Ukrajina

Himera

#157851 Re: Ukrajina

Post by Himera »

sumirprimus wrote: 27/04/2023 10:14 kontam kad ovaj rat stane, koliok ce ptspovaca bit izmedju ukrajine i rusije :-)

Previše :(
SanskiBiser

#157852 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

karanana wrote: 27/04/2023 23:25 ja nisam vidio puno snimaka switchbladea 600. nekoliko 300 prdavaca koji mozda mogu ubit vojnika ako ga direktno pogode.

ne znam sta je harop i ima li snimaka njihovog dejstva.
Harop je ko baba jaga iz Karabaha, to ti je ono kad ide autobus pun armenskih vojnika i zadnje sto svi cuju je zvuk PTSPa koji harop u poniranju pravi....nema ni vojnika ni autobusa ostala samo sasija i felne...

Himera

#157853 Re: Ukrajina

Post by Himera »

haubica_i_to_teshka wrote: 27/04/2023 10:41 Sa malim zakasnjenjem, Bajram Serif Mubarek Olsun, Sretan Uskrs/Vaskr svima koji slave!
Nakon mjesec intezivne pripreme i nekih 3 mjeseca pravedenih u Ukraini, vratili smo se, zivi /zdravi ,umorni, emotivno i fizicki ispraznjeni, ali ipak zadovoljni.
Vrijeme proveli na relaciji izmedju Lviva (rad sa civilnim pacijentima) i Kramatorska (sa vojnicima). Inace, Kramatorsk je jedan od glavnih centara /bolnica za obuku ratne hirurgije i urgentne medicine. Nekih 50-tak km od Bahmuta pa je “mozda” i to jedan od razloga za toliko pozrvovanje U odbrani. Americki i izraelski ratni hirurzi , kompletne ekipe uz svoj rad su obucavali i druge.Konkretno, mi smo bili pridodati izraelskom timu, sve rijeci pohvale,od pozrtvovanja, znanja/strucnosti..opremljenosti.organizacije od samog prihvata pacijenta na prvoj liniji, pa do operativnog dijela u bolnici.
Mi, kojima hirurgija i urgentna medicina nije primarna disciplina, smo imali intezivni trening iz urgentne( prije dolaska u Ukrainu) da bi mogli “priskociti” u pomoc (veliki broj ranjenika, nedostatak ljekara etc) radili uglavnom za vrijeme ‘golden hour” sekundarne asesmente kako bi pacijentu odrzali vitalne funkcije , bukvalno odrzavali u zivotu do samog opertivnog zahvata Zbog)Trauma, cardic arrest ,disajni putevi, cirgulacija, polomljene “duge kosti” se mora izvrsiti taj drugi pregled.Narocito kada smo radili sa nekim drugim timovima, pretezno tek obuceni koji nisu tako strucni kao Izraelci.Cesto se radilo i 48h bez odmora .
Lviv, tu smo radili sa civilima(svak iz svoje primarne oblasti) i odmarali.Emotivno, mnogo teze raditi nego kada si u urgentnom, gdje nema vremena da razmisljas, dok ovaj dio gledati /slusati razne sudbine, raditi sa amputiranom djecom i “citati’ iz ociju “zasto” jednostavno t’eubija”, “raznosi’ psihu, ma koliko da si spreman, strucan..jednostavno kada se uvuce u tebe ..ne izlazi..
et’ halalite na malo duzem postu.
Janai\ imama, nakon proslogodisnjeg masakra (Kramatorsk zeljeznicka stanica)

https://www.youtube.com/watch?v=pBicy89lrPI

Prekratak post napiši još.
apsidejzi

#157854 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Jedan fin polusatni video koji u principu objasnjava zasto Rusija nije zauzela Ukrajinu, probleme sa kojima se susrece ruska armija, nacin na koji ih rijesava, zasto napreduju malo po malo a ne uzimaju velike teritorije i sl. Bukvalno je logicki povezao sve ovo sto posmatramo na terenu i objasnio razloge zasto je to tako. Ko ima vremena a i malo volje, mislim da vrijedi odgledati.

Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#157855 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

istra_hr wrote: 27/04/2023 15:10
neki danski doktor koji je sef bolnice koja prima ranjenike iz Ukrajine rekao je u nekoj radio emisiji u Danskoj da od marta i kroz april imaju povecan priliv ranjenika koji bi inace ostali u Ukrajini ali su poslani njima jer imaju veoma teske infekcije bakterijama ...

Da, i naši ovdje u HR počeli primati Ukrajinske ranjenike i vele da su pod "posebnim tretmanom", šta god to značilo...Image
Davne 1973-74-75, za vrijeme mojih studija u Zagrebu, bolnica u Zajcevoj ul., ali i druge , su lijecile ranjene palestinske borce.

Svaka im cast sto to i danas cine za ranjene ukrajinske heroje. :thumbup:
lajkujMe

#157856 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@karanana

Da se podsjetis sta je Harop :zjev:

@haubica_i_to_teshka

Predivan post i svaka cast tebi veliku stvar si ucinio
Kad bi mogao jos pisati bilo bi super
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#157857 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

video wrote: 27/04/2023 18:49 Fotke sa lica mjesta neprocijenjivo vrijede
Jest da cu ispasti opet crna ovca od ptspovaca i bubica, ali za forumski stenogram :D moram da navedem da fotografija covjeka koji prima nagradu od zelenskog je iz aprila 2022. Ista je vec javno objavljena i kao takva dostupna na internetu. Preuzeta, blurovana i postana ovdje.

Mozda je to zaista on na fotografiji, mozda je neko iz tima. Ne zelim polemisati, ali moradoh komentarisati da je iz APRILA 2022 i da je javno dostupna na netu.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#157858 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

koga briga
SanskiBiser

#157859 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

laserShow wrote: 28/04/2023 09:06
Jest da cu ispasti opet crna ovca od ptspovaca i bubica, ali za forumski stenogram :D moram da navedem da fotografija covjeka koji prima nagradu od zelenskog je iz aprila 2022. Ista je vec javno objavljena i kao takva dostupna na internetu. Preuzeta, blurovana i postana ovdje.

Mozda je to zaista on na fotografiji, mozda je neko iz tima. Ne zelim polemisati, ali moradoh komentarisati da je iz APRILA 2022 i da je javno dostupna na netu.
@haubica_i_to_teshka
Upravo sam se vratio iz Ukraine .Ovo mi je druga posjeta.Prvi put sam ostao par dana (kao upoznavanje i samo na evakuaciji ranjenih),ovaj put nekih 40-tak “radnih” dana sa pacijentima prije i poslije operativnih zahvata (konkretno amputacije i teske treaume kod djece) pracenje neurolisk-klinickig stanja, traume ,et centera.
- [ ] Od Kieva do Lviva, u timu zajedno sa ATMA(Australian Tactical Medical Associatin) i drugim timovima koji su zaduzeni za evakuaciju i dopremu boraca sa prve lijije i civila.Uglavnom se ide da timovi budu iz iste zemlje (ako je moguce) zbog prakticnih razloga isti sistem rada..od evakuacije do prijema i kasnijeg post operativnog zbrinjavanja.
- [ ] Generalno, veoma dobro organizovano.Najveci problem je “peta kolona”, nazalost,j aktivna jos uvijek dojave sucesta pojava tako da je svaka upotreba interneta/tel… kontrolisana zbog sigurnosti, javljanje porodici uglavnom s eoraganizuju na nekom drugom mjestu, a ne iz samog prihvatnog centra/bolnice.
- [ ] Veoma pozitivno gledaju na nas strance, vjerovatno to im je neka kao sigurnost da cemo nasim znanjem uciniti najbolje sto i jeste u vecini slucajeva.

- [ ] Ste dalje napisati a ostati “pri zdravoj”?! Gledati prozivljavati zajedno sa tom djecom, porodicama sve te traume od ranjavanja pa do saznanja da su ostali bez ruke/noge. Kad zavrsis sa smjenom samo se osamis pustis suze ,emotivno prazan osjets fizicku bol od neke nemoci, pa skupis snage za ssljedecu smjenu da izgledas jak,hrabar pred tom djecom jer znas da si u tim trenutcima sve za njih i bol i nada i radost..sve im vidis na licima.
Svako dijete je bolna prica za sebe,meni jeostala jedna djevojcica narocito u sjecanju.
Vjerovatno zbog tog, sto sam jednu “slicnu” ostavio kod kuce.Kad sam jojpogledao u datum rodjenja, vidim ista god/mjesec/dan kao i moja kcerka.
Dovezena u kriticnom bezsvijesnom stanju, prva operacija /amputacija uspjela, cekamo da je probude i da joj saopste kako je izgubila nogu.nema roditelja/brace/sestara..dvije tetke, ali ne mogu da uspostave kontakt niko ne zna gdje su..Psiholog, prevodilac i ja ostajemo u sobi (da ne bude previse jer odmah reaguju negativno na veliki borij doktora).Nesvjesno, spontano me hvata za ruku , onda doznaje..Prestaju joj neuroloske funkcije, potpuna paraliza od soka, ruke sastavilapreko moje ruke ostau takozgcene cvrsto stegnute.Pogled ostao na mojim ocima.U zivotu nisam vidio tuznije oci.Samo osjetim lagani pomjeranje prstiju i oci koji prate moje..ne znam mislim da je trajalo preko 4h…dok nije pocela da dolazi sebi… ne mogu vise o tome,ne moze mi pod kozu..

- [ ] Do mog odlaska stanje se popravilo, ceka jos jednu operaciju.Niko se jos nije javio.Ako se ne javi, trazit cu da je usvojim, mada Ukraina ne gleda blagonaklono(za sada) zbog velikog broja ubijenih/raseljenih ..misle na buducnost drzave
Ako bude i 1% sanse zato, usvojit cu je..sigurno.

Et’oprostite na malo duzem postu..i meni je trebalo da izbacim iz sebe ovo sve..

- SLAVA UKRAINI !!!
Image

Ohmatdyt National Children’s Specialized Hospital

nisi ti Crna Ovca, znas ono ako ima vunu kao ovca, ako mekece kao ovca , ako hoda kao ovca onda je to KIKI ne treba ti gora etiketa od toga pa ti nastavi :lol: :thumbup: a stavice te ako vec nije i Hame na foe a goreg sihira ti od toga nema samo da znas. :D
agent_zero

#157860 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Nije mi jasno kako toliko raketa prolazi ukrajniski PVO i pogađa civilne objekte, 12 ljudi od sinoć poginulo. :(
moa

#157861 Re: Ukrajina

Post by moa »

@haubica_i_to_teshka suze su mi krenule. Respect
drndalo

#157862 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

agent_zero wrote: 28/04/2023 10:49 Nije mi jasno kako toliko raketa prolazi ukrajniski PVO i pogađa civilne objekte, 12 ljudi od sinoć poginulo. :(
Cuj kako? Znamo li kolika je Ukrajina? Mi iz nase malesne avlije i ne mozemo bas skontati kolika je to sirina...

Pa kroz tu sirinu, krene npr. 60 letjelica razlicitim rutama, ima li sanse da je sve bas pokriveno PVO-om ? Pa i nema bas...
agent_zero

#157863 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

drndalo wrote: 28/04/2023 10:53
agent_zero wrote: 28/04/2023 10:49 Nije mi jasno kako toliko raketa prolazi ukrajniski PVO i pogađa civilne objekte, 12 ljudi od sinoć poginulo. :(
Cuj kako? Znamo li kolika je Ukrajina? Mi iz nase malesne avlije i ne mozemo bas skontati kolika je to sirina...

Pa kroz tu sirinu, krene npr. 60 letjelica razlicitim rutama, ima li sanse da je sve bas pokriveno PVO-om ? Pa i nema bas...
Udareni su veliki gradovi, Dnipro, Poltava, nije to neka baš livada u zabiti ukrajinskoj.
drndalo

#157864 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

agent_zero wrote: 28/04/2023 10:54
drndalo wrote: 28/04/2023 10:53

Udareni su veliki gradovi, Dnipro, Poltava, nije to neka baš livada u zabiti ukrajinskoj.
Nije ali pricamo o putanji letjelica dok ne dodju do tamo... Lete vecinom nisko, neke brzo, neke sporo, neke se mogu ganjati samo pucnjavom, neke i raketama. I uvijek ce neka proci ako postignes zasicenje PVOa. Sta mislis sto skupljaju npr. 60-ak komada da ispale zajedno, a ne ispaljuju po 2-3 dnevno, svaki dan...?
agent_zero

#157865 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

Rusofašisti!

agent_zero

#157866 Re: Ukrajina

Post by agent_zero »

sumirprimus

#157867 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

agent_zero wrote: 28/04/2023 11:11 Rusofašisti!

isot nasi cetnici, kd pogode civilni cilj, sve im je vojna meta, puuu klosari edni , zapomagali a pomoci nemali.
haubica_i_to_teshka

#157868 Re: Ukrajina

Post by haubica_i_to_teshka »

laserShow wrote: 28/04/2023 09:06

I istrazitelj tudjih identiteta, je l’ zavrshena istraga, saznao ime i prezime, ili da ti dam jos malo vremene? Ne znam, zasto te interesuje moj identitet(!?) jer da si nesto drugo imao na umu ne bi ptretrazivao foto po netu nego bio konkretan i pitao.
dugo sam na forumu da bih tako naivno “pao” na fotografiju
illi mislis da nisam znao kako ce biti gpretrage po netu (a nije bilo tesk trazitio po zelenskom jell) da ce se sve zivo “prevrat”, traziti….istrazivatii bio sam u pravu je l’ tako?Ako jel akse nisam bio, sve sam izmislio. Zavreno.
p.s. nije ovo prvi put, da me pokusaju identifikovati imam ja ovih “situacija” josh od vremena ‘wikipedije “i “shekspira”, ovi stariji forumasi znaju o cemu pisem.
uzivaj.
sumirprimus

#157869 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

sunceti zarko kakva propaganda, kiborzi ljudi nema dalje, kroz vatru,vodu led, pucaju lanci, ko vojna verzija game of trones, i onda navece u spavaonu im uleti himars i cucemo se :lol: :-)
SanskiBiser

#157870 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

sumirprimus wrote: 28/04/2023 12:31
sunceti zarko kakva propaganda, kiborzi ljudi nema dalje, kroz vatru,vodu led, pucaju lanci, ko vojna verzija game of trones, i onda navece u spavaonu im uleti himars i cucemo se :lol: :-)

Jaci su ovi bjeloruski komandosi sto su cekali naredbu "Kreni na Kijev" prosle godine :D
sumirprimus

#157871 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma ovo je za domacu upotrebu jer mogu zamislit kako im se profesionalci smiju. kad se djeca smiju..
Dope_Man

#157872 Re: Ukrajina

Post by Dope_Man »

Oni likovi u Spaniji, sto prave te ljudske piramide tokom nekakvih festivala su jedno 50 puta impresivniji od tih silnih komandosa.
duminjo

#157873 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

drug_profi wrote: 26/04/2023 00:41
duminjo wrote: 26/04/2023 00:33

Odlicno.
Da je zapad odmah prosle godine naoruzo ukrajince do zuba i da su Rusi istjerani odmah prosle godine iz Ukrajine, ne bi im taj poraz pao tesko ni vojno ni finansijski. Oporavili bi se brzo. Poraz, primirje, ukidanje sankcija, trgovina sa Evropom i eto Rusa za par godina opet na nivo na kojem je sada.
Dugotrajan rat i iscrpljivanje znace i dugotrajnije pa i jace sankcije i sve to skupa mnogo više pogadja citavu Rusiju nego neka brza Oluja i svako sebi.
Mozda je malo licemjerno i kurvanjski prema Ukrajincima, al jbg zivot i politika su takvi, mislim da nama odgovara ovo cijedjenje Rusije. Sto ih se više isprazni, istocni susjedi su tanji i nervozniji tj mi bismo trebali biti mirniji.

Cisto sumnjam da ce Amerikanci prestati davati Ukrajincima podršku, taman onoliku koliko je potrebno da Ukrajina ne padne a opet da nema dovoljno svega da ih izbace iz drzave jednom akcijom. Nastimali su im se Rusi na volej i bog zna kada ce opet ovako. Zato ne vjerujem da ce Ameri ovu priliku propustiti jer su se Rusi bas nag**ili da ih se vrati u 60-e i da makar narednih 20-30 godina tamo bude jad, bijeda i haos.

Pored sve jace Kine i konstantnih teznji ka sirenju na zapad, afriku i aziju, ne bi valjalo za zapad da i Rusi ostanu jaki.
Ne smiju ni Ameri pustiti da se Ukrajina zamori. Rat mora zavrsiti najkasnije za godinu dana, tj. do ljeta 24.
Stoji.
Zaboravio sam brojeve i da se Ukrajinci strašno brzo tope.
Nekad ce i mesa nestati
512MB

#157874 Re: Ukrajina

Post by 512MB »

@madner

Prije par mjeseci sam ti dao sneak preview, iako nisam smio. Sad je javno. EAP je vec od Jula 2022 u Ukraini na testiranju.

SanskiBiser

#157875 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Kenneth Gregg frisak update:
28.04.2023 ažuriranje.

- Borbe se nastavljaju u sjeverozapadnom dijelu Bakhmuta, a turisti polako napreduju. Situacija je nejasna ko šta kontroliše, tako da područje mora biti označeno kao bojno polje.

- Minobacačka vatra 93. mehanizovane brigade gađala je Wagnerove plaćenike južno od položaja 54. mehanizovane brigade, što ukazuje da je Wagners napredovao ovdje.

- Turisti su napredovali još dalje na zapad, stigli do Industrijskog koledža Bakhmut i puta T0504.

- Dignuta je u vazduh višespratnica sa pogledom T0504 prema Ivanivskim. Vjerovatno možemo pretpostaviti da je ovo područje izgubljeno i da su zgradu digle u zrak naše trupe u povlačenju kako bi ograničile turističku kontrolu vatre u obližnjem području.

Na putu kroz Khromove vode se teške borbe, obe strane pokušavaju da preuzmu punu kontrolu nad područjem puta.

Taktika turista je ista kao i prije; puni napad unutar grada.

Kod Avdiivke se nisu dogodile nikakve promjene, ali su počele stizati nove trupe sa sjevera i taktika je da se pokuša napasti grad nakon što Bakhmut bude potpuno okupiran. Problem za turiste je zadržati Bakhmut bez većih gubitaka. Ceo grad je ravan i imamo našu artiljeriju na brdima Chasiv Yar, 4 km od Bakhmuta. U principu, sve njihove trupe su potrebne da bi mogli da drže grad, tako da ako ponovo počnete da premeštate jedinice u Avdijevku, postoje dobre šanse za protivnapad.

Velika prolećna ofanziva se približava olujom, jedinice u Kijevu su dobile naređenja za marš i biće pokrenute sledeće nedelje. U roku od 2 sedmice vidjet ćemo aktivnost.

Sada su takozvani eksperti u zapadnim medijima konačno ustanovili da na okupiranoj obali Dnjepra uopšte nismo uspostavili nikakav mostobran, već da su to dolazile i odlazile naše izviđačke trupe.

SLAVA UKRAJINI
Post Reply