"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nekome

#2351 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

EFD22 wrote: 02/05/2023 20:11 Meni nikako i nikad neće biti jasno kako je tom menadžerskom kadru iz SDA bio cilj sjebati preduzeća umjesto da od njih naprave gigante izvoznike koji bi i njima lično na kraju krajeva bili profitabilni.

Je li moguće da je svaki od uništavača Metalnog, Vegafruita, Krivaje, Konjuha, Dite, Hidrogradnje, FDSa, Klasa, ZIM-a i stotinjak drugih bio toliko nesposoban da na izvrsnim temeljima napravi još bolju firmu, ili toliko zlonamjeran da je namjerno uništi i proda imovinu?

Je li moguće da su svi od njih gledali samo kratkoročni/jednokratni profit i bijeg?

Ja se kladim da 9/10 propalih tih giganata nije moralo propasti i da su isti ti njihovi menadžeri mogli se obogatiti i od jaku firmu, a ne uništavajući ju.

Ne bih ovo isključio ali ne može jedini razlog za nerentabilno poslovanje i na kraju propast biti socijalistički broj radnika doveden u kapitalističko poslovanje. Valjda se restrukturiranjem moglo nešto napraviti, i zašto je na kraju krajeva toliki strah od davanja otkaza radniku koji je prema svakom mogućem standardu poslovanja u kapitalizmu jednostavno nerentabilan i višak? Je li moguće da se zbog kratkoročnog kupovanja socijalnog mira na kraju uništila cjelokupna privreda jedne države, i napravio još gori efekat, da na kraju imamo strahobalan odliv sposobnog stanovništva, a uz to uvozničku kvazi-ekonomiju.
ne da je moguce vec se to sve i desilo (u nas SDA, a u njihan anamo tamo SNSD i HDZ na svom teritoriju)
bilo sve drustveno pa drzavno pa onda kapitalizam, pa masovna pljacka tj. privatizacija... ko je jamio jamio...
tu su se pofino oparili raznorazni anonimusi koji su sada sakriveni iza 10 firmi...

@zippoo87 ako to sa paradajzom nije primjer vec fakat ostavi fb ili drugi kontakt na pp :D
zippoo87 wrote: 02/05/2023 20:56
Bukvalno je matrica ista za sve firme i za sve SDA mahere...evo sada se to isto namijenilo firmi Zrak...u kojoj pokrecu stecaj iako fabrika radi i moze biti ultra profitabilna,ali namirisala stoka zemljiste oko fabrike,idealno za neki novi trzni centar i par blokova zgrada.
Tu su pare.
da, sada su nanjusili tamo... ja ne znam ima li ista da je ostalo...
geralt wrote: 02/05/2023 22:20 Zato su ljudi izmislili zadruge. Udruzi se 100 seljaka iz Fojnice, plate covjeka koji zna komunicirati sa Oslom i kojem ce samo to biti posao, i svima dobro.

Ali ne dopusta nam to nas mentalitet. Kakva zadruga, oni ce mene zajebat, to ce se pokrasti, ja od moje crkavice da nekom placa da se igra na kompjuteru, treba drzava nesto duradi. Sto je najgore, vrlo je moguce da se stvarno hoce pokrasti.
ovdje ne mozes skupiti 5 ljudi na kafu... ego nam je preogroman, sujeta preko nebeske granice
Ozimician

#2352 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

EFD22 wrote: 02/05/2023 20:11 Meni nikako i nikad neće biti jasno kako je tom menadžerskom kadru iz SDA bio cilj sjebati preduzeća umjesto da od njih naprave gigante izvoznike koji bi i njima lično na kraju krajeva bili profitabilni.

Je li moguće da je svaki od uništavača Metalnog, Vegafruita, Krivaje, Konjuha, Dite, Hidrogradnje, FDSa, Klasa, ZIM-a i stotinjak drugih bio toliko nesposoban da na izvrsnim temeljima napravi još bolju firmu, ili toliko zlonamjeran da je namjerno uništi i proda imovinu?

Je li moguće da su svi od njih gledali samo kratkoročni/jednokratni profit i bijeg?

Ja se kladim da 9/10 propalih tih giganata nije moralo propasti i da su isti ti njihovi menadžeri mogli se obogatiti i od jaku firmu, a ne uništavajući ju.

Ne bih ovo isključio ali ne može jedini razlog za nerentabilno poslovanje i na kraju propast biti socijalistički broj radnika doveden u kapitalističko poslovanje. Valjda se restrukturiranjem moglo nešto napraviti, i zašto je na kraju krajeva toliki strah od davanja otkaza radniku koji je prema svakom mogućem standardu poslovanja u kapitalizmu jednostavno nerentabilan i višak? Je li moguće da se zbog kratkoročnog kupovanja socijalnog mira na kraju uništila cjelokupna privreda jedne države, i napravio još gori efekat, da na kraju imamo strahobalan odliv sposobnog stanovništva, a uz to uvozničku kvazi-ekonomiju.
Ma u suštini imali smo oduvijek taj "sitnosicarski mentalitet" - kralo se iz firmi oduvijek kod nas. I dan danas privatnici kad daju nekome da im vodi neki posao, najjača osobina koju treba taj "menadžer" da ima jeste - da je pošten, da ga ne krade. Tek to kad ispuni, onda idu ostali kvaliteti. Nažalost, ali tako je.

Za ove nekadašnje gigante, koliko su krivi "menadžeri" - krivi su i radnici, pod radnike mislim na sve - od uprave do portira. Iz nekih od navedenih firmi znam da se bukvalno kralo onoliko koliko je ko mogao na datoj poziciji. Jednostavno u firmi se stvori takva atmosfera da je krađa sasvim prihvatljiv narativ. Mislim, čuli smo priče kako radnici XY firme nisu primili 10 god. platu, onda se postavi logično pitanje, zašto neko radi u takvoj firmi, kako mu se isplati dolaziti na posao? Dakle zamisli radiš 10 god. bez plate - a dolaziš na posao?

Odgovor je da a) nisu uopšte ni dolazili na posao, u međuvremenu radili nešto na crno i ovamo šta god dobiju, doboju b) krađa iz navedene firme
Ja također lično znam upravo iz nekih od navedenih firmi da su radnici koristeći materijal i strojeve firme pravili proizvode i privatno prodavali na crno, bukvalno imali firmu unutar firme na crno... dakle totalni javašluk od vrha do dna...

EDIT: Također dosta relativno dobronamjernih privatizacija je propalo jer bukvalno novi vlasnik nije mogao da izađe sa radnicima na kraj... a u obavezi si bio da zadržiš radnike, to je bila glavna prepreka svakom dobronamjernom potencijalnom kupcu.

Npr. znam za Krivaju da je imala vrlo ozbiljne ponude iz inostranstva i tipa investitor je rekao ovako: sve radnike u proizvodnji ću 100% zadržati i uposliti nove, ali dajte mi odriješene ruke da mogu otpuštati neproizvodne radnike i to nije prihvaćeno. Tako da bukvalno - privatizacija se isplatila samo onima koji su i imali za cilj pljačkanje imovine preduzeća...
Last edited by Ozimician on 03/05/2023 00:04, edited 1 time in total.
nekome

#2353 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

@Ozimician

:D
Ozimician

#2354 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

nekome wrote: 03/05/2023 00:02 @Ozimician

:D
Uvijek je tako, ali imaš i onu da je teško biti dobar selektor ako ti je postava igrača očajna...

Sve u svemu, slažem se da "riba smrdi od glave" ali situacija nikad nije crno-bijela...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2355 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 02/05/2023 23:59

Ma u suštini imali smo oduvijek taj "sitnosicarski mentalitet" - kralo se iz firmi oduvijek kod nas. I dan danas privatnici kad daju nekome da im vodi neki posao, najjača osobina koju treba taj "menadžer" da ima jeste - da je pošten, da ga ne krade. Tek to kad ispuni, onda idu ostali kvaliteti. Nažalost, ali tako je.

Za ove nekadašnje gigante, koliko su krivi "menadžeri" - krivi su i radnici, pod radnike mislim na sve - od uprave do portira. Iz nekih od navedenih firmi znam da se bukvalno kralo onoliko koliko je ko mogao na datoj poziciji. Jednostavno u firmi se stvori takva atmosfera da je krađa sasvim prihvatljiv narativ. Mislim, čuli smo priče kako radnici XY firme nisu primili 10 god. platu, onda se postavi logično pitanje, zašto neko radi u takvoj firmi, kako mu se isplati dolaziti na posao? Dakle zamisli radiš 10 god. bez plate - a dolaziš na posao?

Odgovor je da a) nisu uopšte ni dolazili na posao, u međuvremenu radili nešto na crno i ovamo šta god dobiju, doboju b) krađa iz navedene firme
Ja također lično znam upravo iz nekih od navedenih firmi da su radnici koristeći materijal i strojeve firme pravili proizvode i privatno prodavali na crno, bukvalno imali firmu unutar firme na crno... dakle totalni javašluk od vrha do dna...

EDIT: Također dosta relativno dobronamjernih privatizacija je propalo jer bukvalno novi vlasnik nije mogao da izađe sa radnicima na kraj... a u obavezi si bio da zadržiš radnike, to je bila glavna prepreka svakom dobronamjernom potencijalnom kupcu.

Npr. znam za Krivaju da je imala vrlo ozbiljne ponude iz inostranstva i tipa investitor je rekao ovako: sve radnike u proizvodnji ću 100% zadržati i uposliti nove, ali dajte mi odriješene ruke da mogu otpuštati neproizvodne radnike i to nije prihvaćeno. Tako da bukvalno - privatizacija se isplatila samo onima koji su i imali za cilj pljačkanje imovine preduzeća...
Kod mog starog u ATLAS-u su pisali smjene po 25 sati dnevno :lol:

Ali opet, nije sve ni do radnika, vecina privatizacija jeste bilo cisto izvlacenje novca, ma sta god neko pricao...
Ozimician

#2356 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

sehohari wrote: 03/05/2023 00:11 Kod mog starog u ATLAS-u su pisali smjene po 25 sati dnevno :lol:

Ali opet, nije sve ni do radnika, vecina privatizacija jeste bilo cisto izvlacenje novca, ma sta god neko pricao...
Pa jeste, to sam objasnio u zadnjem pasusu - da su uslovi privatizacije bili postavljeni uglavnom tako da su "ozbiljnim investitorima" bile ruke svezane i bukvalno bi mogli biti na dnevnoj bazi ucjenjivani od radnika i sindikata, te su jednostavno odustajali od tih kupovina kad su skontali da za malo više para mogu da naprave iz temelja fabriku uz daleko manje glavobolje...

Jednostavno su pravila postavljena tako da je u privatizaciju imalo smisla ući jedino ukoliko je cilj bio pljačkanje preduzeća, bez namjere pokretanja proizvodnje.

Što se toga tiče, koliko me sjećanje služi, mislim da je u ZDK po pitanju privatizacije dosta učinio premijer Nedžad Polić - Natron-Hayat Maglaj. Ali opet davno je bilo, tad sam bio tinejdžer.
KojiJa

#2357 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by KojiJa »

Simptomatično je da su privatizaciju najbolje pretrpile AU firme, Pivare, Klas, Solana, Soda, FDS, Rafinerija u Brodu rijetko koja AU firma je pokradena i propala a radnici zavaljeni (u odnosu na socijalističke).
nekome

#2358 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

Ma austrija je super, da nas hoce ponovo okupirati ali nece :(
mozda kada mi s balkana tamo imadnemo vecinu pa izglasamo nekakvu aneksaciju
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2359 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Koji podanicki mentalitet :(

Ali sto je najgore nije da se ne slazem :-)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2360 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by PreWiBa »

KojiJa wrote: 03/05/2023 05:50 Simptomatično je da su privatizaciju najbolje pretrpile AU firme, Pivare, Klas, Solana, Soda, FDS, Rafinerija u Brodu rijetko koja AU firma je pokradena i propala a radnici zavaljeni (u odnosu na socijalističke).
Zato što se većinom radi o industriji na najmanjem levelu (prehrambrena, duhanska i tkd.), koja može i da radi za domaće tržište i gdje ne moraš uložti neke velike sume za ponovo pokretanje proizvodnje.

Ipak je npr. jedan TAS ili SOKO, Energoinvest bili u puno razvijenijim industrijama, gdje ti treba ogroman novac, pa onda na to i know-how da bi se nešto ponovo moglo napraviti.
KojiJa

#2361 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by KojiJa »

nekome wrote: 03/05/2023 12:15 Ma austrija je super, da nas hoce ponovo okupirati ali nece :(
mozda kada mi s balkana tamo imadnemo vecinu pa izglasamo nekakvu aneksaciju
Nisam ih glorifikovao, nigiih prizivam samo sam napomenuo, zaboravio sam Željezaru, al su zato skrhali Konjuh i Krivaju.
KojiJa

#2362 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by KojiJa »

sehohari wrote: 03/05/2023 13:09
KojiJa wrote: 03/05/2023 05:50 Simptomatično je da su privatizaciju najbolje pretrpile AU firme, Pivare, Klas, Solana, Soda, FDS, Rafinerija u Brodu rijetko koja AU firma je pokradena i propala a radnici zavaljeni (u odnosu na socijalističke).
Zato što se većinom radi o industriji na najmanjem levelu (prehrambrena, duhanska i tkd.), koja može i da radi za domaće tržište i gdje ne moraš uložti neke velike sume za ponovo pokretanje proizvodnje.

Ipak je npr. jedan TAS ili SOKO, Energoinvest bili u puno razvijenijim industrijama, gdje ti treba ogroman novac, pa onda na to i know-how da bi se nešto ponovo moglo napraviti.
Soda, Brod i Željezara nisu baš nizak nivo, nego proizvode jednostavno stvari za koje uvijek postoji kupac. Kao i cementare, koksara, aluminij. Nema brenda, reklame itd..
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2363 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Domaci izdajnik »

Sve fabrike duvana razjebali i uništili...rafinerija nafte uništena...rudnici...šumarije u enormnom minusu...nastavite niz strateških preduzeća slobodno :oops:
Ozimician

#2364 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/tuz ... /230512099
Tuzla vapi za konobarima i pekarima, građanima besplatno nude prekvalifikaciju
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#2365 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

problemi
1. većina voli da je besposlena i da češka jajca
2. većina misli da nešto zna (tup ko motika)
3. stavka 2 hoće plaću 2000KM start
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2366 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ozimician wrote: 12/05/2023 15:16 https://www.klix.ba/biznis/privreda/tuz ... /230512099
zašto ženama ne nude prekvalifikaciju jer ih ima mnogo više nezaposlenih a tu je prigoda i za jednakopravnost spolova u pojedinim strukama
Ozimician

#2367 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Truba wrote: 12/05/2023 15:22
zašto ženama ne nude prekvalifikaciju jer ih ima mnogo više nezaposlenih a tu je prigoda i za jednakopravnost spolova u pojedinim strukama
Pa koliko sam procitao da zene imaju prednost u ovom programu.
Truba

#2368 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

općenito govorim
žene za električare
žene za vodoinstalatere
zidare i svaki drugi zanat koji fali

jednaki smo jednake su i jače od muških
prostor za zaposljavanje je širok
Mate_Miso_Kovac

#2369 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mate_Miso_Kovac »

Truba wrote: 12/05/2023 15:34 općenito govorim
žene za električare
žene za vodoinstalatere

Što bi reko Đordan Piterson, neće žene ravnopranovst u zanatima i manuelnim poslovima, samo u visokoprofilnim, dobro plaćenim, ili C-suite poslovima :D

#jeboĐokuPitersona 8)
Ozimician

#2370 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

žene za električare
žene za vodoinstalatere

Slazem se, ali mislim da je ovo pogresna tema za to.

Meni je veci fail sto "zene domacice" koje su svojom i porodicnom voljom nezaposlene - ulaze u statistiku nezaposlenih.
U Ex-Yu nisu ulazile u tu statistiku.
Truba

#2371 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Ne fakat ozbiljan sam
Neka prekvalifikacija ima sposobnih zrna ali pohresno usmjerene citav zivot
Ozimician

#2372 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

Truba wrote: 12/05/2023 16:11 Ne fakat ozbiljan sam
Neka prekvalifikacija ima sposobnih zrna ali pohresno usmjerene citav zivot
Pogledaj malo oko sebe, trenutno radi ko god zeli da radi, a ko stvarno zeli da radi - otisao je iz BIH.

Ima i takvih kao sto ti navodis, ali je to mali procenat.

(ovo je odgovor u slucaju da nisi bio ironican)
moonca

#2373 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

.. ne doprinose porezu.. :-)
ninjahepek

#2374 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by ninjahepek »

Mate_Miso_Kovac wrote: 12/05/2023 15:44
žene za električare
žene za vodoinstalatere

Što bi reko Đordan Piterson, neće žene ravnopranovst u zanatima i manuelnim poslovima, samo u visokoprofilnim, dobro plaćenim, ili C-suite poslovima :D

#jeboĐokuPitersona 8)
Padobranac in!

Đoko je još jednu pametnu rekao a to je equality of opportunity, not outcome. I tu se treba sa čojkom složit. Ostalo su mu baljezgarije, bar ono što sam čuo i vidio mada nisam blisko upoznat sa njegovim radom i nemam ni namjeru da se blisko upoznam, da me odmah neko ne bi smjestio u kakvu grupu raznih izama.

Padobranac out!
markopd

#2375 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by markopd »

Ozimician wrote: 12/05/2023 15:16 https://www.klix.ba/biznis/privreda/tuz ... /230512099
Ovo ni nadrealisti ne bi smislili.Najbolje da svi ti nezaposleni koji imaju IV stepen ili ne daj Bože fakultet pocijepaju diplomu i prekvalifikuju se u nosače tacne,kako bi gazde nastavili svoje enormno bogaćenje...
Post Reply