ne da je moguce vec se to sve i desilo (u nas SDA, a u njihan anamo tamo SNSD i HDZ na svom teritoriju)EFD22 wrote: ↑02/05/2023 20:11 Meni nikako i nikad neće biti jasno kako je tom menadžerskom kadru iz SDA bio cilj sjebati preduzeća umjesto da od njih naprave gigante izvoznike koji bi i njima lično na kraju krajeva bili profitabilni.
Je li moguće da je svaki od uništavača Metalnog, Vegafruita, Krivaje, Konjuha, Dite, Hidrogradnje, FDSa, Klasa, ZIM-a i stotinjak drugih bio toliko nesposoban da na izvrsnim temeljima napravi još bolju firmu, ili toliko zlonamjeran da je namjerno uništi i proda imovinu?
Je li moguće da su svi od njih gledali samo kratkoročni/jednokratni profit i bijeg?
Ja se kladim da 9/10 propalih tih giganata nije moralo propasti i da su isti ti njihovi menadžeri mogli se obogatiti i od jaku firmu, a ne uništavajući ju.
Ne bih ovo isključio ali ne može jedini razlog za nerentabilno poslovanje i na kraju propast biti socijalistički broj radnika doveden u kapitalističko poslovanje. Valjda se restrukturiranjem moglo nešto napraviti, i zašto je na kraju krajeva toliki strah od davanja otkaza radniku koji je prema svakom mogućem standardu poslovanja u kapitalizmu jednostavno nerentabilan i višak? Je li moguće da se zbog kratkoročnog kupovanja socijalnog mira na kraju uništila cjelokupna privreda jedne države, i napravio još gori efekat, da na kraju imamo strahobalan odliv sposobnog stanovništva, a uz to uvozničku kvazi-ekonomiju.
bilo sve drustveno pa drzavno pa onda kapitalizam, pa masovna pljacka tj. privatizacija... ko je jamio jamio...
tu su se pofino oparili raznorazni anonimusi koji su sada sakriveni iza 10 firmi...
@zippoo87 ako to sa paradajzom nije primjer vec fakat ostavi fb ili drugi kontakt na pp
da, sada su nanjusili tamo... ja ne znam ima li ista da je ostalo...zippoo87 wrote: ↑02/05/2023 20:56
Bukvalno je matrica ista za sve firme i za sve SDA mahere...evo sada se to isto namijenilo firmi Zrak...u kojoj pokrecu stecaj iako fabrika radi i moze biti ultra profitabilna,ali namirisala stoka zemljiste oko fabrike,idealno za neki novi trzni centar i par blokova zgrada.
Tu su pare.
ovdje ne mozes skupiti 5 ljudi na kafu... ego nam je preogroman, sujeta preko nebeske granicegeralt wrote: ↑02/05/2023 22:20 Zato su ljudi izmislili zadruge. Udruzi se 100 seljaka iz Fojnice, plate covjeka koji zna komunicirati sa Oslom i kojem ce samo to biti posao, i svima dobro.
Ali ne dopusta nam to nas mentalitet. Kakva zadruga, oni ce mene zajebat, to ce se pokrasti, ja od moje crkavice da nekom placa da se igra na kompjuteru, treba drzava nesto duradi. Sto je najgore, vrlo je moguce da se stvarno hoce pokrasti.