Istočno Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5226 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

ma nema bre što mi srbi napravimo to ima da bude lepo :D

al kad pravimo sranje to baš bude na nivou :D

dokle se ovo može sve širiti
neće valjda uz cestu ka jahorini
ajde malo prema kotorcu :D
agent_zero

#5227 Re: Istočno Sarajevo

Post by agent_zero »

konektovan wrote: 26/04/2023 10:37 E ako je ono lijepo, isto kutije sibica, cipela.... :-)
:-)
dječak sa šibicama

#5228 Re: Istočno Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Ova naselja su vizualno ljepsa od ovih nasih urbicida tibre ili miljacke, ali kvalitet je upitan. Kao i kod nas, uostalom.
agent_zero

#5229 Re: Istočno Sarajevo

Post by agent_zero »

Haris.ba wrote: 26/04/2023 10:50
okanomalo wrote: 26/04/2023 10:46

sve su zgrade nove, fasade jos nisu isarane,relativno je cisto. ono sto mi se dopada je parking prostor. kad dodjes umoran kuci, mjesta za parkiranje koliko hoces. tu im zavidim.
Ljudi su preuzeli standarde gradnje kakvi su bili prije rata. Javni parkinzi oko zgrada, trotoari, malo zelenila ispred zgrada, u prizemlju poslovni prostori, ponegdje djecije igraliste...

U odnosu na nase urbicide sa 99% izgradjenom parcelom - pojam su urbanizma i arhitekture.

Kada drvece naraste ono ce biti odlicno.

I sto je najvaznije, preuzeli su blokovsko planiranje sa mrezom saobracajnica sa svih strana bloka. Veoma cesto napravi se i cesta prije izgradnje zgrada.

Kod nas do Tibre na Stupu godinama bila cesta ne mogu se dva auta mimoici. Malo su to sada prosirili. Ali, nigdje trotoara, mjesta za drvece.....
Nisu sda mošnje za urbanog planiranja, to je sve šljeglo u grad sa sela, gdje je sve nakrcano, nabacano. Zato i imamo monstrum naselja.
gold'n'brown

#5230 Re: Istočno Sarajevo

Post by gold'n'brown »

agent_zero wrote: 26/04/2023 10:25 Ove zgrade oko jezera izgledom ljepše od sve ijedne izgrađene u Kantonu nakon rata!
Ovo je 3D model, iskren da budem ne znam kako izgleda u realnosti, ali obicno postoji ogromna razlika izmedju 3d modela i stvarnog stanja.

Edit: Vidjeh neke fotorgrafije, lijepo izgleda.
Isner

#5231 Re: Istočno Sarajevo

Post by Isner »

Truba wrote: 26/04/2023 13:04 ma nema bre što mi srbi napravimo to ima da bude lepo :D

al kad pravimo sranje to baš bude na nivou :D

dokle se ovo može sve širiti
neće valjda uz cestu ka jahorini
ajde malo prema kotorcu :D
Kol"ko imaš zemlje u Kotorcu i po kojoj cijeni? :D :D
citroen xm

#5232 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

Pa širi se prema Kotorcu :mrgreen:

Eno ide naselje prema Kuli. Ali u Samom kotorcu je građevinski poduhvat i kuću napraviti. Što bi rekli, onde i koze pod ručnom pasu. :mrgreen:
Truba

#5233 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

3 dunuma :D

ima 15 godina lik okacio plocu da prodaje u ravnici prema bazi
ja s bajka nako beze nazvo da vidim plac
vako 500 000 tražio
umal nisam UPO u nesVjest :lol:

sad ako nije milijunček dzabe da ne zovem
dulekrele

#5234 Re: Istočno Sarajevo

Post by dulekrele »

Najbolji su mi ovi sto porede Dobrinju i ova novoizgradena naselja u lukavici.
breuer

#5235 Re: Istočno Sarajevo

Post by breuer »

dulekrele wrote: 26/04/2023 14:03 Najbolji su mi ovi sto porede Dobrinju i ova novoizgradena naselja u lukavici.
što, novoizgrađena naselja u Lukavici djeluju prilično solidno i mnogo bliže dobrinjskom uzoru nego većina novogradnje u Sarajevu...
citroen xm

#5236 Re: Istočno Sarajevo

Post by citroen xm »

A što su ti najbolji?

Prvo nisam vidio da neko poredi već je rečeno da bi ljudi voljeli da se nastavio plan po kome je izgrađena Dobrinja.

A drugo, da li je tebi Dobrinja bolja ili gora pošto to ne mogu zaključiti?
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5237 Re: Istočno Sarajevo

Post by PreWiBa »

agent_zero wrote: 26/04/2023 13:09
Haris.ba wrote: 26/04/2023 10:50

Ljudi su preuzeli standarde gradnje kakvi su bili prije rata. Javni parkinzi oko zgrada, trotoari, malo zelenila ispred zgrada, u prizemlju poslovni prostori, ponegdje djecije igraliste...

U odnosu na nase urbicide sa 99% izgradjenom parcelom - pojam su urbanizma i arhitekture.

Kada drvece naraste ono ce biti odlicno.

I sto je najvaznije, preuzeli su blokovsko planiranje sa mrezom saobracajnica sa svih strana bloka. Veoma cesto napravi se i cesta prije izgradnje zgrada.

Kod nas do Tibre na Stupu godinama bila cesta ne mogu se dva auta mimoici. Malo su to sada prosirili. Ali, nigdje trotoara, mjesta za drvece.....
Nisu sda mošnje za urbanog planiranja, to je sve šljeglo u grad sa sela, gdje je sve nakrcano, nabacano. Zato i imamo monstrum naselja.
Pa i ovi su sa sela.
Haris.ba

#5238 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

sehohari wrote: 26/04/2023 14:29 Pa i ovi su sa sela.
Tu se radi malo i o svijesti o struci i drustvenom. Ima i kod Srba raznih slucajeva, ali u Lukavici su se drzali do toga.
Bio sam nedavno i na Palama. Pa i tamo ima nekog smisla u urbanom planiranju.
PreWiBa

#5239 Re: Istočno Sarajevo

Post by PreWiBa »

Haris.ba wrote: 26/04/2023 15:20
sehohari wrote: 26/04/2023 14:29 Pa i ovi su sa sela.
Tu se radi malo i o svijesti o struci i drustvenom. Ima i kod Srba raznih slucajeva, ali u Lukavici su se drzali do toga.
Bio sam nedavno i na Palama. Pa i tamo ima nekog smisla u urbanom planiranju.
Pa o tome govorim.

Sarajliji je glavna obaveza u životu kukati na "seljake", a realno gledano, "prave" Sarajlije nisu ni po čemu dokazale od kraja rata pa do danas da se bitno razlikuju od njih.

Mislim, ovo Istočno Sarajevo izgleda kao New York u poređenju sa Sarajevom. I to važi za sve nove stambene projekte u RS-u.
Truba

#5240 Re: Istočno Sarajevo

Post by Truba »

tamo u ključnim trenutcima nije bilo mase ljudi s kešom koja će kupiti sve što im se ponudi x 10 na isti stan potražnja
manje ljudi manje para... moraju nuditi građevinci nešto drugo uz kvadrat... to je parking besplatni plus garaže koje se plaćaju
tu su parkovi za djecu jer nema mnogo baba tamo sve mladi bračni parovi
i evo sad ovo jezero... tu su i razni biznisi...npr jedno istično ima 2 ili 3 antikvarnice a čitavo sarajevo samo jednu
niže marijin dvora ti nemaš gdje kupit knjigu a kod njih u 200-300 metara imaš 2 ili 3 nešto su se ujedinjavali pa zajednički rade
Haris.ba

#5241 Re: Istočno Sarajevo

Post by Haris.ba »

Truba wrote: 26/04/2023 15:26 tamo u ključnim trenutcima nije bilo mase ljudi s kešom koja će kupiti sve što im se ponudi x 10 na isti stan potražnja
manje ljudi manje para... moraju nuditi građevinci nešto drugo uz kvadrat
Tibra je dokazala da se nista ne mora nuditi ako prepustis trzistu. Mislis da oni ne bi radili isto. Ne moze. Ima plan i radi po planu
pritchard

#5242 Re: Istočno Sarajevo

Post by pritchard »

agent_zero wrote: 26/04/2023 10:25 Ove zgrade oko jezera izgledom ljepše od sve ijedne izgrađene u Kantonu nakon rata!
Evo samo Ilidža i Istočna Ilidža. Šta pišete, ljudi... :lol:

Image

Image

Image

Image
muha_sa

#5243 Re: Istočno Sarajevo

Post by muha_sa »

O kakvim istocnim ilidzama-istocnom novom sarajevu-istocnom starom gradu vi pišete :?
Zovite ih kako su se oduvijek zvali--Lukavica, Kasindo, Krupac, Vojkovici, Vucja luka, Crepoljsko.................................. :D
dulekrele

#5244 Re: Istočno Sarajevo

Post by dulekrele »

breuer wrote: 26/04/2023 14:27
dulekrele wrote: 26/04/2023 14:03 Najbolji su mi ovi sto porede Dobrinju i ova novoizgradena naselja u lukavici.
što, novoizgrađena naselja u Lukavici djeluju prilično solidno i mnogo bliže dobrinjskom uzoru nego većina novogradnje u Sarajevu...
Kako što. Pa Dobrinja gradena prije 40 godina. Naselja u lukavici sve novo. Novi nacin izgradnje i arhitektonska rjesenja. Pogledaj zgrade koje se nalaze iza leda autobuske u lukavici. Nista ruznije u zivotu nisam vidio jer su zgrade davno sagradene.
pritchard

#5245 Re: Istočno Sarajevo

Post by pritchard »

sehohari wrote: 26/04/2023 15:24
Sarajliji je glavna obaveza u životu kukati na "seljake", a realno gledano, "prave" Sarajlije nisu ni po čemu dokazale od kraja rata pa do danas da se bitno razlikuju od njih.

Mislim, ovo Istočno Sarajevo izgleda kao New York u poređenju sa Sarajevom. I to važi za sve nove stambene projekte u RS-u.
Ne kukaju Sarajlije na došljake. Imaš ovdje pojedinaca na forumu koji su valjda privatno vrlo nesretni ljudi i jedini kvalitet u životu im je što su rođeni negdje. Meni je recimo drago što ljudi dolaze u glavni grad države, sve drugo bi bilo loše. Jbš sredinu u koju se ne dolazi.

Ono što Sarajlije očekuju je da se ljudi koji dođu prilagode kulturi življenja i to je to. U stan do bratovog doselio bračni par iz okoline Tešnja sa djecom. Divni, obrazovani ljudi. Stipu ba pojedine kompleksaše po forumu. :roll:

Kakva ti je ovo zadnja rečenica u komentaru?! :lol: :lol:
PreWiBa

#5246 Re: Istočno Sarajevo

Post by PreWiBa »

pritchard wrote: 26/04/2023 16:31

Ne kukaju Sarajlije na došljake. Imaš ovdje pojedinaca na forumu koji su valjda privatno vrlo nesretni ljudi i jedini kvalitet u životu im je što su rođeni negdje. Meni je recimo drago što ljudi dolaze u glavni grad države, sve drugo bi bilo loše. Jbš sredinu u koju se ne dolazi.

Ono što Sarajlije očekuju je da se ljudi koji dođu prilagode kulturi življenja i to je to. U stan do bratovog doselio bračni par iz okoline Tešnja sa djecom. Divni, obrazovani ljudi. Stipu ba pojedine kompleksaše po forumu. :roll:

Kakva ti je ovo zadnja rečenica u komentaru?! :lol: :lol:
Ama znam da se to ne odnosi na sve Sarajlije, ali moras priznati da ti ljudi postoje. I idu mi opasno na zivce.

Zadnja recenica je istina. U RS-u nigdje nisam vidio nesto nalik Tibri ili onim zgradama preko puta njih (gdje je razmak izmedju zgrada mozda metar...) npr.

Evo, neko je rekao da je to zbog potraznje. Ali zasto je onda i u Banjoj Luci sve bolje uradjeno nego u Sarajevu?
Bloo
Globalna šefica

#5247 Re: Istočno Sarajevo

Post by Bloo »

dulekrele wrote: 26/04/2023 16:18 Kako što. Pa Dobrinja gradena prije 40 godina. Naselja u lukavici sve novo. Novi nacin izgradnje i arhitektonska rjesenja. Pogledaj zgrade koje se nalaze iza leda autobuske u lukavici. Nista ruznije u zivotu nisam vidio jer su zgrade davno sagradene.
Jesi bio nedavno na Mojmilo brdu? :D Jel i tamo novi nacin izgradnje i arhitektonska rjesenja? 5 metara zracne linije od grada (i stambenih jedinica tipa nebodera i vecih zgrada)...
Nije Dobrinja toliko ruzna (zgrade), ruzno je ono izmedu zgrada i ispred zgrada i iza zgrada. :D
PM72

#5248 Re: Istočno Sarajevo

Post by PM72 »

:zid:
dječak sa šibicama

#5249 Re: Istočno Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Ilidza je slicna prica, lijepo je samo po sebi jer se gradi u sirinu, Sarajewvo se zatrpava u dubinu i zato su sva nova naselja po Sarajevu izrazito ruzna. Cak je Tibra mogla biti i solidna, kao ona u Buca Potoku, ali su pohlepni sa 6 ili 7 spratova, otisli na 12 ili 13 ili koliko uopce ima.

Istocno SA se siri u sirinu i odmah to lici na nesto. Sarajevo se trebalo siriti na Sipu, Poljinama, gore prema Zuci, mislim to je neka normalna gradnja. A ovi grade zgrade po Marin Dvoru i sirom grada, u pionirskoj pa na tranzitu, ona zgrada za bogatase iza Skenderije u Adila Grebe ispod pionirske ili Ejuba Ademovica, ono je urbicid ali obogaceni seljaci pate da zive u centru grada. Tih malih "uguranih" zgradica na sve strane. Kompleksi ruralnog stanovnistva.
PreWiBa

#5250 Re: Istočno Sarajevo

Post by PreWiBa »

PM72 wrote: 26/04/2023 17:03
:zid:
Ok, pretjerao sam.
Ali ostaje činjenica da su miljama ispred nas što se tiče urbanog razvoja novih naselja.

Oni su, nevezano za razlog, ipak uspjeli napraviti grad respektabilne veličine na običnoj livadi. Nikom drugom to dosad nije uspjelo poslije rata.
Post Reply