Ukrajina

madner

#157576 Re: Ukrajina

Post by madner »

Vidi se da su ista skola, azuriramo podatke malo obuka malo rezerva.
drug_profi

#157577 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 25/04/2023 20:29
geralt wrote: 25/04/2023 20:23 JDAM u akciji:

Ja ne vidjeh zadnju da dolijeće-dolazi
vrlo brzo dolazi okomito odozgo. samo bijela crtica se vidi tren prije eksplozije
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#157578 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

pici wrote: 25/04/2023 22:14 Ćek ove JDAM su vazduh-zemlja bombe i izbacuju se iz aviona, domet im je 28km.Sto znaci da su ukrajinski avioni ih izbacili na metu.Naravno američke su.
Novi model, idu do 75 km, extended-rang
Benjo34

#157579 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

To mi je bio zanimljiv koncept koji se povlacio po turskim portalima vec nekoliko godina, nisam uprating da je to Turska vojska usvojila ili negdje isporucila trecoj drzavi. Ali ruku na srce niko sem Amera I u jednu ruku Turske nije razmisljao toliko o dronovima do sranja u Karabahu. Il je u tom sukobu prvi put tako prikazana efikasnost istih.

Manji dronovi kao ovaj bi na liniji bili pun pagodas. Koliko samo snimaka ima povlacenja I jedne I druge strane, sa 2, 3 ovakva na liniji koji ce presjec ostupnicu, imas masakr protivnika
drug_profi

#157580 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 25/04/2023 21:06
geralt wrote: 25/04/2023 20:30
Na 0:12 i 0:13 dolijecu dvije jedna za drugom, druga se fino vidi.
Vraćao i vraćao i jbga ništa. Naočale i opet ništa 🤭
Jbt stara čovika.

https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=ClKuIJ

Ne znam jel bila ova kolekcija ali je prilično brutalna.
pomor... :-)
janje_

#157581 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

geralt wrote: 25/04/2023 20:30
Na 0:12 i 0:13 dolijecu dvije jedna za drugom, druga se fino vidi.
Jbt stara čovika.

Ovaj drondžija genocid pravi. Ne znam jel do kamere ili ugla, ali ove granatle imaju neku čudnu putanju.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#157582 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

karanana

#157583 Re: Ukrajina

Post by karanana »

zoka me pakash blokiro. vidim nema njegovih tvitova, odem na profil kad blokiro me.
svasta sam mu spusto kad su u pitanju rusi i nije bilo frke, ali nije mogao preci preko toga kad sam ga poceo zajebavati za donbas devushku. bio je utuchen kad je saznao da je sve oko nje bila laz. a htio je dovest u mostar.
Bernardinac

#157584 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

janje_ wrote: 25/04/2023 23:01

Jbt stara čovika.

Ovaj drondžija genocid pravi. Ne znam jel do kamere ili ugla, ali ove granatle imaju neku čudnu putanju.
Da, neki felš. Ko Roberto Carlos :D
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#157585 Re: Ukrajina

Post by pici »

karanana wrote: 25/04/2023 23:27 zoka me pakash blokiro. vidim nema njegovih tvitova, odem na profil kad blokiro me.
svasta sam mu spusto kad su u pitanju rusi i nije bilo frke, ali nije mogao preci preko toga kad sam ga poceo zajebavati za donbas devushku. bio je utuchen kad je saznao da je sve oko nje bila laz. a htio je dovest u mostar.
Bas si zao :evil:
Bernardinac

#157586 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 25/04/2023 22:13
Bernardinac wrote: 25/04/2023 19:42
Nije to neriješiv problem. Prednost ovoga ja da možeš okrećati oružje 360° a ne moraš se pozicionirati iznad cilja i tražiti ugao 90°. Ako ima malo vjetra preciznost pada.
Mi na ovim videima gledamo samo uspješna droniranja a ne znamo koliko ima promašaja?
Ovakav dron bi mogao služiti i kao lovac na dronove?
Znači da bi bio multifunkcionalan.
Da ne govorim psihološki efekte i mogućnosti npr. zbunjivanje neprijatelja u smislu "lažnog pješadijskog" napada"? Mogućnosti su razne i obećavajuće.

Edit:
@Benjo34
:thumbup:
Tek sad vidjeh da si postavio. Znači ipak može 🙂
Video pokazuje supression fire primjenu. Dakle 3-4 ovakva drona iznad rova mogu omoguciti da tvoja pjesadija dođe u poziciju iz koje ce dominirati.
Sigurno. Ne mogu glavu dići iz rova i bježe u zemunice.
Tvoja pješadija uljeće u rovove i to je to.
Noćne akcije npr. Gledali smo kako rusi smjene rade po noći. Ovakav dron sa termal night vision optikom bi pravio lom.
drug_profi

#157587 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ovi su na Krasnoj Gori sjeverozapadno odo Bahmuta.
Uglavnom pomor.
duminjo

#157588 Re: Ukrajina

Post by duminjo »

kluz franjo wrote: 24/04/2023 23:36 Ima jedna stvar koja se mora imati na umu kada se priča o mogućem završetku agresije.
Nikada nijedan agresor, ma koliko beznadežno gubio bitke na frontu, nije obustavljao agresiju sve dok mu ista nije došla na kućni prag.
Ili u formi vojne okupacije sopstvenog teritorija i/ili u formi društvenog nezadovoljstva i prijetnje revolucijom.
Čisto sa vojnog aspekta Ukrajina izvjesno i nažalost nema kapacitet da ove godine oslobodi svoj kompletan teritorij, a Putin će i ove godine raspolagati sa dovoljno sredstava da održava svoje represivno-socijalne mjere u samoj Rusiji.
Ove godine se po mom mišljenju ništa neće okončati.
Pozitivno je što ovo znaju i u NATO, a pozitivno je i što vojno-političko vođstvo Ukrajine i dalje uživa veliko povjerenje i podršku Ukrajinaca.
Odlicno.
Da je zapad odmah prosle godine naoruzo ukrajince do zuba i da su Rusi istjerani odmah prosle godine iz Ukrajine, ne bi im taj poraz pao tesko ni vojno ni finansijski. Oporavili bi se brzo. Poraz, primirje, ukidanje sankcija, trgovina sa Evropom i eto Rusa za par godina opet na nivo na kojem je sada.
Dugotrajan rat i iscrpljivanje znace i dugotrajnije pa i jace sankcije i sve to skupa mnogo više pogadja citavu Rusiju nego neka brza Oluja i svako sebi.
Mozda je malo licemjerno i kurvanjski prema Ukrajincima, al jbg zivot i politika su takvi, mislim da nama odgovara ovo cijedjenje Rusije. Sto ih se više isprazni, istocni susjedi su tanji i nervozniji tj mi bismo trebali biti mirniji.

Cisto sumnjam da ce Amerikanci prestati davati Ukrajincima podršku, taman onoliku koliko je potrebno da Ukrajina ne padne a opet da nema dovoljno svega da ih izbace iz drzave jednom akcijom. Nastimali su im se Rusi na volej i bog zna kada ce opet ovako. Zato ne vjerujem da ce Ameri ovu priliku propustiti jer su se Rusi bas nag**ili da ih se vrati u 60-e i da makar narednih 20-30 godina tamo bude jad, bijeda i haos.

Pored sve jace Kine i konstantnih teznji ka sirenju na zapad, afriku i aziju, ne bi valjalo za zapad da i Rusi ostanu jaki.
drug_profi

#157589 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Snimak iz januara, ali tek sada objavljen.
Artiljerija natjerala ruje da napuste polozaj i onda ih progonila i unštila vatrom otprilike pola čete.

giannibelif

#157590 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

Problem je Zapada da nakon poraza Rusije tranzicija vlasti tamo bude brza i da se jako brzo zamjeni sadašnja sa nekom drugom, bilo kakvom, obzirom na specifičnosti društvenog sistema koji tamo vlada. Ne smije se desiti da se oduži taj proces i udje u neki vakum, da se grupe i grupice počnu okupljati i da krenu manji problemi i varnice oko zauzimanja pozicija i poluga. To je veći problem i od ovog rata kako god to zvučalo.
drug_profi

#157591 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

duminjo wrote: 26/04/2023 00:33
kluz franjo wrote: 24/04/2023 23:36 Ima jedna stvar koja se mora imati na umu kada se priča o mogućem završetku agresije.
Nikada nijedan agresor, ma koliko beznadežno gubio bitke na frontu, nije obustavljao agresiju sve dok mu ista nije došla na kućni prag.
Ili u formi vojne okupacije sopstvenog teritorija i/ili u formi društvenog nezadovoljstva i prijetnje revolucijom.
Čisto sa vojnog aspekta Ukrajina izvjesno i nažalost nema kapacitet da ove godine oslobodi svoj kompletan teritorij, a Putin će i ove godine raspolagati sa dovoljno sredstava da održava svoje represivno-socijalne mjere u samoj Rusiji.
Ove godine se po mom mišljenju ništa neće okončati.
Pozitivno je što ovo znaju i u NATO, a pozitivno je i što vojno-političko vođstvo Ukrajine i dalje uživa veliko povjerenje i podršku Ukrajinaca.
Odlicno.
Da je zapad odmah prosle godine naoruzo ukrajince do zuba i da su Rusi istjerani odmah prosle godine iz Ukrajine, ne bi im taj poraz pao tesko ni vojno ni finansijski. Oporavili bi se brzo. Poraz, primirje, ukidanje sankcija, trgovina sa Evropom i eto Rusa za par godina opet na nivo na kojem je sada.
Dugotrajan rat i iscrpljivanje znace i dugotrajnije pa i jace sankcije i sve to skupa mnogo više pogadja citavu Rusiju nego neka brza Oluja i svako sebi.
Mozda je malo licemjerno i kurvanjski prema Ukrajincima, al jbg zivot i politika su takvi, mislim da nama odgovara ovo cijedjenje Rusije. Sto ih se više isprazni, istocni susjedi su tanji i nervozniji tj mi bismo trebali biti mirniji.

Cisto sumnjam da ce Amerikanci prestati davati Ukrajincima podršku, taman onoliku koliko je potrebno da Ukrajina ne padne a opet da nema dovoljno svega da ih izbace iz drzave jednom akcijom. Nastimali su im se Rusi na volej i bog zna kada ce opet ovako. Zato ne vjerujem da ce Ameri ovu priliku propustiti jer su se Rusi bas nag**ili da ih se vrati u 60-e i da makar narednih 20-30 godina tamo bude jad, bijeda i haos.

Pored sve jace Kine i konstantnih teznji ka sirenju na zapad, afriku i aziju, ne bi valjalo za zapad da i Rusi ostanu jaki.
Ne smiju ni Ameri pustiti da se Ukrajina zamori. Rat mora zavrsiti najkasnije za godinu dana, tj. do ljeta 24.
drug_profi

#157592 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

giannibelif wrote: 26/04/2023 00:41 Problem je Zapada da nakon poraza Rusije tranzicija vlasti tamo bude brza i da se jako brzo zamjeni sadašnja sa nekom drugom, bilo kakvom, obzirom na specifičnosti društvenog sistema koji tamo vlada. Ne smije se desiti da se oduži taj proces i udje u neki vakum, da se grupe i grupice počnu okupljati i da krenu manji problemi i varnice oko zauzimanja pozicija i poluga. To je veći problem i od ovog rata kako god to zvučalo.
Isti je problem sa Srbijom. Ni u Rusiji ni u Srbiji nema kriticne mase normalnih politickih razmisljanja.
Crkva gaji i razvija manijačke ideje već 20-30 godina. Neće se desiti tranzicija u normalu u jednoj generaciji.
drug_profi

#157593 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Malo telegrama:
⚡️ U Donjecku ruski vojnik hoda ulicama i puca u civile.

Ovo je Kuibyshevsky distrikt, Prva platforma. Na snimku prolaznik sa pogotkom u nogu. Meštani pišu da pokušavaju da prijave šta se dešava komandi, ali se niko ni ne javlja na pozive.

Naravno, takvi „branioci Donbasa“ neće biti prikazani na ruskoj televiziji.

@kazansky2017
drug_profi

#157594 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Prvi zarobljenik iz Privatne vojske "Redut".
Gaspromova tvrtka, FYI.

Ima upalu sinusa pa je malo nateko.

drug_profi

#157595 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nije neki kvalitet snimka, ali vrijedi kao vijest.
Na brani Kahovka uništava se ruski elektronski video nadzor.
Ima valjda i razlog za to zašto sad.

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#157596 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

SanskiBiser wrote: 25/04/2023 21:37 Gregg naglasava da se uslo u cetvrtu fazu mobilizacije i da je sad na snazi prava opsta mobilizacija u Ukrajini. Svi Ukrajinci, muskarci, bilo da su u Ukrajini ili da su vani pa registrovani kao gradjani Ukrajine ce biti kontaktirani i dobiti naredbu za prijavu vojnom odsjeku. Dobice raspored kad treba i do kad da se jave. Ukoliko se ne jave na prvi poziv dobice podsjetnik a ukoliko se ni onda ne jave ide krivicna prijava i rizikuju 3-5 godina zatvora. Ovo nije mobilizacija ljudi da idu na ratiste, vec poziv na kompletnu vojnu obuku i dobijanje vojnog rasporeda nakon obuke kao rezerva, cilj da se stvori obucena rezerva od oko 4 miliona ljudi.

Takodje slicno kao sto Finci imaju (po Greggu) uvode "zeleni vojni pasos", oni koji ne regulisu status vojnog obveznika dakle ili da budu oslobodjeni zbog nesposonosti ili da zavrse obuku i dobiju raspored u rezervi nece moci putovati, nece moci dobiti bilo kakav posao a narocito obavljati javnu funkciju, registrovati firme i nece se moci ozeniti u Ukrajini.

Kenneth Gregg je poceo vec obuku jedne takve grupe iz Brovarija u Kijevu, 250 buducih rezervista, ljudi koji su tu u gradu obavljaju poslove i prakticno imaju radnu obavezu ali moraju proci i vojnu obuku i regulisati svoj status i na taj nacin i bice dodijeljeni teritorijalnoj odbrani Brovarija nakon obuke kao rezerva...
:shock:
drug_profi

#157597 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 26/04/2023 01:51
SanskiBiser wrote: 25/04/2023 21:37 Gregg naglasava da se uslo u cetvrtu fazu mobilizacije i da je sad na snazi prava opsta mobilizacija u Ukrajini. Svi Ukrajinci, muskarci, bilo da su u Ukrajini ili da su vani pa registrovani kao gradjani Ukrajine ce biti kontaktirani i dobiti naredbu za prijavu vojnom odsjeku. Dobice raspored kad treba i do kad da se jave. Ukoliko se ne jave na prvi poziv dobice podsjetnik a ukoliko se ni onda ne jave ide krivicna prijava i rizikuju 3-5 godina zatvora. Ovo nije mobilizacija ljudi da idu na ratiste, vec poziv na kompletnu vojnu obuku i dobijanje vojnog rasporeda nakon obuke kao rezerva, cilj da se stvori obucena rezerva od oko 4 miliona ljudi.

Takodje slicno kao sto Finci imaju (po Greggu) uvode "zeleni vojni pasos", oni koji ne regulisu status vojnog obveznika dakle ili da budu oslobodjeni zbog nesposonosti ili da zavrse obuku i dobiju raspored u rezervi nece moci putovati, nece moci dobiti bilo kakav posao a narocito obavljati javnu funkciju, registrovati firme i nece se moci ozeniti u Ukrajini.

Kenneth Gregg je poceo vec obuku jedne takve grupe iz Brovarija u Kijevu, 250 buducih rezervista, ljudi koji su tu u gradu obavljaju poslove i prakticno imaju radnu obavezu ali moraju proci i vojnu obuku i regulisati svoj status i na taj nacin i bice dodijeljeni teritorijalnoj odbrani Brovarija nakon obuke kao rezerva...
:shock:
To je po meni sasvim ok.
Oni vec neko vrijeme nemaju vojni rok i muskarci nemaju veze sta raditi u ratu. Da ne bi dosli u situaciju da se moraju braniti odsudno, i da u toj borbi ne bi ginuli ko muhe, moraju proci vojnu obuku.
Ja bih isto propisao u svim zemljama koje granice sa Srbijom i Rusijom.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#157598 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

I mene začudi, davno su ovo trebali uraditi.

Nejse...

Image

Image

Image

Hame_

#157599 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Faris Marukić

Pretpostavljam da ćemo vidjeti početak prave ofanzive u narednih nekoliko sedmica. Ukrajinci žele djelovati prije nego što Rusi obustave operacije u Bakhmutu i Avdijevki. U idealnom slučaju te koncentracije snaga znače da je Rusija slabija nego što bi mogla biti u drugim dijelovima linije.

Ofanzivne snage u Bakhmutu predstavljaju ono što bi trebalo da bude ruska mobilna rezerva u odbrani. Ako Ukrajina uskoro napadne, sigurno ćemo vidjeti da će te trupe oko Bakhmuta biti premještene kao odgovor. Pretpostavljam da Ukrajina ima planove da oteža taj pokret bilo dronovima ili artiljerijom, ili čak diverzionim napadom u blizini Bakhmuta koji te snage pričvršćuje na mjestu.

Ali tajming je kritičan. Prilično sam siguran da je kompletna ofanzivna snaga obučena i na mjestu već nekoliko sedmica. Buka o kašnjenjima i opremi koja još uvijek dolazi najvjerovatnije je samo paravan.

Oprema koja tek dolazi je stvarna, ali predstavlja zamjenska vozila, a ne ona kojim će se izvoditi inicijalna ofanziva. Mislim da će se ofanziva uskoro prvenstveno zasnivati na tome da Ukrajina ne može da se osloni na to da će se ruski fokus i dalje biti Bakhmut. Očigledno je da su Rusi tvrdoglavi da su se fokusirali na to mjesecima, ali uvijek postoji šansa da će konačno promijeniti kurs, što su uradili u prethodnim okolnostima (Kijev, Herson).

Druga mogućnost je da ukrajinski plan pretpostavlja da će ruske snage iz Bakhmuta biti raspršene, ali Ukrajina je uložila mnogo posla da ih zadrži baš tu, tako da je to malo vjerovatno.

Uskoro ćemo znati.
drug_profi

#157600 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ja mislim da su Avdivka i Bahmut kljucni za uspjeh ofanzive.Tu će ZSU vezati, pa zaitim odsjeći velike ruske snage.
Post Reply