Ukrajina

karanana

#159051 Re: Ukrajina

Post by karanana »

drug_profi wrote: 09/05/2023 23:06
karanana wrote: 09/05/2023 15:52 negdje procitah da je ovaj celavac reko da je himars pogodila zgradu u kojoj se cuvaju ukr zarobljenici.
Rijetko se kad cuvaju zarobljenici blizu fronta. Osim ako ne zelis da ti budu zivi stit, a to je onda za njih smrt u borbi.
ma strah me je da ih nisu oni pogubili pa da optuzuju himars. isto ko sto je bilo i proslo ljeto
drug_profi

#159052 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

madner wrote: 09/05/2023 16:20 Oni su vasi saveznici, a prijatelj neprijetelja je neprijetelj.

To sto nema previse veze sa stvarnim zbivanjima je sporedno, nema po Bosnjake gorih od Turske, ali emotivni naboj je tu.
:thumbup:
Bravo, ali kao sto kazes...
madesa

#159053 Re: Ukrajina

Post by madesa »

zigzag wrote: 09/05/2023 21:57
CrveniKuk wrote: 09/05/2023 21:19 Momak rođen u Sarajevu prije 32 godine. Novinar AFP, poginuo je danas blizu Časnav Jara.
Svakakvih sudbina ima..
Prije mozda mjesec gostovao na N1. Odlican momak,cak je bio i dobar fudbaler. Znam da je nekad u mladjim kategorijama igrao za Metz
drug_profi

#159054 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

DaysleepeR wrote: 09/05/2023 16:25
Nakon Katinske šume i koordinirane agresija na Poljsku.
Deklarativno su se kao izvinili, ali suštinski se sa tim izvinjenjem ni dupe ne može obrisat.
Oni isto misle, žele i planiraju dan danas.
drug_profi

#159055 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

DahZmaja wrote: 09/05/2023 16:32
Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 16:17

Ako nije problem da objasnis?
Nije sarkazam. Nikada nisu bili neprijatelji BiH s moje tacke gledista.
Dok s druge strane, nikada ni Srbiji nisu bog zna kako pomogli i sta bitno uradili.
Vise je oruzja 90ih dobila Hrvatska nego Srbija, o RS da ne govorim. Bpr mi24 koji nam je zadao velike probleme nije mogao doci hrvatima bez rusa.
I ovo kasnije se sve svelo samo na pricu.
[youtube]https://youtu.be/W1LSiIZwb7Q[/youtube]

Treba li još ?

Bosanskim srbima, pogana ruščad su uvijek bila vjetar u leđa.
To što je po tebi to OK dovoljno govori zašto ćemo uvijek biti na kontra stranama.
Sad treba da izjaviš da nam ni srbi nisu ništa uradili, zanemarujući "memorandum" gdje su tebe etiketirali "Srbinom" a mene "Turčinom" samo da bi lakše mogao zamrziti Turčina iz Teherana. I ti prvi tu podvalu progutaš samo tako....

A u sred BG i tebe i mene istim imenom nazivaju, Bosanac.

Ovdje će bit ljepota kada ti shvatiš da sam ti ja bliži i od Gazimestana i Kalamegdana. Ja znam da bez sreće ljudi u BL itd...ne mogu biti sretan u Sarajevu.
:kakoste:
Bravo. Ne želim nikom nikakvo zlo. Samo želim da do pameti dođu.
drug_profi

#159056 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

pici wrote: 09/05/2023 16:36 Anglosasi znaju da je jedina boljka za ofanzivu, nebo.Masovno dizanje tupoljeva i izbacivanje krstarecih iz istih na odredjeni dio fronta pri proboju.Balistickih raketa, masovnih avio udara itd, itd.Zato dolazi ogromna kolicina PVO-a i municije za iste.Mora nebo biti koliko toliko cisto, ne moze idealno i proci ce neka krstareca, avion, dron itd al u vecoj mjeri ne smije inace su Ukri zaglavili i moze propasti ofanziva.
Do sada su rusi bili iznenadjeni jer su bili bahati.Sad vec govno im je u grlu, nema iznenadjenja.Skontali su i da je Bakhmut varka tj zamka.
Ukri ce ici na probijanje vise pravaca i tamo gdje probiju iz Zaporozja stizu nove trupe i nastavljaju.Zivi bili pa vidjeli.
Ići će više pravaca i svaki će biti pravi. Ukrajina hoće da završi sa Rusijom sad i zauvijek.
Samo je pitanje koji će pravac prvi da popusti, ostali će ići lančano.
drug_profi

#159057 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

madner wrote: 09/05/2023 16:42
DahZmaja wrote: 09/05/2023 16:35

Pusti se školjki od jaja, daj nam neku frišku prvoligašku analitiku.
Ja ne ocekujem tako spektakularne uspjehe UAF kao ostali, ovo sto je Cooper govorio je najbolja analiza dosad.
Cooper je svjestan dometa svojih analiza i tako ga i koristi.
Možda i namjerno tako piše radi efekta kojeg želi postići.
Ne možeš znati, možeš samo vjerovati.
madner

#159058 Re: Ukrajina

Post by madner »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 19:45
madner wrote: 09/05/2023 19:34

Dobro ako pregaze prvu, drugu i trecu liniju naravno da nema kraja.

Ostrva su glavne tacke odbrane, rezerve su jos nesto drugo.

Sve zavisi od ovih par elitnih brigada UAF, ove nove imaju najtezi zadatak kao prvi.
Slazem se sa tobom sve.
Samo bi dodao da dosta zavisi od toga koliko su se rusi uozbiljili i da li spremno cekaju ofanzivu.
Najavljuje se 6 mjeseci. Ako je docekaju nespremno treba da se komplet povuku i plate ratnu otstetu i zabiju u misiju rupu.
Nije to pitanje morala kako neki misle, nego prednost u informacijama je ogromna za UAF. Ja sam siguran da ce se na pocetku hrabro boriti, toga ne fali ni jednima ni drugima, ali ako se Ukrainci prijave gdje ih Rusi ne ocekuju jer su nasli rupu u odbrani, moze lako doci do kolapsa.

Rusi 1941 su bili spremni, motivisani i obuceni Pa ih je 4.5 miliona zavrsilo kao zarobljenci.
drug_profi

#159059 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

swanfilter wrote: 09/05/2023 16:46
pici wrote: 09/05/2023 16:36 Anglosasi znaju da je jedina boljka za ofanzivu, nebo.Masovno dizanje tupoljeva i izbacivanje krstarecih iz istih na odredjeni dio fronta pri proboju.Balistickih raketa, masovnih avio udara itd, itd.Zato dolazi ogromna kolicina PVO-a i municije za iste.Mora nebo biti koliko toliko cisto, ne moze idealno i proci ce neka krstareca, avion, dron itd al u vecoj mjeri ne smije inace su Ukri zaglavili i moze propasti ofanziva.
Do sada su rusi bili iznenadjeni jer su bili bahati.Sad vec govno im je u grlu, nema iznenadjenja.Skontali su i da je Bakhmut varka tj zamka.
Ukri ce ici na probijanje vise pravaca i tamo gdje probiju iz Zaporozja stizu nove trupe i nastavljaju.Zivi bili pa vidjeli.
Mislim da Rusi nemaju potencijala da u tom obimu ravnaju balistickim ...
Ima raje koja znaju sve about radars tech.
Ako zamislimo da F-35 ili F-22, naravno bez transpondera, ispuca AIM-260 u svom cirkusu fajta, oni će se pojaviti na radarima u tom momentu i opet nestati.
Rusija može vjerovati da su NATO lovci učestvoali, ali ne može biti 100% sigurna?
Ili se varam.
madner

#159060 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 09/05/2023 23:19
madner wrote: 09/05/2023 16:42

Ja ne ocekujem tako spektakularne uspjehe UAF kao ostali, ovo sto je Cooper govorio je najbolja analiza dosad.
Cooper je svjestan dometa svojih analiza i tako ga i koristi.
Možda i namjerno tako piše radi efekta kojeg želi postići.
Ne možeš znati, možeš samo vjerovati.
To je kao i svaki drugo natjecanje, imas ono sto je najvjerovatnije a ono sto se desi je mozda imalo 1% sanse.

Imamo primjer iz ovog rata, odbrana Mikolajeva i Odese je ovisila o jednoj padobranskoj brigadi UAF. Rusi su napadali sa bar duplo jacim snagama uz podrsku helikoptera. Ali helikopteri uzmu pogresnu rutu i izbace sebe iz jednacine, Rusi zaustavljeni. Da se ponovi scenario 10 puta, grad pada 7 puta.
drug_profi

#159061 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 09/05/2023 17:01 Ne kontam, kakvi "turisti"?
Jbg. čoek ih tako naziva kežual... tepa im.
drug_profi

#159062 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

SanskiBiser wrote: 09/05/2023 17:07 Postoje ukrajinski farmeri sa više tenkova od njih
:lol: :lol: :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#159063 Re: Ukrajina

Post by pici »

drug_profi wrote: 09/05/2023 23:16
Ići će više pravaca i svaki će biti pravi. Ukrajina hoće da završi sa Rusijom sad i zauvijek.
Samo je pitanje koji će pravac prvi da popusti, ostali će ići lančano.
Naravno da ce biti vise udara i gledat ce se koji po dubini moze se provuc i tu ce trpati ove svjeze brigade iz Zaporozja i Dnipra.Rusi ce slati svoje elitne u zadrzavanju proboja.Negdje ce biti guravo a negdje ce proci.Ovo je sad taktika nadmudrivanja.Nije samo u pitanju sto mnogi ovdje pisu u motivaciji, oklopima, ljudstvu, MTS-u itd.Ovdje ce biti presudno gdje ce se probiti i kako to razvijati i logisticki dopremati.Rusi imat ce vise linija odbrane al to ne znaci da ce biti bedem.Jedini bedem je da iz zraka zaspu te prodore i njihovu logistiku.Sa kopna nema sanse iz mora jedino sa podmornica da lansiraju rakete.Ja na ukrajinskoj strani bi se zabrinuo samo oko raketnih i avio udara, poput podmornica i tupoljeva.
Dali rusi imaju kapacitet da dignu masu strateskih bombardera, mislim da imaju.Mada ono sto su dobili ukri, dosta njih ce biti skinuto s neba, vidjet cemo, ovo je i za jedne i druge biti ili ne biti.
drug_profi

#159064 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

SanskiBiser wrote: 09/05/2023 17:07 It is worth noting that Ukraine is waiting for two more Pershing systems, one from the Americans and one from the Dutch, and Zelensky was in the Netherlands two days ago.
Pershing?
Možda je lapsus, mislio na Patriot?
drug_profi

#159065 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

madner wrote: 09/05/2023 17:31 Citam analize, da mogu probiti prve linije je sigurno. Ali ako su i rezervne linije popunjene doci ce u probleme da brzo napreduju jer onda nema PVO kisobrana niti podrske artiljerije. To jeste uloga ovih linija sto su Rusi pravili jeste da od taktickog uspjeha ne bude operativni, a od operativnog strateski.

Postoji i sansa da ce se ove Ruske jedinice raspasti, u tom slucaju sve je moguce.
Ja vjerujem u raspad. Paniku. Mislim da će se to postići. Nema više materijala u RuAF koji može psihički izdržati.
Izgubljeno u jurišima.
madner

#159066 Re: Ukrajina

Post by madner »

Moje misljenje je da su Rusi namjerno imali skromnu paradu. Ako nista Armate su mogli provozat.

Oni rade na mobilazaciji svog drustva, salju poruku da je situacija ozbiljna.

Uglavnom naci 200 vozila za paradu ne bi bio problem.
Nebozemlja

#159067 Re: Ukrajina

Post by Nebozemlja »

madner wrote: 09/05/2023 23:42 Moje misljenje je da su Rusi namjerno imali skromnu paradu. Ako nista Armate su mogli provozat.

Tako je, a i najsavremeniju tehniku i najspremnije vojnike tek trebaju poslati u Ukrajinu.
madner

#159068 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 09/05/2023 23:41
madner wrote: 09/05/2023 17:31 Citam analize, da mogu probiti prve linije je sigurno. Ali ako su i rezervne linije popunjene doci ce u probleme da brzo napreduju jer onda nema PVO kisobrana niti podrske artiljerije. To jeste uloga ovih linija sto su Rusi pravili jeste da od taktickog uspjeha ne bude operativni, a od operativnog strateski.

Postoji i sansa da ce se ove Ruske jedinice raspasti, u tom slucaju sve je moguce.
Ja vjerujem u raspad. Paniku. Mislim da će se to postići. Nema više materijala u RuAF koji može psihički izdržati.
Izgubljeno u jurišima.
Moguce, ali ja cu biti kontrau. Kvalitet ne VDV jedinica je bio nizak jer su imali jako puno sirotinje iz pizde materine Rusije. Rusija je bogatija zemlja od Ukraine a ponasali su se kao da su napali Dubaj.

Ovi mobilisani su blize sredini drustva a lakse se braniti nego napadati sto se tice morala.
madner

#159069 Re: Ukrajina

Post by madner »

Nebozemlja wrote: 09/05/2023 23:45
madner wrote: 09/05/2023 23:42 Moje misljenje je da su Rusi namjerno imali skromnu paradu. Ako nista Armate su mogli provozat.

Tako je, a i najsavremeniju tehniku i najspremnije vojnike tek trebaju poslati u Ukrajinu.
Drugoligas to nema veze sa onim sto je napisano.
Nebozemlja

#159070 Re: Ukrajina

Post by Nebozemlja »

madner wrote: 09/05/2023 23:46
Nebozemlja wrote: 09/05/2023 23:45

Drugoligas to nema veze sa onim sto je napisano.
Ma ne, sve si u pravu.
Bernardinac

#159071 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

BarbaDue wrote: 09/05/2023 22:57
Bernardinac wrote: 09/05/2023 09:12 RTRS uživo prenosi paradu
Jel ovo zaista bio direktan prijenos?
Bio je simultani prevod. Mislim da jeste. Počelo u 9h.
Bernardinac

#159072 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

Pročitao sam nabrze zadnjih 5-6 stranica i euforiju za predstojeću ofanzivu.
Sve ok, ali UA oklope koji masovno napadaju ruske rovove, mislim da nećemo vidjeti skoro.
Ono šta ja očekujem je najmanje 2-3 mjeseca pokušaja udaranja rusa uzduž i poprijko i ako sve to omekša ide pješadija i oklop.
Ono što većina ovdje zaboravlja je činjenica da Ukrajina za neprijatelja ima teško indoktriniranu masu stanovništva rusije.
Zaboravlja se da oni gledaju samo jedan "TV dnevnik', ne što hoće već što nemaju izbora ni drugog. I tako je godinama.
Njihova percepcija stvarnosti je takva kakvu im serviraju i govore a to je da su oni NAPADNUTI.
Ruski narod je plastelin i možeš ga oblikovati kako hoćeš.
Mnogi neće ići rado ratovati u drugu zemlju, ali ko ih pita?
Jednom kada dođu u rovove nemaju puno opcija.
Pobjeći ili predati se ako mogu i (ako ih njihovi ne pobiju u toj nakani) ili boriti se i pokušati preživjeti.

Putinu i njegovoj feudalnoj mafiji uopšte nije bitan broj mrtvih rusa, već krajnji rezultat i cilj.

Rusija nije demokratska zemlja pa da neko na vlasti normalno ode sa funkcije ili ode u opoziciju i tako nastavi svoj politički i lični život.

Nema toga u diktaturama.
Svaki njihov neuspijeh ili povlačenje sa političke scene za njih je smrtna prijetnja.
Putin i klika će gurati do maksimuma jer je to za njih pitanje života i smrti.

Ruski narod je najveći resurs zločinačkog Kremlja jer je taj narod ovca i velika pičkurina bez dostojanstva.

Takvi su kakvi su, zatucani, neobrazovani i kao takvi, opasni.
SanskiBiser

#159073 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

drug_profi wrote: 09/05/2023 23:37
SanskiBiser wrote: 09/05/2023 17:07 It is worth noting that Ukraine is waiting for two more Pershing systems, one from the Americans and one from the Dutch, and Zelensky was in the Netherlands two days ago.
Pershing?
Možda je lapsus, mislio na Patriot?
Aha, nisam htio mijenjati.
DahZmaja

#159074 Re: Ukrajina

Post by DahZmaja »

Gvozdeni1 wrote: 09/05/2023 20:50
Awakened wrote: 09/05/2023 20:40

Prvo, dobro poznajem rat, borio sam se protiv tvojih 4 godine. Medjutim, to nije poenta. Pises kako su zlocine cinili neodgovorni pojedinci na tvojoj strani koji su se oteli kontroli...pa zasto su vam silni generali i politicari zavrsili kao ratni zlocinci? Srebrenica, Prijedor, Foca, Visegrad, Sarajevo, Tuzla...sve neodgovorni pojedinci? Ti sada zivis u cetnitetu koji je direktna posljedica najgnusnijih zlocina i koji jos uvijek tretira druge kao gradjane treceg reda.
Na temu...pises kako Rusi ako se ne odbrane treba da se povuku iz Ukrajine i plate odstetu. A ako se odbrane, sta, proglasiti republiku rusku na tudjoj zemlji u kojoj su pocinili slicne zlocine kao i vi u ogromnom dijelu BiH? Pa onda kao i ti da pitaju, ko nas bre zavadi? Eto zasto mrzim Ruse, jer imaju istu poganu filozofiju kao ti i tvoji "odmetnuti pojedinci".
Ja nisam rekao da rusima treba da pripadne neka teritorija. Ja bi prvi volio da ih nisu napali 24og,niti ikada poslije. Ali svako ima svoje interese i nekada se problemi resavaju silom. Ne opravdavam ali to su cinjenice. Kako su Britanija i Argentina rijesili realno mnogo manji problem od ovoga?
Jbg svijet tako funkcionise.
Ko koga i kako tretira? Jesi imao skoro neugodnosti?
Bosanski jezik u rs. Čist pokušaj uništavanja jednog identiteta. Jedna od najupečatljivijih odlika genocida po međunarodno priznatom pravu. Sad u ovom momentu. Eto kako se tretira u rs-u. Eto ti neugodnosti.
Ili možda želiš reći da to nije tačno, neka "zavera" bre. Jbt dobrih 4-5 godina u rs-u je trebalo da se uhavizate da ekavica nije iz BiH. I sad treba čekati 40-50 godina da uhavizate da je BiH vaša kao i moja jedina domovina.
Sanu vam je nametnuo "virtualnu" domovinu Srbiju.
Post Reply