Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#5926 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

jednonogi_Jack wrote: 17/04/2023 20:04 Misliš treba im oduzeti državljanstva i zabraniti kupovinu imovine?
Možda i bijele trake uvesti kad ulaze u BiH.
Ne kontam zašto tu konstaciju shvatate tako negativno. Ja sam samo izneo činjenice.
To što su oni de facto Nijemci nije niti negativno niti pozitivno, za dobar dio ljudi to je i poželjno.

Ne znam zašto se ljutite kada vam kažem da je neko ko se seli iz države i ne mari za održavanjem vezama sa njom stranac. To je činjenica.
madner

#5927 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

PaulTracy wrote: 17/04/2023 19:42
madner wrote: 17/04/2023 18:20

Nisi nista dao, drzava je imala tako kurceve uslove da su ljudi bjezali iz nje, pa je i sirotinja u Njemackoj bila premija.

Da nije bilo tog ventila, ovo bi bila jedna tuzna zemlja sa brukom sirotinje koja bi radila za male pare.
Jedino sto je drzava izgubila su buduci socijalni slucajevi i ekipa iza granapa.

Ali glavno je, nije drzava ta koja odlucuje ko gdje zivi, nije ni Tito isao toliko daleko.
Maksimum ove države odnosno njenog naroda je otprilike uvijek ovo bio, svjetski prosjek. A kad se porediš sa najbogatijim državama svijeta onda smo prilična bijeda.
Nadati se da će ovaj sukob u Ukrajini stvoriti novi blok koji će da se odupre hegemoniji USA i eksploataciji svijeta od strane USA i njenih satelita te da će to da dovede do malo pravednije raspodjele bogatstva na ovom dunjaluku.
Zapad je bezobrazno bogat,voze se automobili od 100 000 € , koriste laptopi od 5000€, telefoni od 1000€,nose majice od 100€, jedu čokolade od 5€... Treba to skresat dobro 😃
Vamos BRIKS 😎😎
To je donekle tacno, ali problem je drugi. 50 i 60 godina smo bili veca bjeda ali se razmak smanjivao. To je dovelo do optimizma kod ljudi, povjerenja u sistem i tako dalje, da bi kada se 80 razmak poceo povecavati doslo do pesimizma i urusenja povjerenja.
Nesto slicno se sada desava u Turskoj.

Posljeratni sistem je bio najgori i on je razlog zasto imamo objektivno nerezonsko ponasanje nekad, kada ljudi odu na gore.

Sve to ja radim u BiH, Kinezima je krivo sto oni ne mogu da tako zive, ne bi mjenjali sistem sam po sebi nego ko kosi a ko vodu nosi.

Mi imamo sansu tako sto cemo poboljsati nas sistem i iskoristi sukob u Ukraini da udjemo u EU, za deceniju bi mogli biti na nekoj nasoj mjeri.
jednonogi_Jack

#5928 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jednonogi_Jack »

Čuj EU. BRICS valjda. Izbacimo Brazil i ne moramo ni mijenjati ime.
I onda živimo ko bubreg u loju.
madner

#5929 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

Tesko je kada covjek navikne da iz TASa kupi novog Golfa da prihvati i Skodu, a ne Tatru.
jednonogi_Jack

#5930 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jednonogi_Jack »

Da, ali kada "skrešeš bezobrazno bogatom" Zapadu standard, onda će Tatra biti bolja od Mercedesa, a kamoli Škode. 8-)
Novi Lepši Svet.
Alles-Tamam

#5931 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

sehohari wrote: 17/04/2023 19:50
Alles-Tamam wrote: 17/04/2023 17:19

Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".

Pokusat cu odgovoriti iz svoje perspektive:

1. Odlazis i ostavljas roditelje
Roditelji su me uvijek odgajali tako da budem samostalan sto je vise moguce,bez da mi je ikada falilo ljubavi.
Otac mi je svakako radio po citavom svijetu tako da ga cesto nije bilo kuci.Nisam osjecao kao da mi nesto fali,jer u svim bitnim trenutcima je bio tu
Mama isto tako je bila samostalna,tako da sam i od nje dosta toga naucio.
Vrijeme koje smo skupa provodili kao porodica je bilo jako kvalitetno vrijeme.Dal putovanja,dal vecere ili onako "druzenje" kuci.
Slabo kada smo svi skupa sjedili kuci i bezveze dangubili i brojali jedni drugima zube.
Kada sam napunio 20 godina odlucio sam da odem iz Bosne (prije nekih 15 godina)
Kad umru umru,protiv toga ne mogu nista uraditi,svi cemo doci na red. Ali dal sada djeca trebaju cekati nekih 50 60 godina,dok su roditelji zivi pa da pocnu zivjeti neki svoj zivot? Mislim da ne.

2.Nekretnine
Oni koje je imaju,a zive vani ako su pametni onda je rentaju.Nemam neku emotivnu vezanost za 4 zida i krov.Stan/kuca je tu da bude "sluga" meni a ne ja njoj.

3.Nacionalnost
Nesto sto me nikada apsolutno nije zanimalo,jer je to nesto na sto nisam imao uticaja.Igrom slucaja rodjen gdje si rodjen i to je to.
Djeca mi ne mijenjaju nista.Djevojka mi je Njemica,zivim u Njemackoj i logicno mi je da ce se dijete zvati onako kako se zena i ja dogovorimo.
Ali jedno je sigurno,mali/mala se sigurno nece zvati Hazim ili Amela.
Nisam znao da se sudzukice i krompir ne jedu u Bosni vise,a i piva se prestala piti ocito.Ne znam sta bih rekao na ovo.

4.Odricanje zemlje porijekla
Nesto slicno kao pod nacionalnost,nisam birao gdje cu se roditi tako da ni tu nemam nesto posebno za reci.
Nije mi bilo lijepo u Bosni,odnosno bio sam siguran da mi negdje drugo moze biti mnogo ljepse i otisao sam u Njemacku,kada i ako mi ne bude vise tu dobro ili kada budem smatrao da sam zavrsio poglavlje Njemacka otici cu negdje drugdje.
A nekada kada opet dodjem u Bosnu (zadnji put bio nekad kada je pocela pandemija) cu naravno pojesti cevap i prohodati carsijom jer pod jedan cevap mi je ukusan a pod dva volim Bascarsiju,ne mogu svariti da liku to smeta.

A jedina stvar koja mi nije logicna u postupcima raje koja ide za Njemacku,je da i ako cekaju termin jako dugo,jako malo jezika nauce prije nego sto dodju.
Jedna od vecih gresaka :)
Pa to je ok, i razumljivo. Ali se onda i ne smiješ uvrijediti - kao što dobar dio ljudi to rade - kada ti ljudi govore da si Nijemac i da si po Sarajevu, Mostaru i tkd. ništa drugo nego stranac.
Ako izuzmem saku ljudi iz svog blizeg okruzenja,misljenje drugih ljudi me zaista ne dotice i nema nikakav uticaj na moj zivot :D

Ispod statistika odakle najvise raje pristupa grupi na Fb,kao i njihove godine te spol.
Iskreno sam iznenadjen da podjednako zene i muskarci napustaju BiH.

Image
Image
skafiskafsnjak

#5932 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

sehohari wrote: 17/04/2023 19:57
skafiskafsnjak wrote: 17/04/2023 19:52

Nisam se nigdje naso nego je glupo reci da neko nije dovoljno Bosanac .... glupo ...
Ama šta znači nije dovoljno... jednostavno nije.

Evo, koja je razlika između Hansa i Sulje, ako Suljo od Sarajeva zadnjih 15 godina samo vidi dvosedmični odmor, ako izbjegava dijete da nauči kulturu, jezik, ako je pošao mucati bosanski, ako se samo druži sa Nijemcima? Nikakva ili minimalna.

To je objektivno tako.
Joj brate smijesan si majke mi.
Moj zivot i moje odluke sta cu ja raditi. A to svakako ne odredjuje koliko sam Bosanac. Ako cemo mjeriti, vise sam Bosanac od mnogih koji zive dole....

Glupo je ....a nisam otisao iz ljubavi prema Njemackoj sigurno ...
PreWiBa

#5933 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

skafiskafsnjak wrote: 17/04/2023 20:50
sehohari wrote: 17/04/2023 19:57

Ama šta znači nije dovoljno... jednostavno nije.

Evo, koja je razlika između Hansa i Sulje, ako Suljo od Sarajeva zadnjih 15 godina samo vidi dvosedmični odmor, ako izbjegava dijete da nauči kulturu, jezik, ako je pošao mucati bosanski, ako se samo druži sa Nijemcima? Nikakva ili minimalna.

To je objektivno tako.
Joj brate smijesan si majke mi.
Moj zivot i moje odluke sta cu ja raditi. A to svakako ne odredjuje koliko sam Bosanac. Ako cemo mjeriti, vise sam Bosanac od mnogih koji zive dole....

Glupo je ....a nisam otisao iz ljubavi prema Njemackoj sigurno ...
Stalno se pronalaziš u mom opisu pa zato pišeš tako.
Ne mislim na ljude poput tebe, koji su iz ekonomskih razloga otišli ali se još uvijek interesuju za dešavanja dole, ne zaboravljaju porijeklo i tkd...
Mislim na one koji se manje-više trude da budu Nijemci, ako razumiješ na šta mislim.
PaulTracy

#5934 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Akobogda bit ćete svi živi i zdravi i 2030 godine. Uporedite tad 2 perioda, period od 2000 do 2015 sa periodom od 2015 do 2030.
2000, frisko poslije rata, do 2015. Spor jest bio ali ipak je to bio neki napredak.
2015, "Merkel pravilo", početak osipanja i početak kraja...
Nadam se da griješim.
madner

#5935 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by madner »

2000-2015 period zvani ko je jamio jamio i ima ko hoce da radi.
Opljackane firme, nepovezani radni stazevi i minimalne penzije.

Od 2015 i veceg odlaska se i plate fino povecavaju, sto se desilo svakoj zemlji koja je Njemacka isisala. One koje su bile pametne i napravile uslove su imale i puno dijaspore koja se vratila. BiH nece, ali ovako je manje sirotinje po dva osnova, hem ovi rade tamo i salju pare hem nema viska radne snage pa su plate vece vamo.
PaulTracy

#5936 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Kod tebe čaša nije polupuna već preljeva :lol:
Alles-Tamam

#5937 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

PaulTracy wrote: 17/04/2023 21:28 Akobogda bit ćete svi živi i zdravi i 2030 godine. Uporedite tad 2 perioda, period od 2000 do 2015 sa periodom od 2015 do 2030.
2000, frisko poslije rata, do 2015. Spor jest bio ali ipak je to bio neki napredak.
Nadam se da griješim.
Pocetak kraja cega tacno?
jednonogi_Jack

#5938 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jednonogi_Jack »

Alles-Tamam wrote: 17/04/2023 22:04
PaulTracy wrote: 17/04/2023 21:28 Akobogda bit ćete svi živi i zdravi i 2030 godine. Uporedite tad 2 perioda, period od 2000 do 2015 sa periodom od 2015 do 2030.
Nadam se da griješim.
Zapada.
O tome oni sanjaju.
skafiskafsnjak

#5939 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

jednonogi_Jack wrote: 17/04/2023 22:13

Zapada.
O tome oni sanjaju.
Rusi i rusofili o tome sanjaju
jednonogi_Jack

#5940 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jednonogi_Jack »

skafiskafsnjak wrote: 17/04/2023 22:23
Zapada.
O tome oni sanjaju.
I ovaj što mu smetaju Bosanci iz dijaspore.
skafiskafsnjak

#5941 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

jednonogi_Jack wrote: 17/04/2023 22:32
skafiskafsnjak wrote: 17/04/2023 22:23

I ovaj što mu smetaju Bosanci iz dijaspore.
Pa mozda je Rusofil, sta znas.

ne znam smetaju li mu "Bosnje" :D
Alles-Tamam

#5942 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Alles-Tamam »

Zapada.
O tome oni sanjaju.
Mislim da bi drzavi Bosni teze pao raspad zapada nego li samom zapadu
skafiskafsnjak

#5943 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Alles-Tamam wrote: 17/04/2023 22:42
Zapada.
O tome oni sanjaju.
Pazi lika... smeta mu sto se voze auta od 100k i nosaju mobiteli od 1000e :lol:
Kiki_Musampa

#5944 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Kiki_Musampa »

Thorgerson wrote: 17/04/2023 08:30
PaulTracy wrote: 17/04/2023 03:47 Zašto ljudi koji 6/9/12/15/18 mjeseci sređuju papire da napuste svoju državu se poslije uopšte i vraćaju u nju?
Odlažiš, ostavljaš roditelje, kad umru spuštaš roletne na kući i ostavljaš je da truhne, djeca ti mijenjaju nacionalnost i postaju Austrijanci, Nijemci, Sveđani ili šta već a ti dolaziš u BiH i dalje glumiš Bosanca? Umjesto Hazim daj sebi ime Heinz, skuhaj sebi Kartoffeln i ispeci Bratwurst, otvori Augustiner i gledaj FC Bayern. Kad se već odričeš BiH onda se odrekni do kraja a nemoj mi hodat po Sarajevu, slikat se sa ćevapima, slikat džamije i "Bosna, Bosna".
Izvini prijatelju, ali kakvo ti je ovo razmisljanje?

Ja nisam dijaspora, da li me nekad nerviraju? Da. Jel mi ide na zivce ako promjene auto da je to odmah sve objavljeno i uslikano na drustvenim mrezama? Da. I hrpa stvari.

Medjutim, dijaspora je veliki injector novca u nasu drzavu. Ovo moje familije sto dodje, obidju stvari koje ja ne obilazim. I to plate. Dakle, dosta tih ljudi umjesto nekog luksuznog odmora odaberu ovu zemlju da tu provedu veci dio odmora.

Sad, ti mozes misliti da je to zbog toga da se pohvale. Ja mislim i nadam se da nije. To je zato sto zele da vide svoje, porodicu, familiju, rodjake, prijatelje + nostalgija.

Mi se trebamo ugledati na Irsku. Irska je usred sranja sa terorizmom imala ogroman odliv stanovnistva. Kad su sredili stvari, poceli su raditi PLANSKI na tome da te ljude vrate NAZAD. Ne privremeno nego ZASTALNO. I dobili su skolovane ljude, obrazovane, dosta investicija i zato je Irska tu gdje jeste.

Sta mi radimo? Radimo to da kad ljudi odu i vrate se, samo dobiju potvrdu zasto su otislo. Mozda je i ta potvrda jedan od razloga za dolazak. Koliko sam puta cuo, nakon tri dana boravka ovdje, eh sad vidim zasto sam otisao.

Prijatelj hoce da prijavi dijete ovdje da mu izvadi pasos, procedura mora tri puta dolaziti. I nije haj ni to problem. Moras doci, nego sto kaze ti ne mozes nista online odradit. Barem eto da uplatis taj pasos, da ne moras ici po postama, bankama.

Uglavnom, mi trebamo raditi na tome da vratimo te ljude. Da poboljsamo ovu drzavu, pa kad dodju na odmor da kazu pa vidi jbt mogli bi se mi vratiti ovdje.

I jos nesto, ne boj se. Ovo ti je zadnja generacija te ratne, poratne dijaspore koja dolazi. Njihovu djecu, ova drzava pretjerano ne zanima. Ta djeca imaju skolu, prijatelje tamo u tim drzavama. Daj boze da skontamo plan, da takve vratimo nazad.

Medjutim, mozemo raditi evo da povratimo te ljude koji idu u penziju. Ti penzioneri ce imati visoke zapadne penzije. Al gdje ce ovdje doci? Nikakvo zdravstvo? Najzagadjeniji gradovii u svijetu itd.

Opet kazem, shvatam ja tvoje razmisljanje, ali nadam se da ces ga promjeniti. I uostalom, ne mozemo ni sve ljude generalizovati.
Moje mišljenje je da je ova država imala historijsku šansu nakon rata,i da smo sa donacijama mogli kupiti pola RS. Samo da smo pošteni bili i nastavili borbu za BiH. Sada jedino iskru u očima ljudi vidim kada osjete bilo kakvu pravdu ala presude Novaliću, ali odmah splahne i kroz osmijeh bude ona "nema od toga ništa".
Kažu u Njemačkoj se mjesecima čeka doktor i takva sranja. Taj se nije borio sa našim zdravstvom.
Dope_Man

#5945 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

skafiskafsnjak wrote: 17/04/2023 22:44
Alles-Tamam wrote: 17/04/2023 22:42

Al se nada da ce isto to imati kad u nekom njegovom scenariju svijetom budu vladali diktatori iz rusije, Kine i slicnih.
Seyfo

#5946 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Seyfo »

Mislim da pretjerujeze sa pljuvanjem Njemačke i drugih zemalja da samo isisaju narod i koriste ih . Treba to malo gledati i iz drukčije perspektive: 15ak godina iza rata bila je misaona imenica otići u EU: bile su potrebne vize,pa milion garantnih pisama i drugih stvari da se osiguraju da nećeš ostati tamo i raditi; taman da odeš u EU samo kao turist da trošiš pare,ili u posjet rodbini,opet si morao vaditi vize i imati milion i jednu prepreku. Efekat toga svega je bio nezadovoljan narod koji samo želi pobjeći,legalno -nelegalno,kako god; ko nije imao hljeba u BiH mogao crknuti od gladi, nije imao alternativu a to je rezultiralo niskom cijenom rada i poslijeratnim novopečenim gazdama,koji izrabljuju radnike za mizerne pare i stalno ih podsjećaju da ako se radniku ne sviđa da ima takvih na birou još bezbroj koji bi jedva dočekali da to rade...sada se to naravno promijenilo, kome ne odgovara ima alternativu,gazde su manje bahate,posla ima a cijena rada je skočila ...kudikamo je bolje,mora se priznati. Kakav bi uspjeh bio držati narod u BiH protiv svoje volje,koji žele ići a ne mogu ? Koji su zbog toga samo više frustrirani? Možda bi broj djece u školama bio veći ali bi njihovi roditelji bili nezaposleni i željni bijega...zamislite samo brojne afričke,azijske i druge zemlje u kojima ljudi umiru od gladi i pate se a nemaju priliku koju narod u BiH ima...
skafiskafsnjak

#5947 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Dope_Man wrote: 17/04/2023 22:56

Al se nada da ce isto to imati kad u nekom njegovom scenariju svijetom budu vladali diktatori iz rusije, Kine i slicnih.
Dobrodosli u Minhen ....

https://vm.tiktok.com/ZMYWVP4nU/
PreWiBa

#5948 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Seyfo wrote: 17/04/2023 23:09 Mislim da pretjerujeze sa pljuvanjem Njemačke i drugih zemalja da samo isisaju narod i koriste ih . Treba to malo gledati i iz drukčije perspektive: 15ak godina iza rata bila je misaona imenica otići u EU: bile su potrebne vize,pa milion garantnih pisama i drugih stvari da se osiguraju da nećeš ostati tamo i raditi; taman da odeš u EU samo kao turist da trošiš pare,ili u posjet rodbini,opet si morao vaditi vize i imati milion i jednu prepreku. Efekat toga svega je bio nezadovoljan narod koji samo želi pobjeći,legalno -nelegalno,kako god; ko nije imao hljeba u BiH mogao crknuti od gladi, nije imao alternativu a to je rezultiralo niskom cijenom rada i poslijeratnim novopečenim gazdama,koji izrabljuju radnike za mizerne pare i stalno ih podsjećaju da ako se radniku ne sviđa da ima takvih na birou još bezbroj koji bi jedva dočekali da to rade...sada se to naravno promijenilo, kome ne odgovara ima alternativu,gazde su manje bahate,posla ima a cijena rada je skočila ...kudikamo je bolje,mora se priznati. Kakav bi uspjeh bio držati narod u BiH protiv svoje volje,koji žele ići a ne mogu ? Koji su zbog toga samo više frustrirani? Možda bi broj djece u školama bio veći ali bi njihovi roditelji bili nezaposleni i željni bijega...zamislite samo brojne afričke,azijske i druge zemlje u kojima ljudi umiru od gladi i pate se a nemaju priliku koju narod u BiH ima...
Naravno da je dobro.
Nek ga sad nađe da mu neko rinta za 5 stoja mjesec dana, ili da irgetu da 25 maraka po danu.
Piaty

#5949 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Piaty »

Dope_Man wrote: 17/04/2023 22:56

Jes, jes...kod te ekipe su u teoriji svi jednaki. Sve dok ekipa ne dodje na vlast i onda samo oni voze auta i to od auta od 200k, a nekih 80% stanovnistva teško da vozi ikakvo auto.

Prića o propasti zapada traje više od 100 godina, ko biva "evo ga, samo sto nije pao kapitalizam"..."godinu il dvije i gotovo".

Ustvari, sve je živo i mrtvo propalo osim kapitalizma.
Ozimician

#5950 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Najsmješnije je ovo likovanje što gazde više nemaju radnika da im rade za 500KM ...

To je generalno mindset - nek meni lično crkne krava, ako će prenijeti bolest od koje će crknuti cijela komšijina farma :-D

Eto gazde više ne plaćaju radnike 500KM, plaćaju 1000 + KM, pa jesu li to gazde išta osjetile ?
Vozaju se auta kakva se u BIH nisu mogla nikad ranije vidjeti, uz malo truda možeš vidjeti čak i egzotična auta kakva je nekad bilo teško vidjeti u zemljama EU.

Gazde neće nikad raditi u gubitku, dodatni trošak će prebaciti na kupce, a ako im ne pođe to od ruke, promjenit će ili zatvoriti poslovanje. A jedan prosječan "gazda" ima imovine da nikad ne mora više ni raditi ni imati firmu, može od rentanja poslovnih prostora i stanova da živi kao lord do kraja života, tako da ako mislite da će gazde osjetiti neku osvetu - neće !

Kapitalizam neće nikad propasti, mogu samo postojati različite varijacije istog, zašto? - Zato što je kapitalizam najbliži ljudskoj prirodi (egocentričnost i pohlepa), za sve ostale sisteme je potrebna diktatura da se provedu iole u praksi.

I ove naše gazde koji su se nekad bahatili su samo produkt kapitalizma, tj. prve faze kapitalizma - akumulacija kapitala. To su sve zemlje prošle, proći će i naša, već druga generacija kapitalista će biti "normalnija", treća će biti na tom nivou da nećemo ni znati ko su i šta imaju, upravljat će imovinom preko "hedge fondova". Pogledajte dokumentarce o počecima kapitalizma u razvijenim društvima i kako su se tad gazde bahatile i čak i fizički zlostavljali radnike, dakle Z. Evropa, USA, sve redom. Eh te zemlje su tu fazu davno prošle, a mi tek nedavno.
Post Reply