Ukrajina

BarbaDue

#159076 Re: Ukrajina

Post by BarbaDue »

Ne znam je li ovo bilo, ali za mene definitvno najjača scena :mrgreen: do sada

DahZmaja

#159077 Re: Ukrajina

Post by DahZmaja »

Bernardinac wrote: 09/05/2023 23:52 Pročitao sam nabrze zadnjih 5-6 stranica i euforiju za predstojeću ofanzivu.
Sve ok, ali UA oklope koji masovno napadaju ruske rovove, mislim da nećemo vidjeti skoro.
Ono šta ja očekujem je najmanje 2-3 mjeseca pokušaja udaranja rusa uzduž i poprijko i ako sve to omekša ide pješadija i oklop.
Ono što većina ovdje zaboravlja je činjenica da Ukrajina za neprijatelja ima teško indoktriniranu masu stanovništva rusije.
Zaboravlja se da oni gledaju samo jedan "TV dnevnik', ne što hoće već što nemaju izbora ni drugog. I tako je godinama.
Njihova percepcija stvarnosti je takva kakvu im serviraju i govore a to je da su oni NAPADNUTI.
Ruski narod je plastelin i možeš ga oblikovati kako hoćeš.

Mnogi neće ići rado ratovati u drugu zemlju, ali ko ih pita?
Jednom kada dođu u rovove nemaju puno opcija.
Pobjeći ili predati se ako mogu i (ako ih njihovi ne pobiju u toj nakani) ili boriti se i pokušati preživjeti.

Putinu i njegovoj feudalnoj mafiji uopšte nije bitan broj mrtvih rusa, već krajnji rezultat i cilj.

Rusija nije demokratska zemlja pa da neko na vlasti normalno ode sa funkcije ili ode u opoziciju i tako nastavi svoj politički i lični život.

Nema toga u diktaturama.
Svaki njihov neuspijeh ili povlačenje sa političke scene za njih je smrtna prijetnja.
Putin i klika će gurati do maksimuma jer je to za njih pitanje života i smrti.

Ruski narod je najveći resurs zločinačkog Kremlja jer je taj narod ovca i velika pičkurina bez dostojanstva.

Takvi su kakvi su, zatucani, neobrazovani i kao takvi, opasni.
Odlično rečeno. Pogotovo ono sa plastelinom i granicom dokle Putin sa vladajućom klikom misli ići.
Opozicija/povlačenje/odstupanje ili smrt, njima je isto. Kao da ih NKVD gleda 😁
TheProfessional

#159078 Re: Ukrajina

Post by TheProfessional »

Ja napisah kad se raspravljalo o strukturi korpusa da bez najmanje jedne brigade PVO i jedne brigade inzinjerije od ofanzive nema nista…
drug_profi

#159079 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 09/05/2023 17:38 How many troops and how much equipment is needed to hold a defensive line in a peer-level conflict: estimates from a NATO member's handbook about holding 30km of front against mechanized & tank divisions:

A first trench line to slow down the attack: around 300 troops per km
1/13
or 9,000 troops in total. Behind this trench: 600 main battle tanks, 900 infantry fighting vehicles, and 22,000 troops in two lines for a mobile defense. Those 31,000 troops have:
• 180 Spike ATGM launchers
• 900 Panzerfaust 3 launchers
• 240+ 81/120mm mortars
2/n
At least 240+ 155m howitzers, and 2x medium range and 3x short range air defense battalions to back these troops up.
In total 54,000 troops should be deployed to hold 30km of front, with an additional 36,000 troops as maneuver reserve if the enemy should be able to break out.
3/n
That maneuver reserve needs to have 400 main battle tanks, 600 infantry fighting vehicles, 180 155mm howitzers.

In total 90,000 troops are needed to defend a front of 30km against a peer level enemy, which commits 8 to 10 tank and motor rifle divisions for a major offensive.
4/n

Vidi ovo
Meeeh tred je u pitnaju nemam vremena ispravljat
Ha, bezbeli matematika može svašta pokazat.
I brojevi mogu i prevariti, ali ove cifre su znakovite.
Onog časa kada je Ukrajina zaustavila prodor Rusa i stekla ofanzivne sposbnosti, ruska agresija je otišla u qurac. Jednostavno nema brojeva. Koliko god da je bazen velik. Meso nije dovoljno.
drug_profi

#159080 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

splinter wrote: 09/05/2023 17:59 Pa neće ići cijelom širinom fronta tek tako. Gdje probiju linije širit će klin i ubacivati mehanizaciju u dubinu, osiguravati pravce, možda će i zračnim desantima prebacivati ljudstvo i MTS.
Pješadija može cijepati prve linije i rezervne položaje po bokovima, partizani mogu derati u pozadini i sabotirati po potrebi. Bitnije da je spremna logistika i drugi ešalon. Uglavnom što urade Ukrajinci ove godine na vojnom polju uradili su, kasnije je također moguće ali će to ići mnogo teže.
Partizanija je najaktivnija na jugu i po tom pitanju je to teren gdje ce najlakse ici.
Ali ce, vjerujem prvo isprovocirati veliki napad negdje drugo da smanje broj jedinica u podrucju Tokmaka, Melitopolja, Berdyanska...
Ovaj pravac je sasvim sigurno master stroke i Rusi mogu dovuci tu sta hoce, ali nece se na kraju oduprijeti jer ce i Ukrajina uloziti sve sto ima.
A njihovo je bolje.
Honda Rajvosa

#159081 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

madner wrote: 09/05/2023 23:46
drug_profi wrote: 09/05/2023 23:41

Ja vjerujem u raspad. Paniku. Mislim da će se to postići. Nema više materijala u RuAF koji može psihički izdržati.
Izgubljeno u jurišima.
Moguce, ali ja cu biti kontrau. Kvalitet ne VDV jedinica je bio nizak jer su imali jako puno sirotinje iz pizde materine Rusije. Rusija je bogatija zemlja od Ukraine a ponasali su se kao da su napali Dubaj.

Ovi mobilisani su blize sredini drustva a lakse se braniti nego napadati sto se tice morala.
Lakse se braniti kada ti je iza porodica, a ne kada si agresor i branis zemlju sa kojom nemas veze uopce.prije te agresije tamo neko mjesto u ukrajini je rus smatrao drugom drzavom i jebalo mu se za to. Sada je to fol njegova drzava. Generalno vidjeli amo kako pročaze ovi iz dunjecke i luganske republike kad prelaze u rusiju. Treba pasos i lagano procedura prelaska ko da mu eko dolazi iz neke druge drzave
drug_profi

#159082 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 09/05/2023 19:02 Dosta analiza sam procitao i po meni sve analize koje sam procitao imaju jednu te istu veliku manu.
Ne uzimaju u obzir Moral,
Ja stalno ovo govorim.
U tim jedinicama mobiksa i regularnih profesionalaca ima određen broj ljudi koji vjeruju u njihovu stvar.
Ali je veci dio koji ne znaju sta ce oni u Ukrajini. Ne puše priču potpuno.
I ne žele da ginu za to.

Kod ukrajinskih jedinica je stvar potpuno obrnuta. Postoji manji broj kojima je život vrijedniji od pobjede. Ali oni svakako nisu u dobrovolajčkim ofanzivnim jedinicama.
Pri tom te jedinice odlčno vođene i naoružane.
Kakav se rezultat može očekivati od sraza ta dva svijeta?
Potpuni raspad i katastrofa jednog?
Vjerujem DA!
drug_profi

#159083 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 09/05/2023 19:02 Pricamo znaci o Combined arms taktici Ukrajinci jos od Juna rade na konsolidaciji lanaca kontrole i komunikacije.
Ja zapravo mislim da je ovo glavni razlog odgađanja napada.
Potpuno savladavanje takitke kombinovanog oružja. Simulacije i vježbe.
To je na komandnom nivou, na mapama i računarima. Operativni dio će svakako raditi samo što im se naredi.
Bernardinac

#159084 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

DahZmaja wrote: 10/05/2023 00:30
Bernardinac wrote: 09/05/2023 23:52 Pročitao sam nabrze zadnjih 5-6 stranica i euforiju za predstojeću ofanzivu.
Sve ok, ali UA oklope koji masovno napadaju ruske rovove, mislim da nećemo vidjeti skoro.
Ono šta ja očekujem je najmanje 2-3 mjeseca pokušaja udaranja rusa uzduž i poprijko i ako sve to omekša ide pješadija i oklop.
Ono što većina ovdje zaboravlja je činjenica da Ukrajina za neprijatelja ima teško indoktriniranu masu stanovništva rusije.
Zaboravlja se da oni gledaju samo jedan "TV dnevnik', ne što hoće već što nemaju izbora ni drugog. I tako je godinama.
Njihova percepcija stvarnosti je takva kakvu im serviraju i govore a to je da su oni NAPADNUTI.
Ruski narod je plastelin i možeš ga oblikovati kako hoćeš.

Mnogi neće ići rado ratovati u drugu zemlju, ali ko ih pita?
Jednom kada dođu u rovove nemaju puno opcija.
Pobjeći ili predati se ako mogu i (ako ih njihovi ne pobiju u toj nakani) ili boriti se i pokušati preživjeti.

Putinu i njegovoj feudalnoj mafiji uopšte nije bitan broj mrtvih rusa, već krajnji rezultat i cilj.

Rusija nije demokratska zemlja pa da neko na vlasti normalno ode sa funkcije ili ode u opoziciju i tako nastavi svoj politički i lični život.

Nema toga u diktaturama.
Svaki njihov neuspijeh ili povlačenje sa političke scene za njih je smrtna prijetnja.
Putin i klika će gurati do maksimuma jer je to za njih pitanje života i smrti.

Ruski narod je najveći resurs zločinačkog Kremlja jer je taj narod ovca i velika pičkurina bez dostojanstva.

Takvi su kakvi su, zatucani, neobrazovani i kao takvi, opasni.
Odlično rečeno. Pogotovo ono sa plastelinom i granicom dokle Putin sa vladajućom klikom misli ići.
Opozicija/povlačenje/odstupanje ili smrt, njima je isto. Kao da ih NKVD gleda 😁
Sjetim se CoD-a i prve scene iz Staljingrada kada NKVD oficir sa pištoljem šalje nenauružane "wagnerovce" u napad i da se naoružaju od mrtvih kamarada.
Vjeruj mi da se nešto slično i danas događa u Ukrajini.

U Rusiji vrijeme stoji. To je tako.

To ima svrhu a to vidimo svaki dan.
U ww2 je to bilo odlučujuće u borbi protiv naci njemačke.
Nije uopšte bitan ideal i ispravnost neke borbe.
Obični rus ne odlučuje o tome.
On je tu da ispuni svoju zadaću, bila ona plemenita ili ne.
To je taj podanički mentalitet ravnodušnog ruskog čovjeka.
To je nacija koja nikada nije osjetila ništa drugo osim diktature.
Srbija je isti quratz.
A završit će katastrofalno kako i zaslužuju društva gdje je većina stanovništva bez ličnog dostojanstva i koji ne razlikuju zlo i dobro.
drug_profi

#159085 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 09/05/2023 19:25 Fun fact, citao sam Cooperov tekst na engleskom i nije on izrazio nikakav skepticizam po pitanju ofanzive.
Rekao je da je ono sto je ukrajinski nedavni pokusaj mostobrana dozivio od strane avijacije dalo jasnu sliku sta ce se desiti ofanzivnim snagama ako stanu i ukopaju se.

Pod jedan - ako stanu.
Pod dva - Cooper ne mora biti u pravu
Pod tri - ako probiju front na vise mjesta, zaboravi poklapanje

Ako pukne front opsta ce bjezanija nastati, nece rusi znati gdje su njihovi a gdje ukrajinci, nema tu poklapanja
sajops radi i odradio je vec mnogo.
Raspad linije na jednom mjestu ce pokrenuti lancanu reakciju. A rusi vis enemaju tu koheziju i kvalitet da neka naredba moze nesto promijeniti.
Znakovit je video iz aprila gdje ruskog mobiksa pitaju kako se osjecaju, a ovaj odgovara kao u haremu, samo cekamo kad ce nas ZSU jebat.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#159086 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Novosti o Ukrajini: Putin predsjeda smanjenom paradom jer izvješća pokazuju da se Wagner povukao iz Bakhmuta.

Mark Sumner za Daily Kos
Utorak, 9. maj 2023. · 19:58

Image
Putin se pojavio na paradi povodom Dana pobjede s više mikrofona nego tenkova. 9. maj 2023.

Još jedan dobar razlog zašto čekanje nije loša ideja.

Unatoč ranijim izjavama da će ruskog diktatora Vladimira Putina zauzetost spriječiti da stoji na podiju za godišnju paradu povodom Dana pobjede u Moskvi, on se ipak nakratko pojavio u utorak. Ispostavilo se da je sve što je bilo potrebno bilo kratko. Parada je bila jadna, a Putinove riječi kratke.

PROTUOFANZIVNI SAT

Ne znamo kada. Ne znamo gdje. Ali znamo da Ukrajina namjerava pokrenuti značajnu protuofenzivu na ruske položaje s ciljem oslobađanja značajnih područja Ukrajine.

Kako je Kos napisao u ponedjeljak, nekoliko vojnih i političkih vođa ponudilo je isti savjet Ukrajini: Ne žurite. Sa sve više i više zapadne pomoći koja se slijeva u Ukrajinu, devet do dvanaest brigada ukrajinskih trupa koje su još uvijek na obuci daleko od bojnog polja i golemim lancem logistike koju treba razraditi kako bi se uključili deseci novog oružja i vozila, Ukrajina može čekati što duže u kretanju, tim bolje.

Da, Rusija je iskoristila vrijeme od završetka protuofenzive u Harkovu prošle jeseni za stvaranje mreže obrambenih linija u mnogim područjima Ukrajine, ali nije jasno hoće li još neko vrijeme tu obranu učiniti strašnijom. Ono što je jasno jest da ruska vojska implodira. I Putinova neuspješna parada i Prigožinova klackalica upućuju na istu stvar: Rusiji ponestaje opreme i materijala za nastavak sukoba.

Kako te nestašice postaju strašnije, linije grešaka koje su već postojale u ruskoj vojsci postaju očitije. Namjerno oslabljena zapovjedna struktura, logističke operacije koje nisu ažurirane otkako je bio novi paradni T-34, spremnost da se važni aspekti vojske prepuste privatnim snagama koje se bore za razne oligarhe... ruska vojska počinje izgledati više poput vojske koja je srušila Sovjetski Savez. Kao i mudžahedini. Kao skup labavo povezanih gospodara rata koji se grubo koordiniraju prema sličnim ciljevima, a pritom uvijek imaju na umu svoje osobne krajnje igre.

Prije samo nekoliko sedmica činilo se da je gubitak Bakhmuta neizbježan. Toliko da sam 15. aprila napisao cijeli članak zabrinut kako se ruska okupacija grada odvija brzo i brinući se da će Ukrajinu dovesti u poziciju da brani područje oko Kramatorska prije nego što budu pripremljene njihova nova oprema i novouvježbane snage. Brzi prodor kroz Bakhmut, čak i tada, mogao je dovesti Rusiju u poziciju da iscrpi velik dio snaga iz bilo koje nadolazeće protuofenzive prisiljavajući Ukrajinu da premjesti velik dio svojih novih snaga kako bi blokirala rusko napredovanje.

Sada se mogućnost velikog pritiska Rusije na bilo kojoj točki crte čini gotovo smiješnom. Ruske snage možda nisu kulminirale u tradicionalnom smislu, ali čini se da su dosegle razine kaosa unutarnjih borbi i suprotnih ciljeva.

Svaki dan koji si mogu priuštiti da ih zadrže u Bakhmutu, daje Ukrajini vremena za bolji, učinkovitiji udarac kada do nj dođe. Broj popravljenih vozila koja dolaze ruskim snagama relativno je mali. Ukrajina ima više od stotinu zapadnih tenkova koji su još na putu, a to je samo dio onoga što tek treba stići. Ukrajinske snage svakim su danom sve bolje upoznate s modernim taktikama kombiniranog naoružanja. Ruske snage nisu.

Ako Ukrajina vidi neusporedivu priliku, trebali bi krenuti. Ali ako mogu čekati... čekati.

*Putin se pojavio na paradi povodom Dana pobjede s više mikrofona nego tenkova. 9. maj 2023. :mrgreen:
Image
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#159087 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

U čast Dana pobjede, predsjednik Biden najavljuje dodatnu pomoć Ukrajini od 1,2 milijarde dolara.

SAD najavljuje novi paket vojne pomoći za Ukrajinu, uključujući protuzračnu obranu, streljivo i usluge satelitskih slika.

Image
155 mm ubojno sredstvo za top M777. Foto: Veleposlanstvo SAD-a u Ukrajini.

Dana 9. maja američko Ministarstvo obrane (DoD) najavilo je novi paket sigurnosne pomoći kako bi se "ponovno potvrdila nepokolebljiva potpora SAD-a Ukrajini, uključujući jačanje njezine protuzračne obrane i održavanje njezinih potreba za artiljerijskim streljivom".

Pentagon kaže da paket iznosi do 1,2 milijarde dolara i da je osiguran u okviru Ukrajinske inicijative za sigurnosnu pomoć (USAI).

"Za razliku od Presidential Drawdown Authority (PDA), koje je Ministarstvo obrane nastavilo koristiti za isporuku opreme Ukrajini iz zaliha Ministarstva obrane povijesnom brzinom, USAI je tijelo pod kojim Sjedinjene Države nabavljaju sposobnosti od industrije ili partnera", stoji u priopćenju.

Prema izjavi Pentagona, mogućnosti u ovom paketu uključuju:

- Dodatni sustavi protuzračne obrane i streljivo;
- Oprema za integraciju zapadnih lansera, projektila i radara protuzračne obrane s ukrajinskim sustavima protuzračne obrane;
- Streljivo za protubespilotne zračne sustave;
- Topničke granate kalibra 155 mm;
- Usluge komercijalnih satelitskih slika;
- Podrška za obuku, održavanje i aktivnosti održavanja.

:thumbup:
drug_profi

#159088 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 22:46
drug_profi wrote: 09/05/2023 22:35

Možda bi se mogao izvesti zaključak da je neovisno o sili koja napada, odlučnost branitelja presudna za ishod rata.
Odnosno da se nikad ne može računati na slom odbrane koja ne želi da se preda.
Tebe izuzetno cjenim i htio bi te pitati za misljenje u vezi par stvari, zanima me.

Da li je moguce da rusi uopste nisu toliko slabi, koliko su zapravo ameri jaki, tj NATO u kombinaciji s hrabrom ukrajinskom vojskom?

Moje misljenje je da je kljuc ovoga rata NATO djelovanje, tj njihova pomoc, pogotovo americka.
Imam jednog druga koji je vrlo visoki oficir i strucnjak.
I on mi je objasnjavao da je zapravo prevaga to sto uz zapadnu pomoc, starlinkovi sateliti itd itd kao i uz pomoc dronova koje rusi nisu imali na pocetku, ukrajinci imaju realnu sliku u vremenu sa linije fronta i iz dubine. Da je to 70% potrebnog za pobjedu. I kad se jos tome doda spremnost ukrajinaca na borbu, dobije se ovo sto gledamo danas.
Takodje govorio mi je o Avaksima i o nekim novim mogucnostima koje imaju zadnjih godina koje su strasne. Bukvalno mogu skenirati i podzemne objekte.
Edit:Tj konkretno, mislis li da bi rusi do sad zavrsili s Ukrajinom da se zapad nije umjesao logisticki?
Informacija je zlato, u ratu pogotovo. Tu je Zapad daleko ispred. Ukrajina dakle.
Odlucnost vojnika.
Branio si nesto u ratu. Kao i ja. Ja se nisam imao namjeru ni metra povuci, a samo sam cekao kad ce neko narediti da se ide na Beograd.
Znas u sta se pretvoris kad imas razlog veci od zivota. Eto to je to.Za razliku od mnogo mojih saboraca, ja ne vidim sve vojnik VRS kao zločince. Mnogi su plivali kako ih voda nosi samo da prežive oluju. Šta si mogao ako si pravoslavan i živio na području gdje je JNA i VRS zagospodarila. Ostaviti sve i pobjeći negdje? Zašto?
Moramo biti realni stati u tuđe cipele. Nije moguće da su svi isti. Nigdje.
Kao što se ja ponosim svojom ulogom u ratu (a volio bih da je nisam imao), siguran sam da i u JNA/VRS ima ljudi i oficira koji su bili časni, bar toliko koliko im je situacija dozvolila. Neću u detalje, ali evo danas sam popio pivo sa jednim. Jbg, posao nas spojio. I kad iskljucis fejk osjećaje pripadnosti nekim stranim drzavama, samo po osnovu religije :-) , mi svi imamo u bobu iste probleme i u bobu iste zelje. Trebali bi da shavtimo šta nam je rješenje.

Dalje u vezi teme.
Ne znam tačno mogućnosti nadzora iz visina, ali po rezultatima znamo da su znali za mnoge pećine i tunele u Iraku i Afganistanu.
Dakle ima mesa u tome.
Treće, Rusija bez zapada još krvarila u Ukrajini. Možda bi bila oko Harkiva i Zaporožja, ali ne vjerujem da bi mnogo dalje prošli.
Uglavnom bi rat trajao, nepovoljnije za Ukrajinu, ali se ne bi predavali. Ako bi Zapad bio nezainteresovan, možda bi i došlo do nekih pregovora koje bi Rusi samo iskoristili za pripremu novih ofanziva.
Kad je rat počeo ja sam bio siguran samo u jedno: Balkan će biti iščupan iz Ruskih kandži jer ne mogu i jare i pare. Pogotovo što su Rusi nesmotreno skinuli maske.
Sada je svakom francuzu i nijemcu jasno šta je master plan. I zato ce sve uciniti da ne budu ni blizu.
Da su bili pametniji mozda su mogli istrgovati nesto na racun ukrajine, a u korist Srbije, pa da razviju jos vise svoj uticaj na Balkanu, međutim za to je trebao Trump ili kakva druga budala na Zapadu.
Ovako, ide željezna zavjesa, a Balkan ima samo jednu priliku da odredi kuda će padati. Poslije nema kukanja.
drug_profi

#159089 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 22:56
drug_profi wrote: 09/05/2023 22:51

Oh zemljače, dobro si u zabludi. Poštuem te radi hrabrosti što si tu i stočki izdržavaš. Ne provociraš, imaš svoj stav koji je meni ok.
Ali Rusi itekako jesu zainteresovani da se RS odvoji od BiH i itekako štite Srbiju i RS od onoga što njihova fašistička politika zaslužuje.
Poraz Rusije, je poraz te politike koja je tebe gurnula u rat protiv mene.
Zapamti to.
Ja ti nisam bio neprijatelj. Ti si odlučio da to postaneš.
Jer je Rusiji to bilo u interesu.
Cekaj po ovoj zadnjoj recenici Rusija je kriva za rat u BiH? Auf ne bi se slozio. Oni tada nisu znali gdje su suplji.
Ali neki drugi jesu. Oni isti sto su meni reki da stanem pred Bihacem 94. I oni isti sto su tebi rekli da stanes pred Banjalukom 95.
Mislim da su bili mnogo uticajniji i jaci od Rusije tada. Da su htjeli zaustavili bi to sve 1 dan.
Dobro i da imaju Interes, nemaju snage da to sprovedu. Suprotna strana je mnogo jaca da ne kazem sposobnija
Prije nego je počeo rat na području bivše SFRJ, general Kadijević je bio u Moskvi.
Rusija jeste bila slaba, ali je imala veto u SB UN, što je tad bilo najvažnije.
Tu su se poklopili srbijanski i ruski interesi.
Rusija je znala da neće biti dovijeka slaba, a pomoglo bi joj da Zapad ima drugi problem za to vrijeme.
Nakon toga krenul su tenkovi.
O saradnji SANU i ruskih akademika da ne pričam. Trebalo bi sad kopati po netu za citate i linkove.
drug_profi

#159090 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 09/05/2023 22:57
drug_profi wrote: 09/05/2023 22:35

Možda bi se mogao izvesti zaključak da je neovisno o sili koja napada, odlučnost branitelja presudna za ishod rata.
Odnosno da se nikad ne može računati na slom odbrane koja ne želi da se preda.
Sad bi ti onaj prvoligaš spomenuo odbranu Berlina u ww2.
Bili su preodlučni da ga odbrane ali ništa.
Ko da ga odbrani? Jad koji nemaviše ni kuću ni državu, ni hranu ni municiju?
I koji je u bar 50% slučajeva skontao da je bio u zabludi?
Ne bi denacifikacija i katarza Nijemaca bila tako efikasna da oni sam nisu shvatili gdje ih je NSDAP odveo.
drug_profi

#159091 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

drug_profi wrote: 09/05/2023 23:41

Ja vjerujem u raspad. Paniku. Mislim da će se to postići. Nema više materijala u RuAF koji može psihički izdržati.
Izgubljeno u jurišima.
Moguce, ali ja cu biti kontrau. Kvalitet ne VDV jedinica je bio nizak jer su imali jako puno sirotinje iz pizde materine Rusije. Rusija je bogatija zemlja od Ukraine a ponasali su se kao da su napali Dubaj.

Ovi mobilisani su blize sredini drustva a lakse se braniti nego napadati sto se tice morala.
Da se braniš odsudno prije svega moraš imati nešto važno iza leđa.
Šta? Pištolj kapetana FSB? Prepoloviš ga kalašom. Jbg. pala granata.
drug_profi

#159092 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

ketchup alert!
Spoiler
Show
madner

#159093 Re: Ukrajina

Post by madner »

madner

#159094 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 10/05/2023 02:31

Da se braniš odsudno prije svega moraš imati nešto važno iza leđa.
Šta? Pištolj kapetana FSB? Prepoloviš ga kalašom. Jbg. pala granata.
Ja dosad kod Rusa, osim na pocetku, nisam vidio manjak zelje nego znanja.
zigzag

#159095 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Pa kad si " slučajno prespavao" bježaniju iz istočnoharskovkog napramka.
SanskiBiser

#159096 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Kenneth Gregg frisko..
Ažuriranje 10.05.2023

- i počinjemo sa onim što sam obećao u svom jučerašnjem ažuriranju u vezi dobrih vijesti iz Bakhmuta. Naša 3. jurišna brigada u rejonu Stupky napala je turiste i vratila područje koje je široko 3 km i duboko 2,6 km. To znači da su turisti protjerani iz šuma u i oko Stupky. Čak i u samom gradu smo izvodili uspješne kontranapade o kojima jos ne smijem pisati.

Čak i kod Avdiivke napravili smo mala, ali važna osvajanja i sada se borimo sjeverno od grada.

Vuhledar je stabilan i rizik od novog masovnog turističkog napada ovdje je mali, međutim, velika je vjerovatnoća da ćemo započeti preuzimanje Pavlivka.

Velika ofanziva: Stvorili smo novu napadnu brigadu koja će voditi kontranapad. Ta brigada se sastoji od 2000 ljudi i potpuno je naoružana zapadnim oružjem, kako artiljerijom, tako i oklopom i raketama. Otkako su ove informacije objavljene, očigledno su na poziciji i naoružanje je takvo da budi poštovanje čak i među elitnim vojnicima. Tu je stigao i odgovor na pitanje koje dugo visi u vazduhu; Gdje su Challengers i Leopardi? Da, u rukama nove elitne brigade, ali točnu lokaciju samo oni sami znaju.

Ako dobijem dozvolu da objavim više informacija, javit ću vam se u toku dana.

SLAVA UKRAJINI
madner

#159097 Re: Ukrajina

Post by madner »

zigzag wrote: 10/05/2023 07:09 Pa kad si " slučajno prespavao" bježaniju iz istočnoharskovkog napramka.
Jedno je bjezanija, drugo kada nema ljudi. Kada komadant brigade predvodi napad voda da spasi prodor, nije do zelje nego do mogucnosti.

Novoformirane brigade su sansa, ovi sto su u Bakmutu zbrisali su takva formacija.

Znaci 2000 ljudi u brigadi.
zigzag

#159098 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Imali su ljudi dovoljno ali niko od njih se ne počeša da stavi odlučnu odbranu na Izumu, Limanu i ko zna kakvim naseljima okolo.

A što se tiče oficira, koliko je izginulo ovih Šiško Bubovića koji su vjerovatno bili i sposobniji, ništa kvalitetniji neće biti nekakvi činovi koji sjede negdje u pozadinama i čekaju da se sruči oluja na njih. A znaju kako su im prošle kolege iz oficirskih klasa.

Zabluda je bila i ostala: prvo su potrošili nesposobne sad će doći najbolji.
lajkujMe

#159099 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Jedan lijepi bup od mene

T90 sagorio ko dzoja od Snoopa

lajkujMe

#159100 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Cudo sta rat moze uciniti Orcovskom tijelu

Ketchapa nema :D

@drug_profi

Na prvu sam bio protiv Ketchapa ali jesi znao da je pravo ukusan buckuris od suncokretovih sjemenki i ketchapa :D
Post Reply