DON_eARL wrote: ↑05/05/2023 09:17
semirsar wrote: ↑04/05/2023 23:48
OK, hajmo 'vako.
EU naredila, kome?
Nama, ok, haj nam sad, kad si vec tako agilan nadji kod nas zakon, naredbu, uputu, preporuku po kojoj Telemach postupa.
Znas ti, a znam i ja, pa i vecina nas kakvo je pravo stanje na terenu... anarhija, blago receno.
Ima telemach uredjaja koji dobro rade svoj posao, ali ih je malo, i vecinom nisu konfigurisani na adresi prikljucenja, nego su samo tureni u stilu "jaturiobolimeqrackakstidalje".
a sad off
Telemach radi u sklopu UG čije je sjedište u EU, a oprema se vjerovatno nabavlja na nivou grupe i kao takva podliježe regulativama EU tržišta. Da li su regulative tu zbog zdravlja ljudi ili je čisto ekonomija u pitanju je za diskusije.
To što kod nas nema regulativa ili se ne provode, ako ih ima, je drugi par cipela. Digresija mala, gledam trenutno Dopesick, fin primjer kako zaobilaženjem pravila i ignorisanjem činjenica nastane haos po "običnog" čovjeka.
Iz moje perspektive, kada jačina emitovanja WiFi signala ne bi bila regulisana ni na jednom uređaju, opet bi većina korisnika WiFi imala problem sa dometom i interferencijama, možda i u većoj mjeri nego sada. Trenutno u jednom ulazu nebodera na AP imaš 30-40 routera/homegateway uređaja, pa da svi imaju "kineze" bez ograničenja svaki router bi gušio kanale na kojima emituje signal bar 3-4 sprata.
Nisam se mislio vise javljati, ali kad me vec citiras, samo jos ovo.
Obicnog korisnika u EU, vecinom ne zanimaju te kojekakve regulative, a kamoli ovamo nekog bosancherosa... samo daj pristup svemu.
Cinjenica je da uglavnom ovim jeftinijim paketima Telemach tusi skart od opreme koji je cak i u Kini davno otpisan, cinjenica je da pojedini korisnici ni na pola metra ne mogu se povezati. Vecina korisnika i nije bas dobro upucena u neke stvari kao ti i crni, pa i ja u nekoj manjoj mjeri.
OK, slazem se ja da je Telemach prevashodno kablovski operater, ali... ako vec nudis, pa cak i reklamiras neku opciju, pa majkamustara, deder se i potrudi pa koliko toliko ucini dostupnom, pa makar u krugu od 4,5 metara. Danas kad u svakom stanu imas minimalno nekoliko uredjaja koji traze pristup na net suludo je traziti razvlacenje kablova. Ja recimo u stanu imam 2desktopa na ethernet i 2 laptopa +6 mobitela aktivno spojena na wifi mrezu ... i sad mi ti i crni citajte te paragrafe zakona i regulative iz EU... ma hajte molim vas.
Toliko od mene, na ovu temu.
P.S. Hvala za preporuku za seriju, bio sam davno nameracio da je skinem ali u medjuvremenu zaboravih