Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
bumerangss

#76 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by bumerangss »

Mora se priznati i braca iz Sandžaka nas guraju :D

Ja se pitam odakle više izviru, kao da dolaze iz Pariza a ne iz Pazara :lol:

Ali neka ih, dođu s torbom punom eVra
Sve od sira i paprika punjenih kajmakom

98% zaposlenih u GRAS-u su sanže :thumbup:
Ozimician

#77 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

Na kraju ce se i ova tema svesti na prepucavanje onih kojima je i 1,0 ponder za Sarajevo previsok i one kojima je i 1,5 malo. :run:
DaysleepeR

#78 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 13/04/2023 15:43 Na kraju ce se i ova tema svesti na prepucavanje onih kojima je i 1,0 ponder za Sarajevo previsok i one kojima je i 1,5 malo. :run:
Ma meni nije bitan ponder, već me nervira ta priča da mi ovdje živimo od drugih.
A kod drugih pustara.
Ozimician

#79 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

DaysleepeR wrote: 13/04/2023 15:44
Ozimician wrote: 13/04/2023 15:43 Na kraju ce se i ova tema svesti na prepucavanje onih kojima je i 1,0 ponder za Sarajevo previsok i one kojima je i 1,5 malo. :run:
Ma meni nije bitan ponder, već me nervira ta priča da mi ovdje živimo od drugih.
A kod drugih pustara.
Pa prvo je bitno definisati sta znaci "zivjeti od drugih", s tom frazom se mnogi razbacuju.

Ali istina je negdje izmedju uvijek, niti Sarajevo zivi od drugih, niti je kod drugih "pustara".
geralt

#80 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by geralt »

Gdje se nalaze sjedista banaka? U Sarajevu. Programerskih firmi? Sarajevo. Osiguravajucih kuca? Sarajevo. Gdje zive najbolji doktori, profesori, advokati, ekonomisti u drzavi? Sarajevo.

Teski bolesnik ce se iz Krajine dovesti u Sarajevo jer ga tamo ne mogu lijeciti, ZZO USK ce platiti njegovo lijecenje KCUS-u, KCUS ce te pare podijeliti kroz plate doktorima i sestrama, i ostace u Sarajevu. U poredjenju s tim Arcelor Mittal ce podijeliti radnicima sicu, a glavni dio para ce otici u Indiju.

Eto, misterija rijesena.
DaysleepeR

#81 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by DaysleepeR »

Ozimician wrote: 13/04/2023 15:46
DaysleepeR wrote: 13/04/2023 15:44

A kod drugih pustara.
Pa prvo je bitno definisati sta znaci "zivjeti od drugih", s tom frazom se mnogi razbacuju.

Ali istina je negdje izmedju uvijek, niti Sarajevo zivi od drugih, niti je kod drugih "pustara".
kod ovih što pišu da Sarajevo živi od njih je pustara, inače ne bi bili frustrirani i pisali takve gluposti

ja radim u realnom sektoru, ponder me ne zakida sekunde, ni budžet KS, ne interesuje me više od toga je li trava pokošena i radi li rasvjeta
bob_1921

#82 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by bob_1921 »

geralt wrote: 13/04/2023 15:48 Gdje se nalaze sjedista banaka? U Sarajevu. Programerskih firmi? Sarajevo. Osiguravajucih kuca? Sarajevo. Gdje zive najbolji doktori, profesori, advokati, ekonomisti u drzavi? Sarajevo.

Teski bolesnik ce se iz Krajine dovesti u Sarajevo jer ga tamo ne mogu lijeciti, ZZO USK ce platiti njegovo lijecenje KCUS-u, KCUS ce te pare podijeliti kroz plate doktorima i sestrama, i ostace u Sarajevu. U poredjenju s tim Arcelor Mittal ce podijeliti radnicima sicu, a glavni dio para ce otici u Indiju.

Eto, misterija rijesena.
najveca banka Unicredit Mostar …
PM72

#83 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by PM72 »

bob_1921 wrote: 13/04/2023 15:50
geralt wrote: 13/04/2023 15:48 Gdje se nalaze sjedista banaka? U Sarajevu. Programerskih firmi? Sarajevo. Osiguravajucih kuca? Sarajevo. Gdje zive najbolji doktori, profesori, advokati, ekonomisti u drzavi? Sarajevo.

Eto, misterija rijesena.
U ulici Alojzja Stepinca...na zapadnoj strani."Ustaše" nam sve pare iz kantona odvukoše...još znaju kolika su nam primanja
Ozimician

#84 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

PM72 wrote: 13/04/2023 15:52
bob_1921 wrote: 13/04/2023 15:50

U ulici Alojzja Stepinca...na zapadnoj strani."Ustaše" nam sve pare iz kantona odvukoše...još znaju kolika su nam primanja
Ko je kriv sto ne prebacite platu u domace banke. :D
PM72

#85 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by PM72 »

Ozimician wrote: 13/04/2023 15:54
PM72 wrote: 13/04/2023 15:52

Koju? Zirat ili Žbir? :lol:
Ozimician

#86 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

PM72 wrote: 13/04/2023 15:55
Ozimician wrote: 13/04/2023 15:54

Koju? Zirat ili Žbir? :lol:
Zavisi sta smatrate domacom :-)
KojiJa

#87 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by KojiJa »

Eto, misterija rijesena.
Pare zarađene u Kaknju i Tuzli trovanjem lokalnog stanovništva će se prikazati kao PDV uplaćen u Sarajevu.
Haris.ba

#88 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Haris.ba »

geralt wrote: 13/04/2023 15:48

Eto, misterija rijesena.
A sto dolazi u Sarajevo? ZZO USK moze sklopiti ugovor sa klinickim u Banja Luci, Mostaru ili Tuzli. Ako zeli, moze i sam napraviti svoj klinicki centar.
KojiJa wrote: 13/04/2023 15:57 Pare zarađene u Kaknju i Tuzli trovanjem lokalnog stanovništva će se prikazati kao PDV uplaćen u Sarajevu.
Kako to?

Pdv je porez po krajnjoj potrosnji. Pdv naplacen u Sarajevu od potrosaca struje u Sarajevu je ciji?
Ozimician

#89 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 13/04/2023 16:01
A sto dolazi u Sarajevo? ZZO USK moze sklopiti ugovor sa klinickim u Banja Luci, Mostaru ili Tuzli. Ako zeli, moze i sam napraviti svoj klinicki centar.
Zato sto je USK jedan od osnivaca UKCS. Pogledaj koji kantoni su osnivaci, nije samo KS.
Haris.ba

#90 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Haris.ba »

Ozimician wrote: 13/04/2023 16:03
Haris.ba wrote: 13/04/2023 16:01
Zato sto je USK jedan od osnivaca UKCS. Pogledaj koji kantoni su osnivaci, nije samo KS.
Znam ja ko su osnivaci. Pa sta ako je osnivac? Je li se to jede sto je osnivac? To sto je osnivac znaci samo da bira direktora.

Ne sprecava nista Bihac da prave svoj klinicki, ili se presaltaju gdje god hoce.

ZZO KS finansira oko 70% KCUS.
Last edited by Haris.ba on 13/04/2023 16:06, edited 2 times in total.
Dope_Man

#91 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Dope_Man »

bumerangss wrote: 13/04/2023 15:15 I to ne neko auto, rijetkost je vidjeti golfa dvojku kao sto se prije 7 8 god mogla vidjeti folcika :lol:
Zar stvarno treba da bude standard auto 2. generacije koje je inace trenutno u 8. generaciji i koje je, ako uzmemo najmladji proizvedeni iz te 2. generacije star preko 30 godina?

Naravno da nema dvica, 4-5 su standard (i to su auta stara 20 godina danas). Ko ima vise, uzima bolje.. 10 hiljada danas nisu ogromne pare za ljude koji zive u Sarajevu i rade pristojan posao, to obicno skupe za godinu, mozda dodaju jos krede neke i eto auta od 15-20 hiljada.
Ozimician

#92 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 13/04/2023 16:01 Kako to?

Pdv je porez po krajnjoj potrosnji. Pdv naplacen u Sarajevu od potrosaca struje u Sarajevu je ciji?
Da, PDV naplacen u Sarajevu od potrosaca struje jeste "sarajevski", ali najveci potrosaci struje nisu u Sarajevu (Arcelor Mittal), eh sad kako se knjizi PDV koji oni placaju na struju?

Takodjer kako se knjizi kada fizicko lice plati PDV na racun za struju u Bihacu?

Dalje, EP BIH jeste takodjer i potrosac, ne samo proizvodjac, oni moraju da plate PDV na svoje nabavke, tako da kad nekome prikljucuju struju u Srebreniku, ormar i kabal su kupljeni preko centrale u Sarajevu, itd.

Jako komplikovano u svakom slucaju da se razluci cije je cije.
Ozimician

#93 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 13/04/2023 16:05

Znam ja ko su osnivaci. Pa sta ako je osnivac? Je li se to jede sto je osnivac? To sto je osnivac znaci samo da bira direktora.

Ne sprecava nista Bihac da prave svoj klinicki, ili se presaltaju gdje god hoce.

Bezveze je ta prica, KS koliko ga finansira - toliko ga i koristi, tako i ostali kantoni.

Ovdje je pitanje teme "odakle pare u Sarajevu" i to je jedan od odgovora, neko dodje u UKCS da dobije uslugu, UKCS mu tu uslugu naplati, te pare ostaju u Sarajevu, eto.. jednostavan odgovor na pitanje teme.
JohnnyS

#94 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by JohnnyS »

_BataZiv_0809 wrote: 13/04/2023 07:58 Pratim
Ja sam prvi počeo
Haris.ba

#95 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Haris.ba »

Ozimician wrote: 13/04/2023 16:10
Da, PDV naplacen u Sarajevu od potrosaca struje jeste "sarajevski", ali najveci potrosaci struje nisu u Sarajevu (Arcelor Mittal), eh sad kako se knjizi PDV koji oni placaju na struju?

Takodjer kako se knjizi kada fizicko lice plati PDV na racun za struju u Bihacu?

Dalje, EP BIH jeste takodjer i potrosac, ne samo proizvodjac, oni moraju da plate PDV na svoje nabavke, tako da kad nekome prikljucuju struju u Srebreniku, ormar i kabal su kupljeni preko centrale u Sarajevu, itd.

Namjerno se ne zele te neke stvari oko pdv razrijesiti, ali se mogu. Nema politicke volje.

Evo primjer te neke kutije, centrala u Sarajevu kupi kutiju da je postavi u Konjicu (mada to ne radi centrala u Sarajevu, vec podruznica, al hajd) od firme iz Banja Luke. Ciji je pdv?
Ozimician

#96 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

Haris.ba wrote: 13/04/2023 16:15
Ozimician wrote: 13/04/2023 16:10

Namjerno se ne zele te neke stvari oko pdv razrijesiti, ali se mogu. Nema politicke volje.

Evo primjer te neke kutije, centrala u Sarajevu kupi kutiju da je postavi u Konjicu (mada to ne radi centrala u Sarajevu, vec podruznica, al hajd) od firme iz Banja Luke. Ciji je pdv?
O tome ti govorim, treba neko pismeniji na tu temu da odgovori, ja nisam od te struke. Meni licno su u podruznici rekli da ide preko centrale i da se moraju ispostovati zakoni o javnim nabavkama, pa sad ...ko laze..

Mada na kraju dana, sav taj porez bude podijeljen na poseban nacin, nebitno koliko ko uplacuje. Nije to slucaj samo u BIH, skoro sve drzave imaju istu problematiku, npr. u Njemackoj jedino BW i Hessen od 2. svj. rata vise uplate, nego im se vrati ( konstantno), mislim da su sad na toj listi i Bayern i Bremen. Jos je Njemacka jako decentralizirana zemlja (sto je po meni super).
mali_balon

#97 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by mali_balon »

Ne sprecava nista Bihac da prave svoj klinicki, ili se presaltaju gdje god hoce
.

Pa jaruga znas li ti d ana usk ima jedan neurohirurg i on na bolovanju, jedan fizijatar itd itd kakav klinicki o cemu pricas.....nemaju love da dovedu jos kojeg doktora a kamo li da grade klinicki

KS je druga planeta za ostatak BH....po svemu zato narod i hrli da zivi ovdje....
JohnnyS

#98 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by JohnnyS »

USK ima ugovor sa SKB Mostar, ortopedija i neurokirurgija sigurno, a i neke druge grane
Haris.ba

#99 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Haris.ba »

JohnnyS wrote: 13/04/2023 16:22 USK ima ugovor sa SKB Mostar, ortopedija i neurokirurgija sigurno, a i neke druge grane
Eto, sad ispade i Mostar guli Bihaclije. :run:
Ozimician

#100 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva

Post by Ozimician »

mali_balon wrote: 13/04/2023 16:20

Ne sprecava nista Bihac da prave svoj klinicki, ili se presaltaju gdje god hoce
.

Pa jaruga znas li ti d ana usk ima jedan neurohirurg i on na bolovanju, jedan fizijatar itd itd kakav klinicki o cemu pricas.....nemaju love da dovedu jos kojeg doktora a kamo li da grade klinicki

KS je druga planeta za ostatak BH....po svemu zato narod i hrli da zivi ovdje....
To je problem "manjih sredina" u cijelom svijetu, jedan Dubrovnik se muci da sastavi ljekarski kadar kako treba.

Sarajevo ima med. fakultet i neko nakon min. 6 god studiranja u Sarajevu, placanja stana, sticanja drustva, lakse mu je da ostane tu da radi, nego da ide negdje gdje nikad ranije nije bio. Tuzla, BL, Mostar takodjer imaju fakultete, i nemaju problema sa kadrom.

Eh sad da dovedes neurohiruga iz nekog "centra" u USK, moras mu dati platu vecu nego sto bi imao u Njemackoj, da tamo ode da radi, a to niko u BiH ne moze priustiti.
Post Reply