EFD22 wrote: ↑02/05/2023 19:28
Jebiga.
Zenicu jebe ono da je “radnički” grad, i nekako samo na Željezari i Rudniku gradi identitet i dan danas. Niko od vladajućih nakon rata nije ni pokušao promijeniti nekako tu svijest.
A drugo, pogotovo za ugostiteljstvo je što je možda procentualno, Bata, naše generacije najviše i otišlo iz Zenice, većinom van BiH, a podosta njih i samo iz Ze u Sa npr.
Meni jedan Verdi ima top lokaciju, ali je komplet u svemu ostao samo na tome, lokacija i ništa više.
To su možda neki od razloga za
gastro/ugostiteljsku ponudu čiji jedini prioritet jeste cijena odnosno kvantitet, a nikako kvalitet ponude.
A i sâm sam se uvjerio u to kroz rad sa ekipama na gradilištima širom grada (rasvjeta i te zajebancije). Svima su ZS i King top, špic vrhova, zato što za malo para dobiješ veću porciju. I to im je jedini kriterij pri odabiru gdje će i šta jesti. Bukvalno jedini.
A što je najžalosnije, sve su to sposobni ljudi u najboljim godinama koji pored posla rade još dva u fušu, često van Zenice pa i u Sarajevu, imaju svoje nekretnine i vozila i iskreno, za Zenički standard puni su para.
Nek se niko ne uvrijedi, ali ovo što ću reći je istina, a to je da Zenica gaji taj mentalitet
fukare, i šta god da spomeneš bilo kome svi se za glavu fataju sa obaveznim “ma to je preskupo” ili “nemam ja za to”.
Pošto stranaca slabo da imamo ikako, za razliku od Sa,
gastro/ugostiteljska ponuda je u skladu sa svime prethodno navedenim.
Kad su Mekani i Sefir ulagali u City Burger ja im govorio jeste li sigurni da ćete imati tržište za ovakvu jednu nišu u industriji, iskreno, nisu bili, ali imaju i dalje nadu da će ga stvoriti. Svaka im čast na mudima, ali me strah da to ipak neće uspjeti, kad god sam otišao prazno je bilo, nažalost.