Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#16251 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Dimu1927 wrote: 13/04/2023 16:41 evo ministar Steta hladno rece da nema guzvi na kruznom toku pofalici... tvsa emisija spica
Pa upravu je, nema.

Ja sinoc, tj. jutros u pola 3 prosao, nigdje zive duse. :thumbup:
Dimu1927

#16252 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dimu1927 »

jes vala i mi kmecimo za ceste bezveze, u pola 3 dodjem do vogosce i autoputa za 12 minuta, sta ce nam prva trasnferzala :D
Thorgerson

#16253 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

mistek wrote: 13/04/2023 14:50
_BataZiv_0809 wrote: 13/04/2023 11:31 Kad se prodje Penny, nema objekata do groblja i to je par kuca. Ne kontam sta je tu zapelo.
Ma kako par kuća. To kad uspiju uraditi eksproprijaciju, mogu uraditi vala sve. Penny je tu najviše eksponiran medijski kao problem, ali najmanje će biti problem. Pa evo, kad su se dogovarali prije godinu, je li bilo da Penny traži do 2023. da iseli, pa se zatezalo i ko zna šta je bilo. Bilo "Šta oni imaju tražiti". U biti, to je ništa, iselili bi ubrzo (i iselit će kad bude volje da se radi). Kad je Penny problem, što ne srede do Pennya? Tu bi se već osjetile neke stvari. Sad već praktično 3 godine stoji kako stoji, problem jedna kuća (koja možda i nije problem).

Ali, da si živ i zdrav, kad se dođe do Bara, tamo ima da se sruši: 5 zgrada, 9 kuća, stare vrbe, i još 5-6 drugih objekata (šupe, garaže, nedefinisani objekti i sl.). Nit ko misli o tome, nit ko radi na tome, a da kreneš danas u taj proces, treba ti 10 godina da očistiš (i opet da imaš probleme kao na ovom dijelu do Velešića sada). S druge strane, nulta je praktično čista. Ihtijarević zauzeo zemlju, em je ilegalno, em evo bila hajka tako da si ga mogao šutnuti kako hoćeš. Ništa nije urađeno, niko ni ne pokušava. Za dvanaestu ne moraš ništa eksproprijaciju raditi, apsolutno ništa. Trebaš otjerati Esmeraldu, koja je svakako planirani put, trebaš malo pijacu pomaknuti, isto planiran put i ima 2 kuće/šupe srušiti. Ne ide.
Upravo tako, Penny je tu najmanji problem.

Penny je prosirio svoj objekat na Mostarskom, i to ce im biti sad fokus. Plus sto je tu lokacija top topova. Bukvalno imaju autoput koji im ulazi u dvoriste (kad se zavrsi lot 2c).

Mislim, dobra je i ova lokacija Velesici. Al tu su ogranice i prostorom. Dole nisu. Sad su pored Pennya otvorili jos nekih radnji, plus u planu je jos.

Dakle, oni znaju da idu. I to sto kazes tu ce veci problem biti necija kuca, livada nego Penny.

Isto kao i Juzna. Digli halabuku oko zgrade, aj treba je izmjestiti te sta cemo, te kako cemo. Niko od jebenih novinara da upita, pa dobro ljudi to je 50m ceste. Sta je sa ostalih 6000 metara koje trebate napraviti. Kako zgrada u Grbavickoj smeta da se odradi dio kod Aneksa ili dio kod Svrakinog? Kako?
Thorgerson

#16254 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Jedina izvlakusa, opravdana jeste to sto je fokus prebacen na javni prevoz. Pa eto, moze se i shvatiti. Jbg, nismo mi neka sila da mozemo kupit nove tramvaje, trole odradit prugu i jos pruzit 15km ceste po gradu.

S te strane i razumijem donekle.
RJ57

#16255 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by RJ57 »

koja zgrada tačno smeta na južnoj?
dječak sa šibicama

#16256 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Zaboravlja se i onih desetak kuca iznad kruznog kod El Tarika, cijeli taj potez se rusi zbog 1. transferzale.

Eto ocistili su oko Avaza i tako stoji vec godinama, ne mrda sa mrtve tacke. Ovu dionicu od Bara do Penija ni ne spominju tako cesto, ispada da im je cilj probiti tunel izaci kod Binga u Barama i srediti Fahri cestu do tornja. Ovo izmedju, kad bude bude.
agent_zero

#16257 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by agent_zero »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/posjece ... /230414082

Na*ebem se svega onom u opštini ko je donio i potpisao rješenje o sječi višedecenijskih stabala.
HelaS

#16258 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Dimu1927 wrote: 13/04/2023 16:41 evo ministar Steta hladno rece da nema guzvi na kruznom toku pofalici... tvsa emisija spica
Samo 24 sata poslije Šetine izjave...

Image
muha_sa

#16259 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by muha_sa »

HelaS wrote: 14/04/2023 17:56

Image
Bilo je redova i dok su semafori prije kružnog bili--al sa kružnim je totalni zajeb napravljen :-)
kakaljin

#16260 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kakaljin »

Image
Dosta guzvu prave oni koji udju u kruzni i blokiraju ulaz drugima da prodju dalje. Treba nekad i saobracajne kulture biti da se smanje guzve.
HelaS

#16261 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

muha_sa wrote: 14/04/2023 18:02

Image
Bilo je redova i dok su semafori prije kružnog bili--al sa kružnim je totalni zajeb napravljen :-)
Drinska ulica je uzrok ovom pofalićkom zakrčenju, i željeznički nadvožnjak kod Mljekare. Dok je još smanjen intezitet željezničkog saobraćaja, dok je ljeto, treba srušiti ovaj nadvožnjak i izgraditi novi, širi, sa 4 trake za brži protok saobraćaja ispod njega. Isti problem je i sa nadvožnjakom u Buća Potoku, i rasterećenjem ova dva uska prolaza rasteretio bi se saobraćaj i Putem života i Zmajem od Bosne. Ostaje još usko grlo kod "Zelo" parkinga i kod "fantomske" zgrade na Grbavici
dječak sa šibicama

#16262 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Papci ne znaju voziti u kruznom toku, recimo ja sam siguran da 90% vozaca nema pojma kako uci u kruzni tok ako mu je namjera izaci na trecem izlazu ili "njegovom lijevo" u trenutku ulaska.

O zmigavcu da ne govorim.
Logovan

#16263 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Vala ne znam koji mu je pa da to kaže. :-) Kakav se čep napravi pa to je strašno.
Laplace

#16264 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

+ što bar pola ovih vozača tipka poruke na mobitelu i pri tome pravi dodatne zastoje i kašnjenje na toj dionici. To sam lično vidio prošle godine. Jasno, to su radili i dok su tu bili semafori.

U cijelom svijetu kružni tokovi ubrzaju saobraćaj a kod nas ga usporavaju.
Haris.ba

#16265 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 14/04/2023 18:18 Papci ne znaju voziti u kruznom toku, recimo ja sam siguran da 90% vozaca nema pojma kako uci u kruzni tok ako mu je namjera izaci na trecem izlazu ili "njegovom lijevo" u trenutku ulaska.

O zmigavcu da ne govorim.
Gluho bilo poslati patrolu u guzvama. Ipak im je podaleko od stanice.
dječak sa šibicama

#16266 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Ja ne znam ni koji je model rjesenja te saobracajnice, sjetite se nakon rata guzvi, tamo kod danasnjeg Merkatora udjes u saobracajnicu i do Z. stanice treba ti pola sata i vise.

Mozda konacna izgradnja 1. trasnferzale i neki kruzni tok kod Vize, a u drugom pravcu ni sam ne znam. Navodno je najveci problem cep iz pravca Pofalica. I to bi se mozda rijesilo izgradnjom gradskog AP. Sve, za sada, SF.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#16267 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by bitanga_sa_otesa »

dječak sa šibicama wrote: 14/04/2023 20:26 Ja ne znam ni koji je model rjesenja te saobracajnice, sjetite se nakon rata guzvi, tamo kod danasnjeg Merkatora udjes u saobracajnicu i do Z. stanice treba ti pola sata i vise.

nikad na potezu mercator-energoinvest nije bila guzva ,vec od automehanike prema zeljeznickoj ...
drug_profi

#16268 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

kakaljin wrote: 14/04/2023 18:07 Dosta guzvu prave oni koji udju u kruzni i blokiraju ulaz drugima da prodju dalje. Treba nekad i saobracajne kulture biti da se smanje guzve.
Ja sam na nekoj temi rekao da su to papci iz Pofavelića koji navru u kružni i blokiraju nas od Željezničke koji hoćemo pravo.
Jebote, nazivali me i četnikom... mrsko mi sad tražit te genijalce koji su.
Haris.ba

#16269 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 14/04/2023 20:26 Ja ne znam ni koji je model rjesenja te saobracajnice, sjetite se nakon rata guzvi, tamo kod danasnjeg Merkatora udjes u saobracajnicu i do Z. stanice treba ti pola sata i vise.

Mozda konacna izgradnja 1. trasnferzale i neki kruzni tok kod Vize, a u drugom pravcu ni sam ne znam. Navodno je najveci problem cep iz pravca Pofalica. I to bi se mozda rijesilo izgradnjom gradskog AP. Sve, za sada, SF.
Pa jesu bile najvece guzve kada je bila kasarna i cesta 1x1.

Sta je rjesenje? Evo, hajde logicki. Zasto se sada ne moze konacno napraviti kruz i tok kod Americke ambasade. Trasa je cista barem do skretanja sa Avaz. Znaci dotle se moze prosiriti cesta. Ali,jok. Treba muciti narod, jer narod to ocito voli.

Cep iz Pofalica za pocetak treba rijesiti izgradnjom 2x2 podvoznjak i kruznog sa Drinskom koji je svakako planiran.
A postojeci kruzni kod Energoinvesta prebaciti na turbo kruzni.
mistek

#16270 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by mistek »

Na Pofalićima treba napraviti posebnu traku za one koji iz pravca željezničke idu prema Drinskoj/Humskoj. Proširenjem ulica ispod podvožnjaka na 2+2 bi se to riješilo (ili 1+2, kao što je iznad, makar to). Ne mislim ni da treba rušiti postojeći podvožnjak, može se učvrstiti sa strana, izraditi ploha ispod, a onda srušiti centralni zid koji bi bio bez funkcije. Dakle, u fazama, da se to uraditi, bez da se prekida željeznički saobraćaj. Međutim, čak i bez toga, morala se napraviti ova posebna traka željeznička-Humska/Drinska, čisto da se izdvoje i da rasterete malo ulaz u KT.

Inače, mislim da se ipak pretjeruje u smislu da je KT napravio gore stanje nego što je bilo. KT jeste urađen loše, zbog ovoga, mogao je turbo ondje, ali da je lošije - NIJE. 95% vremena uopšte ne staneš, dođeš na KT i prođeš. U špici postoji problem, ali je on isključivo iz pravca željezničke stanice, a i tu nije da ćeš se voziti 1h, nego prilično brzo ide. Recimo, garantujem da ako je gužva od semafora prema KT, tu dionicu prolaziš u roku 2-3 minute. Nije to tako strašno, u najvećoj špici. Iz pravca Mercatora apsolutno nikad nisam bio ni drugi u redu (vozim baš svaki dan), a iz pravca Grbavice se zna desiti 2-3 auta ispred, ali je to sasvim ok.

Svejedno, meni koji taj KT koristim svaki dan nekoliko puta je ovako bolje. Prije me izuzetno iritiralo što moram stati na semafor, a nigdje nikoga. Recimo, 10 puta mi je iritantnije kad moram prema Velešićima, pa dođem na raskrsnicu kod željezničke stanice i vidim onu gužvu za skretanje lijevo. Ili, kad moram dole pravo prema Grbavici, pa stanem na semafor kod benzinske pumpe, a onda opet na križanju s glavnom.
Better Man

#16271 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

Logovan wrote: 14/04/2023 18:44
Vala ne znam koji mu je pa da to kaže. :-) Kakav se čep napravi pa to je strašno.
Sve zavisi od doba dana. Ali generalno, poslije 16:00 h su velike gužve i to iz pravca željezničke stanice. I prije dok nije bilo kružnog bile su strašne gužve. Posebno u traci koja skreće za Velušiće. Kružni u Pofalićima je najgori. Tu su redovni udesi. Ljudi ulijeću kao kamikaze. Isto tako česta je pojava da lik ide kružnim tokom i onda zustavi auto i pušta druge da se uključe u kružni. Također je grozan kružni u Buča potoku, a posebna glupost je semafor prije kružnog i nakon kružnog. Taj nakon kružnog u pravcu Boljakovog je posebna priča. Jedno do dva auta se uključe u deset minuta na glavnu cestu i oni postavili semafor. Ljudi ulaze u raskrsnicu bez da mogu proći i onda im se upali crveno i blokiraju ove što im je zeleno. Ili još gora stvar. Autom malo prođe semafor, ali nije ušao u raskrsnicu, onda se upali crveno i umjesto da ostane na semaforu, on hladno prolazi. Isto kod Fabrike duhana. Svi koji hoće lijevo ne idu u kružni tok, pa iz kružnog na tu stranu, već odmah skreću lijevo i blokiraju protok saobraćaja, a lijepo ima znak obaveznog smjera da se ide u kružni tok.
Better Man

#16272 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Better Man »

I da dodam da je najveća ludost prilikom.izgradnje kružnog toka u Pofalićima bila ukidanje isključnih traka prema fabrici duhana i prema glavnoj cesti.
drug_profi

#16273 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ima u elaboratu koliko je kasnjenje iz pravca zeljeznicke i to je oko 5 minuta. Svakodnevno u špici.
I prije se dešavalo, ali samo kad je kiša pa Drinska zaplavi.

A kruzni kod Zeljeznicke?
Pa tek bi onda vidjeli kolapsa.
Ne mozes kruzni napraviti kad se iz tri pravca najveca frekvencija prbacuje na jednu traku. Iz istog razloga su Pofavelići čep.
last mohicans

#16274 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by last mohicans »

Ma tu kruzni ne praviti ni za živu glavu, isto sranje, ako ne i gore bi dobili, dok se sve ne uveze i transferzala završi jedno 2050. U onom tekstu je sve rečeno da je raskrsnica imala 13 uljevnih traka, a kruzni 9. Logično sto bi rekao Ćombe.
video

#16275 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by video »

Nije do kruznih i "losih cesta" nego do VOZAC/ICA/A!
Sto ne znaju voziti u KT( posebno u onom sa dvije trake) ne znaju uci u KT, ne znaju prici autu, ne znaju se drzati ogranicenja (ne voziti po 40km/h bez obzira u kojoj traci bili), ne znaju koristiti treptece semafore, ne znaju krenuti na vrijeme po paljenju zelenog svjetla, koriste mobitele dok voze itd, itd.

Za sve ovo gore navedeno su sem gore pomenutih krivi i pripadnici saobracajne policije!
Isti NE RADE SVOJ POSAO A MORALI BI!!!!!
Post Reply