Mislim da si sve dobro objasnio, sem što si fulio u minimalnom broju delegata po klubovima u Domu naroda potrebnih da prođe prijedlog za Vladu.kluz franjo wrote: ↑28/04/2023 19:01Nisam iz Kruga99, ali mogu pogledati...Daft Haruki wrote: ↑28/04/2023 18:07 Oprostite forumasi ali ovo brzo nekako se desi pa da pitam jel ima ko da je analizirao ove odluke i sta one znace al onako ne pristrasno . Imali gdje od nasih Bosanskih intelektualaca da je objasnio sta ovi amadmani znace u sustini .![]()
Helem, sada kada je prošlo i glasanje u parlamentu može se na miru i taj dio prokomentarisati.
Prva, jednokratna odluka je meni neuporediva sa bilo čim poznatim u modernijim uređenjima.
Ne znam kako danas funkcionišu ustavne ovlasti u monarhiji poput Saudije, ali ova je na nivou carske odluke u carističkoj Rusiji.
Manje-više bukvalno je napisao "smatrajte se usaglašenim i saglasnim. Ko rek'o, šmito rek'o!"
Najcrnje je to što je vrlo moguće i na prvi pogled se čini da je odluka u skladu sa ustavom i ustavnim ovlaštenjima OHR i VP. VP naime ima pravo da donosi odluke u ime svake institucije, pa tako i u ime institucije (pot)predsjednika FBiH.
Ja bih svakako volio vidjeti mišljenje Ustavnog suda BiH o ovome i čudi me da SDF nije spominjao moguću apelaciju.
Druga odluka je trajnog karaktera i stupa na snagu za godinu dana, ukoliko se do tada u parlamentarnoj proceduri ne usvoje drugačija rješenja.
Ona predstavlja dopunu amandmana od izborne noći, uklanja mogućnost trajnog blokiranja imenovanja vlade na nivou (pot)predsjednika FBiH kroz dva moguća kruga procesa.
U prvom je potrebna saglasnost sva tri (pot)predsjednika uz nadpolovičnu većinu u Zastupničkom domu. Kao i do sada.
Ako nema saglasnosti sva tri, onda je u drugom krugu za imenovanje i potvrđivanje vlade potrebna saglasnost dva (potpredsjednika), natpolovična većina u oba doma, a u Domu naroda dodatno i min. 10 (2/5) delegata u svakom klubu konstitutivnih.
Ako i tada izostane podrška za prijedlog Vlade ide se na prijevremene izbore na oba nivoa, kantonalnim i federalnom i direktne i indirektne.
Po mom mišljenju ovo je puno bolje rješenje, čak i od onog koje je važilo prije amandmana u izbornoj noći.
A) Nudi konkretne mehanizme deblokade i konkretne rokove - prije ih nije bilo
B) Jača ulogu zastupničkog doma - prije nije imao nikakvu ulogu, ni mehanizam deblokade.
C) Destimuliše blokadu "prijetnjom" novih izbora. - prije su mogli "guslati" čitav mandat bez dogovora.
Treća odluka je vezana za krivični zakon i pooštravanje sankcija za izborne manipulacije. Nisam to puno analizirao, pa ne bih ni komentarisao.
I da. Ja jesam "navijač", kao i vjerovatno većina koja se muva na ovom pdf.
Naime za blokadu izbora Vlade, potrebno je protivljenje jednog od predsjednika/potpredsjednika i minimalno 3/5 delegata u odgovarajućem klubu Doma naroda.
3/5 od 23, zaokruženo na prvi veći cijeli broj je 14, što znači da je za izbor Vlade dovoljan pristanak 9 delegata u svakom od klubova, a ne 10.