Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dimu1927 wrote: ↑07/04/2023 09:28
tacno, opce je poznato da je veliki broj takvih vjernika koji peru svoja svakodnevna (ne)djela odlaskom u dzamiju i donacijama...nije samo u islamu tako. ali opet sa druge strane nije imam dzamije ni sud ni porezna uprava ni policija, da on odredjuje ko ce mu doci i od koga ce primiti. za to postoje institucije koje ne rade svoj posao a u kojima sjede isti ti vjernici ili "vjernici" i dopustaju da se drugi bogate ne takve nacine
ali im ne smeta da na hutbama govore narodu da glasaju upravo za te iz prvih saffova
de ba
ivz i sda jedan organizam
pretvorili su dzamije u mafijasko-masonske loze, gdje se dobijaju poslovi, prave talovi, najgori olos i najveci lopovi, lazovi, nevjernici, i to najgori, koji zloupotrebljavaju boga za svoju moc i pljacku, su ne samo u prvim saffovima nego i u svim tijelima ivz
ivz koja svim silama upire da postane eksteritorijalna sila na tlu bih, da nijedan organ vlasti ne moze uci na posjed ivz i kontrolisati rad i kriminal
ali naravno i dalje ce primati pare od drzave
za koje se nikad nece saznati gdje su nestale
Dimu1927 wrote: ↑07/04/2023 09:28
tacno, opce je poznato da je veliki broj takvih vjernika koji peru svoja svakodnevna (ne)djela odlaskom u dzamiju i donacijama...nije samo u islamu tako. ali opet sa druge strane nije imam dzamije ni sud ni porezna uprava ni policija, da on odredjuje ko ce mu doci i od koga ce primiti. za to postoje institucije koje ne rade svoj posao a u kojima sjede isti ti vjernici ili "vjernici" i dopustaju da se drugi bogate ne takve nacine
ali im ne smeta da na hutbama govore narodu da glasaju upravo za te iz prvih saffova
de ba
ivz i sda jedan organizam
pretvorili su dzamije u mafijasko-masonske loze, gdje se dobijaju poslovi, prave talovi, najgori olos i najveci lopovi, lazovi, nevjernici, i to najgori, koji zloupotrebljavaju boga za svoju moc i pljacku, su ne samo u prvim saffovima nego i u svim tijelima ivz
ivz koja svim silama upire da postane eksteritorijalna sila na tlu bih, da nijedan organ vlasti ne moze uci na posjed ivz i kontrolisati rad i kriminal
ali naravno i dalje ce primati pare od drzave
za koje se nikad nece saznati gdje su nestale
ja recimo nikad nisam cuo u svojoj dzamiji ime i prezime za koga se treba glasati. i jako rijetko se politika spominje cak i izmedju redova...
jos jedan od bosnjackih mitova da sve efendije vicu da se glasa za sda
ako ti neko kaze na hutbi kao sto je propisano da trebas glasati za najboljeg od nas i dati povjerenje najboljem da te predstavlja, a ti to "najbolji" cujes kao sda onda je do tebe jarane
Dimu1927 wrote: ↑07/04/2023 09:48
ja recimo nikad nisam cuo u svojoj dzamiji ime i prezime za koga se treba glasati. i jako rijetko se politika spominje cak i izmedju redova...
jos jedan od bosnjackih mitova da sve efendije vicu da se glasa za sda
ako ti neko kaze na hutbi kao sto je propisano da trebas glasati za najboljeg od nasi dati povjerenje najboljem da te predstavlja, a ti to "najbolji" cujes kao sda onda je do tebe jarane
sam si odgovorio
zna se na koga se odnosi to "mi"
na sve gradjane bih se ne odnosi
ugrubo bi se moglo prevesti na sve muslimane, ali u praksi samo na one iz prvih saffova i imaju veze sa ivz/sda
koga reis brani, koga spominje, sve izmedju redova
pa nisu ni oni naivni, da kazu ime i prezime
samo isaretom tako providnim da nema ko nece skontati
izvini ali meni to ne znaci za sda niti sam tako shvatio, niti sam ikad tako glasao, ali shvatam taj narativ. po zadnjim izborima i vidimo da se nije tako shvatilo odnosno poslusalo, a ljudi i dalje idu u dzamije. zar mislis da bi ljudi koji nisu glasali za sda trpili te isarete, ja prvi ne bih cim bih osjetio da mi se nesto namece
naravno ne kazem da se negdje tako i ne suflira izmedju redova ali nije ni blizu kao sto se siri ta mitomanija da je to bukvalno program rada islamske zajednice.
a da je zukorlic postao reis da li bi to znacilo da se neka druga stranka poistovjecuje sa islamskom zajednicom ako uzmemo u obzir ko je njega gurao na tu poziciju...
nakon što je poražen, milo đukanović je podnio ostavku u stranci kojom je vladao skoro 20 godina. bakir ni ne pomišlja na to. to samo pokazuje kako bakir gleda na sda, a kako na bošnjake i koji su mu prioriteti. bošnjaci i bosna i hercegovina sigurno nisu.
U posljednje vrijeme vidimo šta se dešava na BH političkoj sceni, traje otvoreni rat stranaka, narod je ogorčen, visoki predstavik daje zadnju šansu za dogovor...
Ono što je aktuelno jeste POLITIČKA OSVETA!
Na mjestima gdje se ja krećem uveliko se govori kakvo će biti postupanje prema SDA-ovcima kad dosadašnja opozicija preuzme vlast od SDA.
Narod je ogorčen i kivan na trdesetogodišnje ugnjetavanje od strane SDA i njihovih moćnika, siledžija i kabadahija kojima je članska karta SDA bila pokriće za svo zlo koje su činili tri decenije.
Sigurno ste svi imali brojne primjere SDA-ove bahatosti. Neko u haustoru, neko u mahali, većina u firmama... Svi su se susreli sa nekim bahatim siledžijom koji se iživljavao na svakome ko ne podržava i ne glasa za SDA. U njihovom svijetu, to je značilo da "nisi patriota", "nisi musliman", "radiš protiv države" ako ne glasaš za SDA i počinju da ti prave pakao od života.
Mnogi pošteni i vrijedni ljudi nisu dočekali ovo vrijeme, tj. vrijeme kad SDA konačno odlazi u opoziciju. Neki su umrli, a većina je otišla trbuhom za kruhom jer su shvatili da pod SDA vlašću nikad neće imati jednaka prava kao u nekoj tuđinskoj zemlji.
Sigurno ste gledali kako se djeca SDA-ovaca preko štele upisuju u srednje škole, dok djeca demobilisanih boraca i sa boljim prosjekom bivaju odbijena u školama gdje diktatorski vladaju SDA direktori.
Ista situacija i bila i za dobijanje poslova, zatim liječenja i bilo čega drugog što se u normalno uređenim državama podrazumijeva.
Gledali smo i one koji se na telefon umjesto sa molim, javljaju sa Selam alejkum. Nee, nisu to toliki vjernici, već na taj način utvrđuju svoju poziciju moćnika. Shvatili su oni da se u SDA napredovalo samo tako što se šutnjom odobravala nepravda, a vjera je služila da se kod neukih i naivnih izazove strahopoštovanje.
Sada je došlo neko novo vrijeme, SDA ide u opoziciju, a u narodu ključa bijes zbog tridesetogodišnje nepravde i ugnjetavanja.
Da li očekujete da će se ljudi koji sada preuzimaju vlast svetiti onima koji su nepravedno zauzeli pozicije za vrijeme SDA vladavine?
Možemo li očekivati da djeca SDA-ovih moćnika mogu izgubiti godinu u školi, da se na SDA kadrovima šefovi iživljavavaju na poslu do te mjere da im ogade odlazak na posao?
Može li se očekivati javni prezir prema komšijama, prijateljima, pa i rodbini koja brani i glasa za SDA i pored toliko afera, a sada i sudskih presuda, pa čak do toga da ih Amerika stavlja na crnu listu?
Da li ih po vašem mišljenju treba odbaciti tako da osjete dio onoga što su oni radili tri decenije?
Da li im suptilno treba poručiti da su nepoželjni u društvu, ma ko oni bili?
Samo bez vrijeđanja uvaženi forumaši, kažite šta mislite kakav će odnos biti prema SDA-ovcima od strane ljudi koji su tek sada dočekali slobodu i nadaju se koliko toliko boljoj i pravednijoj budućnosti?
Ne kutariše li se SDA Bakira i Sebije Izetbegović (milom ili silom, ostavkom ili smjenom) zajedno sa jednim brojem njihovih a ne stranačkih kadrova, ova će stranka doživjeti takvo osipanje glasačkog tijela da ni jedna četvrtina od sadašnjeg glasačkog broja neće ostati uz ovu stranku. Ostaće samo onaj dio koji emotivno bez ikakvog razmišljanja i propitivanja po inerciji i iz historijskih razloga glasa za njih uz još jedan mali broj intereščija koji će zarad ličnog šićara ostati pri stranci.
To što Bakir nema dostojanstva (davno ga je izgubio ako ga je ikada i imao) pa ne može časno kao npr. Milo Đukanović reći, poražen sam, povlaćim se i u interesu države i stranke dajem ostavku, ne oslobađa odgovornosti stranačke organe, tijela i pojedince koji se ne usuđuju da pokrenu te procedure.
Da trenutna večina (tzv. osmorka) ne ponavlja iste greške, da ne pravi ovako drastične kadrovske promašaje SDA bi još brže i drastičnije bila uklanjana.
I koliko god probosanski orjentiranim snagama i Bošnjacima među njima ovakva nesloga i politički obračuni, međusobna trvenja i pljuvanja ne odgovarali, oni će dugoročno gledano biti korisni zbog demokratizacije iako na kratke staze pogoduju antidržavnoj nacionalističkoj politici.
Ono što bi trebalo i moralo da bude osnovni reper i orjentira je interes države Bosne i Hercegovine što na žalost još uvijek nije dominantno i neupitno kod svih. Još uvijek se fotelje trampe za državni interes i to će skupo koštati i druge stranke.
Arijana Saračević Helać je "napravila" još jedan zgubidan dokumentarac, ovaj put o Draganu Vikiću, pod nazivom "Vikić".
Film je emitovan juče ili prekuče i moguće ga je pogledati na youtube kanalu Federalne TV.
Naravno, morao sam i ja svoj nos malo zabit, da vidim imal bar jedna nova informacija iz rata u tih 50ak minuta. I naravno, nema. Malo su više posvetili prostora njegovoj prijeratnoj karijeri, a što se rata tiče, sve je to već viđeno, a film je napravljen ko da je još 1995. godina, pa eto i prije svega se mora vodit računa da bude dobar patriotski uradak gdje se nikom od naših ne smijemo zamjerit. Arijanin svaki film ima isti šmek, pa opet nijedne nove rečenice.
Vikić je bio simbol otpora Sarajeva, a njegova jedinica je bila sigurno najmultietničkija i najjača u Bosni, bez obzira što je dosta Srba iz nje otišlo "na drugu stranu". Neposredno prije rata, u jedinici je bilo 30% Srba, 26% Hrvata, nešto ostalih i 40% Bošnjaka.
Vikić je više puta, a najsvježiji je bio onaj sa njegovog suđenja radi ubistva srpskih zarobljenika u Velikom parku, rekao kako tadašnja Specijalna jedinica MUPa (SJ MUPa) nikom u gradu nije odgovarala, te kako su od nje htjeli još u prvim danima napraviti jednonacionalnu sa 1% Hrvata i Srba. E sad ako je to bio mini plan Alijine Bosne, a ne sumnjam da jest jer je realizovan + Vikić je iz prve ruke "vidio" šta je Herenda uradio na početku rata, pa se nameće pitanje što ostade onda na našoj strani ili što se ne pobuni brate Vikiću? Eto hajde, ako nije moglo u ratu, što ne može u miru? Valjda je Vikić čeko i čeka još od bošnjačkih junaka da se prvi jave, pobune protiv kalifata i Alijine ludosti. Ili je Vikićev ulazak u Fahrin mafijaški SBB bio taj pokušaj da se obračuna sa Izetbegovićima? Mislim, smješno, a opet ne treba od Vikića pravit intelektualca, jer on to nije, a opet mi nije jasno imat muda u ratu, nemat u miru, tačno ko da je 100% naš, bošnjački.
Fol je što ni Vikić, ni bilo koji drugi govornik u ratu, poslije rata ili u ovom filmu konkretno neće da kaže da je jedinica smetala Aliji, već se kaže "nekome" ili "svima". I nije mu smetala samo radi toga što je multinacionalna, već radi Ševa.
I u ovom filmu su morali objasniti kako i radi čega je Vikić smjenjen, a da ne kažu ništa, i opet su uspjeli, te kako je jedinica "reorganizovana". Umjesto da Vikić sam ispriča šta se desilo, Arijana "genijalno" priču u dokumentarcu prebacuje na njegovog saboraca Ivicu Šutala, koji veli da ga je Dragan kontaktirao kasno naveče, rekao da je bio u Predsjedništvu (opet neće da kažu Alija, već ga skrivaju iza te maske zvane "Predsjedništvo") i da mora podnijeti ostavku, odnosno da Kemo mora bit komandant. Te da će on bit sklonjen na poziciju šefa neke fiktivne antiterorističke jedinice, a i Šutalo će mu se pridružiti.
Onda su tu laž kao prezentirali pripadnicima jedinice, ko ode Vikić na višu poziciju, Kemo će bit komandat, a oni ne treba da se brinu i bune.
Vikić sam veli na sudu, da nakon njegove smjene jedinica je postala jednonacionalna, a to se desilo 6.1.1994. Dakle, to je onaj momenat totalne zvanične islamizacije Armije RBiH kad vojnici na paradi u Zenici izgledaju kao islamska revolucionarna garda u Iranu.
Kod policije (i vojske) generalno je lojalnost nevjerovatna, tako da ne treba s čudit da će radije i umrijeti nego reći nešto protiv konkretno koga sa svoje strane.
Bez obzira na sve šta su mu radili Alijini debili, od prvog dana rata, do momenta kad je smjenjen, pa evo i do dan danas, taj čovjek šuti, a ono malo što kaže, to je na sudu, jer mora, jer su ga oni stavljali u neugodne i nemoguće situacije.
Sarajevo je najlicemjerniji grad na svijetu, evo da nema drugih primjera, da je samo ovaj Vikićev. Količina medijske pažnje u dizanju ovog čovjeka u mitske visine je nevjerovatna, a i prati je oduševljenje, pa može se reći i ljubav. Dok paralelno, nema ni pitanja, a kamo li odgovora, kako ako je sve tako, je čovjek mogao biti smjenjen u sred rata? Ko biva, kad je Sud BiH stavio na optuženičku klupu Vikića, digla se bošnjačka kuka i motika, ko će više ko će bolje popljuvat četnički Sud i odbranit Dragana. Ta sposobnost da se vidi samo do tačke dokle odgovara priča, a da se apsolutno ignoriše sve preko te tačke, je fascinantna. Kako može bit sveti Alija i sveti Vikić, kad znamo svi da je Alija bukvalno izbriso Vikićevo postojanje. E pa kod sveznajućeg Bošnje može, kriv je prosrpski sud, a Alija nije kriv.
Jednostavno je mit o Aliji veći od svih ostalih mitova, istina, navodnih ljubavi, pa nek se ostale priče prilagode ili nek se ignoriše istina, da se ne bi ukaljo mučenik prvi predsjednik.
Mit o Aliji idalje lebdi oko nas ko utvara koja ne da naprijed upravo jer šute ratni junaci vikići, a novih nema.
Dragan je mogao i u zatvor radi onog što su falange pod direktnom Alijinom kontrolom uradile, a opet ih ne bi prozvao. I interesantno, ovi što viču "heroj a ne zločinac", neće da kažu da je upravo u tom zločinu za koji se tereti Vikić zločinac Alija.
Sloboda je vjerovatno bar 50 godina daleko, odnosno, najvjerovatnije niko od nas koje ovo zanima je neće dočekat.
- - - -
Ovdje se tuga siri k'o kuga
samo sloboda donosi lijek
Ko misli da mijenjanje vlasti mora uvijek značiti nešto dobro? Šta opozicija misli bolje od SDA uraditi? Tako se je već slavilo kada je u Ruskoj federaciji pao komunizam krajem 1980 godina na pod i već 10 godina kasnije je Wladimir Putin došao na vlast sa njegovom fašističkom diktaturom i on je uspio da u 21 stoljeću dovede veliki rat u Evropi. U Libiji je pala vlada Gadafija u 2011 godini i ljudi nisu znali koju su sreću sa njim imali jer je zemlja funkcionirala ali kasnije SAD, EU i NATO nisu htjeli napraviti ništa bolje od te zemlje iza njega jer im je kolaps te zemlje bio od koristi.
Ja fakat ne kontam sta se vama treba desit u zivotu da se dohavizate, progledate i skontate neke stvari.
Stvari se nece promjenit u principu nimalo.
Politicar NIKAD al doslovno NIKAD nije donosilac odluka vec obicna sluga i pijun.
Iza svakog političara se ustelila ekipa za koju ta stoka radi i svako al doslovno svako ko ima vise od 30 godina i konta na fazon da ce bit nesto drukcije sad kad uzjasu drugi je na granici retardacije.
Ja fakat ne kontam sta je sa vasim glavama vise.
Ovo sto su ovi krali do sad je pickin dim kad vam uzjasu sad ovi kulturica zelena agenda kurte murte eu liberalna prica.
Ovi sto su mastili brcice preko raznoraznih nvo udruga i koji su prosli obuku kod eu tatica kako lijepo prodavat pricu ovcama.
Ovi do sad su stoka sitnog zuba, ogranicena seljadija koja je krala samo za sebe i uski krug ahbaba koji su im stelili izbore seljačkim forama.
Al sad kad dodje ova nova europejski potkovana fgr elitica, tek cete tad vidit sta je lupanje po usima.
Jos ces im se zahvaljivat kad te presvuku ko bekana zadnjeg.
To je tako i tako ce bit i tako treba bit jer ste ovce koje u svoj svojoj ogranicenosti i dalje serete unaokolo da samo glasanjem mjenjas stvari.
Legalisti satro vrli, koji cekaju svoju priliku da se ugrade u kakvu guznu rupicu sistema.
Sve dok insan ima mentalitet ovce i trči da bira cobana, nemate pravo kmeketat ovce, vec brze bolje miran da si u svom toru dok te gazda muze.
Njanjavi wrote: ↑08/04/2023 22:11
Ja fakat ne kontam sta se vama treba desit u zivotu da se dohavizate, progledate i skontate neke stvari.
Stvari se nece promjenit u principu nimalo.
Politicar NIKAD al doslovno NIKAD nije donosilac odluka vec obicna sluga i pijun.
Iza svakog političara se ustelila ekipa za koju ta stoka radi i svako al doslovno svako ko ima vise od 30 godina i konta na fazon da ce bit nesto drukcije sad kad uzjasu drugi je na granici retardacije.
Ja fakat ne kontam sta je sa vasim glavama vise.
Ovo sto su ovi krali do sad je pickin dim kad vam uzjasu sad ovi kulturica zelena agenda kurte murte eu liberalna prica.
Ovi sto su mastili brcice preko raznoraznih nvo udruga i koji su prosli obuku kod eu tatica kako lijepo prodavat pricu ovcama.
Ovi do sad su stoka sitnog zuba, ogranicena seljadija koja je krala samo za sebe i uski krug ahbaba koji su im stelili izbore seljačkim forama.
Al sad kad dodje ova nova europejski potkovana fgr elitica, tek cete tad vidit sta je lupanje po usima.
Jos ces im se zahvaljivat kad te presvuku ko bekana zadnjeg.
To je tako i tako ce bit i tako treba bit jer ste ovce koje u svoj svojoj ogranicenosti i dalje serete unaokolo da samo glasanjem mjenjas stvari.
Legalisti satro vrli, koji cekaju svoju priliku da se ugrade u kakvu guznu rupicu sistema.
Sve dok insan ima mentalitet ovce i trči da bira cobana, nemate pravo kmeketat ovce, vec brze bolje miran da si u svom toru dok te gazda muze.
Ima tačnih stvari, ali ima stvari gdje nisi u pravu. Kako nešto promijeniti ako ne glasaš?
Ali to je druga tema. Više me zanima tvoje mišljenje da li će biti osvete prema SDA?
Ako ih sve smijene,da li je to osveta? Pa neće ih tući. Imaju tržište rada... A ako narod ne izglasa sadašnje SDA nacelnike na narednim lokalnim izborima, da li to znaci da se narod sveti??
Truba wrote: ↑09/04/2023 11:55
Ne druzim se sa sda
Inače, ili nakon njihovog višegodišnjeg nečovječnog postupanja prema drugim ljudima? Ovo je bitno pitanje, jer raja oko mene je upravo za tu ideju, da im se jasno stavi do znanja da su nepoželjni.
Njanjavi wrote: ↑08/04/2023 22:11
Sjetih se Duretovog (Nijaz Durakovic) birvaktilskog izbornog slogana:
"Glasajte za nas - mi smo se nahapali!"
Truba wrote: ↑09/04/2023 11:55
Ne druzim se sa sda
Inače, ili nakon njihovog višegodišnjeg nečovječnog postupanja prema drugim ljudima? Ovo je bitno pitanje, jer raja oko mene je upravo za tu ideju, da im se jasno stavi do znanja da su nepoželjni.
Preko nekoliko u toj tvoj raji, mora di si pravo cool. Izadjes na ulicu i sa je SDA sad cu vas izgnorisati.Usrase se od hastrasaha...
Preko nekoliko u toj tvoj raji, mora di si pravo cool. Izadjes na ulicu i sa je SDA sad cu vas izgnorisati.Usrase se od hastrasaha...