"Posten rad" sto bi bosnjo rekao, jer u glavama alija sirotanovica je samo fizicki rad jposten rad i zasluzena plata._BataZiv_0809 wrote: ↑13/04/2023 11:02 Zapadna Evropa i Amerika izvoze pamet a ne ledja.
Samo se kod nas prodavanje ledja i dalje smatra indikatorom razvoja.
Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Moderator: anex
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#51 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#52 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
već dugo razmišljam o katoličkoj šupljoj gdje će prije deva kroz iglene uši nego bogataš u vrata rajaizvrsni direktor wrote: ↑13/04/2023 11:37"Posten rad" sto bi bosnjo rekao, jer u glavama alija sirotanovica je samo fizicki rad jposten rad i zasluzena plata._BataZiv_0809 wrote: ↑13/04/2023 11:02 Zapadna Evropa i Amerika izvoze pamet a ne ledja.
Samo se kod nas prodavanje ledja i dalje smatra indikatorom razvoja.
kako je to kao i sve ostalo drugo pogrešno shvaćeno zato imamo nikakav radni mentalitet i etiku
sve je od danas do sutra a imetak se smatra zlim i nečim što je loše
ubih se u raspravama s rođacima i prijateljima ... naravno siromašnim šljakerima
i sam sam u zamci da je posao za mene jedino krampanje ostalo valjda iz 1987 uči sine ili ćeš kopat rovove
ne samo da nas je društvo uništilo ratom i tranzicijom nego je i vlastita obitelj nepovoljnom diobom djedove imovine ( na tri sam ostavinske trenutno) nego se provlači čitav život neka radi za platicu dobro je ...nisi gladan nisi žedan imaš svoj dinar
da ne bi neko što probao mimo posla dodatno...neka lezi odmori jbt
onda tu je gomila rođaka koji nešto i znaju ali sve rade DŽABA
nikad na zelenu granu da im objasnim kako se usluga mora naplatiti i rođaku to je elementarno poštovanje
jeste i rođak tebi uradi nešto džaba ali nismo u feudalizmu
robna razmjena nije po zakonu
sjećam se 1993 idem s rodicom autom hitno treba nekoj ženi dati injekciju... rodica pali renola 4 idemo 4 5km ulazimo u kuću bolesniku daje injekciju...naravno ništa ne uzima...nezaposlena medicinska sestra
od čega ljudi žive ja ne znam i od čega su živjeli
- Vitezanin
#53 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
BiH nije najsiromašnija zemlja Europe: možda je bila za vrijeme i neposredno poslije rata, ali BiH nikada nije bila najgora na toj listi. BiH je zemlja skromne ekonomije i skromnog standarda, a nikako siromašna.DebelinJoe wrote: ↑13/04/2023 07:48 Pitanje za razmišljanje:
Odakle narodu pare za kvadrate stanova u Sarajevu od 4000 do skoro 10 000 KM? Odakle ljudima pare da kupuju stanove od milion maraka?
Odakle na ulici ovoliko mnogo novih i skupih auta?
Kako to da se ispred trznuh centara ne moze pronaci slobodno parking mjesto?
Odakle vam lova frajeri, u najsiromašnijoj zemlji Evrope?
Drugo, Sarajevo također nije siromašan grad. To što u gradu ima dosta siromašnih ljudi je druga tema i govori da polako dolazi do raslojavanja i stvaranja društva koje je podijeljeno na klase. Mi smo tek u začetku toga i kroz to su sve prošle zemlje na zapadu. Naravno, značajan dio ovoga nije dobar, ali s druge strane govori da se ekonomija razvija i da se stvara kritična masa stanovništva koja živi pristojno. Ti ljudi troše, ne rade u industriji, idu u šoping centre, plaćaju privatna osiguiranja, idu na izlete i tako dalje. Dakle, uz to ide određen životni stil koji je više orijentiran prema potrošnji, a takve ekipe u Sarajevu već imaš dovoljno. I ne, to nisu samo uhljebi nego i ekipa iz privatnog sektora (već sada imaš dovoljno firmi u Sarajevu koje su itekako podigle plaće i nude nešto što je iole ok nekome ko gradi ili ima neku karijeru). Tako da, vrijeme je da razbijemo malo ove predrasude o nekakvim uhljebima zbog koji Sarajevo ima ekonomiju koju ima. Uostalom, prosječan uhljeb danas radi za manje pare nego neko na pristojnom poslu u privatnom sektoru. Svakako veći dio budžeta ide na osobe koje nam trebaju, a to su učitelji, profesori, doktori itd.
I ne treba pretjerivati s pričom o stanovima, prvo u Sarajevu i dalje imaš preskromnu ponudu tih nekih stanova koje spomineš (mil KM) i osobe koje bi takve stanove kupile ipak ne spadaju u ovu kategorija društva koju sam opisao iznad. Ni kod nas, a ni vani. A imati dobar auto danas i nije više big deal, s ok ratom kredita osobe opisane iznad to mogu priuštiti.
- Ozimician
#54 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Odlican postVitezanin wrote: ↑13/04/2023 11:59BiH nije najsiromašnija zemlja Europe: možda je bila za vrijeme i neposredno poslije rata, ali BiH nikada nije bila najgora na toj listi. BiH je zemlja skromne ekonomije i skromnog standarda, a nikako siromašna.DebelinJoe wrote: ↑13/04/2023 07:48 Pitanje za razmišljanje:
Odakle narodu pare za kvadrate stanova u Sarajevu od 4000 do skoro 10 000 KM? Odakle ljudima pare da kupuju stanove od milion maraka?
Odakle na ulici ovoliko mnogo novih i skupih auta?
Kako to da se ispred trznuh centara ne moze pronaci slobodno parking mjesto?
Odakle vam lova frajeri, u najsiromašnijoj zemlji Evrope?
Drugo, Sarajevo također nije siromašan grad. To što u gradu ima dosta siromašnih ljudi je druga tema i govori da polako dolazi do raslojavanja i stvaranja društva koje je podijeljeno na klase. Mi smo tek u začetku toga i kroz to su sve prošle zemlje na zapadu. Naravno, značajan dio ovoga nije dobar, ali s druge strane govori da se ekonomija razvija i da se stvara kritična masa stanovništva koja živi pristojno. Ti ljudi troše, ne rade u industriji, idu u šoping centre, plaćaju privatna osiguiranja, idu na izlete i tako dalje. Dakle, uz to ide određen životni stil koji je više orijentiran prema potrošnji, a takve ekipe u Sarajevu već imaš dovoljno. I ne, to nisu samo uhljebi nego i ekipa iz privatnog sektora (već sada imaš dovoljno firmi u Sarajevu koje su itekako podigle plaće i nude nešto što je iole ok nekome ko gradi ili ima neku karijeru). Tako da, vrijeme je da razbijemo malo ove predrasude o nekakvim uhljebima zbog koji Sarajevo ima ekonomiju koju ima. Uostalom, prosječan uhljeb danas radi za manje pare nego neko na pristojnom poslu u privatnom sektoru. Svakako veći dio budžeta ide na osobe koje nam trebaju, a to su učitelji, profesori, doktori itd.
I ne treba pretjerivati s pričom o stanovima, prvo u Sarajevu i dalje imaš preskromnu ponudu tih nekih stanova koje spomineš (mil KM) i osobe koje bi takve stanove kupile ipak ne spadaju u ovu kategorija društva koju sam opisao iznad. Ni kod nas, a ni vani. A imati dobar auto danas i nije više big deal, s ok ratom kredita osobe opisane iznad to mogu priuštiti.
- Truba
#55 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
s tim da je auto 2019 bilo lakše kupiti nego danas 
- Ozimician
- Vitezanin
#57 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
I još jedna stvar koja se, svjesno ili nesvjesno, izostavlja: BiH ima tu sreću da nije centralizirana država (ne govorim samo o politici nego o tome kako su se razvijali ključni urbani centri) i jedna je od rijetkih manjih država u Europi koja i dalje ne ovisi samo o glavnom gradu. Pogledajte neke primjere:
- Talin, Estonija, grad bukvalno iste veličine (450.000 stanovnika u metro području) u zemlji od 1.2 mil stanovnika. Nema drugih centara da pariraju
- Riga, Latvija, 650.000 stanovnika u zemlji od 1.8 mil bez drugog grada da parira
- Skopje, Makedonija, 570.000 stanovnika u metro području u zemlji s 1.7 mil stanovnika
- Tirana, 800.000 stanovnika u dva slijepljena grada (Tirana + Drač) u zemlji od 2.8 mil stanovnika
- Tbilisi Gruzija, 1,3 mil u zemlji s 3.4 mil stanovnika, nema drugih većih gradova
- Jerevan, Armenija, 1.2 mil stanovnika glavnom gradu u zemlji s jedva 3 mil ljudi.
I tako dalje.
U i oko Sarajeva živi jedva 15% stanovnika BiH (više nego ok), ali imamo i Banja Luku sa satelitskim gradovima (skoro 250.000 stanovnika), Tuzlu s ogromnom bazom u okolini (s gradićima oko skoro kao Banja Luka: 230.000 stanovnika) i Mostar na jugu iako relativno manji grad ipak je centar jedne prilično zagrijane ekonomske regije BiH (150.000 stanovnika)... Jedino se Zenica nikada nije uspjela nametnuti kao centar i polako postaje sve više u sjeni Sarajeva,
Dakle, promatrati gradove u kontekstu njihovih zona utjecaja da shvatite značaj i da priča o nekakvoj sarajevocentričnosti nema baš racionalno uporište.
- Talin, Estonija, grad bukvalno iste veličine (450.000 stanovnika u metro području) u zemlji od 1.2 mil stanovnika. Nema drugih centara da pariraju
- Riga, Latvija, 650.000 stanovnika u zemlji od 1.8 mil bez drugog grada da parira
- Skopje, Makedonija, 570.000 stanovnika u metro području u zemlji s 1.7 mil stanovnika
- Tirana, 800.000 stanovnika u dva slijepljena grada (Tirana + Drač) u zemlji od 2.8 mil stanovnika
- Tbilisi Gruzija, 1,3 mil u zemlji s 3.4 mil stanovnika, nema drugih većih gradova
- Jerevan, Armenija, 1.2 mil stanovnika glavnom gradu u zemlji s jedva 3 mil ljudi.
I tako dalje.
U i oko Sarajeva živi jedva 15% stanovnika BiH (više nego ok), ali imamo i Banja Luku sa satelitskim gradovima (skoro 250.000 stanovnika), Tuzlu s ogromnom bazom u okolini (s gradićima oko skoro kao Banja Luka: 230.000 stanovnika) i Mostar na jugu iako relativno manji grad ipak je centar jedne prilično zagrijane ekonomske regije BiH (150.000 stanovnika)... Jedino se Zenica nikada nije uspjela nametnuti kao centar i polako postaje sve više u sjeni Sarajeva,
Dakle, promatrati gradove u kontekstu njihovih zona utjecaja da shvatite značaj i da priča o nekakvoj sarajevocentričnosti nema baš racionalno uporište.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#58 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Zenicu blizina Sarajeva gusi, jednostavno joj je lakse da se utopi u njegov basen nego da mu parira.
- DaysleepeR
#59 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Kao rođeni sarajlija, zamolio bih Bihać, Mostar, Zenicu i Tuzlu da malo pojačaju sa radom, zafalilo mi para a ima još bruka do kraja mjeseca...Trener Trenira wrote: ↑13/04/2023 08:07 sarajevo živi od lopovluka, pokrali ste čitavu državu, zatvorili sve firme po Bihaću, Mostaru, Zenici, Tuzli i iste prenjeli u sarajevo eto od čega živite.
za vrijeme migrantske krize hljeb je dolazio iz sarajeva kraj pekara u Bihaću.
-
nekome
#60 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
De skontajte se na sta mislite kad kazete sarajevo
Je li ks ili grad ili grad+
I ilijas i vogosca su dio KS
Te isto ima ljudi iz RSa koji rade u sarajevu te tako doprinose bdpu istog
A sto se tice price da je lako imati dobro auto te da su stanovi jeftini to stoji sve dok se stampa novac glatt i kamate su niske
Da toga nema vidjeli bi pravu sliku ekonomije
Je li ks ili grad ili grad+
I ilijas i vogosca su dio KS
Te isto ima ljudi iz RSa koji rade u sarajevu te tako doprinose bdpu istog
A sto se tice price da je lako imati dobro auto te da su stanovi jeftini to stoji sve dok se stampa novac glatt i kamate su niske
Da toga nema vidjeli bi pravu sliku ekonomije
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Truba
#62 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
pazario prijašnja kola 2014 za 7000
lik ista sad prodaje za
pogodite 7 000
moram javiti rođaku
nije lako danas kola kupiti za nas pojedine
lik ista sad prodaje za
pogodite 7 000
moram javiti rođaku
nije lako danas kola kupiti za nas pojedine
-
PM72
#63 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Ma lupetaju ko kita po samaru.Tema se pretvorila u istresanje provincijskih kompleksa.
- Haris.ba
#64 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Sarajevsko - zenicka kotlina je prirodno uvezan sistem._BataZiv_0809 wrote: ↑13/04/2023 12:20 Zenicu blizina Sarajeva gusi, jednostavno joj je lakse da se utopi u njegov basen nego da mu parira.
Probao sam ja objasniti navodjenjem procenata udjela glavnih gradova u ukupnom broju stanovnika.
Samo, bilo mi mrsko pisati ko ti.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#65 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
kod tebe otvoreni koncept? ono dnevni, trpezarija i kuhinja zajedno pa ima đe stat?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#66 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Ćifuti.
-
izvrsni direktor
#67 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
evo sad cu ja svojim radnicima naredit da daju gasDaysleepeR wrote: ↑13/04/2023 12:23Kao rođeni sarajlija, zamolio bih Bihać, Mostar, Zenicu i Tuzlu da malo pojačaju sa radom, zafalilo mi para a ima još bruka do kraja mjeseca...Trener Trenira wrote: ↑13/04/2023 08:07 sarajevo živi od lopovluka, pokrali ste čitavu državu, zatvorili sve firme po Bihaću, Mostaru, Zenici, Tuzli i iste prenjeli u sarajevo eto od čega živite.
- DaysleepeR
#68 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
e hajd, fala i dođiteizvrsni direktor wrote: ↑13/04/2023 14:07evo sad cu ja svojim radnicima naredit da daju gasDaysleepeR wrote: ↑13/04/2023 12:23
Kao rođeni sarajlija, zamolio bih Bihać, Mostar, Zenicu i Tuzlu da malo pojačaju sa radom, zafalilo mi para a ima još bruka do kraja mjeseca...
-
trasport
#69 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Kao rođeni Tuzlak savjetujem da se ne obazirete na šupljake iz Tuzle. Zatucani komunistički mentalitet, gdje je ekonomsko mjerilo neki kombinat ili rudnik. Neko je stavio slike industrijskih hala iz i oko Sarajeva. Neka neko postavi slike iz Tuzle. Bezbeli da neće, jer nema ništa.DaysleepeR wrote: ↑13/04/2023 12:23Kao rođeni sarajlija, zamolio bih Bihać, Mostar, Zenicu i Tuzlu da malo pojačaju sa radom, zafalilo mi para a ima još bruka do kraja mjeseca...Trener Trenira wrote: ↑13/04/2023 08:07 sarajevo živi od lopovluka, pokrali ste čitavu državu, zatvorili sve firme po Bihaću, Mostaru, Zenici, Tuzli i iste prenjeli u sarajevo eto od čega živite.
-
izvrsni direktor
#70 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
javi kad budes htio losos rucat, taj dan cu im pauzu ukinuti
-
bumerangss
#71 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Tuzlaci smatraju da sjediste Elektroprivrede treba biti u Tz a ne u Sa zbog termoelektrane
Razumijem bijes svih koji ne žive u Sa
Ja sam sarajlija rođeni i roditelji su e pradedo mi je iz istocne Bosne
I ja se pitam odakle u Sa tolike pare?
Svi kukaju iz navike i da ih ne bi ko pitao da posude
U KS je registrovano 160000 auta a ima 430000 stanovnika i kad izuzmemo one do 18 i preko 65 70 a puno ih je, dobijemo frapanran podatak da svako drugi sarajlija vozi auto!
I to ne neko auto, rijetkost je vidjeti golfa dvojku kao sto se prije 7 8 god mogla vidjeti folcika
Sve su to auta od 8 9 do 16 20 hiljada a ima ih najmanje 30% koji kostaju preko 30000 KM
Odakle pareeeee?!
Razumijem bijes svih koji ne žive u Sa
Ja sam sarajlija rođeni i roditelji su e pradedo mi je iz istocne Bosne
I ja se pitam odakle u Sa tolike pare?
Svi kukaju iz navike i da ih ne bi ko pitao da posude
U KS je registrovano 160000 auta a ima 430000 stanovnika i kad izuzmemo one do 18 i preko 65 70 a puno ih je, dobijemo frapanran podatak da svako drugi sarajlija vozi auto!
I to ne neko auto, rijetkost je vidjeti golfa dvojku kao sto se prije 7 8 god mogla vidjeti folcika
Sve su to auta od 8 9 do 16 20 hiljada a ima ih najmanje 30% koji kostaju preko 30000 KM
Odakle pareeeee?!
-
bumerangss
#72 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Istina
Zato u onoj zgradi na Marondvoru jel zajednicke institucije radi pola njih iz istocnog Sa pa ujutru preko Vraca kolona auta u a popodne iz Sa
- DaysleepeR
#73 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Cijeli slučaj ponder je slikovito pokazao koliko KS uplaćuje u budžet FBiH a koliko mu se od toga vraća.
Tako da su sve te priče kako svi ostali kantoni rade za Sarajevo totalno deplasirane, i može ih pričati samo neko ko živi pod kamenom.
Prije će biti da drugi kantoni žive od KS-a.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-je- ... /220124106
Tako da su sve te priče kako svi ostali kantoni rade za Sarajevo totalno deplasirane, i može ih pričati samo neko ko živi pod kamenom.
- tramvajtrojka
#74 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
a Sarajevo od te federacije ne vidi skoro pa nista, et najveci kapitalni projekat federacije u domenu cestogradnje u Sarajevu u zadnje tri godine je sanacija klizišta na kobiljoj glavi u duzini od 100m kojeg jos nisu završili prije toga 0KM ulaganja u glavni grad, jos nam uzeli 200 miliona i imaju hrabrosti reci da krademo hljeb iz usta tuzlaka i zenicana , et dobili su lovu od sarajevskog pondera pa jel im ista bolje , one fukare iz gorazda sto su pricale da ih mi eutaniziramo jesu li dozivjeki baby boomDaysleepeR wrote: ↑13/04/2023 15:28 Cijeli slučaj ponder je slikovito pokazao koliko KS uplaćuje u budžet FBiH a koliko mu se od toga vraća.
- madner
#75 Re: Od čega živi Sarajevo: Ekonomija Kantona i Grada Sarajeva
Sasvim je logicno da drugi kantoni zive od uplata KSa, kao i RS. Sve sto vrijedi je uglavnom u KSu.