaj udara radnika,onaj ga gadja,svi potkradaju i radnike i drzavu i klijente a sve se to dopusta.
Nadam se da ce Trojka barem pokusati uraditi nesto po pitanju radnickih prava,jer bi na tome dobili najvise glasova.
Kontam ja o cemu pricate ali kod nas su koverte praksa decenijama i to je nemoguce promijeniti bez olaksica.
-
vojopd
#34215 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sve neki privatnici i svi imaju firme i daju na banku 1200 KM. Drzava ubija privatnike. Raditi regularno u maloj firmi sa 5-10 zaposlenih i da sve bude po p.s. mozes kljuc u bravu.
-
zippoo87
#34216 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Svi su se obogatili na isti nacin...decenijama kradu i drzavu i radnike i sve u nizu,red je da se sa tim prestane.laik1981 wrote: ↑11/05/2023 20:15Nisu svi poslodavci elita. Treba se zakon postovati, ali isto tako zakone treba prilagoditi na nacin da koristi imaju i poslodavac i radnik. Neka dignu minimalac na hiljadu, a neka ostave iznos nameta koji je na trenutni minimalac i koverte ce biti ukinute u 99% slucajeva.zippoo87 wrote: ↑11/05/2023 19:13
To su samo izgovori i ne pije vodu.
Kontam ja o cemu pricate ali kod nas su koverte praksa decenijama i to je nemoguce promijeniti bez olaksica.
Ko ne moze poslovati,neka ide kljuc u bravu ali ce se zato otvoriti nove bolje firme,strani kapital ce ulagati vise u ozbiljnu drzavu i biti ce bolje i plate i vise doprinosa i drzavi i radniku.
Ne mora svako biti "gazdica" kao danas...nepismena krezava marva a sve neke gazde,kurci a ne zna se potpisati na papir...ali zato ukrasti zna svaku mogucu i nemogucu rupu u zakonu.
-
laik1981
#34217 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Sistem najvise otima. Samo sto sistem kroji zakone pa je to otimanje legalno. Od ovakvog sistema je sevap ukrasti.
- Evolution_IV
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#34219 Re: NOVE CIJENE GORIVA
radne akcije za privatnika
sve bi bilo super da gazde ne vozaju supersonična vozila
sve bi bilo super da gazde ne vozaju supersonična vozila
- xoklix
#34220 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Mislite da u DE ne bi bilo koverti da im je kojim slučajem porez na dobit 10% ? Htjeli ne htjeli bilo bi, ne voljom poslodavaca nego voljom radnika.
Radnik bi sam izabrao firmu koja nudi 2000e u kovertu i 1500e na račun prije firme koja nudi 2700e na račun i pune doprinose.
To bi potonju firmu prisililo prepisivanje modela isplate od prve firme.
Jedini način da se to spriječi je podizanjem poreza na dobit približnom procentu poreza i doprinosa na platu.
Radnik bi sam izabrao firmu koja nudi 2000e u kovertu i 1500e na račun prije firme koja nudi 2700e na račun i pune doprinose.
Jedini način da se to spriječi je podizanjem poreza na dobit približnom procentu poreza i doprinosa na platu.
-
zippoo87
#34221 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Imaju i tu cake za muljanje...nasim je i 10% poreza na dobit previse i koriste se trikovima da i to umanje ,tj.da ne plate taj porez kada dizu kes sa racunaxoklix wrote: ↑12/05/2023 00:05 Mislite da u DE ne bi bilo koverti da im je kojim slučajem porez na dobit 10% ? Htjeli ne htjeli bilo bi, ne voljom poslodavaca nego voljom radnika.
A ovim iz EU je 10% nista,kao da i ne daju nista,jer je kod njih 20+%
- xoklix
#34222 Re: NOVE CIJENE GORIVA
AT i DE su 45% , toliko su im i doprinosi u zavisnosti od porezne klase radnika. Švabe dosta ulažu u dionice kako ne bi platili porez na dobit.zippoo87 wrote: ↑12/05/2023 00:28Imaju i tu cake za muljanje...nasim je i 10% poreza na dobit previse i koriste se trikovima da i to umanje ,tj.da ne plate taj porez kada dizu kes sa racunaxoklix wrote: ↑12/05/2023 00:05 Mislite da u DE ne bi bilo koverti da im je kojim slučajem porez na dobit 10% ? Htjeli ne htjeli bilo bi, ne voljom poslodavaca nego voljom radnika.
A ovim iz EU je 10% nista,kao da i ne daju nista,jer je kod njih 20+%![]()
-
zippoo87
#34223 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Kod nas trziste dionica i ne postoji,niti se lako moze trgovati sa dionicama u svijetu.
Ovdje je cijeli sistem napravljen samo da se krade ,pa ko koga
Jedan od nacina je ulaganje tj.investiranje u sirenje firme i to je dobro ali previse ima nacina za kradju kod nas.
Ja se iznenadio kada mi je prijatelj koji ima neki svoj obrt,firmu rekao da su mu racunovodje nasle caku kako i tu moze muljati,kada dize kes da ne plati tih 10%...ali valjda ne treba biti pohlepan i igrati se sa velikim ciframa,jer kada inspekcija uleti,to se moze otkriti
- Laplace
#34224 Re: NOVE CIJENE GORIVA
Problem je u tome što će neko drugi ili treći pristati na takve (ne)uslove. Tek kad bi svi postupili kao ti poslodavci bi morali raditi po zakonu. Problem je, ipak, u nama.zippoo87 wrote: ↑11/05/2023 18:55Pokusavam ja sada kada odem na razgovor,trazim samo na racun platu ali ne jebu oni zivu silu,kaze toliko je na racun a ostalo na ruke a ja upravo na ruke izbjegavam,jer ce se kad ta desiti ova situacija i uvijek ti moze za nesto odbijati platu,izmisli neki razlog i odbije ti 50-100 KM mjesecno.
Ali ne jebu oni to,ponuda je uzmi ili ostavi.
Ja sam sada odbio jedan posao tako...kao plata je tolika na racun a onda mi ovo na ruke kao moze ici do ove cifre,do one cifre...prodaje mi suplju,kao da sam dijete...i nisam pristao raditi za tu platu .
- Laplace
#34225 Re: NOVE CIJENE GORIVA
To je naš najveći problem. Neki dan mi kolegica kaže "pusti ti pravilnik". Što rek'o Marinko Ćutuk, neću da ga puštam.zippoo87 wrote: ↑11/05/2023 19:13To su samo izgovori i ne pije vodu.
Mi smo tu gdje jesno upravo zato što se ne pridržavamo zakona, pravilnika i propisa strogo i slijepo, nego ono "pusti ti zakon, može dio plate i na ruke". Poslodavac dobar, radnik "dobar", država dobije koliko dobije, svi kao dobri a niko nije dobar. Lakše nam je kršiti zakon nego ga prilagoditi tako da svi možemo raditi po zakonu i biti zaista dobri.