Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ermin ZM

#61276 Re: Zeničani

Post by Ermin ZM »

EFD22 wrote: 02/05/2023 17:05 Ja sam gotivio i Raffaello dok se nije puštala domaća muzika tamo.

Ekipa iz Control Music fino svirala skoro svaki vikend.

Rambo, Lima, Kole radili, baš je bilo top.

Nema toga više, sad su shisha barovi valjda moderni.
I palacinkarnice :)

Svi mi imamo te neke kafane za koje nas vezu lijepe uspomene. I msm da ne mozes naci 2 covjeka da imaju istu listu omiljenih kafana. Ja recimo nisam volio te mainstream kafane. Jedino Journal.
Inace moja omiljena kafana iz studentskih dana, Avanti, pogotovo prije renoviranja. Realno birtija ali lijepe uspomene iz nje, djaba svi Henesiji svijeta.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#61277 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

EFD22 wrote: 02/05/2023 17:05 Ja sam gotivio i Raffaello dok se nije puštala domaća muzika tamo.

Nema toga više, sad su shisha barovi valjda moderni. I samo narodnjak roka gdje ga prije ni u snu nisi mogao čuti. Valjda je tu para, šta ti ja znam.
Generacijo :kiss:

Ali nije mi jasno kako se u relativno velikom (za bh i regionalne pojmove) gradu ponuda suzava samo na nargile.

Kontam da je stasala nova generacija i da su njihove furke sad glavne, ali otidji u bilo koji grad slicne velicine kao Zenica i imas vise izbora.

Nemoguce je da nema ljudskog potencijala u gradu za objekte tipa Gatto, Henesi, Ten itd... bice da upravljanje istim nije bilo adekvatno.
DebelinJoe

#61278 Re: Zeničani

Post by DebelinJoe »

_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 17:39

Nema toga više, sad su shisha barovi valjda moderni. I samo narodnjak roka gdje ga prije ni u snu nisi mogao čuti. Valjda je tu para, šta ti ja znam.
Generacijo :kiss:

Ali nije mi jasno kako se u relativno velikom (za bh i regionalne pojmove) gradu ponuda suzava samo na nargile.

Kontam da je stasala nova generacija i da su njihove furke sad glavne, ali otidji u bilo koji grad slicne velicine kao Zenica i imas vise izbora.

Nemoguce je da nema ljudskog potencijala u gradu za objekte tipa Gatto, Henesi, Ten itd... bice da upravljanje istim nije bilo adekvatno.

Ja sam jedno vrijeme radio u Kiseljaku i ne bi vjerovao koliko u tako malom mjestu ima dobrih lokala sa dobrom hranom, ugodnim enterijerom i dobrom muzikom. Zašto Zenica, kao grad sa mnogo većom populacijom i većim značajem ne bi imala isto?

Imam mnogo toga za pohvaliti u Zenici( ljubazan narod, fine i nagodne žene, uredan i ugodan grad) ali ugostiteljska ponuda je loša, od ponude mjesta, preko muzike, do kvalitete hrane. Hljeb u Zenici je jako loš. Pruščanovićeva pita je loša. Bešlićevi ćevapi su grozni. Na poslu naručivali iz Kinga klopu, poslije ja htio da dam cukama u Blatuši, nisu htjeli da jedu...A ja zbog dobre čorbe moram u Semizovac kod Kule ili u Dallas u Doboj Jugu, na meso ništa prije Travnika. Po nacionalnosti sam poguzija, a moj nick nije slučajan hahaha

Ugostiteljska ponuda može i mora biti bolja.
ZoomZoomKiwi

#61279 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Jebiga.

Zenicu jebe ono da je “radnički” grad, i nekako samo na Željezari i Rudniku gradi identitet i dan danas. Niko od vladajućih nakon rata nije ni pokušao promijeniti nekako tu svijest.

A drugo, pogotovo za ugostiteljstvo je što je možda procentualno, Bata, naše generacije najviše i otišlo iz Zenice, većinom van BiH, a podosta njih i samo iz Ze u Sa npr.

Meni jedan Verdi ima top lokaciju, ali je komplet u svemu ostao samo na tome, lokacija i ništa više.

To su možda neki od razloga za gastro/ugostiteljsku ponudu čiji jedini prioritet jeste cijena odnosno kvantitet, a nikako kvalitet ponude.
A i sâm sam se uvjerio u to kroz rad sa ekipama na gradilištima širom grada (rasvjeta i te zajebancije). Svima su ZS i King top, špic vrhova, zato što za malo para dobiješ veću porciju. I to im je jedini kriterij pri odabiru gdje će i šta jesti. Bukvalno jedini.
A što je najžalosnije, sve su to sposobni ljudi u najboljim godinama koji pored posla rade još dva u fušu, često van Zenice pa i u Sarajevu, imaju svoje nekretnine i vozila i iskreno, za Zenički standard puni su para.

Nek se niko ne uvrijedi, ali ovo što ću reći je istina, a to je da Zenica gaji taj mentalitet fukare, i šta god da spomeneš bilo kome svi se za glavu fataju sa obaveznim “ma to je preskupo” ili “nemam ja za to”.
Pošto stranaca slabo da imamo ikako, za razliku od Sa, gastro/ugostiteljska ponuda je u skladu sa svime prethodno navedenim.

Kad su Mekani i Sefir ulagali u City Burger ja im govorio jeste li sigurni da ćete imati tržište za ovakvu jednu nišu u industriji, iskreno, nisu bili, ali imaju i dalje nadu da će ga stvoriti. Svaka im čast na mudima, ali me strah da to ipak neće uspjeti, kad god sam otišao prazno je bilo, nažalost.
ZoomZoomKiwi

#61280 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

EFD22 wrote: 02/05/2023 19:28 Jebiga.

Zenicu jebe ono da je “radnički” grad, i nekako samo na Željezari i Rudniku gradi identitet i dan danas. Niko od vladajućih nakon rata nije ni pokušao promijeniti nekako tu svijest.

A drugo, pogotovo za ugostiteljstvo je što je možda procentualno, Bata, naše generacije najviše i otišlo iz Zenice, većinom van BiH, a podosta njih i samo iz Ze u Sa npr.

Meni jedan Verdi ima top lokaciju, ali je komplet u svemu ostao samo na tome, lokacija i ništa više.

To su možda neki od razloga za gastro/ugostiteljsku ponudu čiji jedini prioritet jeste cijena odnosno kvantitet, a nikako kvalitet ponude.
A i sâm sam se uvjerio u to kroz rad sa ekipama na gradilištima širom grada (rasvjeta i te zajebancije). Svima su ZS i King top, špic vrhova, zato što za malo para dobiješ veću porciju. I to im je jedini kriterij pri odabiru gdje će i šta jesti. Bukvalno jedini.
A što je najžalosnije, sve su to sposobni ljudi u najboljim godinama koji pored posla rade još dva u fušu, često van Zenice pa i u Sarajevu, imaju svoje nekretnine i vozila i iskreno, za Zenički standard puni su para.

Nek se niko ne uvrijedi, ali ovo što ću reći je istina, a to je da Zenica gaji taj mentalitet fukare, i šta god da spomeneš bilo kome svi se za glavu fataju sa obaveznim “ma to je preskupo” ili “nemam ja za to”.
Pošto stranaca slabo da imamo ikako, za razliku od Sa, gastro/ugostiteljska ponuda je u skladu sa svime prethodno navedenim.

Kad su Mekani i Sefir ulagali u City Burger ja im govorio jeste li sigurni da ćete imati tržište za ovakvu jednu nišu u industriji, iskreno, nisu bili, ali imaju i dalje nadu da će ga stvoriti. Svaka im čast na mudima, ali me strah da to ipak neće uspjeti, kad god sam otišao prazno je bilo, nažalost.

Još da dodam, ovaj “fukara” mentalitet se ogleda i u drugim sferama života i privrede u gradu.
Probajte samo naći kabel mimo standardnog PPY 3x1.5 i 3x2.5 u gradu… Nijedna od elektro radnji ga nema, sve se mora naručiti i čekati.

Da ne pričam o nekim specijalnim stvarima, koje u Sarajevu prodaju na dnevnom nivou kao u Zenici godišnje…

Znam ovo sve iz iskustva.

I po mnogim ovim stvarima su jedan Tešanj, Kiseljak, Busovača, pa čak i Kakanj, jači od Zenice. Jedino je možda Travnik veći kurac od nas, ali i to nisam siguran.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#61281 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Šta ce električar nego o kablovima :mrgreen: .
scarr

#61282 Re: Zeničani

Post by scarr »

Porazno je to da u gradu od 100k+ stanovnika, ne postoji nijedan pub
ZoomZoomKiwi

#61283 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Bobi wrote: 02/05/2023 19:43 Šta ce električar nego o kablovima :mrgreen: .
ing. el. molit ću lijepo hahahah :lol:

Šalim se, nisam vocation snob.

Ali realno, mislim da sam u prethodna dva posta on point.

Ponuda, bilo čega, u Zenici je katastrofalna.
ZoomZoomKiwi

#61284 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

scarr wrote: 02/05/2023 19:47 Porazno je to da u gradu od 100k+ stanovnika, ne postoji nijedan pub
Nema nijedan Pub, nema nijedna Vinoteka, nema nijedna Chipoteka, nema ama baš nijedna usko specijalizirana radnja za bilo šta…
scarr

#61285 Re: Zeničani

Post by scarr »

EFD22 wrote: 02/05/2023 19:52
scarr wrote: 02/05/2023 19:47 Porazno je to da u gradu od 100k+ stanovnika, ne postoji nijedan pub
Nema nijedan Pub, nema nijedna Vinoteka, nema nijedna Chipoteka, nema ama baš nijedna usko specijalizirana radnja za bilo šta…
Al zato second hand biznis nikad jači :)
ZoomZoomKiwi

#61286 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

scarr wrote: 02/05/2023 19:55
EFD22 wrote: 02/05/2023 19:52

Al zato second hand biznis nikad jači :)
Al’ baš.

To je taj mentalitet o kojem sam pričao maloprije.
scarr

#61287 Re: Zeničani

Post by scarr »

Kad sam vidio da se ondje pored mtela u po čaršije ispod kraša otvorio second hand, koji btw prodaje odjeću na KILO :?, e onda skontas kakva je situacija...
Koliko se njemu to isplati da moze plaćati kiriju tu, bar se nadam da je velika kirija?
ZoomZoomKiwi

#61288 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Ja nikako ne mogu da povjerujem da je ovo sve što smo nabrojali pravo ogledalo stanja, odnosno platežne moći Zeničana.
Izgleda da stvarno jesmo tolika fukara, nismo si to samo umislili.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61289 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nekad si morao planirati prebacivanje iz kafane u kafanu, nisi mogao sve stici za noc.

Romantic, Gaus, Raffaelo, Galerija/Jazz, Gatto, Stari Sat, Passage Collegium, kasnije se otvorio Ten, pa Libertas, pa onda Hennesy, pa Ultra prva profurala onaj fazon terase na rijeci itd... bilo je za svakog ponesto, cak se i u kafane izlazilo prema furkama, pa su tako Romantic i Raffaelo bili na glasu kao shminkeraj, a Galerija sa onim saranjem po stolu i rustikalnim enterijerom je bila "opstenarodna" :D

Objektivno, daleko manje para se tad vrtilo u gradu, ali je i bilo vise ljudi. Nasa generacija je bila i ostat ce zadugo najbrojnija u historiji ovog grada.

Ali cisto sumnjam da nema klijentele danas i da nema platezne moci. Ima je itekako. Vikendom u Sarajevu u shoppingu i nocnom izlasku, maltene svaka druga treca faca je iz Zenice.

Samo mi cekamo da nam dodje neko sa strane i otvori nesto.
belfy

#61290 Re: Zeničani

Post by belfy »

clio_dci120 wrote: 02/05/2023 07:37
belfy wrote: 01/05/2023 23:13

mah, znas sta, posto ti izgleda da znas bolje ne bih ja puno tu da ti smetam, ali... (bas kao ono "nisam za SDA, ali..." - bukvalno) ona staza je pjesacka staza. da je zamisljena kao nesto za kretanje auta valjda bi bila i dvosmjerna, jer kako ces se vratiti... a onda samim tim i dovoljno siroka, isto tako iscrtana i... ono najnebitnije, uradjena sa trotoarima kojima bi se pjesaci trebali kretati.

eh, sada... ako si ti putem svojih roditelja i/ili prijatelja stekao neku drugu spoznaju to je do njih, zaista nije do tebe. ali, eto, sada znas... mozes biti bolji, jel tako?
Ako sam dobro razumio ti si otisao iz Ze, hvala Bogu..nadam se da ces tamo gdje si otisao ostati i da se neces ovamo vracati. Hvala Merkelovoj sto nam procisti grad od dezurnih filozofa. Haj pozz.
ajde, eto, makar si nesto uspio razumjeti. i to je za pohvalu. a meni nije drago sto si ti ostao, sjebase nam i ono malo nesto sto je ostalo ovi koji nemaju pojma o filozofiji i ne mogu je smisliti. evo da nesto i naucis: "Filozofija počinje od riječi fila i sofija, što bukvalno znači ljubav prema znanju ili mudrosti".
phillie

#61291 Re: Zeničani

Post by phillie »

_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 20:08 Nekad si morao planirati prebacivanje iz kafane u kafanu, nisi mogao sve stici za noc.

Romantic, Gaus, Raffaelo, Galerija/Jazz, Gatto, Stari Sat, Passage Collegium, kasnije se otvorio Ten, pa Libertas, pa onda Hennesy, pa Ultra prva profurala onaj fazon terase na rijeci itd... bilo je za svakog ponesto, cak se i u kafane izlazilo prema furkama, pa su tako Romantic i Raffaelo bili na glasu kao shminkeraj, a Galerija sa onim saranjem po stolu i rustikalnim enterijerom je bila "opstenarodna" :D

Objektivno, daleko manje para se tad vrtilo u gradu, ali je i bilo vise ljudi. Nasa generacija je bila i ostat ce zadugo najbrojnija u historiji ovog grada.

Ali cisto sumnjam da nema klijentele danas i da nema platezne moci. Ima je itekako. Vikendom u Sarajevu u shoppingu i nocnom izlasku, maltene svaka druga treca faca je iz Zenice.

Pored ovih objekata koje si nabrojao, ja bih dodao Red Rooster u Popovoj basti sto je jedno vrijeme bio otvoren. Nije nesto velicinom bio, ali ambijent i klijentela sto je bila, top. Vikendom muzika live, picio se rock, tocila tamna piva...lijepi dani mog "djetinstva" :D :D i Bordo naravno.

A ovo za fukarashtinu...Zenica je jedini grad gdje i Kinezi zatvaraju radnje :D
xPaco1337

#61292 Re: Zeničani

Post by xPaco1337 »

Meni je Jazz bio odlican kafic na top lokaciji u centru grada i bilo prostora i gore i dole. Nije mi jasno zasto se zatvori :roll:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#61293 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Nikad cuo za Red Rooster @phillie :-?

Kojih je godina to bilo
phillie

#61294 Re: Zeničani

Post by phillie »

_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 23:16 Nikad cuo za Red Rooster @phillie :-?

Kojih je godina to bilo

E jbg sad. previse trazis :D :D jel pocetak 2000-tih ili devedesetosma, devedesetdeveta....
ZoomZoomKiwi

#61295 Re: Zeničani

Post by ZoomZoomKiwi »

Jebote k’o da u Australiji živim…

Image
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#61296 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Ovi pauci žive u grupama, gdje ima jedan ima ih na desetke. Po krevetima se najviše vole zavlačiti.
iceman ze

#61297 Re: Zeničani

Post by iceman ze »

scarr wrote: 02/05/2023 19:59 Kad sam vidio da se ondje pored mtela u po čaršije ispod kraša otvorio second hand, koji btw prodaje odjeću na KILO :?, e onda skontas kakva je situacija...
Koliko se njemu to isplati da moze plaćati kiriju tu, bar se nadam da je velika kirija?
Zadnjih 20 tak g sam u Sa, ima toga svuda, pa najposjecenija radnja je Azel, nije secondhand ali naginje :mrgreen:

Bio sam skoro u Gradskoj kafani, ne bih rekao da se nema, nista bolju klijentelu nema ni slicno mjesto u Sa.

Naravno nemam namjeru uopste uporedjivati, iskreno i ja sam u Ze bio krajem 90tih i pocetkom 2000tih i sjecam se lijepih dana mladosti :-)
-Chesterfield-

#61298 Re: Zeničani

Post by -Chesterfield- »

phillie wrote: 02/05/2023 22:58
_BataZiv_0809 wrote: 02/05/2023 20:08 Nekad si morao planirati prebacivanje iz kafane u kafanu, nisi mogao sve stici za noc.

Pored ovih objekata koje si nabrojao, ja bih dodao Red Rooster u Popovoj basti sto je jedno vrijeme bio otvoren. Nije nesto velicinom bio, ali ambijent i klijentela sto je bila, top. Vikendom muzika live, picio se rock, tocila tamna piva...lijepi dani mog "djetinstva" :D :D i Bordo naravno.

A ovo za fukarashtinu...Zenica je jedini grad gdje i Kinezi zatvaraju radnje :D
Koja je razlika između Crnila i Popove bašte?
skoronikako

#61299 Re: Zeničani

Post by skoronikako »

Što se kabla tiče, uzimao sam veći kvadrat na Bristu. Tj. kvadrat veći od 2.5mm2.
kuglanje_ze

#61300 Re: Zeničani

Post by kuglanje_ze »

Bobi wrote: 03/05/2023 07:36 Ovi pauci žive u grupama, gdje ima jedan ima ih na desetke. Po krevetima se najviše vole zavlačiti.
To, to, reci mu. I nisu otrovni, osim ako te ujede više od 5 njih u jednoj noći 😂😂😂
Post Reply