Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sabanss

#6526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

skafiskafsnjak wrote: 08/05/2023 18:49
Maja The Bee wrote: 08/05/2023 18:44

Niko to nije napisao, nego je Bata rekao kako naša dijaspora otprilike stoji u zapadnim demokratijama. Prezime koje se završava na "ić" ima kafe kuharica.
Pa ko je on da bude mjerodavan? Hahaahahahah.
Ako on nije vidio, ne znaci da toga nema. Ima dosta nasih ljudi koji su uspjesni
Dijaspora stoji kako stoje i ljudi u BiH. Ko je bio inžinjer u BiH, inžinjer je i u Njemačkoj bez ikakve diskriminacije, čistačica je također čistačica, kafe kuharica je kafe kuharica.

Jedino bosanski direktori ne mogu biti direktori u Njemačkoj jer su ortodoksne seljačine velikom većinom. Ili neko misli da normalnom društvu trebaju "gazde" i "direktori" kakve imamo u Bosni. Pa zato i jesu normalni i tu gdje jesu a mi smo tu gdje jesmo...

Postoje i izuzeci ali to su ipak samo izuzeci.
Dope_Man

#6527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Da se komplet BiH sutra preseli u Njemacku, to bi cinilo nekih 4% (natezem) stanovnistva Njemacke. Dakle ako onda odes u Njemacku i sretnes 100 ljudi, statistika kaze samo 4 od tih bi bili Bosnje.

Naravno, nece svi znati jezik, cak ni visoko obrazovani koji bi radili na tim visim pozicijama, pa bi u toj grupi visoko pozicioniranih u kompanijama postotak trebao biti jos i manji... I onda kao jednom odes popit kafu, sjednes mozda sa 5 ljudi, i zakljucis kako nema nigdje Bosnje medju Svabama jer ih nisi licno vidio.
sabanss

#6528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Krugovi u kojima se ja krećem rade što su radili i u BiH.

Ako neko misli da direktor BH Telecoma ne može biti direktor TComa zato što je Bosanac ili je glup ili ima problem u glavi druge prirode. Stvar je sposobnosti i velikih brojeva. Kako Indijci mogu?

btw srednji menadžment pomenutog TComa ima more ex-yu ljudi koji su pobjegli iz naših Telecoma. Što li?
Maja The Bee

#6529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maja The Bee »

Niko to nije napisao, nego je Bata rekao kako naša dijaspora otprilike stoji u zapadnim demokratijama. Prezime koje se završava na "ić" ima kafe kuharica.
Ako on nije vidio, ne znaci da toga nema. Ima dosta nasih ljudi koji su uspjesni
Pa mislim da je mjerodavniji od tebe jer ipak jeste u korporativnom svijetu, a i po načinu pisanja se vidi da je mnogo obrazovaniji.

Uspješnih naših ljudi ima svugdje, u omjeru kao i ovdje na temi, jedan od dvadeset.
Bodkin

#6530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Bodkin wrote: 08/05/2023 18:14 Jel to neko napisao da njemacka nije sto je bila jer nema nikoga na ic na poslovnom sastanku
Ne znam kako stoji zvanicna statistika. Sve sto mi mozemo napisati je na osnovu onoga sto vidimo oko sebe.
Ali masa ic ljudi je na dobrim pozicijama u zemljama gdje ima nase dijaspore.

Samo ono sto ljudi ne uzimaju u obzir je da u tim nekim zemljama kao njemacka, austrija ili skandinavija, ljudi mogu raditi apaolutno prosjecne poslove i zivjeti pristojno. I kad ljudi to dobiju, zadovolje se i onda vidis ko je stvarno ambiciozan, a ko ne
Maja The Bee

#6531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Maja The Bee »

Bodkin wrote: 08/05/2023 21:32

Ne znam kako stoji zvanicna statistika. Sve sto mi mozemo napisati je na osnovu onoga sto vidimo oko sebe.

Samo ono sto ljudi ne uzimaju u obzir je da u tim nekim zemljama kao njemacka, austrija ili skandinavija, ljudi mogu raditi apaolutno prosjecne poslove i zivjeti pristojno. I kad ljudi to dobiju, zadovolje se i onda vidis ko je stvarno ambiciozan, a ko ne
Ne postoji zvanična statistika o tome, niko to ne istražuje.

Slažem se da je preživljavanje lakše u Njemačkoj nego u BiH, posebno kad je neko lijen i ne želi se udubljivati u svoj život kako bi mu bilo bolje.
moonca

#6532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moonca »

_id=18782477 wrote:08/05/2023 20:55 Kako Indijci mogu?
Indijci mogu. ili su dr/ profesori/ analitichari .. etc... ili vlasnici benzinskih pumpi i prodavnice alkoholnih picha...izmedju ih nema.. :oops: :lol:

Boshnjaci nemaju 'zicu' za vodeche pozicije... :zoka:
skafiskafsnjak

#6533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Maja The Bee wrote: 08/05/2023 20:59

Pa mislim da je mjerodavniji od tebe jer ipak jeste u korporativnom svijetu, a i po načinu pisanja se vidi da je mnogo obrazovaniji.

Uspješnih naših ljudi ima svugdje, u omjeru kao i ovdje na temi, jedan od dvadeset.
Po nacinju pisanja ? Kako to ja pisem? :lol:
Samo kazem da ne moze jedna osoba znati koliko ima nasih uspjesnih ljudi. Ne moze jedna osoba biti mjerodavna.
Ne mogu u Njemackoi biti toliko izrazeni jer je velika zemlja. A sumnjam da ju je Bato citavu obisao
Last edited by skafiskafsnjak on 09/05/2023 03:58, edited 1 time in total.
konoplja

#6534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Salihamidzic, Hasan.

Evo jedan direktor na -ic u DE.
skafiskafsnjak

#6535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

konoplja wrote: 09/05/2023 03:57 Salihamidzic, Hasan.

Mozda broje samo ove iz Sarajeva....
konoplja

#6536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

skafiskafsnjak wrote: 09/05/2023 03:59
konoplja wrote: 09/05/2023 03:57 Salihamidzic, Hasan.

Mozda broje samo ove iz Sarajeva....
Nije, nego jedan ko nijedan.
Treba barem 10 direktora naci. :lol:

Ili se Braco ne racuna jer je sada Brazzo. :mrgreen:
hatemondays

#6537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hatemondays »

Maja The Bee wrote: 08/05/2023 21:47
Bodkin wrote: 08/05/2023 21:32

Slažem se da je preživljavanje lakše u Njemačkoj nego u BiH, posebno kad je neko lijen i ne želi se udubljivati u svoj život kako bi mu bilo bolje.
Ako ne postoji neka zvanicna statiska onda kakav je zakljucak , ono vidi mu glave, glup Bosnjo itd. Upoznao i sreo puno ljudi sa nasih prostora koji su napravili puno u zivotu od akademskog zvanja do uspjeha u poslovnoj karijeri. A to sto ne znaju Batu ne smatram nekim promasajem u njihovom zivotu.
mali_balon

#6538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

hatemondays wrote: 09/05/2023 04:53
Maja The Bee wrote: 08/05/2023 21:47

Ako ne postoji neka zvanicna statiska onda kakav je zakljucak , ono vidi mu glave, glup Bosnjo itd. Upoznao i sreo puno ljudi sa nasih prostora koji su napravili puno u zivotu od akademskog zvanja do uspjeha u poslovnoj karijeri. A to sto ne znaju Batu ne smatram nekim promasajem u njihovom zivotu.
Ako nije "izaso" u avazu ili kliksu ili ako nije doso na forum da se predstavi uvazenim forumasima, nije uspjesan, nema ga, ne postoji....neko ko zivi u svom nekom mikro okruzenju, ne zna kako je u ogromnim drzavama i gradovima.....jedno je reci da bio sam u Becu 3 dana a drugo je zivjeti tamo....nema te pojede te masa....nebitan si...mislim nebitan si i u BiH samo se furas da si bitan jer ti je familija tu pa eto neko nekad pita za tebe....
Njemacka 80mil stanovnika BIH jedva mozda 3 sa dijasporom....
konami666

#6539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

A šta to znaci “uspješan”, kako se mjeri taj uspjeh? Da li je u pitanju pozicija ili primanja? Ako je pozicija, da li je to samo menadžment ili može biti i npr senior inžinjer ili doktor? Ako su u pitanju primanja, koja primanja moraju biti da si “uspješan”?
Postoji dosta inžinjera i doktora koji imaju mnogo veća primanja nego da su u menadžmentu, čisto me zanima šta je to uspjeh u ocima jednog prosječnog Balkan hominisa :)
hatemondays

#6540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by hatemondays »

konami666 wrote: 09/05/2023 07:05 A šta to znaci “uspješan”, kako se mjeri taj uspjeh? Da li je u pitanju pozicija ili primanja? Ako je pozicija, da li je to samo menadžment ili može biti i npr senior inžinjer ili doktor? Ako su u pitanju primanja, koja primanja moraju biti da si “uspješan”?
Postoji dosta inžinjera i doktora koji imaju mnogo veća primanja nego da su u menadžmentu, čisto me zanima šta je to uspjeh u ocima jednog prosječnog Balkan hominisa :)
Svi su uspjesni oni koji svojim postenim radom steknu pristojan zivot (to je najteze) a posebno su uspjesni oni koji svojim znanjem promovisu ovaj nas Balkan kako nismo svi cobani i zlikovci(tako nas uglavnom gledaju na pocetku). Ovo postenim radom u nasoj Bosni je nemoguca misija zato i toliki otpor prema onima kojima je sranja u drzavi dosta i jos nam pridikuju kako sve sa ic radi cisteci hale i brisuci guzice i jos ako znasne Batu e onda si tek tropa.Jer Bata ti je jedinica za uspjeh ovdje, zato Bato voli nas plz inace smo donji.
Bodkin

#6541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Prica nema uporiste uopste. Ja znam barem 20 ljudi na top pozicijama i tu ne racunam doktore jer su ti ljudi samo po svojoj struci iznad svih ostalih

Poenta je sto osoba sa prosjecnim poslom zaradjuje i zivo jako lijepo pa ljudi kontaju ovaj/ova prezivljava. Pogotovo je to super za ljude koji prirodno nemaju ambicije da se nesto laktaju i odrocu stvari u karijeri
sabanss

#6542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Bodkin wrote: 09/05/2023 08:09 Poenta je sto osoba sa prosjecnim poslom zaradjuje i zivo jako lijepo pa ljudi kontaju ovaj/ova prezivljava. Pogotovo je to super za ljude koji prirodno nemaju ambicije da se nesto laktaju i odrocu stvari u karijeri
Hoćeš da kažeš da hoće da žive život bez stresa i uživaju u njemu :D

Treba usporediti prosječan životni vijek čovjeka u Njemačkoj i BiH i što je važnije zdravlje i aktivnost tokom tog životnog vijeka. To sve govori o kvalitetu života.
Bodkin

#6543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

sabanss wrote: 09/05/2023 10:08
Bodkin wrote: 09/05/2023 08:09 Poenta je sto osoba sa prosjecnim poslom zaradjuje i zivo jako lijepo pa ljudi kontaju ovaj/ova prezivljava. Pogotovo je to super za ljude koji prirodno nemaju ambicije da se nesto laktaju i odrocu stvari u karijeri
Hoćeš da kažeš da hoće da žive život bez stresa i uživaju u njemu :D

Treba usporediti prosječan životni vijek čovjeka u Njemačkoj i BiH i što je važnije zdravlje i aktivnost tokom tog životnog vijeka. To sve govori o kvalitetu života.
Mislim to je jako pojednostavljeno. Ja uzivam u zivotu iako je pun stresa :D
A imaju naucne studije koje to porede. Sad odjednom mi ovdje na forumu trebamo dokazivati da je zivot u njemackoj u prosjeku bolji. Jasta :D
madner

#6544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Balkanac na te Njemacke aktivnosti gleda sa blagom skepsom, konta vidi budale sta radi u slobodno vrijeme. :D
forumskivojnik

#6545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by forumskivojnik »

quote] #6532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post Postao/la Maja The Bee » 08/05/2023 21:47

De TI skafiskafsnjak i nas sve ovdje, povedi u svoje intelektualne vrleti i pokazi nam da je tvoje nista nistavnije od naseg nista i da moramo preci iz naseg nista u tvoje nista, jer je tvoj nacin izrazavanja jos nistavaniji i jadaniji :lala: .

Onaj ko ide, u inostranstvo, na 10-odnevni poslovni sastanak na kojem se ne nalazi niko, od njegovih zemljaka, iz njegovog "korporativnog ranga" pa opet na tom "sastanku" "sretne osobe" koje ga oslovljavaju sa "zemo" ili je zavrsio u prvoj balkanskoj birtiji a ne na poslovnom rucku-veceri odnosno u operi ili teatru ili je otisao kod caleta koji je u pecalbi da za vrijeme bolovanja ili godisnjeg odmora, na crno, zaradi koju crkavicu. :skoljka:
Last edited by forumskivojnik on 09/05/2023 14:27, edited 1 time in total.
sabanss

#6546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Pa najveća razlika u mentalitetu se vidi upravo u slobodnom vremenu. Nedelja pusta u Njemačkim gradovima, ljudi uživaju, Bosanci se poubijaše što šoping centri i kafane ne rade :D

Iskreno ni taj mentalitet nije za svakoga i može biti prilično teško navići se kada dolaziš iz zemlje u kojoj ljudi ne funkcionišu bez sitne doze stresa (redovi, saobraćaj, TV dnevnik i slično). Meni lično nije falilo, manje se radi u Njemačkoj ali ne volim turbulencije pa mi godi manje posla/stresa/adrenalina. Ne vidim loše da mi izdavanje nove vozačke bude u terminu ugovorenom dva mjeseca ranije :D
Ozimician

#6547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 11:05 Pa najveća razlika u mentalitetu se vidi upravo u slobodnom vremenu. Nedelja pusta u Njemačkim gradovima, ljudi uživaju, Bosanci se poubijaše što šoping centri i kafane ne rade :D

Iskreno ni taj mentalitet nije za svakoga i može biti prilično teško navići se kada dolaziš iz zemlje u kojoj ljudi ne funkcionišu bez sitne doze stresa (redovi, saobraćaj, TV dnevnik i slično). Meni lično nije falilo, manje se radi u Njemačkoj ali ne volim turbulencije pa mi godi manje posla/stresa/adrenalina. Ne vidim loše da mi izdavanje nove vozačke bude u terminu ugovorenom dva mjeseca ranije :D
Ne vidis jer ti ocito ne treba, nekome kome treba i jos mu od toga nesto zavisi (posao npr.), itekako ga stresira toliko cekanje na dokumente.
(problem je sto termin cekas 2 mjeseca i onda jos barem toliko izdavanje tog dokumenta - karikiram) :run:
detroit-mercy

#6548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by detroit-mercy »

Kucni prijatelj (BH porijekla) je clan skoloskog odbora u jednom od jacih skolskih distrikta ovdje, pozicija koja se dobija na izborima. Ima uvid u dosta stvari koje se ticu edukacije i jako je zadovoljna BH zajednicom sto se tice edukacije, po njoj spadamo u jednu od obrazovanijih zajednica i prosjek nase djece koja zavrsava fakultete ovdje je jako dobar, puno bolji nego recimo broj djece fakultetski obrazovane u matici.
Baziranom na tome onda mozes i da zamislis koje poslove i pozicije drze. Moj kucni prijatelj je COO kompanije koja bi po velicin bila gigant za BH uslove ( po broju radnika i po prometu), jedna od vecih kuka u Chrysleru je porijeklom Brcak, imamo u Fordu lika Sarajliju na izuzetno visokoj poziciji. Da ne nabrajam dalje, ali mnogi bi se zacudili sta nasi ljudi rade i gdje rade.
I sve ovo sto us ostvarili su ostvarili bez politickih, rodbinskih i inih veza, samo rad i trud.
sabanss

#6549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sabanss »

Ozimician wrote: 09/05/2023 13:15
sabanss wrote: 09/05/2023 11:05 Pa najveća razlika u mentalitetu se vidi upravo u slobodnom vremenu. Nedelja pusta u Njemačkim gradovima, ljudi uživaju, Bosanci se poubijaše što šoping centri i kafane ne rade :D

Ne vidis jer ti ocito ne treba, nekome kome treba i jos mu od toga nesto zavisi (posao npr.), itekako ga stresira toliko cekanje na dokumente.
(problem je sto termin cekas 2 mjeseca i onda jos barem toliko izdavanje tog dokumenta - karikiram) :run:
Dugo mi je trebalo da se prešaltam na način razmišljanja koji je nama prilično stran. Jednostavno nikoga nije briga zašto nisi na vrijeme krenuo - ne žele da tvoja organiziranost utječe na njih. Onda sam sjeo, razmislio i prihvatio da ima smisla i da je bezobrazno tražiti nešto preko reda ili moliti nekoga za uslugu zbog moje neorgniziranosti. Suprotno od BiH :D
Ozimician

#6550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

sabanss wrote: 09/05/2023 13:57
Ozimician wrote: 09/05/2023 13:15

Dugo mi je trebalo da se prešaltam na način razmišljanja koji je nama prilično stran. Jednostavno nikoga nije briga zašto nisi na vrijeme krenuo - ne žele da tvoja organiziranost utječe na njih. Onda sam sjeo, razmislio i prihvatio da ima smisla i da je bezobrazno tražiti nešto preko reda ili moliti nekoga za uslugu zbog moje neorgniziranosti. Suprotno od BiH :D
Vjeruj da dobrim dijelom to nema nikakve veze sa neorganiziranoscu, jednostavno krenes "ganjati jedan papir" pa ti kao uslov za taj papir postave da ti treba neki drugi papir, da bi dobio taj drugi papir, moras cekati termin par mjeseci i onda izdavanje tog papira jos par mjeseci, pa tek onda mozes predati za ovaj prvi papir, i tako izgubis hladno godinu dana na neku glupost.

Neorganiziranost bi bila onda kad bi bilo da ti jedan papir ne uslovljava dobijanje drugog papira.

Eh sad, pohvale za tebe sto si se presaltao na taj nacin razmisljanja, vjerovatno si u BiH pi*dio kad ti kazu "fali ti jedan papir" (kao i ja sto sam, sad se nakon zivota u Njemackoj izvinjavam BH birokratama na mom nedolicnom ponasanju svojevremeno), a taj jedan papir koji nam je falio, obicno smo mogli u roku od par sati, najduze par dana, da dobijemo. Ali smo svi govorili - ovo samo u Bosni ima "fali ti papir".

Eh ovdje nam nije problem cekati mjesecima na "taj papir", zakazivati termine i skupo placati te papire, ovdje sve moze i niko se ne ljuti.

Znam ja nas, je*o ti nas.
Post Reply