Sarkastosaurus
Ukrajinski rat, 12. svibnja 2023.:
Prigožinov cirkus buha
Dobro jutro svima!
Malo je čudna situacija: količina i žestina paničnih izvješća na ruskim društvenim mrežama o situaciji na području Bakhmuta poprima slične razmjere kao tijekom njihova 'humanitarnog povlačenja' iz istočnog Harkiva, prošle godine u rujnu. Dotični nalozi trabunjaju o 'probojima', 'urušavanju bojišnice', borbama za mjesta 5 km iza bojišnice itd.
Ruku na srce: nemam pojma zašto. Bit će mi drago ako me netko može ispraviti,
ali, koliko mi je poznato, od jutros, sve što mogu reći je da nekoliko ZSU brigada zapravo izvode lokalne protunapade s ciljem smanjenja ruskog pritiska na cestu opskrbe Ukrajinske strane u gradu.
Najdublje napredovanje posljednja dva dana išlo je oko 500-600 metara, najviše. Vjerojatno, da, Rusi su pobjegli na dosta mjesta, ostavili mnogo naoružanja, streljiva i zaliha (uključujući mnogo protutenkovskih navođenih projektila, za koje se žale da ih nemaju) - i/ili su pretrpjeli stotine gubitaka a kad nisu (?) - ali: u ukupnom zbiru., od ovog trenutka, mogu ovo nazvati samo 'oblikovanjem bojnog polja' (battlefield shaping).
Fotografija iz videa prikazuje ruske trupe (desno) kako bježe od tenka T-64 ili T-72 (lijevo) 3. jurišne brigade, 9. ili 10. svibnja.
Ipak, od jučer navečer situacija je došla do točke u kojoj su moskovski policajci Keystonea reagirali upozorenjem (ruskoj) javnosti da 'pojedini Telegram kanali', u biti, šire laži. Zanimljivo je da se u dotičnoj izjavi Bakhmut ne spominje niti jednim slovom. Ali, hej: VSRF 'nema' tamo a Wagner jeste - stoga nije iznenađenje.
Ironično, barem jednom ne mogu ne stati na stranu Keystone policajaca. Od jutros, nema dokaza da ZSU uopće pokušava postići nešto poput 'dubokog' (barem ne dublje od 500-700m) proboja bilo koje od ruskih linija.
No, pogledajmo 'detalje'...
1.) Mnogi Rusi tvrde da ZSU napada 's bokova', 'zaobilazi' Bakhmut, 'okružuje Wagnera'. Naprijed: cesta 0506 u području Hromova i cesta 0504 u području Ivanivske nisu nikakvi 'bokovi' ruskih položaja u području Bakhmuta. Preblizu su Schwerpunkta('fokus') nedavnih borbi za ozbiljnu protuofenzivu s ciljem opkoljavanja Rusa unutar Bakhmuta. Najviše, oni su 'bokovi' ukrajinskih položaja u zapadnom dijelu grada. No, puno više: oni su 'slamke spasa' tamošnjih jedinica ZSU-a. Oni su ključni za održavanje opskrbe ukrajinskih jedinica unutar Bakhmuta.
Stoga je logično da je ZSU – nakon mjeseci borbe da drži Ruse podalje od njih jer joj je nedostajalo topničkog streljiva i teškog pješačkog naoružanja – sada, kada ima dovoljno streljiva pri ruci, krenula u protunapad kako bi smanjila ruski pritisak.
2.) Još jedan tipičan primjer je spominjanje 'proboja' u smjeru – ili čak u područje – Berkhivke i Yahidne: ne samo da su oba – 'još uvijek' – preblizu Bakhmuta; oni su pregusto izgrađeni da bi se mogli koristiti za brzo napredovanje duboko u neprijateljsku pozadinu. Zapravo, 92. mech i Bjeloruski dobrovoljački korpus potisnuli su Ruse 'dva polja' od ceste 0506, sjeverno od Hromova: Berkhivka i Yahidne su 'sljedeća sela' iza ruskih položaja u ovom sektoru fronte .
3.) Treća tipična tvrdnja je spominjanje 'proboja' u pravcu Kliščivke. AFAIK, ovo je dosta zakašnjela reakcija na ono što se dogodilo 72. motostreljačkoj brigadi (VSRF) južno od Ivanviških, prije dva-tri dana (vidi moj raniji izvještaj). 3. jurišna i 80. brZračno desantno napalo tamo kako bi istjeralo Ruse iz izravnog vidokruga na cesti 0504: uništilo nešto poput dva bataljuna 72. bojne.
Jučer su obe još bile zauzete čišćenjem i skupljanjem sve 'ghanima' @sumirprimus
(plijena) koju su Rusi u bijegu ostavili… Pa čak i ako: Klishchivka je smještena duboko između dva brda. Bilo bi besmisleno pokušavati ga zauzeti bez osiguravanja 'onog brda iznad Klishchivke' (zapadno od sela) ili bez vožnje kroz selo – bilo na Veseloj Dolini ili Zaitseveu, ali još bolje: na Klynoveu. Što se jednostavno nije dogodilo.
4.) ... s kojim sam ovdje možda i najbitniji problem. Bilo kakva vrsta (ozbiljnije) protuofenzive s ciljem okruživanja Bakhmuta bila bi previše ovisna o brzini: na ZSU brzo probijanje kroz rusku bojišnicu i zatim odlazak 10-15 (ili više) kilometara u dubinu, kako bi 'otpustio' Ruse unutra Bakhmut prije nego što oni – ili njihove rezerve pozadi – mogu reagirati i protunapasti. Oduzeti dva dana da se, na primjer, napreduje 5 km od kanala Siverskyi Donets-Donbass do Klishchivke bilo bi presporo za to.
Ukratko, jedina ruska tvrdnja o ukrajinskom protunapadu koja mi ima smisla bila je ona iz područja Kurdyumivka: to je 20 km južno od Bakhmuta – i stoga 'ima smisla' za operaciju 'okruživanja ruske skupine snaga u Područje Bakhmuta na operativnoj razini' (tj. 'više od puke taktičke operacije'). Čak i tada, nema razloga da se ičiji puls poveća čak i za bod zbog ove tvrdnje – osim što čujete da je ZSU stigao do područja, recimo, Vershina ili Klynove. Nije se dogodilo (zapravo: nema dokaza da su Ukrajinci oporavili barem Kudyumivku): dakle, nema potrebe za maštanjem.
….ako uopće, počnite to činiti tek kada čujete ruske pozive za blisku zračnu potporu.
Mogu biti potpuno u krivu, naravno (i moji kontakti su prezauzeti, ali da me detaljno obavijeste što se događa), međutim, trenutno je zaključak da ZSU izvodi 'lokalne protunapade', 'oblikuje bojno polje' kako bi osigurao njegov utjecaj na zapadni Bakhmut. A Rusi - pogotovo Prigožin - već paničare oko toga, što je 'lijepo', ali će biti od koristi samo 'dugoročno'.
S druge strane…. Pa, bit ću odsutan iz svog 'ureda' nekoliko dana. A znate što se dogodilo posljednja dva puta kad sam bio odsutan (Ukrajina je potopila raketnu krstaricu Moskva i nekoliko mjeseci kasnije oslobodila Kherson). Dakle, nikad se ne zna...