Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Heva

#1 Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by Heva »

Kad sam kupio prije desetak godina auto, skupa sa onim priručnikom o autu i auto-kartom sam imao i potvrdu o vlasništvu i s obzirom da se taj model tada puno krao, komšija mi je savjetovao da sve to ne držim u autu jer policija ionako to ne traži pri klasičnim kontrolama. I ja tad sve to negdje "parkiram" u kući i sada nigdje pronaći a imam neke ponude za prodaju auta. Auto je registrovan još nekih 30 dana i imam namjeru da idem na tehnički i produžim registraciju, pa ako kupac bude htio (i nađem vlasničku)...
Šta da radim (područje FBiH)!? :?
preludezalude

#2 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by preludezalude »

Heva wrote: 10/04/2023 22:29 Kad sam kupio prije desetak godina auto, skupa sa onim priručnikom o autu i auto-kartom sam imao i potvrdu o vlasništvu i s obzirom da se taj model tada puno krao, komšija mi je savjetovao da sve to ne držim u autu jer policija ionako to ne traži pri klasičnim kontrolama. I ja tad sve to negdje "parkiram" u kući i sada nigdje pronaći a imam neke ponude za prodaju auta. Auto je registrovan još nekih 30 dana i imam namjeru da idem na tehnički i produžim registraciju, pa ako kupac bude htio (i nađem vlasničku)...
Šta da radim (područje FBiH)!? :?
Prijavis u mupu da je izgubljena i udjes u proceduru da dobijes novu.
Laplace

#3 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by Laplace »

Ja sam prije nekih 10 godina u kući izgubio vlasničku a trebala mi je (ne sjećam se tačno za šta, možda sam tad imao popunjenu saobraćajnu pa je morao mijenjati). Proglasio je nevažećom, čekao da izađe u službenom listu pa izvadio novu.

Trebam li napomenuti da sam, čim je to sve završilo, slučajno našao staru vlasničku?
NediM17

#4 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by NediM17 »

Sta te briga, sad si vlasnik 2 vozila. :mrgreen:
Ajatolah_

#5 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by Ajatolah_ »

Prošao kroz ovo prije dva mjeseca.

Odeš prvo u MUP da daš izjavu da si izgubio vlasničku. Bude ti gotovo nekakvo rješenje za nekoliko dana, pa s tim rješenjem na drugi šalter gdje dobiješ neke papire. Odeš s tim do službenih novina gdje daš da se stara proglasi nevažećim, pa opet u MUP s potvrdom da si predao, i bude gotova nova za sedam dana.
Laplace

#6 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by Laplace »

NediM17 wrote: 11/04/2023 20:43 Sta te briga, sad si vlasnik 2 vozila. :mrgreen:
Otišla oba nedugo poslije ovoga (prodao auto). Fiesta je dobro poslužila, preživjela rat 2010.2012.
nikeze

#7 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by nikeze »

U Njemačkoj kad izgubiš vlasničku knjižicu to se smatra teškom prekršajem. Onaj ko kod sebe ima vlasnički knjižicu ima i vlasništvo nad automobilom.
Vlasnička knjižica se strogo čuva u stanu. AKO SLUČAJ ZAVRŠI NA SUDU TEŠKO JE DOKAZATI KO JE VLASNIK .
kabal1337

#8 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by kabal1337 »

nikeze wrote: 12/04/2023 11:39 U Njemačkoj kad izgubiš vlasničku knjižicu to se smatra teškom prekršajem. Onaj ko kod sebe ima vlasnički knjižicu ima i vlasništvo nad automobilom.
Vlasnička knjižica se strogo čuva u stanu. AKO SLUČAJ ZAVRŠI NA SUDU TEŠKO JE DOKAZATI KO JE VLASNIK .
Je li ovo neki motor-talk.de ili forum.klix.ba?
Me_again

#9 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by Me_again »

nikeze wrote: 12/04/2023 11:39 U Njemačkoj kad izgubiš vlasničku knjižicu to se smatra teškom prekršajem. Onaj ko kod sebe ima vlasnički knjižicu ima i vlasništvo nad automobilom.
Koja glupost, u vlasničkoj knjižici u BiH jasno piše ko je vlasnik. Može je nosati bilo ko, ako ne postoji ovjereni kupoprodajni ugovor i prevod vlasništva vlasnik je onaj čije ime stoji u vlasničkoj knjižici. Mojne više tih iseljeničkih DE fazona......
preludezalude

#10 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by preludezalude »

Me_again wrote: 18/04/2023 23:23
Koja glupost, u vlasničkoj knjižici u BiH jasno piše ko je vlasnik. Može je nosati bilo ko, ako ne postoji ovjereni kupoprodajni ugovor i prevod vlasništva vlasnik je onaj čije ime stoji u vlasničkoj knjižici. Mojne više tih iseljeničkih DE fazona......
Kao da negdje nije zavedeno vlasnistvo. Glupost.
ZoomZoomKiwi

#11 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by ZoomZoomKiwi »

K’o nekad na divljem zapadu, tzv. Deed. Komad papira kao potvrda o vlasništvu. Na njoj nije pisalo ime vlasnika, nego samo predmet posjedovanja. A vlasnik je bio onaj u čijim rukama je taj papir. :mrgreen:
Me_again

#12 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by Me_again »

preludezalude wrote: 18/04/2023 23:54
Me_again wrote: 18/04/2023 23:23
Kao da negdje nije zavedeno vlasnistvo. Glupost.
Jasno, da ne objašnjavam dalje....
Heva

#13 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by Heva »

Ajatolah_ wrote: 11/04/2023 20:48 Prošao kroz ovo prije dva mjeseca.

Odeš prvo u MUP da daš izjavu da si izgubio vlasničku. Bude ti gotovo nekakvo rješenje za nekoliko dana, pa s tim rješenjem na drugi šalter gdje dobiješ neke papire. Odeš s tim do službenih novina gdje daš da se stara proglasi nevažećim, pa opet u MUP s potvrdom da si predao, i bude gotova nova za sedam dana.
Hvala ti. Pokušaću to riješiti na taj način. Hvala i drugima na primjedbama.
Optimus09

#14 Re: Izgubljena potvrda o vlasništvu vozila

Post by Optimus09 »

...
Post Reply