Sebija All about

Post Reply
forumskivojnik

#19501 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

tramvajtrojka wrote: 09/04/2023 20:58
forumskivojnik wrote: 09/04/2023 20:35 Dok se ober-hanuma sprda :stasreko: , najblaze receno, dotle Dräger-a koristi ko je naucio :D

Izetbegović: Meni su najdraži respiratori Drager, a Bentley mi je najdraži auto, ali ne mogu ga voziti
https://www.klix.ba/vijesti/bih/izetbeg ... /210324043
Image

evo cijene najboljih svjetskih respiratora koje je kcus nabavljao godinu kasnije i koji su skoro duplo jeftinije kostali nego kinesko smece , tek kad se vidi cijena ovoga shvati se kolika je razmjera kriminala bila u pitanju, i tad da smo u isto vrijeme narucili dragera cekali bi ga dva mjeseca vise na dostavu u odnosu na kineske usisivace
Dräger evita-v600-v800
https://www.draeger.com/Products/Conten ... -de-de.pdf

A former employee of Beijing Aerospace, who spoke on condition of anonymity, said that in the years before the pandemic the regular price of the ACM812A was around 50,000 yuan, or about 6,600 euros. :D
https://detektor.ba/2021/10/18/in-bosni ... d/?lang=en
JohnnyS

#19502 Re: Sebija All about

Post by JohnnyS »

Točno, ali je u vrijeme pandemije bila ta cijena. Jebiga, zakon ponude i potražnje. Nema šanse da bi netko prodao dragera ili GE u četvrtom mjesecu 2020. I Amerika i Njemačka uvele zabranu izvoza medicinske opreme, a ta kineska smeća su bila jedna od rijetkih koji su bili na tržištu u tom momentu.

Oni su pušteni u promet skoro godinu dana nakon što su kupljeni kad je već na tržištu bilo svega, pušteni su u promet samo da se opravda kupnja.

Da su ih bar kupili (u tom periodu se ništa drugo nije ni moglo kupiti) i nikad ih ne iskoristili kao Englezi koji su ih također uzeli u istom periodu pa bacili u smeće
HelaS

#19503 Re: Sebija All about

Post by HelaS »

tramvajtrojka wrote: 09/04/2023 20:58
evo cijene najboljih svjetskih respiratora koje je kcus nabavljao godinu kasnije i koji su skoro duplo jeftinije kostali nego kinesko smece , tek kad se vidi cijena ovoga shvati se kolika je razmjera kriminala bila u pitanju, i tad da smo u isto vrijeme narucili dragera cekali bi ga dva mjeseca vise na dostavu u odnosu na kineske usisivace
Kineski respiratori kupljeni su uz posredovanje crnogorske firme, ta je firma ustupila svoju trgovinu srebreničkom malinaru, jer drugačije se nije moglo doći do slobodnih respiratora. Možda je tu crnogorska firma zaradila nešto novca, a ne vjerujem da je puno, ali u to vrijeme - a to je sredina 2020. godine, u najrigoroznije svjetsko vrijeme pandemije, u vrijeme u kojem je i u BiH vladalo policijsko vrijeme, pa čak i potpuna zabrana kretanja, mjera koju je BiH provodila po nalogu Svjetske zdravstvene organizacije, dakle mjera ograničenog kretanja u cijelom svijetu, i u vrijeme u kojeme je transportna cijena kontejnera u međunarodnom prometu bila podignuta u beskraj, kada nije bilo slobodnih kontejnera za transport da ih zlatom plaćaš, i kada su sve cijene bile podignute u nebo, cijena respiratora po kojoj je tada "Srebrenička malina" nabavila ove kineske, bila je tržišna. Tvoja cijena Dräger respiratora je cijena godinu dana poslije, u vrijeme kada je ograničenje kretanja prestalo, kada su sve cijene drastično opale, i nije realno poređenje sa kineskom cijenom.
Nije tada samo cijena respiratora bila skupa, sve je otišlo u vis u nepovrat, pa i danas trpimo te visoke cijene iz tog perioda.

Nije ovdje vanjska trgovina sa svim svojim elementima kriminalizirana, koliko je to učinjeno u podjeli prava na javnu nabavku. To je bio onaj poznati sitni, kokošarski mentalitet. Vjerovatno su se planirali koristiti sa onih 100-njak hiljada maraka zarade od respiratora, koje su istražitelji pronašli na malinarskom računu i oduzeli. Da su barem zavrnuli par miliona, da im se čestita na umješnosti, ne, oni su napravili epsku prevaru radi sto hiljada maraka. Ni Porsche nov nisu mogli kupiti za te koruptivne pare. Miševi. Jad i kokošarluk. Smeće ljudi. FUJ.
RagibUzoriti
Vozim: Vozim se na struju

#19504 Re: Sebija All about

Post by RagibUzoriti »

forumskivojnik wrote: 09/04/2023 18:35
A koliko vas ovdje, komentatora, ima kvalifikaciju da moze vrsiti validaciju medicinske tehnike?
Pisete komentare koji veze s vezom nemaju
.
Imam ja.
forumskivojnik wrote: 09/04/2023 18:35Svaki put kada klinika kupi novi uredjaj, bez obzira za koju oblast medicine, dolazi predstavnik proizvodjaca po nekoliko dana i sa nama za vrijeme same intervencije stavlja aparat u upotrebu, podesava ga na nase parametre sa kojima mi radimo (koji su standardni za kucu i doticnog hirurga) i svima pokazuje kako se sa aparatom rukuje.
Hirurg nema nikakve veze sa podesavanjem parametara na ventilatoru tj.respiratoru. To rade anesteziolozi. Ovdje si se bas diskreditovao,da ne kazem provalio
forumskivojnik wrote: 09/04/2023 18:35 Koje tehnicke karakteristike jedan respirator za jedinicu intenzivne njege MORA da ima moze reci anesteziolog reanimatolog! Niko drugi!
Malo si pobrkao lončiće...
forumskivojnik wrote: 09/04/2023 18:35 Kao i koja je razlika izmedju jednog mehanickog transportnog ventilatora i jednog respiratora za jedinicu intenzivne njege moze, opet, reci anesteziolog reanimatolog.
Nadji moje postove sto sam nekad pisao pa procitaj.
Anesteziolog koristi ono sto mu respirator pruza,i koliko mu znanje dopusta u zavisnosti od klinicke slike pacijenta. Ako tretman zahtjeva dodatne modove/opcije ventilacije,naravno da ne mozes koristiti nesto sto nije namjenjeno za takvu vrstu ventilacije.
forumskivojnik

#19505 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

#19508 Re: Sebija All about
Nepročitan post Postao/la RagibUzoriti » 09/04/2023 22:35
forumskivojnik je napisao/la: ↑09/04/2023 18:35
Svaki put kada klinika kupi novi uredjaj, bez obzira za koju oblast medicine, dolazi predstavnik proizvodjaca po nekoliko dana i sa nama za vrijeme same intervencije stavlja aparat u upotrebu, podesava ga na nase parametre sa kojima mi radimo (koji su standardni za kucu i doticnog hirurga) i svima pokazuje kako se sa aparatom rukuje.
Hirurg nema nikakve veze sa podesavanjem parametara na ventilatoru tj.respiratoru. To rade anesteziolozi. Ovdje si se bas diskreditovao,da ne kazem provalio
Gdje sam ja napisala da se, u mom postu o medicinskim uredjajima, radi o aparatima za reanimaciju?
Ako si vec strucan onda treba da znas kako koristiti strucnu medicinsku terminologiju!
Medicinski aparati su i u hybrid-op sali sa kojima anestezija nema nikakve veze , jedan CO2 insufflator nema nikakve veze sa anestezijom i parametre na njemu odredjuje hirurg, jedan Brainlab Fluoro 3D Registration and Navigation with Ziehm Vision RFD 3D nema nikakve veze sa anestezijom a koji program ce se na njemu koristiti odredjuje opet hirurg.
Za ECMO je zaduzena anestezija (anesteziolog i anesteticar) :wink: i tu sa "malininim registratorom" mozes samo da se 3x prekrstis, proucis fatihu i pacijentu pozelis ugodan let na onaj svijet.
Nadam se da znas sta je ECMO i da si to imao priliku u praksi koristiti kada vec tvrdis da si strucan :?:
Koje tehnicke karakteristike jedan respirator za jedinicu intenzivne njege MORA da ima moze reci anesteziolog reanimatolog! Niko drugi!
Malo si pobrkao lončiće...
Sto se tice tehnickih karakteristika koje jedan respirator za jedinicu intenzivne njege mora/treba da ima moze reci/odrediti jedino anesteziolog reanimatolog! Kada nemedicinski laici kupuju medicinske uredjaje onda imamo slucaj "malina respiratora" pardon "registratora" a i validaciju istih ce takodjer da uradi Verlab, sigurno.
Ne, od proizvodjaca ovlasteni servis ili proizvodjac licno.
Kao i koja je razlika izmedju jednog mehanickog transportnog ventilatora i jednog respiratora za jedinicu intenzivne njege moze, opet, reci anesteziolog reanimatolog.
Nadji moje postove sto sam nekad pisao pa procitaj.
Anesteziolog koristi ono sto mu respirator pruza,i koliko mu znanje dopusta u zavisnosti od klinicke slike pacijenta. Ako tretman zahtjeva dodatne modove/opcije ventilacije,naravno da ne mozes koristiti nesto sto nije namjenjeno za takvu vrstu ventilacije.
Kao sto sam i napisala, iskljucivo anesteziolog reanimatolog moze odrediti koji ce se tip respiratora i sa kojim tehnickim karakteristikama kupiti.
Ne neko iz sluzbe medicinske tehnike tipa Verlab, ne hirurg, ne Sebija, Ne Solak, ne ti ili ja :wink: .
I taj uredjaj sa tim tehnickim karakteristikama moze se iskljucivo koristiti za ono, za sta je proizvodjac uredjaja po tehnickim karakteristikama, vec odredio.
Imas primjer "malina registratora" ACM812A ventilator beijing aerospace changfeng medical koji je, po tehnickim karakteristikama proizvodjaca, mehanicki transportni ventilator, cak ni uz Sebijinu dobru volju i Verlabovu potvrdu, nije postao respirator za jedinicu intenzivne njege jer mu nedostaju bitne tehnicke karakteristike :D .
I ne postoje modeli respiratora iskljucivo za pojedine klinicke slike bolesti. :)
RagibUzoriti

#19506 Re: Sebija All about

Post by RagibUzoriti »

Pricamo o respiratorima,ti spominjes nekakve hirurge, ECMO aparate,laparoskopske operacije,navigacione sisteme i kojekakve gluposti, kontas ako vise gluposti izvalis biće neko fasciniran kojekakvim izrazima :)

Pisemo o intenzivnoj njezi.
Kada bude bila tema o hirurgiji, onda se javi da razmjenimo koju pametnu ako imas.

Sto se tice nabavke ventilatora za invazivnu ventilaciju, u BiH obicno budzet i politicke veze odredjuju koji model ce da se kupi. Iz iskustva znam da na prste jedne ruke mozes prebrojati ventilatore/respiratore na KCUSA koji imaju sve dodatne opcije/modove ventilacije. Budu sretni ako na pedijatriji dobiju mogucnost CO2 monitoringa,a da ne govorim o nekim drugim opcijama.

Trebalo bi da nacelnik anestezije odredjuje koje aparate zeli na odjelu,medjutim umjesto njega Fadil i ekipa uzimaju odluke u svoje ruke :mrgreen:
forumskivojnik

#19507 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

RagibUzoriti wrote: 10/04/2023 01:36 Pricamo o respiratorima,ti spominjes nekakve hirurge, ECMO aparate,laparoskopske operacije,navigacione sisteme i kojekakve gluposti, kontas ako vise gluposti izvalis biće neko fasciniran kojekakvim izrazima :)

Kada bude bila tema o hirurgiji, onda se javi da razmjenimo koju pametnu ako imas.

Sto se tice nabavke ventilatora za invazivnu ventilaciju, u BiH obicno budzet i politicke veze odredjuju koji model ce da se kupi. Iz iskustva znam da na prste jedne ruke mozes prebrojati ventilatore/respiratore na KCUSA koji imaju sve dodatne opcije/modove ventilacije. Budu sretni ako na pedijatriji dobiju mogucnost CO2 monitoringa,a da ne govorim o nekim drugim opcijama.

Trebalo bi da nacelnik anestezije odredjuje koje aparate zeli na odjelu,medjutim umjesto njega Fadil i ekipa uzimaju odluke u svoje ruke :mrgreen:

:pisnuo: :pisnula: :pisnuo: :pisnula: :pisnuo: :pisnula:
Pa ono ni periodni sistem elemenata, koji se uci u osnovnoj skoli, nije naucilo a naslo je za shodno da skraba o intenzivnoj njezi i modelima respiratora :!: .
Moj prijedlog :) , a da ti prvo naucis sta znaci CO2 pa da se onda javis :skoljka: :skoljka: :?:
Oni koji rade na pedijatriji, za razliku od tebe, znaju sta je CO2 :lol:
kluz franjo

#19508 Re: Sebija All about

Post by kluz franjo »

Da se vratimo na temu...
Dipl.ljek. Sebija može u vezi malina-respiratora samo po dva osnova biti KRIVIČNO gonjena.
Prvi je vezan za proces NABAVE, a drugi za proces UPOTREBE.

Vezano za prvi - prvostepeno osuđeni Fadil-Fahro-Fikret - je Sebijino učešće u procesu nabave minimizirano i tu se ne može očekivati bilo šta.
Vezano za proces UPOTREBE je pitanje Verlaba sekundarno. Primarno bi moglo biti pitanje razloga otkaza 13 anesteziologa u istom danu.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zasto-s ... /210505058

Sve u svemu, po pitanju nabave i/ili upotrebe malina-respiratora male su šanse nekog krivičnog gonjenja diplljek Sebije.
preludezalude

#19509 Re: Sebija All about

Post by preludezalude »

Za ovu forumsku vojnikinju koja tvrdi da ni jedan pacijent nije umro na tim respiratorima i da se ne umire tako lako na respiratoru... upravo suprotno je. Na pogresno nastimanom respiratoru pacijent umire veoma brzo. Zato i nisu izdavali uzroke smrti napismeno u mnogo slucajeva niti su obavljali autopsije da bi sakrili pravi uzrok smrti.
Ko je odgovoran za upotrebu respiratora na intezivnoj njezi koji nisu namjenjeni za intezivnu njegu? Pa nije valjda neki tehnicar. Odgovoran je onaj ko je primio respiratore u KCUS i preraspodjelio ih na intezivnu njegu umjesto u neku hitnu sluzbu.
Sad samo ostaje da se porodice umrlih pitaju sta ako nije moralo tako, sta ako...
preludezalude

#19510 Re: Sebija All about

Post by preludezalude »

Dozer wrote: 09/04/2023 19:18 Ja kolikonse sjecam, a sjecam se, obaj lik iz Velaba je u startu kod Senada rekao da ti resporatori rade ok do jedne mjere protoka ne sjecam se cifre), a zatim na vecem protoku zastekaju i prave razne akrobacije u vidu naglih skokova protoka, sto moze ubiti pacijenta jer se iznenada upumpava 2 do 3x vise oksigena nego je potrebno.

Kasnije su i oni nesto mucali i muljali, vjerovatno dobili cifru da promijene pricu, ali sustinski oni reapiratori nisu za upotrebu u JIN. Kad se na to doda i raspadnuti sistem oksigenizacije na klinici, ugodjaj je potpun i tesko da bilo koji pacijent kojeg spoje na tu kombinaciju ima ikakve sanse.
I je se sjecam toga. Tip iz Verlaba je jasno rekao da ti respiratori obavljaju posao za koji su proizvedeni a nisu proizvedeni za intezivnu njegu.
RagibUzoriti

#19511 Re: Sebija All about

Post by RagibUzoriti »

forumskivojnik wrote: 10/04/2023 02:06
RagibUzoriti wrote: 10/04/2023 01:36 Pricamo o respiratorima,ti spominjes nekakve hirurge, ECMO aparate,laparoskopske operacije,navigacione sisteme i kojekakve gluposti, kontas ako vise gluposti izvalis biće neko fasciniran kojekakvim izrazima :)

Pa ono ni periodni sistem elemenata, koji se uci u osnovnoj skoli, nije naucilo a naslo je za shodno da skraba o intenzivnoj njezi i modelima respiratora :!: .
Moj prijedlog :) , a da ti prvo naucis sta znaci CO2 pa da se onda javis :skoljka: :skoljka: :?:
Zavrsio sam svu svoju raspravu sa tobom

Image
Image
RagibUzoriti

#19512 Re: Sebija All about

Post by RagibUzoriti »

preludezalude wrote: 10/04/2023 03:21 Za ovu forumsku vojnikinju koja tvrdi da ni jedan pacijent nije umro na tim respiratorima i da se ne umire tako lako na respiratoru... upravo suprotno je.
Ono se neki debil krije pod nickom,predpostavljam da je negdje vani,u nekakvoj bolnici medicinska sestra/tehnicar i nagledala se nesto malo opreme i sad dosla da palamudi o medicinskoj opremi.

Profesor Suljevic rekao da je malina respiratorima dozvoljena tolerancija 50kpa,i kaze pobjegao sam od njih kad sam to procitao u korisnickom upustvu. 50 kpa,dovoljno da osteti pluca i da sve ode u helać...
Dozer

#19513 Re: Sebija All about

Post by Dozer »

Nekad, davne 1999., Japanci donirali opremu za 26 bolnica i DZ u BiH. To je ukljucivalo zadnji krik tehnoloske mode svega, a donirali su:
- 1 RTG (i to ne samo uredjaj, nego kompletne sobe, sa svom zastitom), 10 kom.
- 1 Ultrazvuk (svaki objekat, negdje i po 2-3, zavisno od velicine)
- 1 Spirometar (svaki objekat, negdje i po 2 ili 3, zavisno od velicine)
- 5 respiratora za JIN (Vojna bolnica, UKCS, UKCB, UKCT, UKCM). Tad sam naucio i da ih servisiram.
i gomila razne sitne opreme i uredjaja, da ne nabrajam redom.

Pisem ovo jer sam jos tada vidjeo kako funkcionise nas sitnosicarski mentalitet... Na par mjesta su mi prilazili direktori i "u povjerenju" me muntali da ne zavedem 1 UZ ili Spirometar... Kao, otvaraju oni privatno svoje, a mene ce nagraditi...

I djaba je sve... Ovdje se taj mentalitet nece iskorijeniti nikad. Samo je pitanje skale klepanja. Fadil, Solak i Sebija su zagrabili momacki jer im se moglo, a i sad im se moze i grabe i sad. Ovi manji klepe koliko je njima moguce da klepe...
uglavnomja

#19514 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

Dozer wrote: 10/04/2023 10:33

Nekad, davne 1999., Japanci donirali opremu za 26 bolnica i DZ u BiH. To je ukljucivalo zadnji krik tehnoloske mode svega, a donirali su:
- 5 respiratora za JIN (Vojna bolnica, UKCS, UKCB, UKCT, UKCM). Tad sam naucio i da ih servisiram.

Pisem ovo jer sam jos tada vidjeo kako funkcionise nas sitnosicarski mentalitet... Na par mjesta su mi prilazili direktori i "u povjerenju" me muntali da ne zavedem 1 UZ ili Spirometar... Kao, otvaraju oni privatno svoje, a mene ce nagraditi...

I djaba je sve... Ovdje se taj mentalitet nece iskorijeniti nikad. Samo je pitanje skale klepanja. Fadil, Solak i Sebija su zagrabili momacki jer im se moglo, a i sad im se moze i grabe i sad. Ovi manji klepe koliko je njima moguce da klepe...
jao dozer
jeste off, ali si ubo u sridu

i meni se ovo desilo, druga oblast, druge stvari, drugi ljudi, turske donacije, na pr ogroman kopir aparat i to u koloru (sto je bilo cudo odmah poslije rata) i kazu - to su nama/meni turci LICNO poklonili, ne instituciji, nemoj zavoditi :shock: :run:
Loulou

#19515 Re: Sebija All about

Post by Loulou »

Dozer wrote: 10/04/2023 10:33 Nekad, davne 1999., Japanci donirali opremu za 26 bolnica i DZ u BiH. To je ukljucivalo zadnji krik tehnoloske mode svega, a donirali su:

I djaba je sve... Ovdje se taj mentalitet nece iskorijeniti nikad. Samo je pitanje skale klepanja. ...
Izvinjavam se na skretanju s teme, ali ovo je korijen svih problema ovih prostora, što govorim već skoro 20 godina.
Nema te garniture koja može doći na vlast a koja nije istog mentaliteta.
Naravno da postoje pojedinci koji bi drukčije da funkcioniraju, ali takvi vrlo brzo budu odstranjeni; ne uklapaju se ili budu sažvakani (provučeni kroz blato) i ispljunuti.
Horke

#19516 Re: Sebija All about

Post by Horke »

Prije PSE predlazem savladati prvo proces fotosinteze, zatim nasuprotni proces disanja. Zatim nauciti PSE, ali ne kao puku tabelu, vec zakonitosti po kojima se zasnivaju svi hemijski i biohemijski procesi. E kad se to dobro savlada moze se pokusati razumjeti i krebsov ciklus. Onda se nece pitati otkud se mjeri CO2. :skoljka:
forumskivojnik

#19517 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

preludezalude wrote: 10/04/2023 03:21 Za ovu forumsku vojnikinju koja tvrdi da ni jedan pacijent nije umro na tim respiratorima i da se ne umire tako lako na respiratoru... upravo suprotno je. Na pogresno nastimanom respiratoru pacijent umire veoma brzo. Zato i nisu izdavali uzroke smrti napismeno u mnogo slucajeva niti su obavljali autopsije da bi sakrili pravi uzrok smrti.
Ko je odgovoran za upotrebu respiratora na intezivnoj njezi koji nisu namjenjeni za intezivnu njegu? Pa nije valjda neki tehnicar. Odgovoran je onaj ko je primio respiratore u KCUS i preraspodjelio ih na intezivnu njegu umjesto u neku hitnu sluzbu.
Sad samo ostaje da se porodice umrlih pitaju sta ako nije moralo tako, sta ako...

Kao prvo „malinini registratori“ nisu respiratori pa ako vec o tome pises napravi razliku!
Kao sto sam vec bila i napisala: „ACM812A ventilator beijing aerospace changfeng medical je UVIJEK, i to po tehnickim karakteristikama proizvodjaca, bio mehanicki transportni ventilator, NIKADA respirator za jedinicu intenzivne njege.“
Za ovu forumsku vojnikinju koja tvrdi da ni jedan pacijent nije umro na tim respiratorima i da se ne umire tako lako na respiratoru... upravo suprotno je. Na pogresno nastimanom respiratoru pacijent umire veoma brzo. Zato i nisu izdavali uzroke smrti napismeno u mnogo slucajeva niti su obavljali autopsije da bi sakrili pravi uzrok smrti.
Ako, za ovo, imas dokaz imas sud i tuzilastvo. Na forumu u pseudoanonimnosti ovo pisati moze svako iz ko zna kakvih pobuda.
Na kraju, ako si bio prisutan kao medicinski tehnicar ili ljekar u trenutku smrti postavljam ti pitanje sta si poduzeo u tom trenutku jer na sudu je i to izuzetno vazno?
Ne mozes svoj nesavjesan rad opravdati Sebijinim pokusajem opravdavanja i umanjivanja stetne kupovine ACM812A ventilator beijing aerospace changfeng medica a ako ne pises iz ugla zdravstvenog radnika koji je licno radio sa njima onda je ovo tvoje skrabanje cista potvora i kleveta!
Opet ponavljam ne umire se tek tako na respiratoru, pacijent se intubira da bi mu se zivot spasio ili produzio za izvjesno vrijeme ili olaksala rehabilitacije ili olaksalo zadnje dane/sate.

Na kraju, procitaj moje postove prije nego nesto ustvrdis klevetom i potvorom!
preludezalude

#19518 Re: Sebija All about

Post by preludezalude »

Dozer wrote: 10/04/2023 10:33

To tako kod nas funkcionise...sjecam se kad se zatvarala americka baza na aerodromu Dubrave kod Tuzle....Amerikanci su zatvarajuci svoju bolnicu poklonili brdo opreme Domu zdravlja Tuzla tj Hitnoj pomoci...ma svega bilo...bruka boca sa kisikom. Na kraju u Hitnoj pomoci bilo mozda 20% od te opreme. Jednostavno je nema...stigli noviji defibrilatori i odjednom osvanuse neki stari pokvareni, ostalo par poca s kisikom i sitnez neki.
forumskivojnik

#19519 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

RagibUzoriti wrote: 10/04/2023 08:17

Zavrsio sam svu svoju raspravu sa tobom

Image
Image
A ja ti opet ponavljam nauci periodni sistem elemenata i medicinsku terminologiju prije nego ustvrdis.

A evo ponovo da te pobijem: https://www.onlinemedicalequipment.co.u ... bp-co2-opt
Postavio si sliku polovnog monitora, koji je na prodaju, za pracenje osnovnih vitalnih parametara (RR-EKG-puls-SPO2 senzor za prst) kod svih pacijenata u poluintenzivnoj, intenzivnoj njezi kao i na odjeljenju bez obzira da li su intubirani ili ne!
Monitor koji nikakve veze nema sa bilo kojim respiratorom na svijetu i koji ne moze isprintati nikakav nalaz!
Prodajes li ovaj polovni uredjaj ti licno, da li si ga ti licno donio iz Norveske?

A iznad slike ovog monitora postavio si sliku i podvukao mjerenje parametra EtCO2 (end-tidales CO2 ) koji monitor ispod niti moze mjeriti niti sa ovim parametrom ima ikakve veze, nego sa CPAP ASB.
Image

#19516 Re: Sebija All about

Post Postao/la RagibUzoriti » 10/04/2023 08:29

preludezalude je napisao/la: ↑10/04/2023 03:21
Za ovu forumsku vojnikinju koja tvrdi da ni jedan pacijent nije umro na tim respiratorima i da se ne umire tako lako na respiratoru... upravo suprotno je.

Ono se neki debil krije pod nickom,predpostavljam da je negdje vani,u nekakvoj bolnici medicinska sestra/tehnicar i nagledala se nesto malo opreme i sad dosla da palamudi o medicinskoj opremi.

Profesor Suljevic rekao da je malina respiratorima dozvoljena tolerancija 50kpa,i kaze pobjegao sam od njih kad sam to procitao u korisnickom upustvu. 50 kpa,dovoljno da osteti pluca i da sve ode u helać...
Sta reci na ovo do, imas pravo, upravo si sebe opisao i jos to svojim postovima gore i dokazao, monitor za mjerenje osnovnih vitalnih parametara i CPAP ASB je za njega jedno te isto :wink: .

Ovdje i ja zavrsavam svoju raspravu sa tobom jer se sa takvima ne "valja u blatu" :) .
RagibUzoriti

#19520 Re: Sebija All about

Post by RagibUzoriti »

Ima li neko od moderatora da ga zamolim da izbrise ove nebuloze sa teme,da bezveze postedimo ostale forumase gluposti doticne osobe koja se svakim postom,sve vise i vise provaljuje... :lol:
JohnnyS

#19521 Re: Sebija All about

Post by JohnnyS »

Pojedini respiratori mogu pratiti i EtCO2, ako imaju pripadajuće module
Bloo
Globalna šefica

#19522 Re: Sebija All about

Post by Bloo »

ili da otvorimo odvojenu temu o respiratorima? :D
forumskivojnik

#19523 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

JohnnyS wrote: 10/04/2023 12:37 Pojedini respiratori mogu pratiti i EtCO2, ako imaju pripadajuće module
Da, upravo to ili samostojeci modul mjeri EtCO2.

P.S.
Razlika je ogromna izmedju CO2 i EtCO2. Al´ bitno je na forumu nesto dokazati :D
forumskivojnik

#19524 Re: Sebija All about

Post by forumskivojnik »

Horke wrote: 10/04/2023 11:21

Prije PSE predlazem savladati prvo proces fotosinteze, zatim nasuprotni proces disanja. Zatim nauciti PSE, ali ne kao puku tabelu, vec zakonitosti po kojima se zasnivaju svi hemijski i biohemijski procesi. E kad se to dobro savlada moze se pokusati razumjeti i krebsov ciklus. Onda se nece pitati otkud se mjeri CO2. :skoljka:

Pa valjda ako se pacijent ventilira sa CO2 onda se mjeri CO2 :skoljka: , a ako se ventilira sa O2 onda se mjeri EtCO2 :oops:
Al´ ti to moRe bit´ bolje znas
RagibUzoriti

#19525 Re: Sebija All about

Post by RagibUzoriti »

Bloo wrote: 10/04/2023 12:40 ili da otvorimo odvojenu temu o respiratorima? :D
Ne treba posebna tema, dotakli smo se usputno respiratora kroz ovaj slucaj, ali zaista i istinski mislim da bi bilo lijepo ove Sebijine podguzne muhe odstraniti sa teme.

Em sto spinuju i lupaju gluposti, em sto staju u zastitu lika i djela kriminalne hobotnice i do sada nevidjenog skandala na ovim prostorima,nevidjene bahatosti i brutalnosti pojedinaca nad svojim narodom.
Post Reply