"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ozimician

#2376 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

markopd wrote: 12/05/2023 16:26
Ovo ni nadrealisti ne bi smislili.Najbolje da svi ti nezaposleni koji imaju IV stepen ili ne daj Bože fakultet pocijepaju diplomu i prekvalifikuju se u nosače tacne,kako bi gazde nastavili svoje enormno bogaćenje...
Nije to samo do gazdi, tako je sad svugdje u svijetu, imamo inflaciju diploma... pogledaj u Kini sta se desava - zele ljude s fakultetima prisilno da deportuju u ruralne oblasti iz gradova i da se bave poljoprivredom... imaju visak obrazovanih...
markopd

#2377 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Ozimician wrote: 12/05/2023 16:28
Nije to samo do gazdi, tako je sad svugdje u svijetu, imamo inflaciju diploma... pogledaj u Kini sta se desava - zele ljude s fakultetima prisilno da deportuju u ruralne oblasti iz gradova i da se bave poljoprivredom... imaju visak obrazovanih...
Nije ovde toliko problem višak obrazovanih,već su oni neobrazovani koji su jedva i završili takve zanate koji danas fale,otišli po raznim Elektroprenosima,Opštinama,BH Telecomima da češu prepone u kancelarijskim stolicama i sisaju budžet.A onaj ko je završio solidnu SSS ili fakultet i odluči otići nositi tacnu i robovati ovim kapitalistima,ako mene pitaš i ne zaslužuje ništa bolje u životu.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2378 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

markopd wrote: 12/05/2023 16:36 Nije ovde toliko problem višak obrazovanih,već su oni neobrazovani koji su jedva i završili takve zanate koji danas fale,otišli po raznim Elektroprenosima,Opštinama,BH Telecomima da češu prepone u kancelarijskim stolicama i sisaju budžet.A onaj ko je završio solidnu SSS ili fakultet i odluči otići nositi tacnu i robovati ovim kapitalistima,ako mene pitaš i ne zaslužuje ništa bolje u životu.
Do prije koju godinu si za jebenu šalterušu morao imati VSS i sve državne! U banku na šalter ako nisi imao diplomu ekonomskog sa svim državnim ispitima nisi mogao ni da zaviriš + debela veza. A sad? Pa za komercijalistu koji stavlja na rafe salamu podrigušu, žvake i tampone si morao biti VSS pod obavezno :-) Sa druge strane ako si imao zanat ili 4 razdreda srednje smatran si za polupismenu osobu, hamala za krampa i lopate... :roll: Totalni kontrast i ekstremna krajnost!

Rezultat toga je hiperprodukcija VSS kadra sistemom "samo da se ima diploma", preko 80% maturanata išlo na studije gdje su gubili vrijeme bubajući suvoparno gradivo bez miligama prakse i real life-a :-? Rezultat toga je hiperinflacija diploma nadograđivanih postdiplomskim studijama i dodatnim bavadižisanjem i presipanjem iz šupljeg u prazno...Umjesto da se zadnjih 20 godina borilo za radnička pava i život dostojan čovjeka, išlo se linijom manjeg otpora - ajmo svi biti VSS, biće posla za nas obećali političari :-) Sad nema majstora i zanatlije ni za lijek, niti ko šta zna konkretno raditi, sa izuzetkom IT sektora..

Ovo stanje najbolje opisuje izjava jednog od šefova u firmi gdje radim: Ja mogu direktora i vlasnika kad me iznervira nabiti na qraz mirne duše, ali majstore u servisu ne smijem! Na njih ne smijem dići tona, pokupi se, ode, pa se ti hvataj za glavu...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2379 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Lajavikrelac wrote: 12/05/2023 18:13
markopd wrote: 12/05/2023 16:36 Nije ovde toliko problem višak obrazovanih,već su oni neobrazovani koji su jedva i završili takve zanate koji danas fale,otišli po raznim Elektroprenosima,Opštinama,BH Telecomima da češu prepone u kancelarijskim stolicama i sisaju budžet.A onaj ko je završio solidnu SSS ili fakultet i odluči otići nositi tacnu i robovati ovim kapitalistima,ako mene pitaš i ne zaslužuje ništa bolje u životu.
Do prije koju godinu si za jebenu šalterušu morao imati VSS i sve državne! U banku na šalter ako nisi imao diplomu ekonomskog sa svim državnim ispitima nisi mogao ni da zaviriš + debela veza. A sad? Pa za komercijalistu koji stavlja na rafe salamu podrigušu, žvake i tampone si morao biti VSS pod obavezno :-) Sa druge strane ako si imao zanat ili 4 razdreda srednje smatran si za polupismenu osobu, hamala za krampa i lopate... :roll: Totalni kontrast i ekstremna krajnost!

Rezultat toga je hiperprodukcija VSS kadra sistemom "samo da se ima diploma", preko 80% maturanata išlo na studije gdje su gubili vrijeme bubajući suvoparno gradivo bez miligama prakse i real life-a :-? Rezultat toga je hiperinflacija diploma nadograđivanih postdiplomskim studijama i dodatnim bavadižisanjem i presipanjem iz šupljeg u prazno...Umjesto da se zadnjih 20 godina borilo za radnička pava i život dostojan čovjeka, išlo se linijom manjeg otpora - ajmo svi biti VSS, biće posla za nas obećali političari :-) Sad nema majstora i zanatlije ni za lijek, niti ko šta zna konkretno raditi, sa izuzetkom IT sektora..

Ovo stanje najbolje opisuje izjava jednog od šefova u firmi gdje radim: Ja mogu direktora i vlasnika kad me iznervira nabiti na qraz mirne duše, ali majstore u servisu ne smijem! Na njih ne smijem dići tona, pokupi se, ode, pa se ti hvataj za glavu...
Mislim da je ovaj stav kako je školovanje u današnje vrijeme prevaziđeno baš opasno loš po društvo.
Stvorio je se mit oko toga kako je su eto svi mladi u BiH naučili fakultete, ali ipak nema posla, pa je sad najbolje da i najveći odlikaši idu za molera.

Kao prvo, uopšte nije tačno da ova država ima višak visokoobrazovanih. Tek 9% stanovništva ima završen fakultet, u zemljama zapadne evrope taj postotak iznosi 20% ili više minimalno, u velikim gradovima od 40-50%, dok je u Sarajevu negdje oko 20%.
Onda niko ne govori o strukturi visokoobrazovanih. Tokom odabira studija, većina je se upravo vodila frazom "samo da imam diplomu", pa danas imamo hrpu pravnika, politologa, apsolvenata žurnalistike... to su fakulteti gdje i u jednoj Njemačkoj znaš da ćeš biti taksista, a kamoli u Bosni.
Zato ova zemlja danas ne može skupiti 10 inžinjera da valja, dovoljno je vidjeti trenutne cestovne projekte.
Naravno da tu niko nije kriv. Roditelji koji još uvijek razmišljaju kao u SFRJ gdje država stvara poslove i djeca koja nemaju bilo kakvo usmjeravanje od strane države jednostavno nisu znali kako se prilagoditi tržištu rada.
Žalosno je da taj tadašnji elan nismo iskoristili, samo još jedan u nizu vozova koji je prošao.

Mogu ljudi pričati šta hoće, ali moleri, vodoinstalateri i drugi majstori neće donijeti nikakav napredak. Bez velikog postotka adekvatno visokoobrazovanog stanovništva, jedna zemlja ostaje samo na nivou jeftine radne snage, koje je isto svakim danom sve manje. Borba za radnička prava će možda donijeti veće plate, ali će poslodavci to samo dalje proslijediti kupcima i time stvoriti veće cijene. Za pravi ekonomski napredak ti trebaju inžinjeri, hemičari, arhitekti, IT-ovci, doktori, naučnici... a mi smo tu u rangu sa nekom afričkom zemljom. A tamo gdje nema visokosofisticirane tehnologije, tamo nema ni dovoljno stvorene vrijednosti koje bi rezultarilo u većem standardu.

Image

Ne postoji niti jedna zemlja koja je se uzdigla bez organizovanog povećanja visokoobrazovanih. Izrael je postao ono što je danas zato što je stvoreno jedno od najobrazovanih društava na svijetu, koje je privuklo tehnološke divove iz cijelog svijeta (Intel) kod njih i iznjedrilo sopstvene firme u IT-u, farmaceutskoj industriji. Slično je i sa Korejom, mada su oni "malo" radikalniji.
A mi na balkanu se vazda bojimo knjige, i zato i jesmo tu gdje se nalazimo. Hoćemo evropske plate, a jedna Slovenija ima tri puta više ljudi sa fakultetom od nas.

Image
zippoo87

#2380 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Ja se slazem da nas samo obrazovanje moze pogurati naprijed ali pod tim obrazovanjem ne mislim kupovinu diploma i studije na nekim znj fakultetima.
Imaju dokumentarci kako i sta je uradila Kina tamo prije nekih 30ak godina...kada je drzava napravila program i stipendije i slala studente na studije u Ameriku i na njihove najbolje fakultete a onda vracala te ljude (nisu se svi vratili ali veliki procenat jeste) i onda su ti ljudi pravili u Kini programe za edukaciju i evo dosli su na to da su druga sila svijeta.
Dakle iza svakog veceg uspjeha,moraju stati svi...i drzava i ljudi i pare trositi na edukaciju,pa ce za 10-20 godina,te ulozene pare da se multipliciraju.
Mi fakticki u BiH nemamo nijednu firmu koja je po necemu poznata u svijetu i priznata...a imamo pametnih ljudi,imamo inovatora raznoraznih,ljudi svakodnevno izmisljaju nove patente,alate,masine ali to nase privatnike Rahmane uopste ne zanima.
Zivo me zanima da li je ikada ijedan privrednik posjetio drustvo inovatora i razgovarao sa tim ljudima,doveo ih u svoju firmu/fabriku i proveo i pitao ga,moze li se ovdje sta bolje napraviti.
Pa ti ljudi bi odmah u startu nasli rjesenja za milion problema u firmi...ali nasem privatniku Rahmanu ego ne dozvoljava da iko vise zna od njega,jer on je Bog u firmi i sve mora biti kako ON kaze.
Optimus09

#2381 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Optimus09 »

mk ultra wrote: 12/05/2023 15:19 problemi
1. većina voli da je besposlena i da češka jajca
2. većina misli da nešto zna (tup ko motika)
3. stavka 2 hoće plaću 2000KM start
Nije to bas tako,kad radis za 700 KM i prekovremeni sati san,subota svaka radna naravno,vrijedjanje omalozavanje.
Sve je to u tih 700 KM.
Dozivio vise puta.
Vise puta sam rekao,da sam imao platu 1200-1300 KM i normalno radno vrijeme,ne bi imao potrebe ici.
Radim od 15-te godine,poslije skole na dnevnicu.
Dok sam radio u firmi u BiH,poslije posla opet nesto privatno.
Meni se sefica Njemica izvinjava sto mi je pogresno izracunala prekovremene,mada vjerujem da me htjela zakinuti :D
U BiH bi se gazda pocesao za jajca.
zippoo87

#2382 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

Optimus09 wrote: 13/05/2023 23:42
Nije to bas tako,kad radis za 700 KM i prekovremeni sati san,subota svaka radna naravno,vrijedjanje omalozavanje.
Sve je to u tih 700 KM.
Dozivio vise puta.
Vise puta sam rekao,da sam imao platu 1200-1300 KM i normalno radno vrijeme,ne bi imao potrebe ici.
Meni se sefica Njemica izvinjava sto mi je pogresno izracunala prekovremene,mada vjerujem da me htjela zakinuti :D
Dzaba je pricati nekome ko nije dozivio i prezivio svasta kod privatnika i ko je promijenio jedno ili nijedno radno mjesto.
Obzirom da ovdje na forumu vecinski ljudi iz Sarajeva i koji ili su na budzetu ili rade u nekoj firmi cijeli zivot i njima je sve ovo nepojmljivo ,jer njihova Bosna nije od Save do mora i od Drine do Une...nego je par km u sarajevskoj kotlini :D

Evo ovo sto je kolega napisao...kao da neko voli da ne radi i ceska jajca ...pa ja ne znam nikoga da voli po cijeli dan se valjati ko krevetu i ne izlaziti iz kuce,ne druziti se,ne izaci sa djevojkom na veceru,ne otputovati za praznike negdje i ne raditi sve ono sto rade i drugi koji imaju vise novca.
I ovo pisanje koliku ko hoce platu...svako bi uvijek htio vecu platu ali je svjestan svojih mogucnosti ali ono sto svaki poslodavac radi,je ako i procijeni da vrijedis 2000 KM,ponuditi ce ti 1000 KM ,jer on ima svoj nacin logike i rezonovanja a i njegova je zadnja pa ti uzmi ili ostavi.
Domaci izdajnik

#2383 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

sehohari wrote: 13/05/2023 22:04
Mislim da je ovaj stav kako je školovanje u današnje vrijeme prevaziđeno baš opasno loš po društvo.
Stvorio je se mit oko toga kako je su eto svi mladi u BiH naučili fakultete, ali ipak nema posla, pa je sad najbolje da i najveći odlikaši idu za molera.

Kao prvo, uopšte nije tačno da ova država ima višak visokoobrazovanih. Tek 9% stanovništva ima završen fakultet, u zemljama zapadne evrope taj postotak iznosi 20% ili više minimalno, u velikim gradovima od 40-50%, dok je u Sarajevu negdje oko 20%.
Onda niko ne govori o strukturi visokoobrazovanih. Tokom odabira studija, većina je se upravo vodila frazom "samo da imam diplomu", pa danas imamo hrpu pravnika, politologa, apsolvenata žurnalistike... to su fakulteti gdje i u jednoj Njemačkoj znaš da ćeš biti taksista, a kamoli u Bosni.
Zato ova zemlja danas ne može skupiti 10 inžinjera da valja, dovoljno je vidjeti trenutne cestovne projekte.
Naravno da tu niko nije kriv. Roditelji koji još uvijek razmišljaju kao u SFRJ gdje država stvara poslove i djeca koja nemaju bilo kakvo usmjeravanje od strane države jednostavno nisu znali kako se prilagoditi tržištu rada.
Žalosno je da taj tadašnji elan nismo iskoristili, samo još jedan u nizu vozova koji je prošao.

Mogu ljudi pričati šta hoće, ali moleri, vodoinstalateri i drugi majstori neće donijeti nikakav napredak. Bez velikog postotka adekvatno visokoobrazovanog stanovništva, jedna zemlja ostaje samo na nivou jeftine radne snage, koje je isto svakim danom sve manje. Borba za radnička prava će možda donijeti veće plate, ali će poslodavci to samo dalje proslijediti kupcima i time stvoriti veće cijene. Za pravi ekonomski napredak ti trebaju inžinjeri, hemičari, arhitekti, IT-ovci, doktori, naučnici... a mi smo tu u rangu sa nekom afričkom zemljom. A tamo gdje nema visokosofisticirane tehnologije, tamo nema ni dovoljno stvorene vrijednosti koje bi rezultarilo u većem standardu.

Image

Ne postoji niti jedna zemlja koja je se uzdigla bez organizovanog povećanja visokoobrazovanih. Izrael je postao ono što je danas zato što je stvoreno jedno od najobrazovanih društava na svijetu, koje je privuklo tehnološke divove iz cijelog svijeta (Intel) kod njih i iznjedrilo sopstvene firme u IT-u, farmaceutskoj industriji. Slično je i sa Korejom, mada su oni "malo" radikalniji.
A mi na balkanu se vazda bojimo knjige, i zato i jesmo tu gdje se nalazimo. Hoćemo evropske plate, a jedna Slovenija ima tri puta više ljudi sa fakultetom od nas.

Image
:-)

Zašto se onda troše pare na školovanje bespotrebnog i neperspektivnog kadra? Da bi polusenilni profesori mogli da glume božanstva na zemlji tezgarenjem i prodavanjem knjiga studentima? Ne možeš ni imati neki napredak u nauci i ekonomiji kada ti je školstvo zapelo u 70tim godinama prošlog vijeka!

Kad već pomenu Sloveniju, i ona se vodila tim principom da će svi biti akademski kadar koji će prodavati pamet, a ekonomija će se bazirati na turizmu, jodlovanju, vinjetama i krempitama, proizvodnja i industrija su fuj fuj :oops: Sada uvoze zanatlije i vozače jer nema ko šarafa da zavrne, jer su se razmahali diplomama i glumili gospodu :skoljka: Info iz prve ruke!

A to da ti ne trebaju vodoinstalateri, varioci, bravari, zidari i ostale zanatlije za napredak i pokretanje ekonomije su preseravanja onih istih polusenilnih profesora :oops:

Kada ti pukne cijev kanalizacije zovni magistra ekonomije...Ko će ti razvesti struju u objektu? Inženjer TK? Ko će ti popraviti auto? Mašinski inženjer? Špuru neka ti uradi magistar agronomije... Onda odeš kod bankara ili mrežnog administratora i kupiš od njih cemet, disperziju i pločice, a programera zovneš da ti uradi kupatilo...

:run:
mali_balon

#2384 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

Ma to je kod nas opstepoznato modus operandi "ta ce on meni pricat tokar" ili bolje u toplom u kancelariji nego na gradjevini itd itd
Sva zanimanja su podjednako potrebna i korisna drustvu samo drzava treba da uspostavi sistem kako i koji kadar u kom trenutku da skoluje, da stimulise kod mladih da biraju te profesije.....ali mnogo vece i jace drzave imaju slicne probleme....tako da od nasih politicara ne ocekujem nista....nego dalji egzodus
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2385 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Nisu sva zanimanja jednako potrebna. April 2020. je pokazao bez cega se moze i bez cega se ne moze.
melac

#2386 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by melac »

Optimus09 wrote: 13/05/2023 23:42
Sve je to u tih 700 KM.
Dozivio vise puta.
I meni se dosta zgadilo sto sam morao raditi po 60-100 sati sedmicno, bez da se to racuna kao prekovremeni dan, da nisam imao pravo na godisnji i sl. Da i kada sam slobodan onaj jedan dan, telefon zvoni stalno, pitanja milio i sl. nikad odmora kako spada. Mene je to otjeralo vise vec bilo sta drugo.
mali_balon

#2387 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 14/05/2023 17:41 Nisu sva zanimanja jednako potrebna. April 2020. je pokazao bez cega se moze i bez cega se ne moze.
Pa majku mu staru takvo razmisljanje nas je i dovelo dovde...sta poslje..i u rat su potrebni najvise vojnici a sta poslje rata, ko ce izgraditi drzavu napraviti sistem....vojnik....
Zato imamo fakultete humanistickih nauka da menadzerima i inzinjerima objasne da moraju i zasto moraju postojati druge struke osim njihovih
sabanss

#2388 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

Moraju ali ne na način da godišnje promoviramo 350 žurnalista i 35 inžinjera. Stvaranje novih vrijednosti je ključ, dakle inžinjeri i visoko kvalificirani radnici u proizvodnim strukama.
Domaci izdajnik

#2389 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

mali_balon wrote: 14/05/2023 17:36 Ma to je kod nas opstepoznato modus operandi "ta ce on meni pricat tokar" ili bolje u toplom u kancelariji nego na gradjevini itd itd
Sva zanimanja su podjednako potrebna i korisna drustvu samo drzava treba da uspostavi sistem kako i koji kadar u kom trenutku da skoluje, da stimulise kod mladih da biraju te profesije.....ali mnogo vece i jace drzave imaju slicne probleme....tako da od nasih politicara ne ocekujem nista....nego dalji egzodus
Ne možeš ti akademskoj eliti koja to nije objasniti da kad bi sad doveo deset najboljih inženjera što po zemlji hoda da naprave projekat za pokretanje nekog pogona, svi oni se za uši mogu uhvatiti i skakati bez alatničara, tokara, mehaničara, bravara, električara, varioca...Imam i ja super ideja za pokretanje biznisa koji bi sigurno bio uspješan, ali mi fali samo par stotina hiljada kmica ili ojra...samo... :roll:
Domaci izdajnik

#2390 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

sabanss wrote: 14/05/2023 18:28 Moraju ali ne na način da godišnje promoviramo 350 žurnalista i 35 inžinjera. Stvaranje novih vrijednosti je ključ, dakle inžinjeri i visoko kvalificirani radnici u proizvodnim strukama.
I da promovišemo 350 inženjera godišnje svih profila oni nemaju gdje da se zaposle i usavršavaju, jer nema proizvodnje u toj mjeri. Samo bi postali suficitaran kadar.
Last edited by Domaci izdajnik on 14/05/2023 18:34, edited 1 time in total.
mali_balon

#2391 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

sabanss wrote: 14/05/2023 18:28 Moraju ali ne na način da godišnje promoviramo 350 žurnalista i 35 inžinjera. Stvaranje novih vrijednosti je ključ, dakle inžinjeri i visoko kvalificirani radnici u proizvodnim strukama.
E samo dva posta ili 3 vise nadji sta sam napisao...ukratko..drzava bi trebala da ima neku strategiju razvoja gdje bi planirala za 50g unaprijed i kaze sta i kako i koga da obrazuje....ustvari posto smo demokratija da beka zanimanja stimulise a druga destimulise ili orgranici..ili sta god....ali mi nemamo strategiju za iducu godinu...ustvari imamo nasa strategija je ko ziv ko mrtav i ako Bog da
DebelinJoe

#2392 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by DebelinJoe »

Mladi inžinjeri mašinstva i elektrotehnike rade u call centrima i švabama prodaju Ves mašine, životna osiguranja i telekom priključke.
daario naharis

#2393 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by daario naharis »

DebelinJoe wrote: 14/05/2023 18:38 Mladi inžinjeri mašinstva i elektrotehnike rade u call centrima i švabama prodaju Ves mašine, životna osiguranja i telekom priključke.
Tužna istina...
Domaci izdajnik

#2394 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

DebelinJoe wrote: 14/05/2023 18:38 Mladi inžinjeri mašinstva i elektrotehnike rade u call centrima i švabama prodaju Ves mašine, životna osiguranja i telekom priključke.
Upravo tako...
sabanss

#2395 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

mali_balon wrote: 14/05/2023 18:34
E samo dva posta ili 3 vise nadji sta sam napisao...ukratko..drzava bi trebala da ima neku strategiju razvoja gdje bi planirala za 50g unaprijed i kaze sta i kako i koga da obrazuje....ustvari posto smo demokratija da beka zanimanja stimulise a druga destimulise ili orgranici..ili sta god....ali mi nemamo strategiju za iducu godinu...ustvari imamo nasa strategija je ko ziv ko mrtav i ako Bog da
Slažem se. Mentalitet nam je katastrofa.
sabanss

#2396 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by sabanss »

Ne znam... Iz moje generacije nisam vidio nikoga da radi u call centru i da nije uspio makar relativno.

Čisto sumnjam ali eto.
zippoo87

#2397 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zippoo87 »

sabanss wrote: 14/05/2023 19:05
Ne znam... Iz moje generacije nisam vidio nikoga da radi u call centru i da nije uspio makar relativno.

Čisto sumnjam ali eto.
Pocetna plata mladom inzinjeru u privatnika Rahmana i u Call centru koji radi za svabe je barem 50% veca u call centru...zato inzinjer koji zna njemacki to radi.
A svjestan je i on da u call centru nece bas napradovati u struci ali je svjestan isto tako i da ga privatnik Rahman nece sljiviti ni 1% i da ce ga jebavati.
Pa ima prica iz mog grada,kod jednog od najbogatijih privrednika kod nas,koji je bas ono seljober teski i skrtac teski,kada su mu dolazili inzinjeri da rade,on u pogonu dodje igura im metlu u ruke i kaze,hajde malo radite,metite,nadjite sebi nekog posla,nemojte samo gledati :D

Covjek ima nekoliko firmi,jedna radi sa metalom,izrada dijelova na najpreciznijim CNC masinama,druga je prodaja dijelova i ima jos svega.
Promet godisnji jedne firme mu je 35-40 miliona KM,zarada isto visemilionska (prijavljena) a i kod njega sve moze za kes,kompenzaciju itd itd.

I sta ce onda taj mladi inzinjer...metlati firmu kor Rahmana ili raditi u Call centru za 50% vecu platu,sjedeci na stolici.

Jednostavno kod nas privatnici ne cijene nikoga i urusen je taj sistem vrijednosti ,kako ljudi,tako i zanimanja...i zato svi gledaju da bjeze odavde.
Ja znam da se ovaj privrednik Rahman iz mog grada nece promijeniti,jer ovakav je 40 godina i nije mu jos ni puno ostalo ...
PreWiBa

#2398 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Lajavikrelac wrote: 14/05/2023 17:24
sehohari wrote: 13/05/2023 22:04

Image

Image
:-)

Zašto se onda troše pare na školovanje bespotrebnog i neperspektivnog kadra? Da bi polusenilni profesori mogli da glume božanstva na zemlji tezgarenjem i prodavanjem knjiga studentima? Ne možeš ni imati neki napredak u nauci i ekonomiji kada ti je školstvo zapelo u 70tim godinama prošlog vijeka!

Kad već pomenu Sloveniju, i ona se vodila tim principom da će svi biti akademski kadar koji će prodavati pamet, a ekonomija će se bazirati na turizmu, jodlovanju, vinjetama i krempitama, proizvodnja i industrija su fuj fuj :oops: Sada uvoze zanatlije i vozače jer nema ko šarafa da zavrne, jer su se razmahali diplomama i glumili gospodu :skoljka: Info iz prve ruke!

A to da ti ne trebaju vodoinstalateri, varioci, bravari, zidari i ostale zanatlije za napredak i pokretanje ekonomije su preseravanja onih istih polusenilnih profesora :oops:

Kada ti pukne cijev kanalizacije zovni magistra ekonomije...Ko će ti razvesti struju u objektu? Inženjer TK? Ko će ti popraviti auto? Mašinski inženjer? Špuru neka ti uradi magistar agronomije... Onda odeš kod bankara ili mrežnog administratora i kupiš od njih cemet, disperziju i pločice, a programera zovneš da ti uradi kupatilo...

:run:
Pa objasnio sam problem. Ova država je proizvela raznorazne pravnike, politikologe i slično, umjesto da se okrene onome što je stvarno potrebno. Tu su prvenstveno ovi nazovi političari krivi jer nisu stvorili sistem u kojem apsolventi škola mogu saznati koja su tačno deficitarna zanimanja.
Nama i dalje žurno nedostaju inžinjeri, elektrotehničari, u mašinstvu...
Pa cijela zemlja nema par neurohirurga za kompleksnije zahtjeve.

Nisam ja tvrdio da su navedena zanimanja nebitna, oni čine srž koji održava sistem na životu. Ali bez visokoškolovanih u realnom sektoru, mi nikada nećemo napraviti neki iskorak. Nikad. Vrhunac razvoja će biti kada se povećavaju plate za 10%, ali te zato čeka inflacija od 20%.

Boli bogatije zemlje briga za manjkom srednjeg kadra. Izgradili su dovoljno jake ekonomije da sada bukvalno mogu birati iz kojih zemalja žele radnike. Upravo si opisao šta se desi - svi bh. majstori odoše za Sloveniju, i za njih je taj problem riješen ili makar dobro smanjen. Mi smo sa našim vicom od standarda prinuđeni da nam sutra indijci mjenjaju cijevi po kućama, a i to samo dok i oni ne skontaju put do njemačke radne dozvole.

Mi smo u duploj banani - sa jedne strane smo stvorili višak neperspektivnog kadra, a sa druge strane nemamo dovoljno stručne radne snage, dok i ono što imamo sve više i više ide za DE.

Čak i u ovim zapadnim zemljama, kada dobro pogledaš, uopšte ne postoji višak visokoobrazovanih u odnosu na potražnju za stručnim kadrom, već višak visokoobrazovanih u socijalnim, društvenim, lingvističkim i tkd. predmetima. Dobar inžinjer nije ništa manje tražen od zidara.
PreWiBa

#2399 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

I ovi što govore da svako treba ići u majstorluk:
Svi vi govorite kakav je odnos prema visokoobrazovanim, kako od toga nema ništa i slično:

Imate li vi amneziju kakva je bila situacija samo unazad par godina?
Pa ja se sjećam kada je glavni majstor davao irgetima po 25 maraka dnevnicu, mislim da nije bilo ni toliko.
Ili oni radnici što su radili kod auto-limara - on hladno uzme milju i po za auto, a radnik dobije par stoja za mjesec dana i mrš.

Treba trpiti to sve te godine, jer majstor ne budeš za godinu dana. A i pitanje je kakav ćeš biti, nije svak dobar za rad sa rukama. Vazda prljav dođeš kući, razboliš se, a u 90% slučajeva si, ako se odlučiš da se osamostališ kao zidar, moler i sl, u bh. ekonomiji bez penzionog ili bilo kakve ozbiljnije socijalne zaštite.

Da nije krenuo val za Njemačku, oni bi dobivali istu paru kao dosad. A on ne bi imao toliko uticaja da smo u startu imali više majstora.

A ako već idem vani - zar nije bolje otići tamo kao inžinjer nego kao fizikalac?
Bloo
Globalna šefica

#2400 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Bloo »

sehohari wrote: 14/05/2023 21:52 I ovi što govore da svako treba ići u majstorluk:
Svi vi govorite kakav je odnos prema visokoobrazovanim, kako od toga nema ništa i slično:

Imate li vi amneziju kakva je bila situacija samo unazad par godina?
Pa ja se sjećam kada je glavni majstor davao irgetima po 25 maraka dnevnicu, mislim da nije bilo ni toliko.
Ili oni radnici što su radili kod auto-limara - on hladno uzme milju i po za auto, a radnik dobije par stoja za mjesec dana i mrš.

Treba trpiti to sve te godine, jer majstor ne budeš za godinu dana. A i pitanje je kakav ćeš biti, nije svak dobar za rad sa rukama. Vazda prljav dođeš kući, razboliš se, a u 90% slučajeva si, ako se odlučiš da se osamostališ kao zidar, moler i sl, u bh. ekonomiji bez penzionog ili bilo kakve ozbiljnije socijalne zaštite.

Da nije krenuo val za Njemačku, oni bi dobivali istu paru kao dosad. A on ne bi imao toliko uticaja da smo u startu imali više majstora.

A ako već idem vani - zar nije bolje otići tamo kao inžinjer nego kao fizikalac?
Otvoris obrt i uplacujes si penziono?
Post Reply