To ti je u svakoj novoradnji. I da sad gradis sebi kucu prvih par godina tek mozes da uocis greske i da ih ispravljas. I danasnja starogradnja, nekada je bila novogradnja, u kojoj nije sve stimalo. Nekad procitah neku poslovicu, ne znam ni ciju ali u stilu- novu kucu daj prvo neprijatelju, pa prijatelju pa se tek onda ti useli. Jer je nemoguce testirati zgradu prije nego sto se svi usele u pocnu svakodnevne aktivnosti. Vazno je da prijavljujete probleme i da se uklanjajuNorea wrote: ↑14/04/2023 09:22Slažem se, živim u novogradnji kao podstanar već 10 godina, prvi stanar, zgrada ima dosta mana. Slična su iskustva i drugih ljudi koje poznajem i koji žive u novogradnji. Za ovih 10 godina se izdešavalo sljedeće: curila voda u kupatilima skoro svim stanarima jer nije dobro zasilikonirano, poplava sa 4. sprata do prizemlja, komšiji u prizemlju popucale zidne pločice u kupatilu (on za to krivi djecu iznad koja skačunagibSA wrote: ↑13/04/2023 17:34 Meni je dosta manje zlo solidno ocuvana starogradnja+renoviranje nego vecina novogradnje. To je takav fuseraj danas i usteda da je to strava. Islreno sumnjam u danasnje standarde, poznavajuci drzavu, sistem, ko sve radi/gradi itd.
Moja zgrada napravljena '66 u boljem stanju nego vecina novogradnje od 10-15 godina koja je puna prokisnjavanja, vlage, slijeganja zidova, pucanja plocica, zvucne izolacije...), puno vlage u svim stanovima na jednoj strani jer nisu završili zabatni zid gdje treba da se nasloni druga zgrada, čuješ komšije kad kišu/kašlju i bilo šta glasno rade, kad god uključim kuhalo, a prethodno su uključeni ringla i rerna ili veš mašina i ringla, izbaci osigurač u haustoru.
Cijene stanova All about
Moderator: anex
-
moimoi
#13376 Re: Cijene stanova All about
-
moimoi
#13377 Re: Cijene stanova All about
tvoj drug treba da ziti u kuciBadBoy wrote: ↑13/04/2023 18:58 Zaboravih dodati: najgori kriteriji koji možete gledati su komšije u zgradi.
Moj drug, veliki ters, dugo tražio stan i gotovo uvijek je odustajao jer mu se nije svidio neko od komšija. Nakon dugo godina kupi stan u zgradi sa super stanarima, to Viber grupa, to mlađi ljudi to druženja. Al kurko, ovo je Bosna, kroz tri godine mu se haman komplet haustor izmijenio (odselila raja van države) sad mu gore nego nego u većini drugih zgrada koje je gledao.
-
citroen xm
#13378 Re: Cijene stanova All about
Pločice u hodniku i kuhinji su svakako u većini slučaja standard, jedino gdje si iskočio van standarda kod nas jeste trpezarija.sime_cipol wrote: ↑14/04/2023 08:37
Ja sam prosle godine sebi u stanu uradio plocice u hodniku, kuhinji i trpezariji. Bolju stvar odavno nisam napravio. U dnevnom i spavaćoj ipak neka parketa.
Ja sam neki dan ušao u stan koji je kompletno urađen keramikom. Kupatilo, hodnik, dnevni boravak, soba, kuhinja. Sjeverno orjentisan sa klasičnim radijatorima.
Kao prvo, ružno je totalno, a kao drugo bez tri sloja vunenih čarapa neće moći boraviti u stanu ni ljeti.
Ali ljudi vide na instagramu neki trend i trče da ga primjene bez imalo uključivanja mozga.
Turska i Grčka su drugi svijet zbog klime.
- Didier
#13379 Re: Cijene stanova All about
A fakat, očigledno je u njemu problemmoimoi wrote: ↑14/04/2023 09:32tvoj drug treba da ziti u kuciBadBoy wrote: ↑13/04/2023 18:58 Zaboravih dodati: najgori kriteriji koji možete gledati su komšije u zgradi.
Moj drug, veliki ters, dugo tražio stan i gotovo uvijek je odustajao jer mu se nije svidio neko od komšija. Nakon dugo godina kupi stan u zgradi sa super stanarima, to Viber grupa, to mlađi ljudi to druženja. Al kurko, ovo je Bosna, kroz tri godine mu se haman komplet haustor izmijenio (odselila raja van države) sad mu gore nego nego u većini drugih zgrada koje je gledao.Nije za kolektivnog zivota
![]()
-
moimoi
#13380 Re: Cijene stanova All about
Kod mene je bas pravo zivopisan komsiluk, i nekako se covjek nauci nikad nije dosadno
-
bumerangss
#13381 Re: Cijene stanova All about
U hodniku ok i uvijek bilo i iz prakticnih razloga zbog često mokre i prljave obučecitroen xm wrote: ↑14/04/2023 09:36Pločice u hodniku i kuhinji su svakako u većini slučaja standard, jedino gdje si iskočio van standarda kod nas jeste trpezarija.sime_cipol wrote: ↑14/04/2023 08:37
Ja sam prosle godine sebi u stanu uradio plocice u hodniku, kuhinji i trpezariji. Bolju stvar odavno nisam napravio. U dnevnom i spavaćoj ipak neka parketa.
Ja sam neki dan ušao u stan koji je kompletno urađen keramikom. Kupatilo, hodnik, dnevni boravak, soba, kuhinja. Sjeverno orjentisan sa klasičnim radijatorima.
Kao prvo, ružno je totalno, a kao drugo bez tri sloja vunenih čarapa neće moći boraviti u stanu ni ljeti.Da je bar urađeno podno grijanje...
Ali ljudi vide na instagramu neki trend i trče da ga primjene bez imalo uključivanja mozga.
Turska i Grčka su drugi svijet zbog klime.
Drug mi je keramičar i kaže da uzima veliku lovu na popravke tj zamjenu puknutih pločica u kuhinji jer koliko god da je neko pažljiv ipak se često desi da vam ispadne oepeljara, čaša, bokal... i pukne ili makar malo "cikne" ali opet bode oči i zovu ga da mjenja pločice
Zato večina kako bih i ja uradio pločice samo ispod kuhinjskih elemenata a gdje se hoda i u trepezariji i u kuhinji ipak parket, laminat...
Druga stvar koliko god bilo toplo u stanu keramika uvijek djeluje i jeste hladna!
Dalmatinac kod kojeg ljetujem mi je rekao da oni to rade iz praktičnih razloga jer večina turista ljeti dolaze sa plaže mokrih peškira i odječe koju stave na pod ili izlaze iz banje tuširani a ne koriste peškir pa sa njih voda kapa po parkrtu koji se brzo digne
Upravo iz tih rszloga se stsvlja keramika u dalmaciji Grčkoj Turskoj... a i klime manje hlade
-
BadBoy
#13382 Re: Cijene stanova All about
Ma zezam ga ja stalno da je on na kraju taj komšija od kojeg svi bježemoimoi wrote: ↑14/04/2023 09:32tvoj drug treba da ziti u kuciBadBoy wrote: ↑13/04/2023 18:58 Zaboravih dodati: najgori kriteriji koji možete gledati su komšije u zgradi.
Moj drug, veliki ters, dugo tražio stan i gotovo uvijek je odustajao jer mu se nije svidio neko od komšija. Nakon dugo godina kupi stan u zgradi sa super stanarima, to Viber grupa, to mlađi ljudi to druženja. Al kurko, ovo je Bosna, kroz tri godine mu se haman komplet haustor izmijenio (odselila raja van države) sad mu gore nego nego u većini drugih zgrada koje je gledao.Nije za kolektivnog zivota
![]()
-
moimoi
-
-Ekser-
#13384 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Krediti su najmanji problem. Shvatiš u jednom momentu da možeš i bez kredita. Problem je u tome što je naše tržište u globalu malo, a i cijene nekretnina raspoloživih za prodaju su prenaduvane. Još malo pa kao da smo Švajcarska, što se tiče cijena nekretnina, a što se tiče standarda, na nivou smo otprilike Bugarske. Ja ne znam ko kod nas kupuje nekretnine, samo znam da sam počeo da sanjam da sam kupio stan. U Brčkom jedan frajer zacijenio poslovni prostor za 5000 KM po kvadratu, a izgledom lokal izvana izgleda kao da je zaspao u prošlom vijeku, moguće je u doba kada je izgrađen. Malo tržište, a puno naivnih "stranaca", kojima se ovo čini kao jeftina ponuda. Jeftinija je sad Njemačka od BiH, u nekim slučajevima (na nekim mjestima).
Last edited by -Ekser- on 16/04/2023 12:58, edited 2 times in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13385 Re: Cijene stanova All about
najbolje prodju unuci potomci oni što su imali po 10 djece...kao moj djed ali ne na SELU gdje su od komunista dobili ***** i zabranu sadnje duhana i prodaje po realnoj cijeni nego velike obitelji sarajevske gdje su svi dobili po stan ali nisu baš se raszmnožavali sada djeca od tetki daidža aimidža baba deda dobivaju stanove sve je to potez druga gimnazija bistrik jer je tada grad bio do marijin dvora 
-
citroen xm
#13386 Re: Cijene stanova All about
Joj kombinatorika
-
moonca
#13387 Re: Cijene nekretnina zaustavile rast
Problem je,shto djeca napuste stanove roditelja koji su vechi od njihovih potreba..umjesto da roditelje presele u male stanove/ochekivat da su ipak jeftiniji/-_id=18745163 wrote:16/04/2023 12:50 Mislim da je stan oko 60 kvadrata maksimalno pa vi vidite kako će uopšte mladi da žive odvojeno od roditelja kada im ovako povoljne kredite i stanove nude.
-
NediM17
#13388 Re: Cijene stanova All about
Šta bi ti sa priključkom struje od 4.2 kW ?Norea wrote: ↑14/04/2023 09:22Slažem se, živim u novogradnji kao podstanar već 10 godina, prvi stanar, zgrada ima dosta mana. Slična su iskustva i drugih ljudi koje poznajem i koji žive u novogradnji. Za ovih 10 godina se izdešavalo sljedeće: curila voda u kupatilima skoro svim stanarima jer nije dobro zasilikonirano, poplava sa 4. sprata do prizemlja, komšiji u prizemlju popucale zidne pločice u kupatilu (on za to krivi djecu iznad koja skačunagibSA wrote: ↑13/04/2023 17:34 Meni je dosta manje zlo solidno ocuvana starogradnja+renoviranje nego vecina novogradnje. To je takav fuseraj danas i usteda da je to strava. Islreno sumnjam u danasnje standarde, poznavajuci drzavu, sistem, ko sve radi/gradi itd.
Moja zgrada napravljena '66 u boljem stanju nego vecina novogradnje od 10-15 godina koja je puna prokisnjavanja, vlage, slijeganja zidova, pucanja plocica, zvucne izolacije...), puno vlage u svim stanovima na jednoj strani jer nisu završili zabatni zid gdje treba da se nasloni druga zgrada, čuješ komšije kad kišu/kašlju i bilo šta glasno rade, kad god uključim kuhalo, a prethodno su uključeni ringla i rerna ili veš mašina i ringla, izbaci osigurač u haustoru.
-
sabanss
#13389 Re: Cijene stanova All about
Na ovo niko ne pazi. To je dovoljno samcu sa kakvom garsonjerom. Čim porodica ima više od dva člana moraš paziti kad se kupaš, kad praviš ručak, kad pereš veš.... Ne daj Bože grijanja...NediM17 wrote: ↑16/04/2023 13:08Šta bi ti sa priključkom struje od 4.2 kW ?Norea wrote: ↑14/04/2023 09:22
Slažem se, živim u novogradnji kao podstanar već 10 godina, prvi stanar, zgrada ima dosta mana. Slična su iskustva i drugih ljudi koje poznajem i koji žive u novogradnji. Za ovih 10 godina se izdešavalo sljedeće: curila voda u kupatilima skoro svim stanarima jer nije dobro zasilikonirano, poplava sa 4. sprata do prizemlja, komšiji u prizemlju popucale zidne pločice u kupatilu (on za to krivi djecu iznad koja skaču), puno vlage u svim stanovima na jednoj strani jer nisu završili zabatni zid gdje treba da se nasloni druga zgrada, čuješ komšije kad kišu/kašlju i bilo šta glasno rade, kad god uključim kuhalo, a prethodno su uključeni ringla i rerna ili veš mašina i ringla, izbaci osigurač u haustoru.
![]()
-
NediM17
#13390 Re: Cijene stanova All about
Bas tako, uglavnom sve novogradnje idu sa najjeftinijim monofaznim prikljuckom od 4.2 kW.
Sve vise od toga mora se doplatiti.
Kod mene kuca trofazna 20 kW, stan isto trofazna ali 10 kW.
U kuhinji razdvojio 2 el. ringle na jednoj fazi, pecnica na drugoj, masina za sudje i jos neke uticnice na trecoj i popalis slobodno sve bez problema.
Sve vise od toga mora se doplatiti.
Kod mene kuca trofazna 20 kW, stan isto trofazna ali 10 kW.
U kuhinji razdvojio 2 el. ringle na jednoj fazi, pecnica na drugoj, masina za sudje i jos neke uticnice na trecoj i popalis slobodno sve bez problema.
-
milojicabrzi
#13391 Re: Cijene stanova All about
Ma može se priključak struje doplatiti za veći "paket" propusnosti, mislim za cca 1000-2000 KM, možeš dobiti trofaznu sa 10 kW. Za cca 1000 KM, može se dobiti onih 6,7 kW.
Mada je raji, kad se kešira za stan, notara, planira namještaj, ovaj trošak uvijek nekako višak.
Starogradnje imaju jače priključke struje, u novogradnjama je uglavnom 4,2 kW.
Mada, kad se navikne, može se i sa 4,2 kW gurati...sa tolerancijom od 10%, to je blizu 5 kW, uglavnom, moraš paziti najviše na bojler i rernu da pališ kad su ostali veći potrošači isključeni, od ostalih potrošača nema problema, uglavnom, navikne se i na to.
Mada je raji, kad se kešira za stan, notara, planira namještaj, ovaj trošak uvijek nekako višak.
Mada, kad se navikne, može se i sa 4,2 kW gurati...sa tolerancijom od 10%, to je blizu 5 kW, uglavnom, moraš paziti najviše na bojler i rernu da pališ kad su ostali veći potrošači isključeni, od ostalih potrošača nema problema, uglavnom, navikne se i na to.
- VladaFBiH
#13392 Re: Cijene stanova All about
195KM+PDV je po kw koji dokupljuješ ali ne lezi vraže - ne možeš dokupiti 1kw već imaju "pakete"milojicabrzi wrote: ↑17/04/2023 10:30 Ma može se priključak struje doplatiti za veći "paket" propusnosti, mislim za cca 1000-2000 KM, možeš dobiti trofaznu sa 10 kW. Za cca 1000 KM, može se dobiti onih 6,7 kW.
-
sabanss
#13393 Re: Cijene stanova All about
I moraš vidjeti tehničku mogućnost. Trofazna nije svugdje dostupna a i za ovo ostalo moraš vidjeti presjek površine žice koju je investitor provukao. Vjerujem da se i tu "štedi" u novogradnji.VladaFBiH wrote: ↑17/04/2023 10:54195KM+PDV je po kw koji dokupljuješ ali ne lezi vraže - ne možeš dokupiti 1kw već imaju "pakete"milojicabrzi wrote: ↑17/04/2023 10:30 Ma može se priključak struje doplatiti za veći "paket" propusnosti, mislim za cca 1000-2000 KM, možeš dobiti trofaznu sa 10 kW. Za cca 1000 KM, može se dobiti onih 6,7 kW.
- VladaFBiH
#13394 Re: Cijene stanova All about
istina, vjerujem da postoje zgrade gdje nije ni provučena trofazna struja zbog "ušteda" - čini mi se da monofazni ide do 7,5 (6,7) kW max
-
citroen xm
#13395 Re: Cijene stanova All about
Kod mene je u novogradnji 13,x kw, ali je grijanje na struju pa vjerovatno je zbog toga moralo.
U starogradnji nemam pojma koji mi je priključak, ali sam se svojevremeno grijao na struju i nije bilo nikakvih iskakanja.
U starogradnji nemam pojma koji mi je priključak, ali sam se svojevremeno grijao na struju i nije bilo nikakvih iskakanja.
-
Ambula
#13396 Re: Cijene stanova All about
Bio bih u dilemi da trazim stan, Hrasnica slijepo crijevo ali stan top
Last edited by Ambula on 29/06/2023 17:08, edited 1 time in total.
-
gidra
#13397 Re: Cijene stanova All about
Imao sam danas uvid u 6 kupoprodajnih ugovora za jednu apartmansku zgradu na Babinom Dolu. Ugovori realizirani u prethodnih 15ak dana, svi su bili sa garažom/garaznim mjestom.
Apartman 1 m2 = 3000-3500 KM
Garazna mjesta otvorena 1m2 =1000 KM, natkrivenila 2000 KM.
Oglasena cijena na olxu preko agencija je 4500 do 5000 KM
, namjerno pumpanje cijena od strane istih.
Apartman 1 m2 = 3000-3500 KM
Garazna mjesta otvorena 1m2 =1000 KM, natkrivenila 2000 KM.
Oglasena cijena na olxu preko agencija je 4500 do 5000 KM
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#13398 Re: Cijene stanova All about
Truba je bog
-
citroen xm
#13399 Re: Cijene stanova All about
Za današnje prilike ovo je povoljan dolazak do svoje nekretnine u KS. Ali da, prilično je zabačeno mada nije neki strašno veliki problem. Meni je veći problem Hrasnice mikroklima, cijeli taj potez ispod Igmana. Ali zgrada, cijena i stan su super.Ambula wrote: ↑17/04/2023 19:30 Bio bih u dilemi da trazim stan, Hrasnica slijepo crijevo ali stan top
https://olx.ba/artikal/52855217/cetvero ... 2-hrasnica
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#13400 Re: Cijene stanova All about
znam primjer tri obitelji sve naslijeđeno u potezu druga gimnazija BBI KŠC sve su to moje kolege iz razreda
također znam jednu obitelj 2 stana u kralja tomislava...kako je moguće da 2 sestre dobiju 2 stana u kralja tomislava a jedna se nije udala naravno djeca od druge naslijede stan
a druge obitelji u hrasnici dobivali
lafo po radnom mjestu
hahaha onda promijeniš poso i pušiš
znači radiš u sarajci i dobiješ stan na mejtašu
ovo što danas imamo je najpoštenije
svojim radom mladi bračni par kupi sebi stan gdje može i želi
također znam jednu obitelj 2 stana u kralja tomislava...kako je moguće da 2 sestre dobiju 2 stana u kralja tomislava a jedna se nije udala naravno djeca od druge naslijede stan
a druge obitelji u hrasnici dobivali
lafo po radnom mjestu
znači radiš u sarajci i dobiješ stan na mejtašu
ovo što danas imamo je najpoštenije
svojim radom mladi bračni par kupi sebi stan gdje može i želi