Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
anelsol

#6551 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

detroit-mercy wrote: 09/05/2023 13:51
Maja The Bee wrote: 08/05/2023 20:59

Pa mislim da je mjerodavniji od tebe jer ipak jeste u korporativnom svijetu, a i po načinu pisanja se vidi da je mnogo obrazovaniji.

Uspješnih naših ljudi ima svugdje, u omjeru kao i ovdje na temi, jedan od dvadeset.
Kucni prijatelj (BH porijekla) je clan skoloskog odbora u jednom od jacih skolskih distrikta ovdje, pozicija koja se dobija na izborima. Ima uvid u dosta stvari koje se ticu edukacije i jako je zadovoljna BH zajednicom sto se tice edukacije, po njoj spadamo u jednu od obrazovanijih zajednica i prosjek nase djece koja zavrsava fakultete ovdje je jako dobar, puno bolji nego recimo broj djece fakultetski obrazovane u matici.
Baziranom na tome onda mozes i da zamislis koje poslove i pozicije drze. Moj kucni prijatelj je COO kompanije koja bi po velicin bila gigant za BH uslove ( po broju radnika i po prometu), jedna od vecih kuka u Chrysleru je porijeklom Brcak, imamo u Fordu lika Sarajliju na izuzetno visokoj poziciji. Da ne nabrajam dalje, ali mnogi bi se zacudili sta nasi ljudi rade i gdje rade.
I sve ovo sto us ostvarili su ostvarili bez politickih, rodbinskih i inih veza, samo rad i trud.
Nekako imam utisak da su se naši ljudi puno bolje snašli u USA nago u Zapadnoj Evropi. Ovo je samo moj dojam, budući da znam naših ljudi koji žive u USA i npr. Njemačkoj. Znam naše ljude koji žive u Kaliforniji i u Bostonu, i svi su ili dobrostojeći ili neka srednja klasa. U Njemačkoj bi po nekoj paušalnoj ocjebi rekao da ih je puno više u kategoriji srednje klase.
Ozimician

#6552 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 09/05/2023 14:40
Kucni prijatelj (BH porijekla) je clan skoloskog odbora u jednom od jacih skolskih distrikta ovdje, pozicija koja se dobija na izborima. Ima uvid u dosta stvari koje se ticu edukacije i jako je zadovoljna BH zajednicom sto se tice edukacije, po njoj spadamo u jednu od obrazovanijih zajednica i prosjek nase djece koja zavrsava fakultete ovdje je jako dobar, puno bolji nego recimo broj djece fakultetski obrazovane u matici.
Baziranom na tome onda mozes i da zamislis koje poslove i pozicije drze. Moj kucni prijatelj je COO kompanije koja bi po velicin bila gigant za BH uslove ( po broju radnika i po prometu), jedna od vecih kuka u Chrysleru je porijeklom Brcak, imamo u Fordu lika Sarajliju na izuzetno visokoj poziciji. Da ne nabrajam dalje, ali mnogi bi se zacudili sta nasi ljudi rade i gdje rade.
I sve ovo sto us ostvarili su ostvarili bez politickih, rodbinskih i inih veza, samo rad i trud.
Nekako imam utisak da su se naši ljudi puno bolje snašli u USA nago u Zapadnoj Evropi. Ovo je samo moj dojam, budući da znam naših ljudi koji žive u USA i npr. Njemačkoj. Znam naše ljude koji žive u Kaliforniji i u Bostonu, i svi su ili dobrostojeći ili neka srednja klasa. U Njemačkoj bi po nekoj paušalnoj ocjebi rekao da ih je puno više u kategoriji srednje klase.
I ja imam takav utisak, mada generalno to nije iznenadjujuce jer npr. Kanada, USA, Australija su tradicionalno useljenicke zemlje i dosta otvorene za pokretanje biznisa u odnosu na Z. Evropu. Takodjer zemlje Z. Evrope imaju i jaku socijalnu komponentu, drzava bukvalno sve tjera u srednju klasu, one sa dna pomaze, one koji odskoce - oporezuje.

Takodjer moj je utisak (ovdje mozda mnogo grijesim) da USA zahtjeva manje formalnosti pri napredovanju u kompanijskoj hijerarhiji, dok npr. Njemacka stalno trazi neko "doskolovavanje" i polaganje ispita, a vece mjesto u hijerarhiji donosi npr. 2x vise posla i odgovornosti, za 20% vecu netto platu i onda ljudi skontaju da im se taj "napredak" i ne isplati previse.

Mislim da je nedavno bila i neka anketa, negdje sam vidio, da je sve manje mladih u Njemackoj (iz datih razloga) zainteresovano za napredovanje i vecu poziciju unutar kompanije / drustva. Mislim da je samo 20% ljudi sa nizih pozicija odgovorilo da bi prihvatilo sefovsku poziciju na sadasnjem poslu ako bi joj bila ponudjena.
Last edited by Ozimician on 09/05/2023 14:52, edited 1 time in total.
Dope_Man

#6553 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 09/05/2023 14:34
sabanss wrote: 09/05/2023 13:57

Dugo mi je trebalo da se prešaltam na način razmišljanja koji je nama prilično stran. Jednostavno nikoga nije briga zašto nisi na vrijeme krenuo - ne žele da tvoja organiziranost utječe na njih. Onda sam sjeo, razmislio i prihvatio da ima smisla i da je bezobrazno tražiti nešto preko reda ili moliti nekoga za uslugu zbog moje neorgniziranosti. Suprotno od BiH :D
Vjeruj da dobrim dijelom to nema nikakve veze sa neorganiziranoscu, jednostavno krenes "ganjati jedan papir" pa ti kao uslov za taj papir postave da ti treba neki drugi papir, da bi dobio taj drugi papir, moras cekati termin par mjeseci i onda izdavanje tog papira jos par mjeseci, pa tek onda mozes predati za ovaj prvi papir, i tako izgubis hladno godinu dana na neku glupost.

Neorganiziranost bi bila onda kad bi bilo da ti jedan papir ne uslovljava dobijanje drugog papira.

Eh sad, pohvale za tebe sto si se presaltao na taj nacin razmisljanja, vjerovatno si u BiH pi*dio kad ti kazu "fali ti jedan papir" (kao i ja sto sam, sad se nakon zivota u Njemackoj izvinjavam BH birokratama na mom nedolicnom ponasanju svojevremeno), a taj jedan papir koji nam je falio, obicno smo mogli u roku od par sati, najduze par dana, da dobijemo. Ali smo svi govorili - ovo samo u Bosni ima "fali ti papir".

Eh ovdje nam nije problem cekati mjesecima na "taj papir", zakazivati termine i skupo placati te papire, ovdje sve moze i niko se ne ljuti.

Znam ja nas, je*o ti nas.
Ne znam za Njemacku, ali ja jos nisam naisao na sitne takse za razne papire, i na "ovjerenu kopiju" ovdje u AT. Istina je da ima stvari koje se dugo cekaju, recimo zamjena BiH vozacke je proces od 5-6 mjeseci u Grazu (ili 5-6 sedmica u pokrajini pored, a mozes bilo gdje, ne moras u svojoj), ili 5-6 dana ako si spreman platiti par stoja za privatnu provjeru validnosti originalne (sto je dio i koji pravi problem).

Ali bar imas za svaki proces na netu opisano sta, gdje, koji papiri. Sam napravis kopije i termin, doneses i zavrsis. A i CIPS vazi sve dok ne promijenis stan, ne moram svaki put u postu :D
detroit-mercy

#6554 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Nisi pogrijesio, velika je razlika. I ta razlika nije samo do kvalitete nasih ljudi, ljudi su isti. Vise je do sistema, americki sistem stimulira poduzetnistvo, individualizam, napredak, manje je ogranicen kojekavom papirologijom ili pak onom nije to za tebe ili kasno je za to.
Ozimician

#6555 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Dope_Man wrote: 09/05/2023 14:52
Ozimician wrote: 09/05/2023 14:34

Vjeruj da dobrim dijelom to nema nikakve veze sa neorganiziranoscu, jednostavno krenes "ganjati jedan papir" pa ti kao uslov za taj papir postave da ti treba neki drugi papir, da bi dobio taj drugi papir, moras cekati termin par mjeseci i onda izdavanje tog papira jos par mjeseci, pa tek onda mozes predati za ovaj prvi papir, i tako izgubis hladno godinu dana na neku glupost.

Neorganiziranost bi bila onda kad bi bilo da ti jedan papir ne uslovljava dobijanje drugog papira.

Eh sad, pohvale za tebe sto si se presaltao na taj nacin razmisljanja, vjerovatno si u BiH pi*dio kad ti kazu "fali ti jedan papir" (kao i ja sto sam, sad se nakon zivota u Njemackoj izvinjavam BH birokratama na mom nedolicnom ponasanju svojevremeno), a taj jedan papir koji nam je falio, obicno smo mogli u roku od par sati, najduze par dana, da dobijemo. Ali smo svi govorili - ovo samo u Bosni ima "fali ti papir".

Eh ovdje nam nije problem cekati mjesecima na "taj papir", zakazivati termine i skupo placati te papire, ovdje sve moze i niko se ne ljuti.

Ne znam za Njemacku, ali ja jos nisam naisao na sitne takse za razne papire, i na "ovjerenu kopiju" ovdje u AT. Istina je da ima stvari koje se dugo cekaju, recimo zamjena BiH vozacke je proces od 5-6 mjeseci u Grazu (ili 5-6 sedmica u pokrajini pored, a mozes bilo gdje, ne moras u svojoj), ili 5-6 dana ako si spreman platiti par stoja za privatnu provjeru validnosti originalne (sto je dio i koji pravi problem).

Ali bar imas za svaki proces na netu opisano sta, gdje, koji papiri. Sam napravis kopije i termin, doneses i zavrsis. A i CIPS vazi sve dok ne promijenis stan, ne moram svaki put u postu :D
Pa nisam ni ja naisao na sitne takse, sve takse su od 10€ pa na vise, tako da svakako nije sitno. Ja jos nisam otisao u opstinu (Bürgerbüro) i da sam ovjerio dokumente a da tu ovjeru nisam platio, dok sam u BIH sve ovjere u opstini zavrsavao besplatno. Eto jedna razlika.

Meni su bgmi na mnogo mjesta trazili "beglaubigte Kopie", mozda je u Austriji drugacije, pa onda potvrde o nekaznjavanju pri svakoj promjeni poslodavca, itd.

A sa ovjeravanjem kopija dokumenata iz BIH sam tek imao ogromnih problema, ali to je tema za sebe.
detroit-mercy

#6556 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 09/05/2023 14:50

I ja imam takav utisak, mada generalno to nije iznenadjujuce jer npr. Kanada, USA, Australija su tradicionalno useljenicke zemlje i dosta otvorene za pokretanje biznisa u odnosu na Z. Evropu. Takodjer zemlje Z. Evrope imaju i jaku socijalnu komponentu, drzava bukvalno sve tjera u srednju klasu, one sa dna pomaze, one koji odskoce - oporezuje.

Takodjer moj je utisak (ovdje mozda mnogo grijesim) da USA zahtjeva manje formalnosti pri napredovanju u kompanijskoj hijerarhiji, dok npr. Njemacka stalno trazi neko "doskolovavanje" i polaganje ispita, a vece mjesto u hijerarhiji donosi npr. 2x vise posla i odgovornosti, za 20% vecu netto platu i onda ljudi skontaju da im se taj "napredak" i ne isplati previse.

Mislim da je nedavno bila i neka anketa, negdje sam vidio, da je sve manje mladih u Njemackoj (iz datih razloga) zainteresovano za napredovanje i vecu poziciju unutar kompanije / drustva. Mislim da je samo 20% ljudi sa nizih pozicija odgovorilo da bi prihvatilo sefovsku poziciju na sadasnjem poslu ako bi joj bila ponudjena.
Americke kompanije se vode onim, sta je dobro za kompaniju/shareholders a ne da li govoris sa akcentom ili ne. Tako da vas ne treba cuditi u koliko kompanija na vrhu sjede ljudi koji su useljenici, govore Engleski sa akcentom.
Velike su razike u pristupu svemu. Ja sam licno zivio i u DE a sada u USA, mogu nekako da pravim ta poredjenja.
Sama cinjenica da smo mi ovdje (BH zajednica) zadnih 30tak godina i gdje nasi ljudi rade, sta rade, koliko vec privatnih biznisa posjeduju govori sama za sebe.
Ozimician

#6557 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 09/05/2023 14:58
Ozimician wrote: 09/05/2023 14:50

Americke kompanije se vode onim, sta je dobro za kompaniju/shareholders a ne da li govoris sa akcentom ili ne. Tako da vas ne treba cuditi u koliko kompanija na vrhu sjede ljudi koji su useljenici, govore Engleski sa akcentom.
Velike su razike u pristupu svemu. Ja sam licno zivio i u DE a sada u USA, mogu nekako da pravim ta poredjenja.
Sama cinjenica da smo mi ovdje (BH zajednica) zadnih 30tak godina i gdje nasi ljudi rade, sta rade, koliko vec privatnih biznisa posjeduju govori sama za sebe.
Naravno, samo mislim da BIH kao drzava ima vise koristi od njemacke; austrijske; svicarske dijaspore nego od USA i Australije, ja koga god poznajem od USA dijaspore, djeca im privatno komuniciraju na engleskom, dok za ove evropske to nije bas slucaj + naravno kolicina novca i ulaganja koju evropska dijaspora ostavi u BIH.
anelsol

#6558 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 09/05/2023 15:01
Naravno, samo mislim da BIH kao drzava ima vise koristi od njemacke; austrijske; svicarske dijaspore nego od USA i Australije, ja koga god poznajem od USA dijaspore, djeca im privatno komuniciraju na engleskom, dok za ove evropske to nije bas slucaj + naravno kolicina novca i ulaganja koju evropska dijaspora ostavi u BIH.
Djeca a i njihovi roditelji koji zive u Evropi su puno češće u BiH nego iz USA. Mislim da to ima veze. Mada ih znam i iz Njemačke da skroz slabo pričaju naš jezik.
Ozimician

#6559 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 09/05/2023 15:05

Djeca a i njihovi roditelji koji zive u Evropi su puno češće u BiH nego iz USA. Mislim da to ima veze. Mada ih znam i iz Njemačke da skroz slabo pričaju naš jezik.
+ engleski je puno ljepsi i laksi jezik, njemacki svako ziv mrzi :D
anelsol

#6560 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 09/05/2023 15:07
anelsol wrote: 09/05/2023 15:05

+ engleski je puno ljepsi i laksi jezik, njemacki svako ziv mrzi :D
Taman hocu to da kažem :-D
Dope_Man

#6561 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Ozimician wrote: 09/05/2023 14:57 Meni su bgmi na mnogo mjesta trazili "beglaubigte Kopie", mozda je u Austriji drugacije, pa onda potvrde o nekaznjavanju pri svakoj promjeni poslodavca, itd.

A sa ovjeravanjem kopija dokumenata iz BIH sam tek imao ogromnih problema, ali to je tema za sebe.
Kao sto rekoh, ne znam za Njemacku al sve sto sam uradio ovdje (a preselio sam dakle viza, svi redovni dokumenti, posao, vozacka..) je bilo bez ikakvih ovjera (samo se donosi original na uvid i kopija koja ostaje njima) i bez placanja taksi na pojedinacne dokumente. Naravno, otislo je para na prevod nekih dokumenata, i recimo izdavanje vozacke kosta 60 EUR.

Al manje-vise taksa.. debilno mi je bilo da me iz MUPa il suda salje vani na neku trafiku da kupim taksu. Ovdje i sto sam placao to za vozacku i vizu, odmah kod njih platim, i dabome karticom.

Al Njemacka je malo i poznata po birokratiji pa me ne cudi to da je slicnija rodnoj grudi.
S druge strane ovdje jedna iz Holandije, sokirala se kako je sistem u Austriji zaostao, kako je sve komplikovanije i duze nego u Holandiji.. pa ono, uvijek ima zeleniji pasnjak.
detroit-mercy

#6562 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Pa slusaj, djeca nasih u Njemackoj privatno komuniciraju na Njemackom, ipak je toj djeci to prvi jezik, tako da ne vidim neku veliku razliku.
Kolicina love koju ostave, ne znam sta bih rekao ali pitaj konobare i ostale pruzaoce usluga ko su im najmerhametli gosti :mrgreen:. Nasi ljudi su preuzeli americki obicaj ostavljanja dobrog baksisa.
Moras ipak gledati i na razdaljinu, lakse je sjesti na Wizzair iz Koeln-a i za 50 ojra si u BiH ili cetvoroclanoj porodici treba nekih 200tinjak ojra dal autom ili avionom. Uspordi to sa nekih $6,000-7,000 kolik treba cetvoroclanoj porodici iz USA da dodje do BIH. Da vi "Svabe" tebate istresti toliku lovu da dodjete u BiH, nesto bi vam patriotizma preko noci :mrgreen:. Isto tako, nasi ljudi ovdje dosta ulazu u nektretnine i druge stvar, ali uprkos tome vecina ih je i dole izgradila ili kupila nesto.
Obzirom na sve to i koliko nasih ljudi iz USA ide u BiH svake godine i kolik novca ostave dovoljno ti govori kako su se "snasli".
Ozimician

#6563 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 09/05/2023 15:14

Pa slusaj, djeca nasih u Njemackoj privatno komuniciraju na Njemackom, ipak je toj djeci to prvi jezik, tako da ne vidim neku veliku razliku.
Kolicina love koju ostave, ne znam sta bih rekao ali pitaj konobare i ostale pruzaoce usluga ko su im najmerhametli gosti :mrgreen:. Nasi ljudi su preuzeli americki obicaj ostavljanja dobrog baksisa.
Moras ipak gledati i na razdaljinu, lakse je sjesti na Wizzair iz Koeln-a i za 50 ojra si u BiH ili cetvoroclanoj porodici treba nekih 200tinjak ojra dal autom ili avionom. Uspordi to sa nekih $6,000-7,000 kolik treba cetvoroclanoj porodici iz USA da dodje do BIH. Da vi "Svabe" tebate istresti toliku lovu da dodjete u BiH, nesto bi vam patriotizma preko noci :mrgreen:. Isto tako, nasi ljudi ovdje dosta ulazu u nektretnine i druge stvar, ali uprkos tome vecina ih je i dole izgradila ili kupila nesto.
Obzirom na sve to i koliko nasih ljudi iz USA ide u BiH svake godine i kolik novca ostave dovoljno ti govori kako su se "snasli".
Pa ja sam u Njemackoj upoznao dosta nasih ljudi koji su se ili rodili u Njemackoj ili dosli kao predskolska djeca i svi oni znaju super bosanski i medju sobom pricaju bosanski, naravno ubace pokoju i njemacku rijec i imaju akcenat, sto je sasvim prirodno, a iskljucivo na njemackom pricaju samo ona djeca ciji se roditelji stide porijekla, pa ih pitas odakle su tvoji?- on kaze iz Hrvatske? Odakle tacno - Kakanj.

Pa dobro, ne sporim ja da vi potrosite par hiljada $ za aviokartu, ali to nisu pare ostavljene u BIH, nego aviokompaniji.

Nekad je u BIH sezona dijaspore bila samo 2 ljetna mjeseca + 2 sedmice oko Bozica, sad bukvalno u svaka doba mozes sresti nekoga ko zivi vani, a dosao u BIH u posjetu. Prosjecan BH dijasporas iz Njemacke sad dolazi u BIH 4x godisnje, "Slovenci" iz Krajine su nakon ulaska HR u Sengen bukvalno postali vikendasi.
detroit-mercy

#6564 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Ozimician wrote: 09/05/2023 15:21
Pa ja sam u Njemackoj upoznao dosta nasih ljudi koji su se ili rodili u Njemackoj ili dosli kao predskolska djeca i svi oni znaju super bosanski i medju sobom pricaju bosanski, naravno ubace pokoju i njemacku rijec i imaju akcenat, sto je sasvim prirodno, a iskljucivo na njemackom pricaju samo ona djeca ciji se roditelji stide porijekla, pa ih pitas odakle su tvoji?- on kaze iz Hrvatske? Odakle tacno - Kakanj.

Pa dobro, ne sporim ja da vi potrosite par hiljada $ za aviokartu, ali to nisu pare ostavljene u BIH, nego aviokompaniji.

Nekad je u BIH sezona dijaspore bila samo 2 ljetna mjeseca + 2 sedmice oko Bozica, sad bukvalno u svaka doba mozes sresti nekoga ko zivi vani, a dosao u BIH u posjetu. Prosjecan BH dijasporas iz Njemacke sad dolazi u BIH 4x godisnje, "Slovenci" iz Krajine su nakon ulaska HR u Sengen bukvalno postali vikendasi.
Gledaj sad, upoznao sam i ja dosta ljudi cija djeca pricaju bosanski sa njemackim akcentom, mislim da to pitanje jezika nije mjerilo nicega. Kao prvo, ja i ne ocekujem da djeca rodjena i odskolovana vani pricaju nas na nekom akademskom nivou, jer koliko ljudi znas da prica jedan ili vise jezika na akdemskom nivou. Drugo, nase zajednice u Zap Evropi si puno vece i zive na skucenijem prostoru, tako da ostvaruju vise kontakata sa nasim ljudima, dosta ljudi ne konta kolika su to prostranstva (gradova ili izmedju gradova) ovdje. I naravno, blizina, ipak je dolazak iz USA skoro pa 24satno putovanje. Medjutim dosta ljudi kada dolazi iz USA ostaje puno duze. Neuporedive su to stvari.
Sad ovo sa Slovencima, pa jebi ga, od Kladuse do Slovenije nema ni 70km, pa sta bi trebali, dolaziti jednom u 10 godina :skoljka:, ovdje toliko do posla vozis :mrgreen:.
Drugo, ja i moja djeca provedemo vise vremena u BiH nego moji rodjaci iz Austrije, a da ne pricam o njihovoj djeci ili pak nekim koji vec imaju i unucad. Isto takoi, je ne znam cak ni kako cesto ce moja djeca ici u BiH, ovako dok ih ja vodim idu ali danas sutra kada krenu za svojim zivotom i svojim obavezama kada budu imali svoje porodice koliko ce stvarno imati volje/zelje da veliki dio svog odmora potrose u BiH u poredjenju sa nekom drugom destinacijom, i tu se ne razlikuju bas pretjerano od odraslih ljudi druge ili trece generacije rodjenih po Zap. Evropi. Vrijeme ce odraditi svoje, mi se ko nesto trzamo ali to je bitka koju su svi prije nas izgubili, od Iraca, preko Italijana do Poljaka i drugih.
Ozimician

#6565 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

detroit-mercy wrote: 09/05/2023 15:38 Drugo, ja i moja djeca provedemo vise vremena u BiH nego moji rodjaci iz Austrije, a da ne pricam o njihovoj djeci ili pak nekim koji vec imaju i unucad. Isto takoi, je ne znam cak ni kako cesto ce moja djeca ici u BiH, ovako dok ih ja vodim idu ali danas sutra kada krenu za svojim zivotom i svojim obavezama kada budu imali svoje porodice koliko ce stvarno imati volje/zelje da veliki dio svog odmora potrose u BiH u poredjenju sa nekom drugom destinacijom, i tu se ne razlikuju bas pretjerano od odraslih ljudi druge ili trece generacije rodjenih po Zap. Evropi. Vrijeme ce odraditi svoje, mi se ko nesto trzamo ali to je bitka koju su svi prije nas izgubili, od Iraca, preko Italijana do Poljaka i drugih.
Naravno, samo sto mi kao generacija imamo ono sto oni nisu imali, tako da cemo se vjerovatno "duze trzati" - relativno jeftin transport i digitalne tehnologije i drustvene mreze koje barem virtuelno odrzavaju kontakt s maticom.
Bodkin

#6566 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Usa, australija i slicne zemlje nemaju problema sa useljenicima. Zato je lakse u njemackim firmama napredovati.

Ali to vec nije slucaj gore u skandinaviji ili u beneluxu.

A i u usa ljudi se moraju laktati jer nema socijale + nabiju te nogom na poslu preko noci.
U evropi ljudi postanu uljuljani.

A ovo za papire, ko nije vadio papire u usa ne zna sta je pakao.
I ne znam sto je njemacka neka zvijezda vodilja. Austrija, benelux ili skandinavija su zemlje gdje je ta papirologija ili nestala (koristis digitalni potpis) ili ie jako efikasna

A i koliko cesto vadis papire u pm. Od kad je to faktor bilo cega
sabanss

#6567 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 09/05/2023 14:34 Vjeruj da dobrim dijelom to nema nikakve veze sa neorganiziranoscu, jednostavno krenes "ganjati jedan papir" pa ti kao uslov za taj papir postave da ti treba neki drugi papir, da bi dobio taj drugi papir, moras cekati termin par mjeseci i onda izdavanje tog papira jos par mjeseci, pa tek onda mozes predati za ovaj prvi papir, i tako izgubis hladno godinu dana na neku glupost.

Ali nisam još naletio na neki papir koji nije spomenut. Stranice institucija Bayerna / Minhena imaju pobrojane sve papire tako da nije bilo lutanja. Također ako je bilo do njih da kasne ili slično samo je rečeno da se ne sikiram (slučaj u koroni).

Meni je smješno bilo što se Švabe žale na svoju birokratiju.... Nisu nikad bili u bosanskoj poreznoj :D
detroit-mercy

#6568 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote: 09/05/2023 15:45 Usa, australija i slicne zemlje nemaju problema sa useljenicima. Zato je lakse u njemackim firmama napredovati.

Ali to vec nije slucaj gore u skandinaviji ili u beneluxu.

A i u usa ljudi se moraju laktati jer nema socijale + nabiju te nogom na poslu preko noci.
U evropi ljudi postanu uljuljani.

A ovo za papire, ko nije vadio papire u usa ne zna sta je pakao.
I ne znam sto je njemacka neka zvijezda vodilja. Austrija, benelux ili skandinavija su zemlje gdje je ta papirologija ili nestala (koristis digitalni potpis) ili ie jako efikasna

A i koliko cesto vadis papire u pm. Od kad je to faktor bilo cega
Prva recenica ti je kontradiktorna, mislim da hoces da kazes nesto drugo :skoljka:.
Druga, gnjavaza sa papirima u USA :mrgreen:, sve ti dodje postom ili zavrsis online, nikada manje papira ni u jednoj zemlji nisam trebao nego ovdje, tako da mi je malo cudno za pakao oko papira u USA.
Ozimician

#6569 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 15:45
Ozimician wrote: 09/05/2023 14:34 Vjeruj da dobrim dijelom to nema nikakve veze sa neorganiziranoscu, jednostavno krenes "ganjati jedan papir" pa ti kao uslov za taj papir postave da ti treba neki drugi papir, da bi dobio taj drugi papir, moras cekati termin par mjeseci i onda izdavanje tog papira jos par mjeseci, pa tek onda mozes predati za ovaj prvi papir, i tako izgubis hladno godinu dana na neku glupost.

Ali nisam još naletio na neki papir koji nije spomenut. Stranice institucija Bayerna / Minhena imaju pobrojane sve papire tako da nije bilo lutanja. Također ako je bilo do njih da kasne ili slično samo je rečeno da se ne sikiram (slučaj u koroni).

Meni je smješno bilo što se Švabe žale na svoju birokratiju.... Nisu nikad bili u bosanskoj poreznoj :D
Zasto je bosanska porezna problem ? Pa Njemci imaju ozbiljno zanimanje i bransu koja se bavi poreznim savjetovanjem. :run:
I bukvalno 50% stanovnistva im placa usluge. xD

Ja sam u Njemackoj bukvalno, ali bukvalno, za prvih mjesec dana dobio vise sluzbene poste nego u BIH za 35 god zivota. xD

I dan danas otvaram postansko sanduce sa strahom.

Eh to da se "ne sikiras" ne pije vode, ako te pritisce treca strana, npr. poslodavac.

Sto se tice spomenute liste, tacno je da postoji lista, i ti recimo imas skoro sve papire sa te liste, fali ti jedan, a za vadjenje tog papira trebas izvaditi jos neki deseti papir, to je situacija o kojoj ja pricam... u tim situacijama ne mozes reci "ti si neorganizovan".

Meni iskreno nije problem sto je to tako, ni sto se placa skupo, ali jeste problem sto je sasvim normalno da pola godine cekas na neki papir, kome je to normalno - taj nije normalan.

EDIT: Ono na sto se Svabe koji dodju u BIH zale jeste - sto nema termina - pa moraju par sati cekati da izvade neki papir, to je naravno tacno i uzasno, ali prednost i takvog sistema je - zavrsit ces taj dan to sto ti treba, jest da ces potrositi dan, ali neces cekati mjesecima termin.
Last edited by Ozimician on 09/05/2023 15:56, edited 1 time in total.
sarenoselo

#6570 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sarenoselo »

Prosla su ta vremena kad je cetvoroclana porodica letila za 200€. Ako zive iole normalnim zivotom bilo gdje, odmori su im uslovljeni djecjim raspustima, kolicinom slobodnih dana itd., i tada su aviokarte skuplje nego u nekom mrtvom periodu, tipa novembar mjesec. Tacno je i da evropsko iseljenistvo putuje cesce, vise puta godisnje u domovinu. Autom otici i vratiti se kosta minimum 400€ (iz Kölna), racunaj tu visoku cijenu goriva i cijene putarina/vinjeta. Tako da ta prica da je ovima iz Amerike skuplje doci je suplja na sve strane (na godisnjoj osnovi).
Usput, nije svima aerodrom u dvoristu :-)
Ozimician

#6571 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sarenoselo wrote: 09/05/2023 15:56
Prosla su ta vremena kad je cetvoroclana porodica letila za 200€. Ako zive iole normalnim zivotom bilo gdje, odmori su im uslovljeni djecjim raspustima, kolicinom slobodnih dana itd., i tada su aviokarte skuplje nego u nekom mrtvom periodu, tipa novembar mjesec. Tacno je i da evropsko iseljenistvo putuje cesce, vise puta godisnje u domovinu. Autom otici i vratiti se kosta minimum 400€ (iz Kölna), racunaj tu visoku cijenu goriva i cijene putarina/vinjeta. Tako da ta prica da je ovima iz Amerike skuplje doci je suplja na sve strane (na godisnjoj osnovi).
Usput, nije svima aerodrom u dvoristu :-)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ovo sve stoji.
sabanss

#6572 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 09/05/2023 15:52 Zasto je bosanska porezna problem ? Pa Njemci imaju ozbiljno zanimanje i bransu koja se bavi poreznim savjetovanjem. :run:

Ja sam u Njemackoj bukvalno, ali bukvalno, za prvih mjesec dana dobio vise sluzbene poste nego u BIH za 35 god zivota. xD

Eh to da se "ne sikiras" ne pije vode, ako te pritisce treca strana, npr. poslodavac.

Sto se tice spomenute liste, tacno je da postoji lista, i ti recimo imas skoro sve papire sa te liste, fali ti jedan, a za vadjenje tog papira trebas izvaditi jos neki deseti papir, to je situacija o kojoj ja pricam... u tim situacijama ne mozes reci "ti si neorganizovan".

Meni iskreno nije problem sto je to tako, ni sto se placa skupo, ali jeste problem sto je sasvim normalno da pola godine cekas na neki papir, kome je to normalno - taj nije normalan.
Hvala druže :) Meni je ok ako nemam pritisak sa strane koji ja nisam imao. Kad bude biće.... A sa poštom mi je super, ne moram u banku, ne moram u finanzamt, ne moram u KVR, ne moram u TK zdravstveno, itd. Pitam se šta bi bilo da u BiH napravimo poštu funkcionalnim servisom. Ovo sada je uzimanje para na nepostojećem trackingu i žuti papirići koje poštar ostavlja jer mu je mrsko nositi poštu :D
Ozimician

#6573 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 15:59
Ozimician wrote: 09/05/2023 15:52 Zasto je bosanska porezna problem ? Pa Njemci imaju ozbiljno zanimanje i bransu koja se bavi poreznim savjetovanjem. :run:

Hvala druže :) Meni je ok ako nemam pritisak sa strane koji ja nisam imao. Kad bude biće.... A sa poštom mi je super, ne moram u banku, ne moram u finanzamt, ne moram u KVR, ne moram u TK zdravstveno, itd. Pitam se šta bi bilo da u BiH napravimo poštu funkcionalnim servisom. Ovo sada je uzimanje para na nepostojećem trackingu i žuti papirići koje poštar ostavlja jer mu je mrsko nositi poštu :D
Eh bravo, upravo si naveo stvari s kojim se ja u BIH nisam nikad ni susretao - zdravstveno moras sam prijaviti, komuniciras stalno sa njima, E-mailovi, pa mobilna aplikacija, pa promjena poslodavca, moras popuniti opet formular za zdravstveno... itd. Vjeruj u BIH ni ne znam gdje se nalazi zdravstveno osiguranje niti sam kad s njima komunicirao na bilo koji nacin.

Eto to je vec brdo birokaratskih poslova o kojima u BIH nisam ni razmisljao da postoje, samo na tom jednom primjeru. xD
Ajatolah_

#6574 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ajatolah_ »

sabanss wrote: 09/05/2023 15:45

Šta je s našom poreznom?
Dope_Man

#6575 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

U BiH ti za 30 godina nije doslo sluzbene poste zato sto nema te usluge :D

Za sve zivo ti moras na salter i podici, dok ti ovamo (opet kazem pretpostavljam i za Njemacku iz ranijih upisa) dodju stvari u posti i mirna Bosna. Sve osim vize mi je doslo na ruke, a poreznu rijesio na par klikova preko neta, nisam ustao s kauca.
Post Reply