Alles-Tamam wrote: ↑17/04/2023 17:19
Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".
Pokusat cu odgovoriti iz svoje perspektive:
1. Odlazis i ostavljas roditelje
Roditelji su me uvijek odgajali tako da budem samostalan sto je vise moguce,bez da mi je ikada falilo ljubavi.
Otac mi je svakako radio po citavom svijetu tako da ga cesto nije bilo kuci.Nisam osjecao kao da mi nesto fali,jer u svim bitnim trenutcima je bio tu
Mama isto tako je bila samostalna,tako da sam i od nje dosta toga naucio.
Vrijeme koje smo skupa provodili kao porodica je bilo jako kvalitetno vrijeme.Dal putovanja,dal vecere ili onako "druzenje" kuci.
Slabo kada smo svi skupa sjedili kuci i bezveze dangubili i brojali jedni drugima zube.
Kada sam napunio 20 godina odlucio sam da odem iz Bosne (prije nekih 15 godina)
Kad umru umru,protiv toga ne mogu nista uraditi,svi cemo doci na red. Ali dal sada djeca trebaju cekati nekih 50 60 godina,dok su roditelji zivi pa da pocnu zivjeti neki svoj zivot? Mislim da ne.
2.Nekretnine
Oni koje je imaju,a zive vani ako su pametni onda je rentaju.Nemam neku emotivnu vezanost za 4 zida i krov.Stan/kuca je tu da bude "sluga" meni a ne ja njoj.
3.Nacionalnost
Nesto sto me nikada apsolutno nije zanimalo,jer je to nesto na sto nisam imao uticaja.Igrom slucaja rodjen gdje si rodjen i to je to.
Djeca mi ne mijenjaju nista.Djevojka mi je Njemica,zivim u Njemackoj i logicno mi je da ce se dijete zvati onako kako se zena i ja dogovorimo.
Ali jedno je sigurno,mali/mala se sigurno nece zvati Hazim ili Amela.
Nisam znao da se sudzukice i krompir ne jedu u Bosni vise,a i piva se prestala piti ocito.Ne znam sta bih rekao na ovo.
4.Odricanje zemlje porijekla
Nesto slicno kao pod nacionalnost,nisam birao gdje cu se roditi tako da ni tu nemam nesto posebno za reci.
Nije mi bilo lijepo u Bosni,odnosno bio sam siguran da mi negdje drugo moze biti mnogo ljepse i otisao sam u Njemacku,kada i ako mi ne bude vise tu dobro ili kada budem smatrao da sam zavrsio poglavlje Njemacka otici cu negdje drugdje.
A nekada kada opet dodjem u Bosnu (zadnji put bio nekad kada je pocela pandemija) cu naravno pojesti cevap i prohodati carsijom jer pod jedan cevap mi je ukusan a pod dva volim Bascarsiju,ne mogu svariti da liku to smeta.
A jedina stvar koja mi nije logicna u postupcima raje koja ide za Njemacku,je da i ako cekaju termin jako dugo,jako malo jezika nauce prije nego sto dodju.
Jedna od vecih gresaka