Ukrajina

lajkujMe

#159626 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Honda Rajvosa wrote: 11/05/2023 22:02
512MB wrote: 11/05/2023 21:54 AFU prešla Dnipro kod Nove Kahovke
Izvor?majke mi ovo veceras ludilo.ja cekam lajkuj me sa svojim izvjestajem
Vidim sinoc veliki hype train :D
Nije to jos to, mnogo Psyopsa malo istine

Koliko ja vidim nikakvih kolona prema Belgorodu, a svi napadi su takticke prirode.

Malo tu i vamo...

Kad bude big push znace se :D
SanskiBiser

#159627 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Tom Cooper se potrudio da detaljno objasni situaciju.
https://xxtomcooperxx.substack.com/p/u ... -prigozins

Sarkastosaurus

Ukrajinski rat, 12. svibnja 2023.: Prigožinov cirkus buha

Dobro jutro svima!

Malo je čudna situacija: količina i žestina paničnih izvješća na ruskim društvenim mrežama o situaciji na području Bakhmuta poprima slične razmjere kao tijekom njihova 'humanitarnog povlačenja' iz istočnog Harkiva, prošle godine u rujnu. Dotični nalozi trabunjaju o 'probojima', 'urušavanju bojišnice', borbama za mjesta 5 km iza bojišnice itd.

Ruku na srce: nemam pojma zašto. Bit će mi drago ako me netko može ispraviti, ali, koliko mi je poznato, od jutros, sve što mogu reći je da nekoliko ZSU brigada zapravo izvode lokalne protunapade s ciljem smanjenja ruskog pritiska na cestu opskrbe Ukrajinske strane u gradu.

Najdublje napredovanje posljednja dva dana išlo je oko 500-600 metara, najviše. Vjerojatno, da, Rusi su pobjegli na dosta mjesta, ostavili mnogo naoružanja, streljiva i zaliha (uključujući mnogo protutenkovskih navođenih projektila, za koje se žale da ih nemaju) - i/ili su pretrpjeli stotine gubitaka a kad nisu (?) - ali: u ukupnom zbiru., od ovog trenutka, mogu ovo nazvati samo 'oblikovanjem bojnog polja' (battlefield shaping).

Fotografija iz videa prikazuje ruske trupe (desno) kako bježe od tenka T-64 ili T-72 (lijevo) 3. jurišne brigade, 9. ili 10. svibnja.

Image

Ipak, od jučer navečer situacija je došla do točke u kojoj su moskovski policajci Keystonea reagirali upozorenjem (ruskoj) javnosti da 'pojedini Telegram kanali', u biti, šire laži. Zanimljivo je da se u dotičnoj izjavi Bakhmut ne spominje niti jednim slovom. Ali, hej: VSRF 'nema' tamo a Wagner jeste - stoga nije iznenađenje.

Ironično, barem jednom ne mogu ne stati na stranu Keystone policajaca. Od jutros, nema dokaza da ZSU uopće pokušava postići nešto poput 'dubokog' (barem ne dublje od 500-700m) proboja bilo koje od ruskih linija.

No, pogledajmo 'detalje'...

1.) Mnogi Rusi tvrde da ZSU napada 's bokova', 'zaobilazi' Bakhmut, 'okružuje Wagnera'. Naprijed: cesta 0506 u području Hromova i cesta 0504 u području Ivanivske nisu nikakvi 'bokovi' ruskih položaja u području Bakhmuta. Preblizu su Schwerpunkta('fokus') nedavnih borbi za ozbiljnu protuofenzivu s ciljem opkoljavanja Rusa unutar Bakhmuta. Najviše, oni su 'bokovi' ukrajinskih položaja u zapadnom dijelu grada. No, puno više: oni su 'slamke spasa' tamošnjih jedinica ZSU-a. Oni su ključni za održavanje opskrbe ukrajinskih jedinica unutar Bakhmuta. Stoga je logično da je ZSU – nakon mjeseci borbe da drži Ruse podalje od njih jer joj je nedostajalo topničkog streljiva i teškog pješačkog naoružanja – sada, kada ima dovoljno streljiva pri ruci, krenula u protunapad kako bi smanjila ruski pritisak.

2.) Još jedan tipičan primjer je spominjanje 'proboja' u smjeru – ili čak u područje – Berkhivke i Yahidne: ne samo da su oba – 'još uvijek' – preblizu Bakhmuta; oni su pregusto izgrađeni da bi se mogli koristiti za brzo napredovanje duboko u neprijateljsku pozadinu. Zapravo, 92. mech i Bjeloruski dobrovoljački korpus potisnuli su Ruse 'dva polja' od ceste 0506, sjeverno od Hromova: Berkhivka i Yahidne su 'sljedeća sela' iza ruskih položaja u ovom sektoru fronte .

3.) Treća tipična tvrdnja je spominjanje 'proboja' u pravcu Kliščivke. AFAIK, ovo je dosta zakašnjela reakcija na ono što se dogodilo 72. motostreljačkoj brigadi (VSRF) južno od Ivanviških, prije dva-tri dana (vidi moj raniji izvještaj). 3. jurišna i 80. brZračno desantno napalo tamo kako bi istjeralo Ruse iz izravnog vidokruga na cesti 0504: uništilo nešto poput dva bataljuna 72. bojne. Jučer su obe još bile zauzete čišćenjem i skupljanjem sve 'ghanima' @sumirprimus :lol: (plijena) koju su Rusi u bijegu ostavili… Pa čak i ako: Klishchivka je smještena duboko između dva brda. Bilo bi besmisleno pokušavati ga zauzeti bez osiguravanja 'onog brda iznad Klishchivke' (zapadno od sela) ili bez vožnje kroz selo – bilo na Veseloj Dolini ili Zaitseveu, ali još bolje: na Klynoveu. Što se jednostavno nije dogodilo.

4.) ... s kojim sam ovdje možda i najbitniji problem. Bilo kakva vrsta (ozbiljnije) protuofenzive s ciljem okruživanja Bakhmuta bila bi previše ovisna o brzini: na ZSU brzo probijanje kroz rusku bojišnicu i zatim odlazak 10-15 (ili više) kilometara u dubinu, kako bi 'otpustio' Ruse unutra Bakhmut prije nego što oni – ili njihove rezerve pozadi – mogu reagirati i protunapasti. Oduzeti dva dana da se, na primjer, napreduje 5 km od kanala Siverskyi Donets-Donbass do Klishchivke bilo bi presporo za to.

Ukratko, jedina ruska tvrdnja o ukrajinskom protunapadu koja mi ima smisla bila je ona iz područja Kurdyumivka: to je 20 km južno od Bakhmuta – i stoga 'ima smisla' za operaciju 'okruživanja ruske skupine snaga u Područje Bakhmuta na operativnoj razini' (tj. 'više od puke taktičke operacije'). Čak i tada, nema razloga da se ičiji puls poveća čak i za bod zbog ove tvrdnje – osim što čujete da je ZSU stigao do područja, recimo, Vershina ili Klynove. Nije se dogodilo (zapravo: nema dokaza da su Ukrajinci oporavili barem Kudyumivku): dakle, nema potrebe za maštanjem.

….ako uopće, počnite to činiti tek kada čujete ruske pozive za blisku zračnu potporu.

Mogu biti potpuno u krivu, naravno (i moji kontakti su prezauzeti, ali da me detaljno obavijeste što se događa), međutim, trenutno je zaključak da ZSU izvodi 'lokalne protunapade', 'oblikuje bojno polje' kako bi osigurao njegov utjecaj na zapadni Bakhmut. A Rusi - pogotovo Prigožin - već paničare oko toga, što je 'lijepo', ali će biti od koristi samo 'dugoročno'.

S druge strane…. Pa, bit ću odsutan iz svog 'ureda' nekoliko dana. A znate što se dogodilo posljednja dva puta kad sam bio odsutan (Ukrajina je potopila raketnu krstaricu Moskva i nekoliko mjeseci kasnije oslobodila Kherson). Dakle, nikad se ne zna... 😉

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#159628 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Chmoljo wrote: 10/05/2023 23:25
Blue heat wrote: 10/05/2023 23:16

Aham, znači NATO pakt zaslužuje jednaka prava kao i Rusija ? Idu u tudje zemlje, kilometrima daleko, uništavaju i ubijaju.
Koja doza licemjera.
sram ih bilo. umjesto da puste da tuđe zemlje jebavaju manje oko sebe, oni ih se usude bombardovati.
I opet ce , i opet ce, ako bude srece... :D
janje_

#159629 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Kazem ja sinoc da je ovo psyops.. Malo panike medju rusima, a forumase ufatila euforija. 😁
madner

#159630 Re: Ukrajina

Post by madner »

Treceligasi sa vise accounta, tipicno.
SanskiBiser

#159631 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

janje_ wrote: 12/05/2023 08:53 Kazem ja sinoc da je ovo psyops.. Malo panike medju rusima, a forumase ufatila euforija. 😁
ovo oko Bahmuta je planirano bilo i ranije da se uradi tokom aprila ali vremenski uslovi nisu dopustali...ono sto je sad jasno je da nema sigurno nikakvog povlacenja iz Bahmuta a jos 18 dana i Bahmut ce biti najduza bitka u istoriji na drugom mjestu ce biti Verdun.. :-)
BiBi911

#159632 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

sumirprimus wrote: 11/05/2023 21:54 U kakvom vremenu zivimo ponovo njemacki tenkovi tuku po rujama na ukrajinskoj zemlji :-)
Uskoro ce da udju u moskvu I zavrse posao.
DaysleepeR

#159633 Re: Ukrajina

Post by DaysleepeR »

Čitajući ovo od sinoć, imam osjećaj kad udare punom snagom ima da nastane totalna bježanija.
Rusima će vlastita mitomanija doći glave. I strah od zapadnih zombija.

Image
statixx

#159634 Re: Ukrajina

Post by statixx »

'ta ce dronovi.

istra_hr

#159635 Re: Ukrajina

Post by istra_hr »

statixx wrote: 12/05/2023 09:19 'ta ce dronovi.
:D ..."jedna artiljerijska granata vrijedi više od 1000 dronova"
skrbavi-admin

#159636 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

luckylaka wrote: 12/05/2023 01:52
Bernardinac wrote: 11/05/2023 23:09
Moćno
Aj jebo te pratim temu od prve sekunde I ovaj snimak me obori sa mogu.Ovako se u Krajini krenulo .Ono kad imas s cim.Al ovo ravna do temelja.Sta je ovo
ovaj snimak je star nekoliko mjeseci....
SanskiBiser

#159637 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Spoiler
Show

Anjutin Ruslan Mikolajevic je vojnik VRF koji se predao dron operaterima ZSU i one eksplozije oko njega dok je prelazio na ukrajinsku stranu su bile granate ruske artiljerije...
jednonogi_Jack

#159638 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Oružane snage Ukrajine (APU) postojaće još nekoliko dana, jer nema ko da ih kontroliše. Ovo mišljenje je izrazio bivši oficir specijalnih snaga, penzionisani pukovnik Anatolij Matvijčuk.

Prema njegovim riječima, jedinice Oružanih snaga Ukrajine na frontu doživljavaju svoje posljednje dane zbog nedostatka rukovodstva.

Matviychuk je priznao da su Aleksandar Sirski, komandant Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, i Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, uhapšeni zbog "neposlušnosti" Volodimiru Zelenskom.

Svi znaju šta čeka zemlju u slučaju ofanzive. "Šta će se dalje dogoditi, pokazali smo im. Nekoliko naših preventivnih udara - i oni su prestali", rekao je Matviychuk u intervjuu za URA.RU.
Eto, gotovo. :)
zigzag

#159639 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

jednonogi_Jack wrote: 12/05/2023 09:48
Oružane snage Ukrajine (APU) postojaće još nekoliko dana, jer nema ko da ih kontroliše. Ovo mišljenje je izrazio bivši oficir specijalnih snaga, penzionisani pukovnik Anatolij Matvijčuk.

Prema njegovim riječima, jedinice Oružanih snaga Ukrajine na frontu doživljavaju svoje posljednje dane zbog nedostatka rukovodstva.

Matviychuk je priznao da su Aleksandar Sirski, komandant Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine, i Valerij Zalužni, glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, uhapšeni zbog "neposlušnosti" Volodimiru Zelenskom.

Svi znaju šta čeka zemlju u slučaju ofanzive. "Šta će se dalje dogoditi, pokazali smo im. Nekoliko naših preventivnih udara - i oni su prestali", rekao je Matviychuk u intervjuu za URA.RU.
Eto, gotovo. :)

ništa, ključaj temu
DebelinJoe

#159640 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

SanskiBiser wrote: 12/05/2023 09:44
Spoiler
Show

Anjutin Ruslan Mikolajevic je vojnik VRF koji se predao dron operaterima ZSU i one eksplozije oko njega dok je prelazio na ukrajinsku stranu su bile granate ruske artiljerije...
Ovaj snimak je najveće poniženje za Rusiju i njenu neslavnu armiju. Ovaj vojnik umjesto da juriša kroz Njemačku i Francusku, ponizno moli ukrajinske vojnike da mu poštede život.
mishic

#159641 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Konačno direktna potvrda onoga što ja dugo ponavljam govoreći o Wagnerovskim lažima radi opravdanja neuspjeha. Prigožin je jako mutan tip.

"Hriščenko: Laž je da Wagner nema municije, Bahmut je ispunio glavni zadatak"
Čitalac

#159642 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Prigožin danas poziva Šojgua da dođe u Bahmut.
Trenutno, pripadnici Wagnera kontrolišu više od 95% naselja Bakhmut i nastavljaju svoju ofanzivu kako bi ga potpuno oslobodili. Na bokovima, gdje su smještene jedinice Oružanih snaga RF, neprijatelj je izveo niz uspješnih protunapada.
S obzirom na tešku operativnu situaciju, kao i Vaše dugogodišnje iskustvo u borbenim dejstvima, molim Vas da dođete na teritoriju naselja Bakhmut i samostalno procjenite trenutnu situaciju.
sumirprimus

#159643 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

zanimljivo razmisljanje starog ruje
madner

#159644 Re: Ukrajina

Post by madner »

Celo se igra politike, ili kako osigurati svojim jedinicama punu podrsku.
janje_

#159645 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

SanskiBiser wrote: 12/05/2023 09:11
janje_ wrote: 12/05/2023 08:53 Kazem ja sinoc da je ovo psyops.. Malo panike medju rusima, a forumase ufatila euforija. 😁
ovo oko Bahmuta je planirano bilo i ranije da se uradi tokom aprila ali vremenski uslovi nisu dopustali...ono sto je sad jasno je da nema sigurno nikakvog povlacenja iz Bahmuta a jos 18 dana i Bahmut ce biti najduza bitka u istoriji na drugom mjestu ce biti Verdun.. :-)
a dežurni majstor strateg je prognoziro pad još nekad zimus u roku od dvije hefte ili kako ono bi. vidi se iskustvo, škola, nema govora.. :run:

kako se čini, ukrajinci jesu udarili u malu kontru oko bahmuta, ali ni na ruskoj strani nije sve čisto, pa se međusobno optužuju za zavale, bježaniju i tako to. u svemu ima igara oko moći, spuštanja na zemlju prigožina i tako to. a buranija i robijaši đubre ukrajinsku zemlju, i neka..
Paradox76

#159646 Re: Ukrajina

Post by Paradox76 »

Kenneth Gregg, prije 16 min.

Trenutno se stvari odvijaju u Bakhmutu.
Svi koje znam u službi imaju ovu informaciju;
Napadamo !!!

Slava Ukraini !!!
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#159647 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

:gunjastajl:

dok Mordor vadi konzerve iz 50-tih :kiss:
lajkujMe

#159648 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

:D
madner

#159649 Re: Ukrajina

Post by madner »

To ti je treceligas, izmisli sta je receno da moze nesto reci.

Nema argumenta ovako ali da sam to rekao onda bi imao nesto da kaze. Klasicni znak intelektualnog kepeca.
mishic

#159650 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Malo iz jedne i druge ruke:

"Protuofenziva je u punom zamahu. Oružane snage Ukrajine uspješno ulaze u bokove Bahmuta. Dalje će ući na područje Brjanske i Belgorodske regije“, poručuje i zloglasni vođa Wagnera Jevgenij Prigožin.

Ukrajinski mediji spekuliraju kako se radi o lokalnom protunapadu na ograničenom području, dok ruski ratni bloger Evgenj Poddubni navodi kako su ukrajinske trupe "započele operaciju okruživanja" ruskih snaga u blizini Bahmuta te da su se uspjeli probiti kroz linije bojišnice u području Soledara.
Post Reply