drug_profi wrote: ↑09/05/2023 22:35
zigzag wrote: ↑09/05/2023 13:13
Ma hajd, čovjek bi kao ovo ozbiljno analizirao jer realno, ovo jeste veliki rat. Na početku je izgledalo vrlo zabrinjavajuće jer niko nije znao mogućnosti ruske vojske, ukrajinske pogotovu.
Ali kada se sve sagleda ovo je veliki cirkus i velika ruska sramota. Još od marta prošle godine. I tu se više ne može pričati preozbiljno. Normalno, i ove operacije na ograničenim područjima se mogu analizirati i komentarisati ali u globalu je zajebancija.
Možda bi se mogao izvesti zaključak da je neovisno o sili koja napada, odlučnost branitelja presudna za ishod rata.
Odnosno da se nikad ne može računati na slom odbrane koja ne želi da se preda.
Tebe izuzetno cjenim i htio bi te pitati za misljenje u vezi par stvari, zanima me.
Da li je moguce da rusi uopste nisu toliko slabi, koliko su zapravo ameri jaki, tj NATO u kombinaciji s hrabrom ukrajinskom vojskom?
Moje misljenje je da je kljuc ovoga rata NATO djelovanje, tj njihova pomoc, pogotovo americka.
Imam jednog druga koji je vrlo visoki oficir i strucnjak.
I on mi je objasnjavao da je zapravo prevaga to sto uz zapadnu pomoc, starlinkovi sateliti itd itd kao i uz pomoc dronova koje rusi nisu imali na pocetku, ukrajinci imaju realnu sliku u vremenu sa linije fronta i iz dubine. Da je to 70% potrebnog za pobjedu. I kad se jos tome doda spremnost ukrajinaca na borbu, dobije se ovo sto gledamo danas.
Takodje govorio mi je o Avaksima i o nekim novim mogucnostima koje imaju zadnjih godina koje su strasne. Bukvalno mogu skenirati i podzemne objekte.
Edit:Tj konkretno, mislis li da bi rusi do sad zavrsili s Ukrajinom da se zapad nije umjesao logisticki?