Telemach BH

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
semirsar

#18101 Re: Telemach BH

Post by semirsar »

crnivrag wrote: 04/05/2023 23:23
kakaljin wrote: 04/05/2023 23:05 Iskreno ne znam za to, de mi daj taj zakon da vidim i da vidim taj zakon kod nas, pa da onda znamo sta nam je ciniti svima za dalje za slabiji wifi do koga je. Da postoji taj zakon tesko da bi bilo koji operater nudio opremu koja krsi te zakone.
https://documentation.meraki.com/MR/Rad ... nformation

Dakle EU naredila da maksimalna jačina smije biti do 100mW.
OK, hajmo 'vako.
EU naredila, kome?
Nama, ok, haj nam sad, kad si vec tako agilan nadji kod nas zakon, naredbu, uputu, preporuku po kojoj Telemach postupa.
Znas ti, a znam i ja, pa i vecina nas kakvo je pravo stanje na terenu... anarhija, blago receno.

Ima telemach uredjaja koji dobro rade svoj posao, ali ih je malo, i vecinom nisu konfigurisani na adresi prikljucenja, nego su samo tureni u stilu "jaturiobolimeqrackakstidalje".

a sad off
crnivrag

#18102 Re: Telemach BH

Post by crnivrag »

semirsar wrote: 04/05/2023 23:48 OK, hajmo 'vako.
EU naredila, kome?
Nama, ok, haj nam sad, kad si vec tako agilan nadji kod nas zakon, naredbu, uputu, preporuku po kojoj Telemach postupa.
Znas ti, a znam i ja, pa i vecina nas kakvo je pravo stanje na terenu... anarhija, blago receno.

Ima telemach uredjaja koji dobro rade svoj posao, ali ih je malo, i vecinom nisu konfigurisani na adresi prikljucenja, nego su samo tureni u stilu "jaturiobolimeqrackakstidalje".

a sad off
Ovo za jačinu WiFi signala pišem jer sam na vlastitoj koži osjetio da je ovo oko regulative istinito.

Imao sam Xiaomi router sa firmware-om na engleskom, koji je predviđen za tržište Europe.

Signal je bio ok, međutim nije bio ni blizu onoga što sam vidio na reviewovima na YouTube-u za taj model.

Onda sam googlao i našao na ruskom 4PDA forumu da su ljudi skontali da je potrebno flashovati firmware za kinesko tržište dostupan na stranici proizvođača, a zatim uređaj vratiti na fabričke postavke ubadanjem u reset rupicu.

Nakon što sam to uradio 2.4 Ghz signal je bacao jedno 50m do ispred zgrade, a prije toga mi ss gubio kad pređem kućni prag.

Dakle svi uređaji se hardwarski isto prave, ali firmware za Europu umanjuje jačinu odašiljanja signala putem antena.
Mishelinke

#18103 Re: Telemach BH

Post by Mishelinke »

crnivrag wrote: 05/05/2023 00:03
semirsar wrote: 04/05/2023 23:48 OK, hajmo 'vako.
EU naredila, kome?

a sad off
Ovo za jačinu WiFi signala pišem jer sam na vlastitoj koži osjetio da je ovo oko regulative istinito.

Imao sam Xiaomi router sa firmware-om na engleskom, koji je predviđen za tržište Europe.

Signal je bio ok, međutim nije bio ni blizu onoga što sam vidio na reviewovima na YouTube-u za taj model.

Onda sam googlao i našao na ruskom 4PDA forumu da su ljudi skontali da je potrebno flashovati firmware za kinesko tržište dostupan na stranici proizvođača, a zatim uređaj vratiti na fabričke postavke ubadanjem u reset rupicu.

Nakon što sam to uradio 2.4 Ghz signal je bacao jedno 50m do ispred zgrade, a prije toga mi ss gubio kad pređem kućni prag.

Dakle svi uređaji se hardwarski isto prave, ali firmware za Europu umanjuje jačinu odašiljanja signala putem antena.
:thumbup:
DON_eARL

#18104 Re: Telemach BH

Post by DON_eARL »

semirsar wrote: 04/05/2023 23:48
crnivrag wrote: 04/05/2023 23:23
https://documentation.meraki.com/MR/Rad ... nformation

Dakle EU naredila da maksimalna jačina smije biti do 100mW.
OK, hajmo 'vako.
EU naredila, kome?

a sad off
Telemach radi u sklopu UG čije je sjedište u EU, a oprema se vjerovatno nabavlja na nivou grupe i kao takva podliježe regulativama EU tržišta. Da li su regulative tu zbog zdravlja ljudi ili je čisto ekonomija u pitanju je za diskusije.

To što kod nas nema regulativa ili se ne provode, ako ih ima, je drugi par cipela. Digresija mala, gledam trenutno Dopesick, fin primjer kako zaobilaženjem pravila i ignorisanjem činjenica nastane haos po "običnog" čovjeka.

Iz moje perspektive, kada jačina emitovanja WiFi signala ne bi bila regulisana ni na jednom uređaju, opet bi većina korisnika WiFi imala problem sa dometom i interferencijama, možda i u većoj mjeri nego sada. Trenutno u jednom ulazu nebodera na AP imaš 30-40 routera/homegateway uređaja, pa da svi imaju "kineze" bez ograničenja svaki router bi gušio kanale na kojima emituje signal bar 3-4 sprata.
kakaljin

#18105 Re: Telemach BH

Post by kakaljin »

DON_eARL wrote: 05/05/2023 09:17

OK, hajmo 'vako.
EU naredila, kome?

a sad off
Telemach radi u sklopu UG čije je sjedište u EU, a oprema se vjerovatno nabavlja na nivou grupe i kao takva podliježe regulativama EU tržišta. Da li su regulative tu zbog zdravlja ljudi ili je čisto ekonomija u pitanju je za diskusije.

To što kod nas nema regulativa ili se ne provode, ako ih ima, je drugi par cipela. Digresija mala, gledam trenutno Dopesick, fin primjer kako zaobilaženjem pravila i ignorisanjem činjenica nastane haos po "običnog" čovjeka.

Iz moje perspektive, kada jačina emitovanja WiFi signala ne bi bila regulisana ni na jednom uređaju, opet bi većina korisnika WiFi imala problem sa dometom i interferencijama, možda i u većoj mjeri nego sada. Trenutno u jednom ulazu nebodera na AP imaš 30-40 routera/homegateway uređaja, pa da svi imaju "kineze" bez ograničenja svaki router bi gušio kanale na kojima emituje signal bar 3-4 sprata.
Da se nabavlja sve na nivou grupe onda bi i kanale kupovali na tom nivou i kanale u svom vlasnistvu bi onda prava za emitvanje kupovali za sve drzave u kojima posluju. Sto bi svi volili da je tako

A za te kanale to se sve da regulisati. Uzmimo primjer jedan ulaz u zgradi i vrlo je moguce da je vicina kod jednog opratera i onda oprater svaki rotuer nastima wifi na drugaciji kanal da se medjusobno ne poklapaju ako korisnici to ne znaju, a skoro vecina korisnika to vec zna namjestiti i onda bude manje problema i zagusenja.
Mishelinke

#18106 Re: Telemach BH

Post by Mishelinke »

kakaljin wrote: 05/05/2023 10:22

Da se nabavlja sve na nivou grupe onda bi i kanale kupovali na tom nivou i kanale u svom vlasnistvu bi onda prava za emitvanje kupovali za sve drzave u kojima posluju. Sto bi svi volili da je tako

A za te kanale to se sve da regulisati. Uzmimo primjer jedan ulaz u zgradi i vrlo je moguce da je vicina kod jednog opratera i onda oprater svaki rotuer nastima wifi na drugaciji kanal da se medjusobno ne poklapaju ako korisnici to ne znaju, a skoro vecina korisnika to vec zna namjestiti i onda bude manje problema i zagusenja.
Ne možeš ti u zgradi od 50 stanova imati slobodne kanale, kada su na svakom kanalu minimalno 4 različite mreže (4*12=48).

Kada su zgrade u pitanju, rad WiFi mreže je čista lutrija i na to ne možeš imati uticaja ni ti kao korisnik, a pogotovo ne operater, koji btw. sa WiFi mrežom nema apsolutno ništa.
Benq
Moderator

#18107 Re: Telemach BH

Post by Benq »

Mishelinke wrote: 05/05/2023 10:28 Kada su zgrade u pitanju, rad WiFi mreže je čista lutrija i na to ne možeš imati uticaja ni ti kao korisnik, a pogotovo ne operater, koji btw. sa WiFi mrežom nema apsolutno ništa.
I sa ovim zavrsavamo besmislenu diskusiju na temu wifi-a, za koju nijedan operater ne garantuje. Kome treba iskljucivo wifi pokrivenost, ima posebna tema za to.
DON_eARL

#18108 Re: Telemach BH

Post by DON_eARL »

kakaljin wrote: 05/05/2023 10:22

Kruške i jabuke vjeruj mi, TV kanali i prava za emitovanje nemaju apsolutno nikakve dodirne tačke sa opremom. Nemoj da širimo bezveze nešto što nema smisla. Eto baš će svaki ISP u grupaciji da ganja različitu opremu i vendore, jedni kineze, drugi indijce, treći eskime... To je totalno bespotreban trošak vremena i resursa, a na primjeru EON Boxa i objava o Nokia se jasno može prepoznati kako šta funkcioniše.

Možeš ti uštimati 90% uređaja, preostalih 10% će biti privatna oprema ili drugi operater neće fiksirati wifi kanale i ovi uređaji će dalje da prave problem svim routerima sa fiksiranim kanalom. Viđao sam uređaje koji u 7 dana promijene wifi kanal po 400+ puta, jer okolo ima 40 drugih routera - ako radi na 1, 6 i 11 samo, veoma je moguće da je bar 33% vremena pravio interferencije onima koji su fiksirani na neki od ova tri kanala.

Regulativa ima sa razlogom, ako trebaš veći domet kupiš uređaj sa više antena i to je to.
l33t

#18109 Re: Telemach BH

Post by l33t »

Samo Ethernet prika, kakav vi fi :thumbup: :thumbup: :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#18110 Re: Telemach BH

Post by mk ultra »

ja sam od telemaha dobio Cicko router, tako da nema dalje :mrgreen:
semirsar

#18111 Re: Telemach BH

Post by semirsar »

Spoiler
Show

OK, hajmo 'vako.
EU naredila, kome?

a sad off

Nisam se mislio vise javljati, ali kad me vec citiras, samo jos ovo.
Obicnog korisnika u EU, vecinom ne zanimaju te kojekakve regulative, a kamoli ovamo nekog bosancherosa... samo daj pristup svemu.
Cinjenica je da uglavnom ovim jeftinijim paketima Telemach tusi skart od opreme koji je cak i u Kini davno otpisan, cinjenica je da pojedini korisnici ni na pola metra ne mogu se povezati. Vecina korisnika i nije bas dobro upucena u neke stvari kao ti i crni, pa i ja u nekoj manjoj mjeri.
OK, slazem se ja da je Telemach prevashodno kablovski operater, ali... ako vec nudis, pa cak i reklamiras neku opciju, pa majkamustara, deder se i potrudi pa koliko toliko ucini dostupnom, pa makar u krugu od 4,5 metara. Danas kad u svakom stanu imas minimalno nekoliko uredjaja koji traze pristup na net suludo je traziti razvlacenje kablova. Ja recimo u stanu imam 2desktopa na ethernet i 2 laptopa +6 mobitela aktivno spojena na wifi mrezu ... i sad mi ti i crni citajte te paragrafe zakona i regulative iz EU... ma hajte molim vas.

Toliko od mene, na ovu temu.

P.S. Hvala za preporuku za seriju, bio sam davno nameracio da je skinem ali u medjuvremenu zaboravih :thumbup:
Ivicaaaa

#18112 Re: Telemach BH

Post by Ivicaaaa »

Ivicaaaa wrote: 04/05/2023 22:52
kakaljin wrote: 04/05/2023 21:35

Tako je oprater ulozi u kvaliteniju opremu i onda nema ovakvih problema, operater onda da opremu sa kojom korisnici nece imati problema i imace kvalitetne sve funkcije koju nudi oprema. Tako isto kod mene je router od opratera koji perfektno radi wifi i daje punu brzinu preko wifi-a i naravno ima veoma dobar domet u cijelom stanu.
Tako je isto kod mene na Ubee modem roughteru od Telemacha.
Ja imam oni xiaomi wifi repeater 2,koji se uključuje usb.Ima samo 2.4 gigaherznu mrežu.Ali ima jako velik domet signala i jeftinije je od takvih uređaja.
xPaco1337

#18113 Re: Telemach BH

Post by xPaco1337 »

Telemaše

Ovo u vezi 1gbit interneta, da li je to 1KM 6mj samo za nove korisnike ili sta ? Ja ima EON Duo Full da li bi mogao dobit malo 1gbit da probam :lol:
pepeljara

#18114 Re: Telemach BH

Post by pepeljara »

Meni nije problem signal, signal je full. Al internet kao da padne u lag, zaglupi. Ono ne moze se nista otvoriti, i tako cekas 30 sekundi da se dozove...
:izet:

Nema prekida wifi, nema slabog signala, samo nist ne prolazi :D a onda procepi :D vrhunski osjecaj :izet:
markopd

#18115 Re: Telemach BH

Post by markopd »

pepeljara wrote: 06/05/2023 16:32 Meni nije problem signal, signal je full. Al internet kao da padne u lag, zaglupi. Ono ne moze se nista otvoriti, i tako cekas 30 sekundi da se dozove...

Nema prekida wifi, nema slabog signala, samo nist ne prolazi :D a onda procepi :D vrhunski osjecaj :izet:
To ti je do DNS-a.Promjeni DNS u postavkama za Internet na PC ili na telefonu.
pepeljara

#18116 Re: Telemach BH

Post by pepeljara »

markopd wrote: 06/05/2023 16:40
pepeljara wrote: 06/05/2023 16:32 Meni nije problem signal, signal je full. Al internet kao da padne u lag, zaglupi. Ono ne moze se nista otvoriti, i tako cekas 30 sekundi da se dozove...

To ti je do DNS-a.Promjeni DNS u postavkama za Internet na PC ili na telefonu.
ne moze biti problem do svih uredjaja u kuci koji koriste wifi :)
Imam wifi ruter, koristim wifi na razlicitim mjestima - samo kuci issue sa "internetom"
Telemach

#18117 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

xPaco1337 wrote: 06/05/2023 16:26 Telemaše

Ovo u vezi 1gbit interneta, da li je to 1KM 6mj samo za nove korisnike ili sta ? Ja ima EON Duo Full da li bi mogao dobit malo 1gbit da probam :lol:
Pozdrav @xPaco1337,
Giga dodatak je dostupan isključivo kao dokup na postojeći EON Premium Trio paket uz internet brzinu do 1000/50 Mbps i po cijeni od 80 KM mjesečno na cijenu postojećeg EON Premium paketa. Ukoliko ste zainteresovani za prelazak na EON Premium paket uz benefite i pogodnosti, budite slobodni da nam dostavite Vaše podatke i kontakt broj telefona u inbox, a kolege iz tima za brigu o korisnicima će Vas pozvati u ponedjeljak i prezentovati benefite uz prelazak na EON Premium paket usluga. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
Radar71

#18118 Re: Telemach BH

Post by Radar71 »

Kako isključiti screensaver ima samo max 2 sata?
Telemach

#18119 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

Radar71 wrote: 07/05/2023 21:31 Kako isključiti screensaver ima samo max 2 sata?
Pozdrav @Radar71,
Opciju Screensaver možete ugasiti u okviru postavki EON aplikacije na putanji Podešavanja -> Uređaj -> Čuvar ekrana, odabirom opcije "Nikad". Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
kakotakonikako

#18120 Re: Telemach BH

Post by kakotakonikako »

Od jucer imam problem sa D3 Mini boxom - javlja da je problem sa karticom i onda ponovo dodje slika. Gasio sam D3 Mini i vadio karticu. Ako se problem bude i dalje javljao, kada dodjem sa posla ( a supruga je kuci i gleda Telemach na tom Tv a ja imam Eon Box na svome ) cu vas nazvati.

Sretno u daljem Vasem radu.
Telemach

#18121 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

kakotakonikako wrote: 08/05/2023 10:00 Od jucer imam problem sa D3 Mini boxom - javlja da je problem sa karticom i onda ponovo dodje slika. Gasio sam D3 Mini i vadio karticu. Ako se problem bude i dalje javljao, kada dodjem sa posla ( a supruga je kuci i gleda Telemach na tom Tv a ja imam Eon Box na svome ) cu vas nazvati.

Sretno u daljem Vasem radu.
Pozdrav @kakotakonikako,
Hvala Vam na dostavljenim podacima. Budite slobodni da pozovete naš korisnički centar na besplatan broj telefona 0800 31111 kad budete dostupni na adresi kako bi kolege iz sektora napredne tehničke podrške izvršile detaljne provjere i otklonile poteškoće koje imate u radu digitalne TV usluge putem D3 Mini resivera. Hvala Vam na javljanju i saradnji na ovaj način.
crnivrag

#18122 Re: Telemach BH

Post by crnivrag »

Dolazi Marquee TV SVOD katalog
Image
Imamo posebno iznenađenje za sve one koji vole kulturni i umjetnički sadržaj – novi Marquee TV katalog stiže 16. maja u Video klubu. Svi ljubitelji umjetnosti će na jednom mjestu moći pronaći više od 500 umjetničkih naslova i uživati u pozorišnim predstavama, baletu, performansima savremenog plesa, operama, muzičkim izvođenjima i dokumentarcima.
Kompletna obavijest dostupna ovdje
chakany

#18123 Re: Telemach BH

Post by chakany »

A novih kanala nigdje na vidiku. Od početka godine uvedeno je tačno: 0 (Nula) novih TV kanala u digitalnu ponudu.
fusion_ba

#18124 Re: Telemach BH

Post by fusion_ba »

Ne piše u kojim paketima će biti ovaj Marquee TV katalog.
Telemach

#18125 Re: Telemach BH

Post by Telemach »

fusion_ba wrote: 09/05/2023 16:34 Ne piše u kojim paketima će biti ovaj Marquee TV katalog.
Pozdrav @fusion_ba,
Marquee TV Video Klub katalog će biti dostupan svim Telemach i Total TV korisnicima besplatno u okviru promocije u periodu od 16.05. do 15.06. putem EON TV platforme. Nakon isteka promocije navedeni katalog će biti dostupan u okviru EON Premium Duo, Trio i TV paketa, kao i u okviru Total TV Premium paketa. Također će korisnicima EON Full Duo, Trio i TV paketa nakon isteka promocije navedeni katalog biti dostupan uz dodatnu promociju narednih 12 mjeseci. Nakon isteka promocije od 12 mjeseci, pristup Marquee TV Video Klub katalogu možete ostvariti kao benefit uz produženje Ugovora za EON Full Duo, Trio ili TV paket na 24 mjeseca. Za sve dodatne upite Vam stojimo na raspolaganju.
Last edited by Telemach on 09/05/2023 16:46, edited 1 time in total.
Post Reply