Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
zippoo87

#21201 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

gentoo wrote: 10/04/2023 11:38 Treba mi neki jeftin telefon, nebitno kakav.. Da li ovi Xiaomi, Honor, Huawei i sl. imaju "problema" sa ovim regularnim aplikacijama i njihovim app storovima ? Tipa, moze li se normalno instalirati Chrome, Viber, WhatsApp i sl. ili se mora kroz neki Voodoo prolaziti da se dodje do tog ?
Huawei od serije p40 nema google servise ali se i to sada rijesi instalacijom jedne aplikqcije i opet imas sve.
Stariji huawei modeli imaju sve servise kao i bilo koji android.
Ostali isto koriste google play trgovinu a mozes instalirati i neku drugu...u biti sve se na androidu moze napraviti.
Jedino nemoj uzimati telefon sa androidom ispod 7.0...tu bi imao probleme da neke app ne rade a mislim da neces ni uzimqti telefon star 8 godina
boshniak

#21202 Re: Xiaomi mobiteli

Post by boshniak »

Koji je problem kad Viber odzvanja, odnosno kad me neko zove cuje svoj glas. A na obicnom pozivu preko mreze sve je uredno
zippoo87

#21203 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

boshniak wrote: 10/04/2023 20:07 Koji je problem kad Viber odzvanja, odnosno kad me neko zove cuje svoj glas. A na obicnom pozivu preko mreze sve je uredno
Viber je smece aplikacija od postanka i uvijek neki problemi sa njim.
Kod mene je mislim isto prije dan dva bilo to da odzvanja sta govorim na viberu...ali ja slabo da i pricam na viber pa nisam ni obracao paznju.
Ja za pozive u BiH iskljucivo koristim GSM i jedino tako zovem...nista mi gore nije kada mene neko nazove na viber a los mu net i odmah pocne ono da se gubi signal,da ga ne cujes,da trokira...razbio bi i telefon i sve.
Odmah prekinem ,kopiram taj broj sa vibera i nazovem kao covjek da pricamo.
Dzontra_Volta

#21204 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Dzontra_Volta »

zippoo87 wrote: 10/04/2023 21:08
boshniak wrote: 10/04/2023 20:07 Koji je problem kad Viber odzvanja, odnosno kad me neko zove cuje svoj glas. A na obicnom pozivu preko mreze sve je uredno
Kod mene je mislim isto prije dan dva bilo to da odzvanja sta govorim na viberu...ali ja slabo da i pricam na viber pa nisam ni obracao paznju.
Ja za pozive u BiH iskljucivo koristim GSM i jedino tako zovem...nista mi gore nije kada mene neko nazove na viber a los mu net i odmah pocne ono da se gubi signal,da ga ne cujes,da trokira...razbio bi i telefon i sve.
Isto. Mrzim pričanje na viber. Razumijem kad si u romingu, ali ostalo ne podnosim.
EasyWay

#21205 Re: Xiaomi mobiteli

Post by EasyWay »

Pozdrav svima. Imam redmi note 10 pro, kupljen u BHT. Od kako sam uradio update na miui 14, imam problema sa viber pozivom. Naime, kad me neko zove preko vibera, cujem samo ton, al nista ne displeju nemam, ne mogu se javiti, uopste ne vidim ko me zove. Tek poslije kad prekine poziv, vidim propusten poziv osobe.
Dok sam bio na miui 13, ovaj problem nisam imao. Probao sam u setingsu telefona kroz aplikaciju sve restrikcije iskljuciti, međutim nema promjene i dalje isto.
Zna li neko kako ovo rjesiti, jel se neko susretao sa ovim problemom? Hvala
Erhardt

#21206 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Erhardt »

Haha ništa gore. Još kad imaš posla sa starijom osobom, a stariji pobudališe za Viberom, valjda zato što se ne plaća nešto što se čitav život plaćalo (račun za telefon). Viber realno smeće od aplikacije, pozivi loši još od početka a unazad godinu dvije su ga ujebali sa reklamama. Žalosno što raja neće WhatsApp, valjda ono kad se lomilo šta će se koristit WhatsApp se nakon godinu dana plaćao pa zato…
EasyWay

#21207 Re: Xiaomi mobiteli

Post by EasyWay »

Edit: obrisao sam predmemoriju u postavkama aplikacije i sad za sad poziv preko vibera izbaci na displeju kad je otklj i zakljucan.
adsubzero

#21208 Re: Xiaomi mobiteli

Post by adsubzero »

Erhardt wrote: 10/04/2023 22:18

Haha ništa gore. Još kad imaš posla sa starijom osobom, a stariji pobudališe za Viberom, valjda zato što se ne plaća nešto što se čitav život plaćalo (račun za telefon). Viber realno smeće od aplikacije, pozivi loši još od početka a unazad godinu dvije su ga ujebali sa reklamama. Žalosno što raja neće WhatsApp, valjda ono kad se lomilo šta će se koristit WhatsApp se nakon godinu dana plaćao pa zato…
Ma nije to razlog sto se whatsapp placao, nego kod nas narod jednostavno na sta navikne jednom nece vise da mijenja. Ne diraj me, dobro mi je. Ne moze ni znati da ima bolje kad nije spreman na promjenu.

Znas sta mene vise interesuje, da li fajlovi ostaju na whatsapp serveru? Ili je idiotski sistem kao kod vibera, ako jedan od sagovornika obrise, ne moze se vise skinuti? Odnosno primjetio sam u posljednje vrijeme da nestaju i fajlovi iz notes-a. Apsurdno da nemaju kapacitet da cuvaju pisljivi word doc ili nesto slicno na serveru...
zippoo87

#21209 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Erhardt wrote: 10/04/2023 22:18

Ma od pamtivjeka,ja znam da se kuka na viber i to na svim platformama.
Kada se samo sjetim kuknjave sa viberom na windows phone...pa to nisu bili u stanju napraviti 2 godine ,nevjerovatno.
A nasi ovdje nauce na nesto i ne mijenjaju...iako je whatsapp potpuno isti po funkcijama,sve je identicno ali ako se samo dopisuje,onda je nebitno viber/whatsapp ili neka od milion slicnih aplikacija,dok za razgovor ipak nije nebitno koja je app.
Meni je to svejedno...reci bilo koju app da koristis,ako ja nemam,instaliram i obavim ono sto mi treba,cas posla.
A sto se starijih tice...oni jedva da znaju i sta na viberu...javiti se,pozvati,upaliti kameru,okrenuti kameru...sve je to muka njima :lol:
agent_zero

#21210 Re: Xiaomi mobiteli

Post by agent_zero »

Isti sam ti.
Ateista

#21211 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Ateista »

Toliko malo pricam na telefon da nikad ne iskoristim ono sto mi je ukljuceno u pretplatu, a nikad ne pazim nesto niti zovem sa vibera. Koristim gsm kad god mi treba i nikad nisam presao limit.
Najbolje mi je kad me zvao jedan klijent koji je bukvalno milioner i zove me na viber, iz bosne je nije iz inostranstva, wtf... :-)
Dzontra_Volta

#21212 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Dzontra_Volta »

Ateista wrote: 11/04/2023 11:24 Toliko malo pricam na telefon da nikad ne iskoristim ono sto mi je ukljuceno u pretplatu, a nikad ne pazim nesto niti zovem sa vibera. Koristim gsm kad god mi treba i nikad nisam presao limit.
Najbolje mi je kad me zvao jedan klijent koji je bukvalno milioner i zove me na viber, iz bosne je nije iz inostranstva, wtf... :-)
Sa tim "milionerima" i sličnim koji imaju oraha u džepu su mi objasnili da se kao oni boje da ih neko prisluškuje, pa zato koriste viber, jer to ide malo teže za pratiti.
Ateista

#21213 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Ateista »

Dzontra_Volta wrote: 11/04/2023 12:38
Ateista wrote: 11/04/2023 11:24 Toliko malo pricam na telefon da nikad ne iskoristim ono sto mi je ukljuceno u pretplatu, a nikad ne pazim nesto niti zovem sa vibera. Koristim gsm kad god mi treba i nikad nisam presao limit.
Sa tim "milionerima" i sličnim koji imaju oraha u džepu su mi objasnili da se kao oni boje da ih neko prisluškuje, pa zato koriste viber, jer to ide malo teže za pratiti.
Moguce i to, samo sto ti razgovori sa mnom su bili vezani za regularan posao, nista mutno, ali mozda je stvar navike.
hamo1977

#21214 Re: Xiaomi mobiteli

Post by hamo1977 »

gentoo wrote: 10/04/2023 11:38 Treba mi neki jeftin telefon, nebitno kakav.. Da li ovi Xiaomi, Honor, Huawei i sl. imaju "problema" sa ovim regularnim aplikacijama i njihovim app storovima ? Tipa, moze li se normalno instalirati Chrome, Viber, WhatsApp i sl. ili se mora kroz neki Voodoo prolaziti da se dodje do tog ?
https://www.ekupi.ba/bs/Elektronika/Mob ... K000526086
Ovo što je neko iznad stavio je baš pristojan a jeftin telefon.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#21215 Re: Xiaomi mobiteli

Post by gentoo »

Jeftino je nesto za 200KM, bar 4GB RAM-a i 5" ekranom. Treba starijoj osobi "za Vibera" ali izgleda da tako nesto i ne postoji (bar ovaj dio sa malim ekranom)
Quaresma

#21216 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

gentoo wrote: 11/04/2023 16:32 Jeftino je nesto za 200KM, bar 4GB RAM-a i 5" ekranom. Treba starijoj osobi "za Vibera" ali izgleda da tako nesto i ne postoji (bar ovaj dio sa malim ekranom)
zasto bi kupovao starijoj osobi telefon s manjim ekranom?
citroen xm

#21217 Re: Xiaomi mobiteli

Post by citroen xm »

Redmi 10A 4/64 je najjeftinije što možeš naći sa 4GB RAM-a. Košta negdje oko 250 KM.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#21218 Re: Xiaomi mobiteli

Post by gentoo »

Quaresma wrote: 11/04/2023 16:35
gentoo wrote: 11/04/2023 16:32 Jeftino je nesto za 200KM, bar 4GB RAM-a i 5" ekranom. Treba starijoj osobi "za Vibera" ali izgleda da tako nesto i ne postoji (bar ovaj dio sa malim ekranom)
Zato sto je 5" sasvim dovoljno i zato sto je mnogo vaznije hendlanje (tipkanje, drzanje u ruci, javljanje jednom rukom..) nego 1-2" veci ekran.

iPhone 13 mini je hit medju takvom klijentelom..
zippoo87

#21219 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

gentoo wrote: 11/04/2023 17:31
Quaresma wrote: 11/04/2023 16:35

Zato sto je 5" sasvim dovoljno i zato sto je mnogo vaznije hendlanje (tipkanje, drzanje u ruci, javljanje jednom rukom..) nego 1-2" veci ekran.

iPhone 13 mini je hit medju takvom klijentelom..
Jeste...eno red ispred radnji,kupuju ljudi "mini" :lol:
:run:
didgeridoo

#21220 Re: Xiaomi mobiteli

Post by didgeridoo »

Evo da se javim sa iskustvom nakon 7 dana korištenja 13 Pro (ranije imao Mi 10T Pro).
Koliko god da se piše da noviji LCD ekrani mogu parirati AMOLED, totalna glupost. Mi 10T Pro je važio za model sa kvalitetnim LCD-om, međutim ovo na 13 Pro je nebo i zemlja. Odgovara mi lično i zakrivljeni ekran jer sam i prije imao takav samsung.
13 Pro generalno fino djeluje, mada je malo sklisak pa se može desiti da vrlo lako sa stola, papira na stolu, sklizne. Trebalo bi neku masku nabaviti. Vrlo je brz telefon, odziv, senzori - uštimano i utegnuto, nema onih dječijih bolesti koje sam imao sa 10T Pro.
Zvuk je izuzetan, kamera isto.
Prebacivanje sadržaja i aplikacija između 2 telefona jednostavno i učinkovito.

Punjač 120W, ludilo. Potežak ali fascinantan. Nisam probao wireless niti reverse charging.
Fingerprint ispod ekrana brz, tačan (na 10T Pro finger znao poluditi nakon što su prsti malo duže u vodi ili nešto majstorišeš pa se otisci malo "promjene").

Uglavnom meni je telefon baš "legao". Nisam siguran da li toliko vrijedi, ali gledajući iPhone 14Max i slične koji su skuplji a koji su na rezultatima lošiji od 13 Pro, možda mu je, u ovom ludilu povećanja cijena, ista i opravdana.
zippoo87

#21221 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Meni je Xiaomi 13 ljepsi i zanimljiviji i ima ravni ekran...ja ne volim zakrivljene jer ih nemas cime zastiti ili ako imas,zastita 60+ KM .

Kamera mi nije najbitnija na telefonu a na flagshipu nije losa sigurno i nijanse su u razlici u obicnog i pro.
Slijedece godine cu ga zaganjati,kada mi ovaj izadje iz garancije...mada je i ovaj flagship killer ,jako brz i odlican i realno moze gurati jos 2 godine bez problema
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#21222 Re: Xiaomi mobiteli

Post by suad-sarajevo »

Koristi li neko xiaomi aplikaciju za mijenjanje wallpapersa? Uvijek kada promijenim wallpaper na lock screenu izgubim obavijesti na zaključanom ekranu. baš čudno. Guglao i ne mogu ništa konkretno da nađem.
Android Knego

#21223 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Android Knego »

Prvi put mi se desilo da mi je mob ispao u vodu, tačnije u wc šolju. :D
Naravno, potrudio sam se da ga brzo isključim. Međutim, dok sam ga brisao, slučajno se opet uključi. Pojavi se FastBoot ikonica i potrajalo je dok ga nisam isključio. Nisam siguran je li se sam isključio, je li se baterija ispraznila (bila je baš pri kraju) ili sam ga baš ja isključio.
Uglavnom, ubacim ga sinoć u posudu s rižom i još ga ne vadim, da prostite... :D
Model je Redmi Note 9 Pro.
Kakve su prognoze i je li neko već imao ovakvog iskustva?
Ateista

#21224 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Ateista »

Android Knego wrote: 15/04/2023 13:42 Prvi put mi se desilo da mi je mob ispao u vodu, tačnije u wc šolju. :D
Naravno, potrudio sam se da ga brzo isključim. Međutim, dok sam ga brisao, slučajno se opet uključi. Pojavi se FastBoot ikonica i potrajalo je dok ga nisam isključio. Nisam siguran je li se sam isključio, je li se baterija ispraznila (bila je baš pri kraju) ili sam ga baš ja isključio.
:lol:
Imao sam sa jednim samsungom, isto tako upao u wc solju. :lol:
Dobro sam ga ocistio sredstvima za dezinfekciju i ubacio u rizu, prvo je radio koliko se sjecam pa je prestao raditi, valjda "voda" dosla gdje ne treba, u neka doba nakon par dana je opet proradio jad se dovoljno osusio, tako da ima nade.
zippoo87

#21225 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Android Knego wrote: 15/04/2023 13:42 Prvi put mi se desilo da mi je mob ispao u vodu, tačnije u wc šolju. :D
Tu nema pravila i sve zavisi i od modela do modela i da li je voda usla do dijelova telefona (maticne ploce ili ploce za punjenje i ostalo).
Sve dok ne napravi kratak spoj je dobro i moze raditi jos dugo a moze i prestati kad tad.
Ostavi ti njega tako u rizi 4-5 dana a onda bi mozda najbolje bilo da posjetis servisera da provjeri i eventualno obrise vodu ako nije dosla do maticne.

Bratov huawei p20 lite,isto tako mu ispao,haman i njemu u solju prije 4-5 godina...malo se po displayu pojavile bijele flekice kao da probija svjetlost ali evo radi godinama jos uvijek...trenutno je taj telefon kod mame i fercera.

Tako da sve zavisi i ne moze ti niko reci sa sigurnoscu ni ovako ni onako.
Post Reply