Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
problemnatravunu

#16276 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Ja mogu zamisliti frke i kolapsa na semaforu kod ASA banke-Turbo tradea na Alipašinom kad završe famozni svemirski krugotok na stubovima na onoj strani , i onaj budući ispred budućeg Lidla...
Sada kad tu nadolaze samo auti sa postojećih saobraćajnica je pakao , a još kad gomila bude navirala u silasku sa auto puta , i u želji za bržim dolaskom do Alipašinog i dalje :run:
Haris.ba

#16277 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 14/04/2023 23:34
A kruzni kod Zeljeznicke?
Pa tek bi onda vidjeli kolapsa.
Ne mozes kruzni napraviti kad se iz tri pravca najveca frekvencija prbacuje na jednu traku. Iz istog razloga su Pofavelići čep.
Ne pravis samo kruzni, vec i cestu do skretanja za Avaz.
drug_profi

#16278 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Pa nista ne dobijas ako cestu ne napravis skroz. Samo ce cep nastati kod avaza. I zacas izaci u raskrsce.gdje ce onda silom prilika prednost u kruznom imati oni koji dolaze od autobuske, a transferzala i kranceviceva ce samo da se pune dok ne izadju na raskrsce kod mašinske i kod vojne bolnice
selma 83

#16279 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

problemnatravunu wrote: 15/04/2023 07:14 Ja mogu zamisliti frke i kolapsa na semaforu kod ASA banke-Turbo tradea na Alipašinom kad završe famozni svemirski krugotok na stubovima na onoj strani , i onaj budući ispred budućeg Lidla...
Sada kad tu nadolaze samo auti sa postojećih saobraćajnica je pakao , a još kad gomila bude navirala u silasku sa auto puta , i u želji za bržim dolaskom do Alipašinog i dalje :run:
iza je spavajuća neman hehe :o
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16280 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

rumunija 1987.

Image
drug_profi

#16281 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

bitanga_sa_otesa wrote: 15/04/2023 16:05 rumunija 1987.

Image
Jebemliga, ovo bi fakat trebalo razmotiti kao opciju. Pomjeri govno 20 metara, ako vec nece da se sele.
HelaS

#16282 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 16/04/2023 00:41

Image
Jebemliga, ovo bi fakat trebalo razmotiti kao opciju. Pomjeri govno 20 metara, ako vec nece da se sele.
Lakše je zakone promijeniti. I treba ih mijenjati u korist društva i države, da pojedinac svojim pravima bude inferiorniji od interesa društva, naročito kad se radi o značajnim infrastrukturama.
drug_profi

#16283 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Mislim da bi prvo morao Ustav mjenjati, a to znas da je gotovo nemoguce.
natovari mu zgradu i pomjeri 20 metara. Osiguraj mu sve od stete u tom zahvatu.
Naredi evakuaciju dok traje pomijeranje i zdravo.
Bice bez vode mozda jedan dva dana i to je to.
drug_profi

#16284 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Evo pitao svemoguceg AI, koliko bi kostalo pomijeranje zgrade od 5 spratova tlocrta 50x7 metara. (lupio onako).
kaze ako su sve pripreme izvrsene, samo pomijeranje za 20 metara bi moglo kostati između 500.000 i milion dolara.
So What!

#16285 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

drug_profi wrote: 16/04/2023 00:54 Evo pitao svemoguceg AI, koliko bi kostalo pomijeranje zgrade od 5 spratova tlocrta 50x7 metara. (lupio onako).
kaze ako su sve pripreme izvrsene, samo pomijeranje za 20 metara bi moglo kostati između 500.000 i milion dolara.
Sta kaze, kad cemo u EU, hoce li nam ikada biti bolje i to? :D
HelaS

#16286 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

drug_profi wrote: 16/04/2023 00:54 Evo pitao svemoguceg AI, koliko bi kostalo pomijeranje zgrade od 5 spratova tlocrta 50x7 metara. (lupio onako).
Moramo čekati i pratiti kurs Dolara, pa kad mu vrijednost padne, da se u par dana premjesti ta zgrada :D

Ali bez namještaja u stanovima, to nek stanari sami plate :D
drug_profi

#16287 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ma eto, samo da se zna da je ta opcija vjerovatno jeftinija od izgradnje nove zgrade. Samo sto se tu nemoze niko ugraditi jer bi izvodjac morao biti iz inostranstva. Niko vodje to ne moze ponuditi.
bitanga_sa_otesa

#16288 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

dosad su je mogli pajserima pomjeriti...
DebelinJoe

#16289 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

Nemamo mi dovoljno sposobnih inzinjera za takvo nesto, a nemamo više ni gradevinskih firmi za ovo. Nas prosječan inžinjer je glup i ograničen kao balkon, a građevinske i inžinjerske firme su nam propale, ŽGP, Hidrogradnja, Energoinvest.
bitanga_sa_otesa

#16290 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

nisu propale,vec namjerno unistene ....
DebelinJoe

#16291 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DebelinJoe »

[https://avaz.ba/bih/sarajevo/822779/se ... ljoj-glavi

Sadašnja cesta preko KGlave do Vogošće bila je zamisljena kao privremena saobraćajnica izgrađena za potrebe posjete Tita i delegacije Nesvrstanih fabrici Pretis (Preduzeće Tito Sarajevo) u Vogosci, tamo nekad 1955 ili 1956. Prica kaže da je Tito pitao kako ce on i delegacija (mislim da su njoj bili Gamal Abdel Naser i predsjednik Indije Nehru) doći do fabrike Pretis, pa su nadležni rekli da ceste do tamo nema...Ma sta nema puta, pravite put budale jedne, zagrmi Josip Broz...I tako drugovi iz Komiteta sklepaše nekakvu cestu...Koja postoji i danas...

Pored ove privremene ceste za Vogošću koja kao takva postoji skoro 70 godina, trebala je biti izgrađena i cesta sa dvije plus dvije trake, sa tramvajskim šinama. Starija rodica iz Vogošće rođena 1942, kaže mi da je u maju 1956 upisala gimnaziju u Sarajevu i da su im govorili da ce do jeseni te godine u skolu ići tramvajem...

Prođe od tad 125 Bajrama ali djeca iz Vogošće u Sarajevo na idu tramvajem...
problemnatravunu

#16292 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by problemnatravunu »

Eeeee, TITO moj ...... :mrgreen:
Thorgerson

#16293 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

"Ma sta nema autoputa", zagrmi Fadil.
"Ima da u narednih 140 godina izgradite taj autoput!"
Thorgerson

#16294 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Image
Nema potrebe za ovim.

Postoji jednostavnije, BEZBOLNIJE rjesenje. Vec sam pisao i drugi su pisali.

Ne mozes ljude tjerati bjanko da se sele i potpisuju.

1. Napraviti ovjeriti notarski ugovore da ce se ljudi preseliti u novu zgradu toliko i toliko metara pored, na istu poziciju i spratnost KADA se nova zgrada napravi.

2. Poceti praviti novu zgradu.

3. Pronaci investitora za sufinansiranje (ako vec KS nema para). Dio stanova dati investitoru, dio dati ljudima iz stare zgrade.

4. Poslovne prostore isto dati investitoru.

5. Srusiti staru zgradu.

I sta je ovdje problem? Sad pa sad mogu naci investitora koji ce uloziti 40% sredstava.

Morate shvatiti i te ljude tamo. Ja opet pitam, zasto oni ne prave tu novu zgradu?!?! Jok, nego oni bi da ljude istjeraju ili da ljudi potpisu eh pa onda cemo vidjeti.

E pa qrac bi ga i ja ista potpisao.

Potpisao bih onda kad bih vidio da mi je ta nova zgrada nikla ispres prozora.

I PITANJE svih pitanja, zasto pobogu ne rade dio koii nema veze sa ovom zgradom. Pa ne smeta zgrada da se odrade dijelovi na Aneksu, Alipasinom. Nigdje ne pise da se juzna mora nastaviti gdje se stalo.

Zasto ne odrade dio do raskrsnice sa Hamdije Cemerlica. Pa tu su napravili cep koji stoji evo godinama. 200m ostavili idioti. Isti cep napravili u Dzemala Bijedica. Isto namjerno ko da to rade. Pa kakav idiot moras biti da tik prije semafora suzis 2 trake u jednu. Kakva je to pamet, mozak, sta je u toj glavi nije mi jasno.

Npr. Alipasino do Hife sve cisto. Rjeseni papiri. Od Hife do Vojnickog. Sta eto tu smeta, zgrada na Grbavici?
Last edited by Thorgerson on 17/04/2023 11:15, edited 1 time in total.
Dimu1927

#16295 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

problemnatravunu wrote: 17/04/2023 05:51 Eeeee, TITO moj ...... :mrgreen:
trebao je cesce u Sarajevo dolaziti :D
VladaFBiH

#16296 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Thorgerson wrote: 17/04/2023 11:11

Nema potrebe za ovim.

Postoji jednostavnije, BEZBOLNIJE rjesenje. Vec sam pisao i drugi su pisali.

Ne mozes ljude tjerati bjanko da se sele i potpisuju.

1. Napraviti ovjeriti notarski ugovore da ce se ljudi preseliti u novu zgradu toliko i toliko metara pored, na istu poziciju i spratnost KADA se nova zgrada napravi.

2. Poceti praviti novu zgradu.

3. Pronaci investitora za sufinansiranje (ako vec KS nema para). Dio stanova dati investitoru, dio dati ljudima iz stare zgrade.

4. Poslovne prostore isto dati investitoru.

5. Srusiti staru zgradu.

I sta je ovdje problem? Sad pa sad mogu naci investitora koji ce uloziti 40% sredstava.

Morate shvatiti i te ljude tamo. Ja opet pitam, zasto oni ne prave tu novu zgradu?!?! Jok, nego oni bi da ljude istjeraju ili da ljudi potpisu eh pa onda cemo vidjeti.

E pa qrac bi ga i ja ista potpisao.

Potpisao bih onda kad bih vidio da mi je ta nova zgrada nikla ispres prozora.

I PITANJE svih pitanja, zasto pobogu ne rade dio koii nema veze sa ovom zgradom. Pa ne smeta zgrada da se odrade dijelovi na Aneksu, Alipasinom. Nigdje ne pise da se juzna mora nastaviti gdje se stalo.

Zasto ne odrade dio do raskrsnice sa Hamdije Cemerlica. Pa tu su napravili cep koji stoji evo godinama. 200m ostavili idioti. Isti cep napravili u Dzemala Bijedica. Isto namjerno ko da to rade. Pa kakav idiot moras biti da tik prije semafora suzis 2 trake u jednu. Kakva je to pamet, mozak, sta je u toj glavi nije mi jasno.

Npr. Alipasino do Hife sve cisto. Rjeseni papiri. Od Hife do Vojnickog. Sta eto tu smeta, zgrada na Grbavici?
Rumeni...
drug_profi

#16297 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Pa ako je recimo 2 miliona pomijeranje zgrade za 10-20 metara, to je mnogo jeftinije nego izgradnja nove.
A ne bih ti ja nikad iselio dok nova ne bude useljiva. I tek bih onda kad vidim svoj stan potpisao ugovor o zamjeni nekretnine.

Naravno govorim pod pretpostavkom da je uopste tehnicki izvodivo konkretnu zgradu pomaci.
Zgrada tlocrta 700m2. Postojećih 6 etaža + podrum, trebalo bi dakle 7 etaža ako ćemo poslovne prostore praviti, pa onda još koji sprat za prodaju i sl. I u tome i jest došlo do kuršlusa. Zinule guyice i izvođačima i stanarima.
Dakle trebalo bi sagraditi 5000 kvadrata, što se ne bi moglo bez nekih 6-7 miliona. Ako neko bolje zna nek ispravi.
VladaFBiH

#16298 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

drug_profi wrote: 17/04/2023 11:27 Pa ako je recimo 2 miliona pomijeranje zgrade za 10-20 metara, to je mnogo jeftinije nego izgradnja nove.
A ne bih ti ja nikad iselio dok nova ne bude useljiva. I tek bih onda kad vidim svoj stan potpisao ugovor o zamjeni nekretnine.

Naravno govorim pod pretpostavkom da je uopste tehnicki izvodivo konkretnu zgradu pomaci.
Zgrada tlocrta 700m2. Postojećih 6 etaža + podrum, trebalo bi dakle 7 etaža ako ćemo poslovne prostore praviti, pa onda još koji sprat za prodaju i sl. I u tome i jest došlo do kuršlusa. Zinule guyice i izvođačima i stanarima.
Dakle trebalo bi sagraditi 5000 kvadrata, što se ne bi moglo bez nekih 6-7 miliona. Ako neko bolje zna nek ispravi.
mislim da je neizvodivo pomjeriti zgradu onog tipa - raspala bi se odmah
drug_profi

#16299 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote: 17/04/2023 11:29
drug_profi wrote: 17/04/2023 11:27 Pa ako je recimo 2 miliona pomijeranje zgrade za 10-20 metara, to je mnogo jeftinije nego izgradnja nove.

mislim da je neizvodivo pomjeriti zgradu onog tipa - raspala bi se odmah
Sve je moguće. Gledao sam dokumentarce i o lohotnijim zgradama.
Eto imamo sliku zgrade iz Rumunije koja je istog tipa gradnje kako je pomijeraju. Ono sto ja znam jeste da se sve komplet podupre čeličnim okvirom i stavi na šine. A sad pošto ima podrum, ne znam koliko bi to duboko moralo da se kopa i da li bi na kraju bila skuplja pita od tepsije. Vjerovatno bi.

U stvari je sva priča iz frustracije što se ništa ne radi. Da su makar privremeno na onom raskršću malo proširili cestu da se skretači ulijevo mogu zaobići fino... više od pola ih se postavi tako da ih ne možeš obići.
Dimu1927

#16300 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

daj ba ljudi kakvo pomjeranje zgrade nije nacionalni spomenik... mogla je prije 5 godina iza ove zgrade biti gotova jedna tibrica sa 2 sprata vise, garazama i poslovnim prostorima. svi bi dobili isto ako ne i koji m2 vise i zdravo. ovaj visak bi pokrio tihi troskove izgradnje i plus sto bi kanton pogurao malo svakako
Post Reply