Izvini, ali kakva je razlika hocu li ja nesto poslati postom ili otici na salter predati ? S tim da mi za postu treba i koverta i moram platiti postarinu, a svakako moram otici do poste, koja mi je jednako daleko ili neznatno blize kao i ta ustanova koja salje ?Dope_Man wrote: ↑09/05/2023 16:10 U BiH ti za 30 godina nije doslo sluzbene poste zato sto nema te usluge
Za sve zivo ti moras na salter i podici, dok ti ovamo (opet kazem pretpostavljam i za Njemacku iz ranijih upisa) dodju stvari u posti i mirna Bosna. Sve osim vize mi je doslo na ruke, a poreznu rijesio na par klikova preko neta, nisam ustao s kauca.
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Ozimician
#6576 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- Dope_Man
#6577 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja govorim o primanju. Nista zivo nisam slao postom. Kazem da finalna stvar, koju trebam dobiti, mi dodje u sanduce umjesto da ja idem da preuzmem.Ozimician wrote: ↑09/05/2023 16:13Izvini, ali kakva je razlika hocu li ja nesto poslati postom ili otici na salter predati ? S tim da mi za postu treba i koverta i moram platiti postarinu, a svakako moram otici do poste, koja mi je jednako daleko ili neznatno blize kao i ta ustanova koja salje ?Dope_Man wrote: ↑09/05/2023 16:10 U BiH ti za 30 godina nije doslo sluzbene poste zato sto nema te usluge
Za sve zivo ti moras na salter i podici, dok ti ovamo (opet kazem pretpostavljam i za Njemacku iz ranijih upisa) dodju stvari u posti i mirna Bosna. Sve osim vize mi je doslo na ruke, a poreznu rijesio na par klikova preko neta, nisam ustao s kauca.
-
detroit-mercy
#6578 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zar ne ostavis postu u sanduce koje postar pokupiOzimician wrote: ↑09/05/2023 16:13Izvini, ali kakva je razlika hocu li ja nesto poslati postom ili otici na salter predati ? S tim da mi za postu treba i koverta i moram platiti postarinu, a svakako moram otici do poste, koja mi je jednako daleko ili neznatno blize kao i ta ustanova koja salje ?Dope_Man wrote: ↑09/05/2023 16:10 U BiH ti za 30 godina nije doslo sluzbene poste zato sto nema te usluge
- Ozimician
#6579 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne. Nije mi pri ruci, ali onda moram i markice jos kupovati, tako da je ta opcija jos komplikovanija.
Dakle rjesavas jedan "problem", pravis dodatna 3.
-
Bodkin
#6580 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U pravu si, htio sam reci zato je teze u njemackim.detroit-mercy wrote: ↑09/05/2023 15:52Prva recenica ti je kontradiktorna, mislim da hoces da kazes nesto drugoBodkin wrote: ↑09/05/2023 15:45 Usa, australija i slicne zemlje nemaju problema sa useljenicima. Zato je lakse u njemackim firmama napredovati.
Ali to vec nije slucaj gore u skandinaviji ili u beneluxu.
A i u usa ljudi se moraju laktati jer nema socijale + nabiju te nogom na poslu preko noci.
U evropi ljudi postanu uljuljani.
A ovo za papire, ko nije vadio papire u usa ne zna sta je pakao.
I ne znam sto je njemacka neka zvijezda vodilja. Austrija, benelux ili skandinavija su zemlje gdje je ta papirologija ili nestala (koristis digitalni potpis) ili ie jako efikasna
A i koliko cesto vadis papire u pm. Od kad je to faktor bilo cega.
Druga, gnjavaza sa papirima u USA, sve ti dodje postom ili zavrsis online, nikada manje papira ni u jednoj zemlji nisam trebao nego ovdje, tako da mi je malo cudno za pakao oko papira u USA.
Doduse zivio sam tamo prije 15 godina pa se mozda promijenilo ali bi me cudilo poprilicno da je sad svemirski brod
- anelsol
#6581 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To ti je samo pitanje vremena. Kad tebe ne bude pitanje je koliko će tvoju djecu BiH privlačiti. Od sestre mi sin dolazio iz Kalifornije kod nas svake godine do pandemije. Bio malo asocijalan, pa se taman malo avizo kako je dolazio kod nas. Mi ga gotivili, vodali svukuda, upoznao raje, izlazio svaku veče, ma svako ljeto mu ekstra. Kako nasta korona završi fakultet i zaposli se. Od tada nit se javlja nit dolazi. To je nesto sto će se svima desiti, prije ili kasnije.detroit-mercy wrote: ↑09/05/2023 15:38Vrijeme ce odraditi svoje, mi se ko nesto trzamo ali to je bitka koju su svi prije nas izgubili, od Iraca, preko Italijana do Poljaka i drugih.Ozimician wrote: ↑09/05/2023 15:21
Pa ja sam u Njemackoj upoznao dosta nasih ljudi koji su se ili rodili u Njemackoj ili dosli kao predskolska djeca i svi oni znaju super bosanski i medju sobom pricaju bosanski, naravno ubace pokoju i njemacku rijec i imaju akcenat, sto je sasvim prirodno, a iskljucivo na njemackom pricaju samo ona djeca ciji se roditelji stide porijekla, pa ih pitas odakle su tvoji?- on kaze iz Hrvatske? Odakle tacno - Kakanj.
Pa dobro, ne sporim ja da vi potrosite par hiljada $ za aviokartu, ali to nisu pare ostavljene u BIH, nego aviokompaniji.
Nekad je u BIH sezona dijaspore bila samo 2 ljetna mjeseca + 2 sedmice oko Bozica, sad bukvalno u svaka doba mozes sresti nekoga ko zivi vani, a dosao u BIH u posjetu. Prosjecan BH dijasporas iz Njemacke sad dolazi u BIH 4x godisnje, "Slovenci" iz Krajine su nakon ulaska HR u Sengen bukvalno postali vikendasi.
-
sabanss
#6582 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam... Da li si ikada pokušao dobiti neku potvrdu, promijeniti karticu, informaciju o visini poreza na imovinu za tekuću godinu ili predati godišnju prijavu poreza ako imaš prihode mimo plate? Nisam nikada uspio bez izgubljenog dana + što bilo kakva komplikacija i greška sa njihove strane traje mjesecima da se ispravi.Ajatolah_ wrote: ↑09/05/2023 16:10Šta je s našom poreznom?sabanss wrote: ↑09/05/2023 15:45
Ali nisam još naletio na neki papir koji nije spomenut. Stranice institucija Bayerna / Minhena imaju pobrojane sve papire tako da nije bilo lutanja. Također ako je bilo do njih da kasne ili slično samo je rečeno da se ne sikiram (slučaj u koroni).
Meni je smješno bilo što se Švabe žale na svoju birokratiju.... Nisu nikad bili u bosanskoj poreznoj![]()
- Ozimician
#6583 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jesam naravno, ali nista vise zahtjevno nego to isto u Njemackoj. Eh tacno je da izgubis dan, to sam vec spominjao kako to kod nas ide, ali barem manje cekas.sabanss wrote: ↑09/05/2023 16:29Ne znam... Da li si ikada pokušao dobiti neku potvrdu, promijeniti karticu, informaciju o visini poreza na imovinu za tekuću godinu ili predati godišnju prijavu poreza ako imaš prihode mimo plate? Nisam nikada uspio bez izgubljenog dana + što bilo kakva komplikacija i greška sa njihove strane traje mjesecima da se ispravi.
- anelsol
#6584 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam u koju poreznu ideš. Ja sve to zavsim bez ikakvih problema. U manjim mjestima nema tih problema.sabanss wrote: ↑09/05/2023 16:29Ne znam... Da li si ikada pokušao dobiti neku potvrdu, promijeniti karticu, informaciju o visini poreza na imovinu za tekuću godinu ili predati godišnju prijavu poreza ako imaš prihode mimo plate? Nisam nikada uspio bez izgubljenog dana + što bilo kakva komplikacija i greška sa njihove strane traje mjesecima da se ispravi.
Last edited by anelsol on 09/05/2023 16:34, edited 1 time in total.
-
sabanss
#6585 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A kad ti BiH banke traže CIPS koji moraš lično donijeti, karticu koju moraš lično podići i slično to ništa? Usporedi sa Njemačkom gdje banku nikad ne moraš vidjeti čak niti ako uzimaš kredit. Zdravstveno biraš koje ćeš i imaš bonuse koje u BiH nemaš - ustvari nemaš ni osnovnu uslugu. Samo banka i zdravstveno.... Meni se čini fair trade da sam sebi to završim jer dobijem puno više.Ozimician wrote: ↑09/05/2023 16:07 Eh bravo, upravo si naveo stvari s kojim se ja u BIH nisam nikad ni susretao - zdravstveno moras sam prijaviti, komuniciras stalno sa njima, E-mailovi, pa mobilna aplikacija, pa promjena poslodavca, moras popuniti opet formular za zdravstveno... itd. Vjeruj u BIH ni ne znam gdje se nalazi zdravstveno osiguranje niti sam kad s njima komunicirao na bilo koji nacin.
Eto to je vec brdo birokaratskih poslova o kojima u BIH nisam ni razmisljao da postoje, samo na tom jednom primjeru. xD
- madner
#6586 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Super iskustva sa PU. Fulim svaki put nesto, zavrsimo sve za 15 minuta. Izgubim vise dok se parkiram.
-
sabanss
#6587 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prijava poreza je u DE online, zdravstveno je online, banka je online, skoro sve možeš dobiti iz kuće. Podneseš online, dobiješ na kućnu adresu poštom. Ne moram nikada predati pošiljku?
- Dope_Man
#6588 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To ja i kazem, samo za DE nisam zelio tvrditi jer nemam iskustvo, ali isto tako u AT. Skoro sve od kuce, svaki papir/kartica dodje u sanduce. Osim po vizu, nista drugo nisam morao ici da ja preuzmem. I nema smisla reci da to nije jedna solidna prednost u odnosu na BiH gdje ides licno preuzimati skoro sve, i gdje jos nema zakona o digitalnom potpisu da se pocnu rjesavati mnoge stvari (npr. banke to cekaju k'o ozeblo sunce).
I naravno, gdje god da krenes prvo svrati po jedan CIPS, jos ga samo u kaficu ne traze prije nego narucis kafu
-
elcaliente
#6589 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne bi se slozio sa ovim.Ozimician wrote: ↑09/05/2023 14:50I ja imam takav utisak, mada generalno to nije iznenadjujuce jer npr. Kanada, USA, Australija su tradicionalno useljenicke zemlje i dosta otvorene za pokretanje biznisa u odnosu na Z. Evropu. Takodjer zemlje Z. Evrope imaju i jaku socijalnu komponentu, drzava bukvalno sve tjera u srednju klasu, one sa dna pomaze, one koji odskoce - oporezuje.anelsol wrote: ↑09/05/2023 14:40
Nekako imam utisak da su se naši ljudi puno bolje snašli u USA nago u Zapadnoj Evropi. Ovo je samo moj dojam, budući da znam naših ljudi koji žive u USA i npr. Njemačkoj. Znam naše ljude koji žive u Kaliforniji i u Bostonu, i svi su ili dobrostojeći ili neka srednja klasa. U Njemačkoj bi po nekoj paušalnoj ocjebi rekao da ih je puno više u kategoriji srednje klase.
Takodjer moj je utisak (ovdje mozda mnogo grijesim) da USA zahtjeva manje formalnosti pri napredovanju u kompanijskoj hijerarhiji, dok npr. Njemacka stalno trazi neko "doskolovavanje" i polaganje ispita, a vece mjesto u hijerarhiji donosi npr. 2x vise posla i odgovornosti, za 20% vecu netto platu i onda ljudi skontaju da im se taj "napredak" i ne isplati previse.
Mislim da je nedavno bila i neka anketa, negdje sam vidio, da je sve manje mladih u Njemackoj (iz datih razloga) zainteresovano za napredovanje i vecu poziciju unutar kompanije / drustva. Mislim da je samo 20% ljudi sa nizih pozicija odgovorilo da bi prihvatilo sefovsku poziciju na sadasnjem poslu ako bi joj bila ponudjena.
Upravo sam raspisao konkurs za 2 radna mjesta i svi aplikanti me pitaju za doskolovavanje i napredovanje, talentmanagement itd.
Danas bas sam imamo djevojku na razgovoru koja mi je rekla da joj je to glavni kriterij.
Djevojka zivi u Nirnbergu i putovati ce 3 dana sedmicno na posao u Minhen. Kaze nikakav problem.
-
elcaliente
#6590 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U BiH ni neznas jesi li prijavljen ili poslodavac steka pare.Ozimician wrote: ↑09/05/2023 16:07Eh bravo, upravo si naveo stvari s kojim se ja u BIH nisam nikad ni susretao - zdravstveno moras sam prijaviti, komuniciras stalno sa njima, E-mailovi, pa mobilna aplikacija, pa promjena poslodavca, moras popuniti opet formular za zdravstveno... itd. Vjeruj u BIH ni ne znam gdje se nalazi zdravstveno osiguranje niti sam kad s njima komunicirao na bilo koji nacin.sabanss wrote: ↑09/05/2023 15:59
Hvala družeMeni je ok ako nemam pritisak sa strane koji ja nisam imao. Kad bude biće.... A sa poštom mi je super, ne moram u banku, ne moram u finanzamt, ne moram u KVR, ne moram u TK zdravstveno, itd. Pitam se šta bi bilo da u BiH napravimo poštu funkcionalnim servisom. Ovo sada je uzimanje para na nepostojećem trackingu i žuti papirići koje poštar ostavlja jer mu je mrsko nositi poštu
![]()
Eto to je vec brdo birokaratskih poslova o kojima u BIH nisam ni razmisljao da postoje, samo na tom jednom primjeru. xD
Totalno netransparentan sistem.
- zubi
#6591 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da znaš, provjeriš online uplaćuju li ti se doprinosi.
Jah, sve vi znate...
Jah, sve vi znate...
-
elcaliente
#6592 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa kako se onda desava da toliki ljudi rade bez da im nisu uplaceni doprinosi?
Kao nisu znali ovo ono pa ne mogu penziju.
Nisam znao da ima aplikacija od PIO ako ima onda super.
U Njemackoj ti je poslodavac duzan svakih 6 mjeseci dati izvod.
- ZoomZoomKiwi
-
elcaliente
#6594 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Super stvar, onda je valjda do neobrazovanih radnika.
Radili 20 godina a nemaju penzije.
-
sabanss
#6595 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I odmah za LIB treba ponijeti ličnu i u PUelcaliente wrote: ↑09/05/2023 19:15Super stvar, onda je valjda do neobrazovanih radnika.
Radili 20 godina a nemaju penzije.
A za ovo treba pitati direktore i poreznu kako je moguće da je banka isplaćivala platu, nema doprinosa i nema krivičnog gonjenja zbog utaje poreza?
-
elcaliente
#6596 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja nikada nisam radio u BiH pa nemam iskustva, ali kada gledam na TV i cujem stvari od ljudi neke mi stvari u BiH poslovnom svijetu nikako nisu jasne.sabanss wrote: ↑09/05/2023 19:18I odmah za LIB treba ponijeti ličnu i u PUelcaliente wrote: ↑09/05/2023 19:15
Super stvar, onda je valjda do neobrazovanih radnika.
Radili 20 godina a nemaju penzije.![]()
A za ovo treba pitati direktore i poreznu kako je moguće da je banka isplaćivala platu, nema doprinosa i nema krivičnog gonjenja zbog utaje poreza?
Ljudi radili 15-20 godina i onda poslije toliko godina se zale da ne mogu u penziju jer nista nije uplacivano.
Pa zar mu je trebalo 20 godina da to provjeri, valjda odmah poslije prve plate pregeldas platnu listu i trazis izvod od PIO.
-
sabanss
#6597 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Platna bude ok naizgled. A PIO je posebna priča o bosanskoj aljkavosti. Mada ne sumnjam da će se sada javiti ljudi sa super iskustvimaelcaliente wrote: ↑09/05/2023 19:22Ja nikada nisam radio u BiH pa nemam iskustva, ali kada gledam na TV i cujem stvari od ljudi neke mi stvari u BiH poslovnom svijetu nikako nisu jasne.
Ljudi radili 15-20 godina i onda poslije toliko godina se zale da ne mogu u penziju jer nista nije uplacivano.
Pa zar mu je trebalo 20 godina da to provjeri, valjda odmah poslije prve plate pregeldas platnu listu i trazis izvod od PIO.
Najveći je problem što nema krivičnog gonjenja bilo koga u sprezi poslodavac tj. odgovorna osoba - banka.
-
elcaliente
#6598 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
A kako se ljecio? Valjda neko mora platiti osguranje.sabanss wrote: ↑09/05/2023 19:26Platna bude ok naizgled. A PIO je posebna priča o bosanskoj aljkavosti. Mada ne sumnjam da će se sada javiti ljudi sa super iskustvimaelcaliente wrote: ↑09/05/2023 19:22
Ja nikada nisam radio u BiH pa nemam iskustva, ali kada gledam na TV i cujem stvari od ljudi neke mi stvari u BiH poslovnom svijetu nikako nisu jasne.
Pa zar mu je trebalo 20 godina da to provjeri, valjda odmah poslije prve plate pregeldas platnu listu i trazis izvod od PIO.![]()
Najveći je problem što nema krivičnog gonjenja bilo koga u sprezi poslodavac tj. odgovorna osoba - banka.
Nije valjda da nije isao 20 godina doktoru.
Ali tu opet dolazimo do neobrazovanosti drustva, da sebi neko uopste dopusti da radi 20 godina bez doprinosa to je vec granica ludila.
Znaci poslodavac 20 godina krivotvori platnu listu i papire. Kakav kriminal.
Vise napora ulozi u krivtvorenje umjesto da uplati doprinose.
-
sabanss
#6599 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ima i do radnika naravno. Samo treba sve staviti u kontekst. Kad je nužda, ne buniš se jer ćeš ostati bez posla.elcaliente wrote: ↑09/05/2023 19:29A kako se ljecio? Valjda neko mora platiti osguranje.
Ali tu opet dolazimo do neobrazovanosti drustva, da sebi neko uopste dopusti da radi 20 godina bez doprinosa to je vec granica ludila.
Ne drugoj temi su me napali kada sam rekao da treba uvesti neradnu nedelju jer tobože to radnici hoće da više zarade. Neće radnici već poslodavci i nije istina da radnici imaju slobodu izbora. Dobiju otkaz ako pisnu.
-
elcaliente
#6600 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kriminal.sabanss wrote: ↑09/05/2023 19:31Ma ima i do radnika naravno. Samo treba sve staviti u kontekst. Kad je nužda, ne buniš se jer ćeš ostati bez posla.elcaliente wrote: ↑09/05/2023 19:29
A kako se ljecio? Valjda neko mora platiti osguranje.
Ne drugoj temi su me napali kada sam rekao da treba uvesti neradnu nedelju jer tobože to radnici hoće da više zarade. Neće radnici već poslodavci i nije istina da radnici imaju slobodu izbora. Dobiju otkaz ako pisnu.
Ja isto kazem da BiH treba neradni Nedjelju ali isto kazem da su u vecini radnici u Njemackoj produktivniji nego u BiH.
Za primjer uvjek uzimam trgovine i kasirke.
Volio bi da Lidl uvede radnu kulturu iz Njemacke u BiH.
Last edited by elcaliente on 09/05/2023 19:36, edited 1 time in total.